[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
La Helmi 1 12:07:30 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
WSOY kevät 2014
 
Aslak Lukander - Martti Helminen
Helsingin suurpommitukset helmikuussa 1944
 
Pääkaupungin kohtalonhetket helmikuussa 1944. Neuvostoliitto pommitti Helsinkiä helmikuussa 1944 kolmena yönä. Valokuvat esittelevät kortteli korttelilta tuhoja ja kaupunkilaisten päättäväistä selviytymistä. Sotaa käyvän Suomen pääkaupunki eli kohtalonhetkiään helmikuussa 1944: noin 2000 pommikonetta hyökkäsi kolmena yönä kymmenen vuorokauden välein Helsinkiin. Neuvostoliiton tarkoituksena oli pakottaa maa hyväksymään kovat rauhanehdot ja tuhota sen pääkaupunki. Ainutlaatuiset valokuvat ja asiantuntevat tekstit kuvaavat kortteli korttelilta pommitusöitä ja raivausta tuhojen jäljiltä. Lisäksi esitellään ilmapuolustuksen tehokasta toimintaa ja kaupunkilaisten tuimaa päättäväisyyttä selviytyä moukaroinnin alla.
***
Åsne Seierstad
Mikä johti Utøyaan?
 
Norjan kansainvälisesti tunnetuimman journalistin perusteellinen katsaus Oslon ja Utøyan terrori-iskuihin. Perjantaina 22.7. 2011 kaksi autopommia Oslon keskustassa ja verilöyly nuortenleirillä Utøyan saarella romahduttivat kuvan turvallisesta Norjasta.
Kymmenien norjalaisten kuoleman takana ei ollut kansainvälinen terrorismi, vaan tekijä oli nuori norjalainen, yksi meistä. Åsne Seierstad selvittää teon taustat ja tekijän motiivit sekä tuo esiin myös uhrien näkökulman ja Utøyan eloonjääneiden järkyttävät kokemukset.
Alkuperäisteos: En av oss. En fortelling om Norge, Ilmestyy: kesäkuu 2014.
***
Jaakko Hintikka
Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka
 
Suomalainen huipputiedemies kohtaa Yhdysvaltojen yliopistopiireissä amerikkalaisen naistutkijan. Kun he tapaavat uudestaan, se on menoa! Merrill Bristow (1939–1987) oli älyllisesti ja sosiaalisesti ylivertaisen lahjakas ja valovoimainen nainen. Hänellä oli harvinaisen rikkaat ystävyys- ja rakkaussuhteet, jotka ulottuivat aina John F. Kennedyyn saakka. Mutta kaikkein suurin, molempien entiset sitoumukset murtava rakkaus syttyi Merrillin ja Jaakko Hintikan välille. He avioituivat vuonna 1978, ja liitto päättyi Merrillin kuolemaan vuonna 1987. Kertoessaan vaimonsa elämästä, amerikkalaisesta yliopistoelämästä ja kahden filosofin rakkaudesta Jaakko Hintikka paljastaa paljon myös itsestään.
***
Pia Maria Montonen
Valtakunnan miniä - Brita Kekkonen
 
Brita Kekkosen (1927–2013) odotetut muistelmat. Lahjakkaasta puhemiehen tyttärestä diplomaatin puolisoksi, Sylvi ja Urho Kekkosen miniäksi ja kulttuuripersoonaksi.
Puhemies K.-A. Fagerholmin tytär Brita ja pääministeri Urho Kekkosen poika Taneli vihittiin vuonna 1952, ja neljä vuotta myöhemmin nuorten isät olivat vastakkain presidentinvaaleissa. Vaalit voitti Kekkonen kahdella äänellä, ja Tanelista ja Britasta tuli oman aikansa Romeo ja Julia. Parin myrskyisästä avioliitosta raportoitiin ahkerasti lehdistössä. Britan suhde anoppiinsa Sylviin oli ongelmallinen; sen sijaan välit appiukko Urho Kekkoseen olivat hyvät. Presidentti arvosti suorapuheisuutta, ja Brita oli tunnetusti Rouva Suorasuu muuallakin kuin perhepiirissä. Brita Kekkosesta tuli diplomaatin puoliso, ja pariskunta eli ja työskenteli eri puolilla maailmaa 27 vuotta – aina Tanelin itsemurhaan asti.
***
Eero Huovinen
Uusi ilo
 
Pääsiäisen evankeliumi
Kristuksen ylösnousemus ylittää vanhan maailman rajat. Eero Huovisen kirjan mietteet ovat syntyneet pääsiäisyön messuista, joissa pimeys vaihtuu valoksi, vanha uudeksi.
 
