[H-verkko] Arvosteltavaksi: Siltalan kirjoja, lisäykset

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 6 12:29:46 EEST 2013


Tässä vielä pari lisäystä Siltalan kirjoihin

Markku Kuisma, Anna Finnilä, Teemu Keskisarja & Minna Sarantola-Weiss
Hulluja päiviä, huikeita vuosia
 
Stockmannin tavaratalo on maamerkki, jonka kellon alla ihmiset kohtaavat päivittäin. Stockmann on myös pääkaupungin legenda, 150-vuotias edelläkävijä ja kansallinen instituutio - Suomen vanhimpia yhä alkuperäisellä nimellään itsenäisenä toimivia liikeyrityksiä.
 
Stockmannin tavaratalo Helsingissä on Pohjoismaiden suurin, ja yhtiön omistama Akateeminen kirjakauppa puolestaan Pohjoismaiden suurin kirjakauppa. Muotikauppiaana Stockmann on myös ollut pitkään Suomen suurin; kun mukaan luetaan tytäryhtiöt Seppälä ja Lindex, puhutaan jo pohjoisen Euroopan johtavista muotiketjuista.
 
Georg Franz Heinrich Stockmannin (1825-1906) perustaman liikkeen kehitys kansainväliseksi konserniksi on tärkeä osa suomalaista kulttuuri- ja taloushistoriaa. Yhtiö on luovinut läpi musertavien lamakausien ja vuosien 1905 ja 1917-18 poliittisten kuohujen, selvinnyt maailmansodan pommituksista ja kansainvälisistä finanssikriiseistä. Stockmannin historia kertoo liikeyrityksen nousun yhden miehen liikkeestä perheyhtiöksi ja edelleen pörssiyhtiöksi, jonka omistus on yhdistelmä sukuja, säätiöitä - ja kanta-asiakasantien tuloksena myös kansankapitalismia. Kansainvälinen tausta, 1930-luvulla voitettu asema alan pohjoismaisena pikkujättiläisenä, rooli kaupan innovaatioiden näyteikkunana ja menestys itämarkkinoilla luovat Stockmannin huikeaan historiaan erityistä hohtoa.
 
Kirja ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ruotsinkielisen laitoksen nimi on Galna dagar, svindlande tider. Stockmann 1862-2012.
****
Wibke Bruhns
Isäni maa
 
Elokuun 15. päivänä majuri Hans Georg Klamroth tuomittiin kuolemaan osallisuudesta Hitlerin vastaiseen salaliittoon. Yksitoista päivää myöhemmin hänet teloitettiin hirttämällä. Majuri Klamrothin nuorin tytär Wibke Bruhns oli tuolloin kuusivuotias. Katsellessaan vuosikymmeniä myöhemmin tv-dokumenttia kesän -44 tapahtumista hän näkee isänsä ilmestyvän televisioruudulle.
 
"Tuijotan tuota tyhjäkatseista miestä. En tunne häntä. Mutta näen itseni hänessä – hänen silmänsä ovat minun silmäni; tiedän muistuttavani häntä. Tiedän, etten olisi olemassa ilman häntä. Ja mitä minä tiedän hänestä? En yhtään mitään."
 
Miten oli mahdollista, että Bruhnsin isänmaallinen ja menestynyt perhe sortui natsisympatioihin? Mikä sai hänen vanhempansa uskomaan Hitleriin? Ja miksi hänen isänsä lopulta tuomitsi Hitlerin? Runsaan päiväkirja- ja kirjeenvaihtomateriaalin avulla Bruhns kutoo kertomuksen kokonaisuudeksi, joka yltää keisari Wilhelmin  ajasta toisen maailmansodan loppuun asti. Klamrothien perhetarina avaa huikean näkymän saksalaiseen mielenmaisemaan, arvoihin ja arkielämään maailmansotien välillä. Saksassa Wibke Bruhnsin kirja on ollut häikäisevä menestys ja pitkäaikainen bestseller. Isäni maata on siellä kuvattu "tosielämän Buddenbrookeiksi".
****
Kansallinen kapitalismi, kansainvälinen talous

