[H-verkko] Uusi elokuvahistorian julkaisu: Frontiers of Screen History julkistetaan 31.7

Heta Mulari heaimu at utu.fi
Mon Heinä 29 09:49:44 EEST 2013


Rajat ylittävää elokuvahistoriaa

Tervetuloa Frontiers of Screen History: Imagining European Borders in Cinema 1945–2010 -kirjan julkistamistilaisuuteen keskiviikkona 31.7.2013 klo 17.30 alkaen. Tilaisuus järjestetään Turun yliopiston Sirkkalassa sijaitsevassa Janus-salissa, käynti Sirkkalan kasarmin sisäpihalta (Kaivokatu 12). Julkistamistilaisuus järjestetään osana kansainvälistä populaarikulttuurintutkimuksen EUPOP 2013-konferenssia. 

Kirja: Frontiers of Screen History: Imagining European Borders in Cinema 1945–2010. Kustantaja: Intellect Ltd. (Bristol, UK)

Toimittajat: Raita Merivirta, Kimmo Ahonen, Heta Mulari, Rami Mähkä


Kuinka elokuva määrittelee poliittisia, kansallisia tai sosiaalisia rajoja? Miten eurooppalaisessa elokuvassa on lähestytty siirtolaisuuden ja diasporan kaltaisia ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja? 

Artikkelikokoelma Frontiers of Screen History käsittelee eurooppalaisia rajoja, elokuvaa ja historiaa toisen maailmansodan päättymisestä tähän päivään. Monitieteisen kirjan artikkelit nostavat esiin paitsi kansallisia ja poliittisia rajoja, myös sosiaalisia, etnisiä, uskonnollisia ja sukupuolittuneita rajanvetoja. Kirja avaa uusia näkökulmia elokuvan merkitykseen poliittisena kommentoijana ja rajojen määrittäjänä, ja sijoittaa elokuvat historiallisiin ja poliittisiin konteksteihinsa. Kirjan artikkeleissa käsitellään muun muassa eurooppalaisuuden neuvottelua Aki Kaurismäen elokuvissa, rautaesiripun ja kylmän sodan kuvastoja, siirtolaisuuden ja transnationaalien identiteettien kuvauksia kreikkalaisissa, turkkilais-saksalaisissa ja ruotsalaisissa elokuvissa sekä kolonialismin perintöä. Kirjoittajiin kuuluu historioitsijoita, mediatutkijoita ja kulttuurintutkijoita eri puolilta Eurooppaa sekä Australiasta ja Yhdysvalloista.

Frontiers of Screen History on valmistunut osana Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusprojektia Cinematic Cartographies of European History 1945–2000. Projektin johtaja on kulttuurihistorian professori Hannu Salmi. Kirjan toimittajat ovat tutkijoita Turun yliopiston kulttuurihistorian ja yleisen historian oppiaineissa. Kirja on ensimmäinen teos Turussa sijaitsevan International Institute of Popular Culture -tutkimuskeskuksen (IIPC) uudessa julkaisusarjassa.

Kirja: http://press.uchicago.edu/ucp/books/book/distributed/F/bo15570913.html#
Projekti: http://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/yksikot/kulttuurihistoria/tutkimus/Sivut/cartography.aspx
IIPC: http://iipcblog.wordpress.com/
Intellect Ltd.: http://www.intellectbooks.co.uk/
EUPOP 2013: http://eupop2013.wordpress.com/