Voiko Kristuksen ylösnousemuksesta kirjoittaa? Miten puhua siitä uudesta, mitä vanhan maailman sanoilla ei voi käsittää? Raamatussa itse ihmettä ei selosteta; se pysyy kuin verhon takana. Sen sijaan on kertomuksia tyhjästä haudasta, enkelien todistuksista, Ylösnousseen kohdanneiden hämmennyksestä ja alkavasta uudesta ilosta. Eero Huovisen mietteet ovat syntyneet pääsiäisyön messuista, niihin valmistautumisesta ja niiden viettämisestä. Oman lisänsä kirjaan tuovat maalaustaiteen mestareiden teokset.
***
Hannu Lauerma
Hyvän kääntöpuoli
 
Kirjoituksia pahan parista
Pahuuden ilmenemismuotoja on monia, ja usein paha verhoutuu näennäisen hyvyyden kaapuun. Älykästä, hauskaa ja yllättävääkin tekstiä aikamme ilmiöistä.
Hyvän kääntöpuoli on kirjoituskokoelma, jonka yhdistävänä teemana on pahuus ja siihen liittyvät myytit. Osansa saavat niin internetin keskustelupalstojen asiantuntijat ja viihteellinen kaupallinen tiedonvälitys kuin foliohattuun sonnustautuneet yrttikauppiaatkin. Humpuukin ja homeopatian lisäksi aiheita ovat muun muassa asiantuntijuus, taikausko, syrjäytyminen, väkivalta, suomalainen rangaistuskäytäntö, vankeinhoito ja potilaitaan surmaavat terveydenhuollon ammattilaiset. Vaikka pimeän puolella mennään, kirjoittajalla on pilkettä silmäkulmassa ja kirjoituksista paljastuu usein myös lukijaa hykerryttävä yllättävä rinnastus tai käänne.
***
Roberto Saviano
Zero, zero, zero - raportti kansainvälisestä kokaiinikaupasta
 
Saviano jatkaa ristiretkeään järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan valottamalla maailmanlaajuisen kokaiinikaupan takana piileviä talousmahteja. Kokaiini on aikamme halutuimpia hyödykkeitä. Huolimatta siitä, että jauhe tuhoaa terveyden, sen suhteellisen halpa hinta houkuttelee kuluttajia ja kysyntä kasvaa jatkuvasti. Kokaiinin leviäminen ympäri maailmaa liittyy rikollisuuden globalisoitumiseen, ja huumekaupan takana piilee maailmantaloudellisesti merkittäviä talousmahteja.
Saviano maalaa synkän freskon häikäilemättömistä suurrikollisista, jotka pyörittävät maailman tuottoisinta liiketoimintaa ainoana tavoitteenaan voittojen maksimointi.
***
Timo Soini
Peruspomo
 
Miten jytky syntyi? Timo Soini käy läpi rooliaan huimaa vauhtia kasvaneen puolueen johtajana, EU-parlamentissa ja kotimaan politiikassa. Mistä puolueen menestys tuli?
Timo Soini ja hänen puolueensa ovat olleet lakkaamatta puheenaiheena siitä pitäen, kun puolueen kannatus lähti ripeään nousuun vuonna 2008. Uudessa kirjassaan Soini kertoo, kuinka kaikki tapahtui. Oman roolinsa lisäksi Soini kertoo yhteistyöstään puolueen muiden henkilöiden kanssa Halla-ahosta Hakkaraiseen. Kirja on analyysi siitä, millainen tilaus ajassa oli auki puolueelle ja Timo Soinille. Oliko kyse laajemmasta kansainvälisestä ilmiöstä vai oliko kaikki kiinni Soinin karismaattisesta persoonasta?
***
Vapaudenristin ritarikunta
Isänmaan puolesta
 
