[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 6 15:18:52 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
MINERVA 
kevään 2013 kirjoja
 
Duriez, Colin: Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien
Kaikki tuntevat J. R. R. Tolkienin tarinat, mutta millainen olikaan mies, joka loi Taru sormusten herrasta -trilogian, sen historian, maantieteen ja jopa kielet (haltiakielessä on vaikutteita suomenkin kielestä). Oxfordin yliopiston muinais- ja keskiajan englannin professorina toiminut Tolkien loi kokonaisen legendojen maailman, johon sukupolvi toisensa jälkeen on ihastunut.
 
Haapanen, Atso: Asevelisurmat. Rintamalla murhista ja tapoista vuosina 1939-1944 tuomitut
Kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin perustuva teos sisältää kaikki asiakirjoista löytyvät tapaukset, joissa on käsitelty rintamapalveluksessa tapahtuneita tahallisia tai tahattomia omien surmaamisia.
 
Hart, Stephen: Historian suurimmat panssarivaunutaistelut. Vuodesta 1916 nykypäivään
Kattava yleisesitys varhaisista höyrykäyttöisistä hyökkäysvaunuista aina tämän päivän moderniin sotateknologiaan. Laajoihin tutkimuksiin ja arkistokuva-aineistoon perustuva teos kuvaa historian tärkeimmät panssarivaunutaistelut ja dokumentoi panssaroidun sotakaluston roolin kaikissa tärkeissä sotaoperaatioissa aina vuonna 1916 käydystä Sommen taistelusta saakka
 
Lang, Hans-Joachim: Parakki 10. Naiset Auschwitzin koe-eläiminä
Parakki numero kymmenen oli yksi Auschwitzin keskitysleirin kammottavimmista paikoista. Siellä natsi-lääkärit tekivät julmia ihmiskokeita. Lääketieteen nimissä harjoitettiin kidutusta, jonka uhrit joutuivat kokemaan mielikuvituksemme ylittävää nöyryytystä, tuskaa ja kauhua. Kauhujen laboratoriossa pahoinpideltiin vuosien 1943–1945 välisenä aikana noin 800 naista. Hengissä selvinneiden naisten kertomusten perusteella Lang on koonnut järkyttävän kuvauksen leirin kauhuista ja naisten elämästä Parakki 10:ssä. Hän kertoo myös, keitä olivat nämä kuoleman lääkärit, joille ihmiselämällä ei ollut merkitystä.
 
Myllymäki, Arvo: Kurileiri. Sotavankileiri 24 ja muut neuvostosotavankien erityisleirit jatkosodan aikana
Suomessa toimi jatkosodan aikana kolme erityissotavankileiriä: kurittomat, politrukit ja upseerit saivat kukin oman sijoituspaikkansa. Kurileiri, virallisesti Sotavankileiri nro 24, perustettiin heinäkuussa 1942 Kerimäen Riitasensuolle karkureiden ja muun ns. huligaaniaineksen järjestykseen saattamiseksi. Seuraavana vuonna leiri muutti Vaasa-Mustasaareen, missä se toimi vuoteen 1944 saakka. Uusi vuosituhat on tuonut päivänvaloon vaiettuja, osin yllättäviä sotaan ja sotavankeuteen liittyviä tietoja. Arvo Myllymäen vuosikausien tutkimustyöhön perustuva teos antaa valaisevan kokonaiskuvan kurileiristä ja sen edeltäjistä.
 
Rippon, Anton: Hitlerin olympialaiset. Berliini 1936
Berliinissä vuonna 1936 järjestetyt olympialaiset olivat komea propagandavoitto natsi-Saksalle. Antisemitismi ja Saksan laajentumissuunnitelmat pidettiin visusti piilossa natsien hyödyntäessä olympia-aatetta ja häikäistessä yleisöä ja kansainvälisiä urheilureporttereita kisajärjestelyillään. Tuhannet ulkomaalaiset kisavieraat palasivat kotiinsa vaikuttuneina, tietämättä että vain pienen matkan päässä upeasta stadionista ”valtion viholliset” viruivat keskitysleireillä.
 
Saari, Heikki: Eero Heinäluoma. Tasavallan vahva mies
Henkilökuva avaa uusia, piiloon jääneitä näkökulmia ihmiseen ja poliitikkoon nimeltä Eero Heinäluoma. Millainen ihminen on julkikuvan takana? Mitkä ovat hänen arvonsa ja elämänihanteensa? Millainen on hänen maailmankatsomuksensa? Mikä merkitys työllä ja työväenliikkeellä on hänelle?
 
Thompson, Dave: Smoke on the Water. Deep Purplen tarina
Deep Purple on kuulunut raskaan rockin aateliin heti vuonna 1968 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien. Vielä edelleen – yli 40 vuotta, 18 studioalbumia, 14 muusikkoa ja miljoonia myytyjä äänitteitä myöhemmin – bändi nauttii maailmanlaajuista suosiota. Dave Thompsonin kirja on yli kahteenkymmeneen vuoteen ensimmäinen, joka kertoo yhtyeen koko pitkän ja monipolvisen historian aina syntyhetkistä viimeisimmän levyn tekoon ja tämän päivän maailmankiertueisiin saakka.
 
Tolinski, Brad: Jimmy Page yksinoikeudella - Elämäntarina
Laajoihin haastatteluihin perustuva teos kartoittaa palvotun kitaristin koko uran. Page kertoo avoimesti dekadenteista mutta äärimmäisen luovista Zeppelin-vuosista, suhteestaan bändin muihin jäseniin, sensaatiomaisista konserttikiertueista, kiinnostuksestaan okkultismiin, Elvis Presleyn tapaamisesta, huikean Led Zeppelin IV -albumin synnystä ja paljosta muusta, mikä tähän asti on jäänyt kulissien taakse.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.