[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kirjapajan, Moreenin, Maahengen ja Johnny Knigan kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 26 10:11:12 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
JOHNNY KNIGA
von Bagh, Peter: Cinefilia - Filmihulluuden syvempi olemus

Suomen johtavan filmihullun tuoreimman teoksen kaikki tekstit on aiemmin julkaistu vain ulkomailla. Käsittelyn kohteina ovat ohjaajat, kuuluisat kuten Bresson ja ne, jotka ovat harrastajien salatuinta maantietoa: Ulmer, Siegel, Walsh. Aikamatkan kuluessa käy selväksi, että tekniikka – CinemaScope ja VistaVision – on elokuvan perustaa siinä kuin ohjaajat ja tähdetkin. Kun käsittelyn kohteeksi nousevat toinen maailmansota ja kylmä sota, ytimeen ei nousekaan sotaelokuva vaan melodraama.
 
KIRJAPAJA
Hintsala, Meri-Anna & Kinnunen, Mauri (toim.): Tuoreet oksat viinipuussa. Vanhoillislestadiolaisuus peilissä

Vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvät kysymykset ovat olleet viime vuosina ajankohtaisia. Uudet viestintäkanavat ja erityisesti sosiaalinen media ovat mahdollistaneet ennennäkemättömän keskustelukulttuurin syntymisen liikkeen ympärille. Teos pureutuu niin Suomen suurimman herätysliikkeen perustaviin kysymyksiin kuin aiemmin vaiettuihin teemoihin. Kirjoittajat avaavat sitä, kuka voi toimia liikkeessä puhujana, oppia seurakunnan rajoista, raamattukäsitystä, suhdetta yhteiskuntaan ja etiikkaa. Teos valottaa liikkeen suhdetta paljon puhuttuun ehkäisykieltoon ja vaiettuun homoseksuaalisuuteen. Liike haluaa säilyä yhtenäisenä ja ylläpitää käsitystä muuttumattomuudesta, mutta mitä muhii muuttumattomuuden alla?
 
Kinnunen, Taina: Vahvat yksin, heikot sylityksin. Otteita suomalaisesta kosketuskulttuurista

Tutkija-antropologi Taina Kinnunen tarttuu teoksessaan Vahvat yksin, heikot sylityksin vaiettuun aiheeseen: suomalaiseen kosketuskulttuuriin. Teos purkaa kosketuksen merkitystä kasvullemme ja onnellisuudellemme, tarkastelee eri-ikäisten kokemuksia ja kutsuu lukijaa pohtimaan omaa kosketushistoriaansa ja ihmissuhteitaan. Vaikka nuoret polvet ovat jo oppineet halaamaan, suomalaiset koskettavat edelleen pidättyvästi. Mistä kosketuksen välttelemisen perinteemme juontuu, ja selittääkö se monenlaista pahoinvointia? Meissä suomalaisissa elää silti kaipuu läheisyyteen ja aistillisuuteen. Kosketus on hidastamisen elämänfilosofiaa puhtaimmillaan.
 
Nylén, Antti: Tunnustuskirja

Suomessakin käydään nykyään uskontokeskustelua, joka koskee lähinnä kristinuskoa, sen oikeutusta. Ateistien viesti on kuuluva: kristinusko on ajastaan jäljessä ja moraalisesti väärin. Uskon puolustaminen ei ole helppoa, kun keskustelua hallitsevat aggressiot, ennakkoluulot ja vastakohta-asetelmat. Kirjailija Antti Nyléniä tilanne on turhauttanut pitkään, ja uudessa kirjassaan hän pyrkii selittämään kristinuskon olennaista sisältöä niille, jotka ovat sen unohtaneet. Uskonnottoman kasvatuksen saanut, katoliseen kirkkoon aikuisiällä liittynyt kirjailija kertoo itsestään sekä suhteestaan kirkkoon ja sen opetuksiin henkilökohtaisesti, vaativasti - ja tunnustuksellisesti.

MAAHENKI
Hallenius, Gregorius: Mynämäen kihlakunnan kuvaus

Tämä kirja on katsaus varsinaissuomalaiseen kulttuurimaisemaan lähes kolmen vuosisadan takaa, mynämäkeläisen Gregorius Halleniuksen latinaksi kirjoittama akateeminen opinnäyte Mynämäen kihlakunnan kuvaus. Latinankielisen alkutekstin on suomentanut ja johdannolla sekä selityksillä varustanut Toivo Viljamaa. Teos on 1700-luvulle tyypillinen paikallishistoria, jossa kuvataan alueen luontoa, väestöä, elinkeinoja ja historiaa. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että se on enemmän ja erilainen kuin esimerkiksi tunnetumman mynämäkeläisen Daniel Jusleniuksen Suomi-aatteen värittämä Vanha ja uusi Turku. Halleniuksen teos sisältää huomattavan määrän historiallista, kirkkohistoriallista ja kansatieteellistä asiatietoa, jota ilman Mynämäen seudun historian tuntemus olisi puutteellista.

MOREENI
Hvostov, Andrei: Sillamäen kärsimysnäytelmä

Andrei Hvostov muistelee kirjassa lapsuuttaan 1960–80-lukujen Neuvosto-Virossa ja vertailee muistojaan nykyhetkeen. Hän kuvailee, millaista oli olla venäläisen isän ja virolaisen äidin venäläistä nimeä kantava vironkielinen lapsi salaperäisessä suljetussa kaupungissa, jonka asukkaista suurimmalla osalla ei ollut kosketuskohtia muualle maahan.
 
Kaurinkoski, Kaarina: 6 kävelyä Tallinnassa

Kaarina Kaurinkosken opaskirja johdattaa lukijan kuudelle erilaiselle kävelylle Tallinnaan. Kunkin kävelyreitin varrelle osuvista taloista, nähtävyyksistä ja historiallisista tapahtumista kerrotaan värikkäästi. Lyhimmät reitit sijoittuvat vanhaankaupunkiin ja mahtuvat parin tunnin päiväristeilyohjelmaan; pitempään kaupungissa viihtyvä voi lähteä tutkimaan etäämmällä sijaitsevia kohteita ja jakaa kävelyt useammalle päivälle. Tallinnalaisen valokuvaajan Peeter Langovitsin tuoreet valokuvat esittelevät eloisasti katunäkymiä, rakennuksia, muistomerkkejä ja niiden kiehtovia detaljeja.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.