Kattava esittely maamme vanhimmasta ritarikunnasta. Vuonna 1918 perustetun Vapaudenristin ritarikunnan historia, kunniamerkit ja niiden saajat sekä palkitsemisperusteet. Vapaudenristin ritarikunnan perustaminen liittyy tiiviisti Suomen itsenäistymiseen. Maanpuolustuksellisista ansioista myönnettäviä kunniamerkkejä on jaettu yli 600 000 kappaletta. Tunnetuin ritarikunnan kunniamerkeistä on Mannerheim-risti. Näyttävä ja runsaasti kuvitettu teos esittelee kattavasti ritarikunnan historian, kunniamerkit, niiden myöntämisen perusteet ja saajia. Kirjassa on runsaasti tietoa myös kunniamerkeistä ja palkitsemisesta yleensä. Vuonna 1997 julkaistu teos ilmestyy nyt tarkistettuna ja ajan tasalle täydennettynä laitoksena.
***
Kari Enqvist
Suhteellisuusteoriaa runoilijoille
 
Einstein keksi suhteellisuusteorian, mutta Enqvist saa meidät ymmärtämään sen. Kutkuttavan anarkistinen selitys tieteen mullistaneesta teoriasta ja sen vaikutuksesta maailmaan, jossa elämme. Erityisesti runoilijoille ja humanisteille!
Suhteellisuusteoria on kuin seksi: ihmisen elämässä alati läsnä mutta puheenaiheena ahkerasti vältelty. Se on hämmästyttävää, sillä kyseessä on viime vuosisadan merkittävin tieteellinen teoria, joka mullisti käsityksemme maailmankaikkeudesta. Tunnustettu fyysikko ja tietokirjailija Kari Enqvist lupaa raottaa verhoa kaikille kiinnostuneille. Saamme vastaukset moniin kysymyksiin, joita runoilijat ja muut maallikot ovat aina pohtineet mutta jättäneet kysymättä. Millainen näkymä avautuu valon nopeudella kiitävän raketin ohjaamosta? Mikä ihme on neljäs ulottuvuus? Millä keinolla matkalaukun voisi puristaa pieneksi pisteeksi? Mitä kello näyttää mustassa aukossa? Entä mikä on totuus aikamatkailusta?
***
Kari Enqvist
Monimutkaisuus
 
Elävän olemassaolomme perusta
Miten maailmankaikkeus on rakentunut?
 
Kunnianhimoinen katsaus todellisuuden rakenteeseen lähtökohtana energia, joka vaikuttaa kaikessa atomeista galakseihin ja perhosesta perunaan. Monimutkaisuus esittelee fysiikan syvät periaatteet uudella tavalla ja sivuaa samalla myös filosofisia ongelmia. Mistä todellisuus on rakentunut? Entä miten luonnon pyörryttävä monimutkaisuus syntyy? Maailmanjärjestyksen perusta on energia ja sen virittämä maisema, joka sanelee aineen arkkitehtuurin ja näyttäytyy kaikkialla. Energia on sekä elävän että elottoman alku, keskikohta ja loppu. Monimutkaisuus on laaja ja kunnianhimoinen katsaus todellisuuden rakenteeseen nykytieteen valossa. Se antaa eväitä ja kysyy haastavia kysymyksiä fysiikan tarjoaman maailmankuvan ymmärtämiseksi, esittelee kuuluisien fyysikkojen elämäntyötä ja havainnollistaa luontoa kuvaavia teorioita muun muassa kaunokirjallisuuden lennokkailla esimerkeillä.
****
Kari Enqvist
Valo ja varjo
 