Kansallinen kapitalismi, kansainvälinen talous kertoo liikemaailman ja julkisen vallan välisistä suhteista sekä pienen pohjoisen kansan elämästä osana globaalia taloutta. Siitä lähtien kun Suomi kytkettiin osaksi maailmankauppaa, maan asukkaat ovat joutuneet seuraamaan kansainvälisen talouden tapahtumia. Kansakunnan valintoja eivät silti ole määränneet vain kasvottomat markkinavoimat tai talouden rautaiset lait. Suhdannevaihtelujen lisäksi maata ovat heiluttaneet teknologiset impulssit, tuhoisat sodat ja kotimaiset kiistat. Niistä huolimatta suomalaiset ovat etsineet tietä eteenpäin ja yrittäneet tehdä maastaan elämisen arvoisen. Suomi on ollut riippuvainen ulkomaista, mutta ei suinkaan voimaton. Politiikan ja talouden rajapinnalla on toistuvasti haettu maalle uutta suuntaa. Tässä kirjassa joukko arvostettuja historioitsijoita piirtää kuvaa siitä, millainen rahan ja vallan suhde on Suomessa eri aikakausina ollut ja millaiseksi se on maan muovannut. He tarkastelevat Suomen metsäteollisuuden varhaisvaiheita, vallan verkostoja, eliittien nousua ja tuhoa, talouden ja kulttuurin välisiä siteitä sekä väkivallan valitettavan vahvaa roolia talouden ja yhteiskuntien muokkaajana.
 
Kirjoittajat:
Seppo Aalto
Jaana Gluschkoff
Kai Häggman
Johanna Ilmakunnas
Niklas Jensen-Eriksen
Teemu Keskisarja
Laura Kolbe
Anu Lahtinen
Mirkka Lappalainen
Henrik Meinander
Jouko Nurmiainen
Marko Paavilainen
Kari-Matti Piilahti
Panu Pulma
Juha Siltala
Charlotta Wolff
Pertti Vuorinen
Heikki Ylikangas
******* 
Jyrki Koulumies
Kohtalona Kostamus
Risto Kangas-Ikkalan muistelmat
 
Kohtalona Kostamus kuvaa rakentajien kulta-ajan 1970- ja 80-lukujen toimintakulttuuria ja tapahtumia Suomessa ja Neuvostoliitossa.
 
Svetogorsk ja Kostamuksen vuoriteollisuuskombinaatti olivat Suomen rakennushistoriassa jättiläismäisiä miljardiprojekteja. Tapahtumien ytimessä oli nuori rakennusinsinööri Risto Kangas-Ikkala. Hänet nimitettiin projektit toteuttaneen Finn-Stroin toimitusjohtajaksi 34-vuotiaana vuonna 1972. Teoksessa ovat mukana tuon ajan vuorineuvokset - mm. Kauko Rastas, Armas Puolimatka, Kauko Maijala, Antti Pelkola ja Aarne J. Aarnio. Nykypäivän kilpailusäädökset eivät häirinneet menoa ja maan tapaan kuului myös rankka alkoholin käyttö. Värikkäät rakennusruhtinaat keräsivät miljardien voitot. Rahoilla ostettiin kymmenittäin pieniä rakennusyrityksiä ja tonttimaata. Tämä kiihdytti rakentamisen ja koko talouden ylikuumenemista ja edesauttoi Suomen ajautumista syvään lamaan 90-luvun alussa.
 
Kostamus oli Suomen kaikkien aikojen suurin ulkomaanprojekti, jossa oli mukana tuhansia työntekijöitä ja yrityksiä. Projektin mittakaavaa kuvaa se, että yksistään tarjoustyötä tekemässä oli 23 konsulttitoimistoa.
 
Kirja rikkoo vanhoja käsityksiä siitä, että Svetogorskin ja Kostamuksen miljardisopimukset olisi saatu Suomeen vain presidentti Urho Kekkosen avulla. Kekkosen poliittiset väliintulot erityisesti KGB:n edustajanakin Suomessa olleen suurlähettiläs Vladimir Stepanovin avustuksella ajautuivat tylysti karille. Sopimuksiin päästiin lopulta kaupallisten neuvottelujen ja suomalaisten nuorten insinöörien osaamisen, ei politiikan avulla.

Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
**
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
***