[H-verkko] Arvosteltavaksi: Egill Yksikätinen – muinaissaagoja Pohjolasta

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe toukokuu 17 15:29:37 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Kokoelmateos Egill Yksikätinen – muinaissaagoja Pohjolasta sisältää useita aiemmin suomentamattomia islantilaisia saagoja, joiden sankarit suuntaavat matkoillaan usein itään, nykyisen Suomen ja Venäjän alueille. Upeilla piirroskuvilla kuvitettu kirja on kiehtovaa luettavaa kaikille myyteistä, muinaistaruista ja Pohjolan historiasta kiinnostuneille.
 
Suurin osa tarinoiden tapahtumista sijoittuu pohjoiseen maailmanpiiriin, aikaan ennen Islannin asuttamista ja Norjan yhdistymistä. Saagojen päähenkilöitä ovat viikingit ja myyttiset sankarit, jotka kohtaavat matkoillaan erilaisia yliluonnollisia olentoja kuten pelottavia peikkoja, petollisia kääpiöitä, ahneita lohikäärmeitä, viisaita valkyyrioita ja juonittelevia jumalia. Näistä kertomuksista lukija löytää monet modernin fantasiakirjallisuuden hahmot alkuperäisessä asussaan.
 
Kokoelman kääntäjät ja toimittajat ovat joukko islannin kielen, keskiajan historian, suomen kielen ja saagakirjallisuuden harrastajia ja asiantuntijoita. Käännetyt tekstit edustavat sekä vanhempia että uudempia muinaissaagoja ja tuovat esille tälle saagalajille tyypillisen monimuotoisuuden. Saagat on käännetty ensi sijassa kaunokirjallisuutena ja ne tarjoavat jännittävää luettavaa kaikille kirjallisuuden ystäville.
 
Helga Hilmisdóttir, Kirsi Kanerva ja Sari Päivärinne (toim.): Egill Yksikätinen – muinaissaagoja Pohjolasta
Piirroskuvitus: Eva Eskelinen
Finn Lectura, 2013, 167s., 39,00€
****
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.