Kosmologin kirjoituksia suupaloina
Kari Enqvist sukeltaa maukkaassa kirjoituskokoelmassaan keskellä ihmiselon ilmiöitä tieteistä taiteisiin ja teologiaan, kriittisesti mutta virne suupielessään. Enqvist tutkailee ihmisen elämää laidasta laitaan. Merkityksiä etsiessään hän matkaa lapsuuden mystisistä lukukokemuksista opiskelijan epävarman etsiskelyn kautta tutkijan epäilyyn, oli kyseessä sitten vapaa tahto tai ei-aineellinen maailma. Hän paljastaa, miten fyysikot näkevät fysiikan ja matemaatikot matematiikan, miksi (ja kuinka ihmeessä ) amerikkalaiset ovat tieteessä eurooppalaisia edellä ja mistä syistä – silkan matkailun ohella – kansainvälisiin tiedekokouksiin kannattaa osallistua.
***
Kari Enqvist
Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat
 
Täräyttävä kuvaus ihmisyyden olemuksesta. Yksityistä ja yleistä tyylitajulla sekoittaen Enqvist tutkii kuoleman edessä ihmisyyden ydintä. Mikään logiikka ei kiellä maailmaa ilman merkityksiä.
Kun ihminen kuolee nuorena, sanomme hänen menneen liian varhain. Mitä tarkoitamme? Onko luonnonjärjestystä sorkittu, entä kuka on vastuussa? Jumala se ei ainakaan ole, toteaa Enqvist ja laskee syyn sattuman niskoille. Yksityistä ja yleistä tyylillä sekoittaen teoksessa tutkitaan kuoleman, ihmisyyden ja uskonnon ydintä. Suru vanhempien rakkaudettomaksi kokemastaan elämästä saa tutkijan ihmettelemään, mikä saa ihmisen lähelle katsomisen sijasta haikailemaan kuoleman taa uskomuksiin ja mysteereihin. Enqvist ei kuitenkaan jätä meitä tyhjän päälle: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat havahduttaa mysteereistä todellisuuteen ja kehottaa arvostamaan sitä, mitä varmasti – ja vielä – on olemassa.
***
Kari Enqvist
Uskomaton matka uskovien maailmaan
 
Terävää tekstiä uskonnosta pilke silmäkulmassa. Tieteen lähettilään matkakirja uskovien maasta. Äimistyksen ja hämmästyksen lisäksi matkalta tarttuu hedelmällisiä ajatuksia mitä yllättävimmistä paikoista. Kun uskonnoton lähtee matkalle uskovien maahan, millaisen postikortin hän sieltä lähettää? Tiedemiehen maailmankuva repussaan, uskonnolliset tekstit matkaoppainaan Kari Enqvist avaa pyhättöjen portit ja istuu kuuntelemaan. Hän etsii kartastaan pyhyyttä ja ihmettä, mutta tie niiden luo on mutkikas ja täynnä konflikteja. Enqvistille uskonnottomuus ei ole vakaumus vaan uskonnollisen tunteen uupumista. Uskovalta taas puuttuu tiedemiehen tärkein ominaisuus: epäily. Silti äimistyksen ja hämmästyksen lisäksi matkalta tarttuu hedelmällisiä ajatuskulkuja ja ymmärryksen hetkiä mitä yllättävimmistä paikoista.
***
Kari Enqvist
Olemisen porteilla
 
 Tieto-Finlandialla palkittu menestysteos. Mitä on aine, mitä henki? Voiko tietoisuutta selittää alkeishiukkasten avulla? Moderni fysiikka kohtaa kiehtovasti ihmisen tietoisuuden ja havaintomaailman.
 
Palkitussa ja kiitetyssä teoksessaan tieteen taitavana popularisoijana tunnettu kosmologi Kari Enqvist kertoo tietoisuuden ja havaintomaailmamme rakentumisesta. Enqvist tarkastelee tietoisuuden olemusta paitsi persoonalliseen tapaansa myös yleistajuisesti uuden fysiikan näkökulmasta. Hän ottaa rohkeasti kantaa paljon keskustelua herättäneeseen ajatukseen tietoisuudesta kvantti-ilmiönä: "Olemassaoloon ei liity syvää filosofiaa. Se on pohjimmiltaan fysiikan kysymys. – – Seitsemänkymmentä vuotta filosofointia voidaan sivuuttaa, kun fysiikka paljastaa, miten arkipäiväinen, klassista fysiikkaa totteleva maailma kasvaa esiin kvanttimaailmasta."
 

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.