[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 19 11:43:53 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

******
Kevät 2013 WSOY
 
Annan, Kofi & Mousavizadeh, Nader: Elämäni sodassa ja rauhassa

Miksi Yhdistyneet kansakunnat epäonnistui Ruandan verilöylyn ja Srebrenican joukkosurman kaltaisten murhenäytelmien estämisessä? Mikä ylipäätään on YK:n merkitys kansainvälisten kriisien selvittämistyössä?Muistelmissaan, jotka kietoutuvat ansiokkaan YK-uran ja "väliintulon" ajatuksen ympärille, Kofi Annan pohtii niin konfliktien heikoimpien osapuolien suojeluvelvollisuutta kuin kansainvälisen yhteisön epäonnistumisia ja voittoja. Teos avaa lukijalleen ainutlaatuisia näkökulmia viime vuosikymmenten kriisien kulissientakaiseen diplomatiaan.
 
Hirvikorpi, Helinä: Jos on valta, on myös vastuu. Asmo Kalpalan elämä

Asmo Kalpala on tullut tunnetuksi Tapiola-yhtiöiden pääjohtajana ja vastuullisen yritysjohtamisen puolestapuhujana. Vakuutusalan johtoasemassa yli 30 vuotta toimineen Kalpalan ura on osoittanut, ettei tuloksen tekemisen ja eettisen liiketoiminnan tarvitse sulkea toisiaan pois; päinvastoin vastuullisuus ja kohtuus ovat taloudellisen kasvun tärkeimpiä taustatekijöitä. Jos on valta, on myös vastuu avaa Kalpalan elämänvaiheiden kautta näkymän suomalaiseen liike-elämään sodanjälkeisistä vuosista näihin päiviin sekä vakuutusalan takavuosiin kaappausyrityksineen.
 
 
Koski, Pirkko: Näyttelijänä Suomessa

Millaista on ollut ja on olla suomalainen näyttelijä? Miten näyttelijät työskentelevät?Näyttelijänä Suomessa valottaa näyttelijän ammatin kehitystä kiertävistä rentturemmeistä kansakunnan sielun arvostetuiksi tulkitsijoiksi. Näyttelijäkuntien erilaisten tyylisuuntien ohella teoksessa esitellään teatteritaiteemme merkkihenkilöt, mutta huomiota saavat myös elokuva- ja televisioviihteen tutut kasvot.Uraauurtava, hauskoin anekdootein ja sisäpiiritiedoin elävöitetty Näyttelijänä Suomessa ei turhia ujostele, vaan kurkistaa rohkeasti esiripun takaisiin näkymiin yli sadan vuoden ajalta.Teoksella juhlistetaan Suomen näyttelijäliiton 100-vuotistaivalta.
 
Nevala, Marja-Liisa: Mieleni talot. Totta, tarua ja tulkintaa

Maamme kulttuurialan monissa keskeisissä tehtävissä ensimmäisenä naisena kouliintunut Maria-Liisa Nevala kuvaa elämänsä virstanpylväitä, mielentiloja, tunnelmia ja ihmisiä. Eino Leinon tuotannon psykologisesta aatetaustasta väitellyt, Pariisissa ja Lontoossa asunut Nevala myöntää aina olleensa ahneen kiinnostunut lähes kaikesta: ”MIKÄ SAA AIKAAN SEN, ETTÄ TÄYTYY SAADA PALJON AIKAAN?”
 
Oreck, Cody Douglas: Storybook Helsinki and Beyond

Suomalaisuuden tarina on kiveen veistetty. Yhdysvaltain suurlähettilään vaimo Cody Douglas Oreck vie kirjassaan visuaaliselle kiertomatkalle tarinoihin, joita Helsingin rakennukset kertovat. Yhdessä valokuvataiteilija Octavian Bâlean kanssa Oreck pysähtyi kalevalaisten, kansallisromanttisten koristeleikkausten ja kauneimpien rakennusten ääreen. Arkkitehtuurin kautta voimme kulkea saman matkan kuin suomalaisuus vuosisatojen saatossa. Niinpä kirja sopii mainiosti ulkosuomalaisille lahjaksi, matkamuistoksi sekä perehdytykseksi Suomesta kiinnostuneille.
 
