[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 6 15:24:48 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Otavan kevään 2013 kirjoja

Ames Carlin, Peter: Bruce
Syvällekäyvässä elämäkerrassa Springsteenin elämästä ja urasta puhuvat perheenjäsenet, entiset ja nykyiset bändikaverit, lapsuudenystävät sekä entiset tyttöystävät, mutta ennen kaikkea tekemisiään analysoi Pomo itse. Tällaisena Springsteenin ihailijat eivät ole koskaan häntä nähneet - elämäänsä ja hämmästyttävää uraansa yksityiskohtaisesti ja eloisasti kuvailevana miehenä. Kertomus kamppailusta alkoholisoituneen isän otteessa, itsenäistymisestä ja valtavasta intohimosta musiikkiin
 ***
Kervanto Nevanlinna, Anja: Voimat jotka rakensivat Helsinkiä 1945-2010
Teos tarjoaa ensimmäisen kokonaiskuvan Helsingin kaupunkirakentamisen ja arkkitehtuurin historiasta 1940-luvulta nykyaikaan. Poliitikkojen, yhteiskuntatieteilijöiden, kaupunkisuunnittelijoiden ja arkkitehtien visiot ovat kilpailleet kiinteistönomistajien, rakennusliikkeiden ja sijoittajien intressien kanssa kaupunkilaisia unohtamatta. Runsas kuvitus avaa uusia ikkunoita Helsingin kaupunkikuvaan.
 ***
Lindblom, Seppo: Huojuva tasavalta
Kysymyksiä herää myös korkeiden valtioelinten suhteista. Vahvalle presidentille olisi tilausta, jos hallituspolitiikka horjuu. Teokseen sisältyy Mauno Koiviston haastattelu, jossa presidentti tilittää tuntojaan presidentin valtaoikeuksien karsimisesta. Suomen näköalat kirkastuvat, jos Kataisen-Urpilaisen sinipunaakseli vankistuu, jos demarit tarttuvat kestävyysvajeen hoitoon tosissaan ja jos EUbyrokratian ylivalta estetään.
***
 
Paakkinen, Reeta: Kotona Istanbulissa. Tositarinoita Turkista
Arki erosi uutisotsikoista: suomalaistytön hame oli liian pitkä, se piti heti vaihtaa lyhyempään. Reeta Paakkinen muutti maallistuneen istanbulilaisperheen miniäkokelaaksi 19-vuotiaana vuonna 1998 ja on edelleen sillä tiellään. Hänen humorististen mutta asian tuntevien tarinoidensa kautta avautuu aivan uudenlainen näkökulma Turkkiin: naisten oikeuksiin, suku puolten tasa-arvoon, seurustelukulttuuriin, yhteiskunnallisiin tabuihin, populaarikulttuuriin.Toisenlaisen tulokulman tarjoavat koskettavat kuvaukset työmatkoilta Pohjois-Irakiin, Pohjois-Kyprokselle ja Ben Alin ajan Tunisiaan.
 
Peltoniemi, Pentti: Yhdessä omin voimin. Eino K. Kalervon elämä
Tammikuussa 75 vuotta täyttävän Invalidiliiton perustamisajatus lähti aikanaan Eino K. Kalervosta, jonka karu kohtalo vei ajamaan invalidien asiaa. Urheilullisen nuoren miehen elämä muuttui varusmies palveluksessa, kun liian pienet saappaat hiersivät jalkaan tulehduksen, joka johti lopulta alaruumiin halvaantumiseen. Edessä oli sairaalakierre, taistelu toimeentulosta ja uudenlaisen elämän opettelu. Eino K. Kalervon elämäkerta kuvaa paitsi yhden ihmisen dramaattisen elämän myös suomalaisen invalidihuollon rakentamisen vaiheita.
***
 
Pietilä-Castrén: Leena: Kävelyretkillä Ateenassa
Alussa esitellään Ateenan historia ja kaupunkikehitys vuosilukuina esihistoriallisesta ajasta tähän päivään. Erimittaisia kävelyretkiä on seitsemäntoista, tekstiä tukevat kartat numeroitune kohteineen ja valokuvineen. Erityisteemoja syvennetään laatikkoteksteinä, lopussa on henkilö- ja kohdehakemisto sekä kirjallisuusluettelo.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.