Siltala, Juha: Nuoriso. Mainettaan parempi

Levottomuutta koulussa, kiusaamista käytävillä ja laiskuutta työnhaussa. Talouskriisi on saanut Suomen kilpailukyvystä huolestuneet syyttämään nuorisoa työtä vieroksuvaksi, välittömiä palkintoja tavoittelevaksi ja rappeutuneeksi.Todellisuudessa nuoriso on entistä kunnollisempaa. Nuorisolle työ on tärkeää, mutta sisällön ei palkan takia. Nuoret osaavat asettua toisen asemaan aiempia polvia paremmin. Nuorten vanhemmat ovat kohdelleet lapsiaan persoonina ja viettäneet heidän kanssaan aikaa - omista kiireistään huolimatta.Ongelmia aiheuttaa kilpailupaine, joka voi johtaa ihmisarvon tavoitteluun toisen kustannuksella. Yhteiskunnan toiveiden ja nuorten tavoitteiden välinen ristiriita on merkittävä, mutta kuinka sovittamaton sen tarvitsee olla?
 
Talvitie, Eveliina: Keitäs tyttö kahvia. Naisia politiikan portailla

Kuinka hoivaedustaja nousee ministeriksi ja kasvaa valtionaiseksi? Miten naiset valtaa käyttävät? Miten siitä luopuvat? Onko naiseudella politiikassa merkitys? Pitääkö olla?Keitäs tyttö kahvia esittää sumeilemattomia kysymyksiä sukupuolisidonnaisista hyvä veli -verkostoista ja kertoo siskojen selviytymiskeinoista. Mutkattoman avoimissa aikalaishaastatteluissa naispoliitikot kertovat unelmistaan, onnistumisistaan ja kompuroinneistaan.Kotimaisista huippupoliitikoista mukana ovat mm. Tarja Halonen, Marja Tiura, Mari Kiviniemi ja Päivi Räsänen, mutta lisäksi monet tunnetut maailmannaiset sekä tarkoin valitut miehet median ja politiikan vaikutuspiiristä muovautuvat osaksi mosaiikkia.
 
 
Tennilä, Esko-Juhani: Toppari Arkadianmäellä

Eduskunnan eturivissä äärimmäisenä vasemmalla istuneesta Esko-Juhani Tennilästä tuli koko maan tuntema punatakkinen ministerien tiukoillepanija. Asiat halki, poikki ja pinoon laittavalta Lapin väen luottopuolustajalta riittää muistelmissaan silmää niin politiikan ilmiöille kuin poliitikkojen tempauksille. Suurta lämpöä Tennilä tuntee työväenliikkeessä ikänsä puurtaneita veteraaneja ja markkinaoriin rattailta tippuneita kohtaan. Pitkän linjan parlamentaarikko on uhmakas oman tiensä kulkija myös muistelmissaan. Runomuotoon taottu, ohilyöntejä karttava ja itseironisesti virnuileva Toppari Arkadianmäellä poikkeaa edukseen rutikuiviksi hymisteltyjen uraelämäkertojen valtavirrasta.
 
Vasara, Erkki: Raskailta tuntuvat askeleet. Lauri Kristian Relanderin elämäkerta

130 vuotta Suomen tasavallan toisen presidentin syntymästä.Lauri Kristian Relander (1883-1942) oli aikansa poliittinen komeetta: alle kolmikymppisenä kansanedustajaksi, sitten Viipurin läänin maaherraksi ja 41-vuotiaana Suomen presidentiksi vuonna 1925.Sympaattinen "Reissu-Lasse" oli kansan rakastama ja ulkomaiden arvostama, mutta ajettiin kotimaan politiikassa paitsioon. Oman puolueen maalaisliiton vastustus oli ankarinta, ja vallasta taisteli myös äärioikeistolainen lapuanliike. Signe-vaimon ruotsinkielinen suku taas vieroksui miehen tasapuolista
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.