[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 26 10:01:47 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
LIKE, kevät 2013 

Cohe, Stepehen F.: Gulagista selvinneet

Stephen F. Cohenin Gulagista selvinneet ei kuitenkaan ole Gulagin historia vaan sieltä hengissä selvinneiden historia. Stalin kuoli 5.3.1953, minkä jälkeen suurin osa leireistä purettiin ja vangit alkoivat vähitellen palata neuvostoyhteiskuntaan. Heidän maineensa palautuminen oli kuitenkin kiinni kulloisenkin hallinnon harjoittamasta sisäpolitiikasta ja oikuista.
**** 
Hellman, Sonja: Naiset ilman maata

Maahanmuutto on Suomessa melko tuore ilmiö muuhun Eurooppaan verrattuna. Meillä maahanmuutto laajassa mitassa alkoi vasta 2000-luvulla. Vuoden 2010 lopussa vain 4,2 prosenttia Suomen väestöstä puhui äidinkielenään jotain muuta kuin kotimaisia kieliä. Islaminuskoisia on noin yksi prosentti. Kirjan viisitoista haastatteluun perustuvaa tarinaa nostavat kuuluviin äänen, joka harvemmin onnistuu tunkeutumaan julkisuuteen. Maahanmuuttajien elämäntarinat kuuluvat naisille, jotka ovat kotoisin yhdeksästä eri maasta – mm. kansanmurhan ja joukkoraiskausten Bosniasta, sisällissodan Somaliasta ja talibanien ajan Afganistanista
**** 
Johansson, Peik (toim.): Kolmannen maailman puheenvuoroja

Kolmannen maailman puheenvuoroja on esitetty Yleisradion valtakunnallisilla radiokanavilla vuosina 1987–2012. Pystykorvakirjat juhlistaa ohjelmasarjan 25-vuotistaivalta julkaisemalla parhaita paloja vuosien varrelta. Kolmannen maailman puheenvuoroja -ohjelmasarjassa on esitelty ja arvioitu Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan ajattelijoiden näkemyksiä, joita ei ole suomen kielellä muutoin ollut saatavilla.
 ****
Kolanen, Jari & Tilles, Hannele: Tuikkivien tähtien varjossa
Alvar Kolanen (1921–2007) oli mainosvalokuvaaja, joka kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Monet hänen kuvistaan ovat iskostuneet suomalaisten tietoisuuteen. Kolasen valokuvatuotannon parhaimmistoa esittelevän kirjan kuvissa loistavat Olavi Virta, Tapio Rauta­vaara, Lenita Airisto, Pirkko Mannola, Laila Kinnunen ja Vieno Kekkonen, samoin monet myöhemmät mallit, laulajat ja bändit. 1960-luvun lopun popparit ja 1970-luvun rokkarit ovat myös mukana.
 ****
Pussy Riot!: Punkrukous vapauden puolesta

Punkrukous vapauden puolesta kokoaa yhteen Pussy Riotin vangittujen jäsenten kirjeitä ystävilleen, ­Pussy Riotin nimissä tehtyjä julkilausumia ja kirjeitä mm. Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkalle, otteita oikeuden pöytäkirjoista sekä puolustusasianajajien ja syytettyjen loppulausunnot. Asiatekstejä rytmittävät Pussy Riotin punkrunot, ja kirjan päättävät eräiden tunnettujen taiteilijoiden kannanotot ryhmän – ja taiteen vapauden – puolesta
 ****
Pykälä, Jarno: Suomalainen asekauppa
Kirja on perusteos, joka kertoo suomalaisesta asekaupasta niin politiikan, talouden ja maanpuolustuksen kuin asevalvonnan näkökulmista. Se paljastaa väärinkäytöksiä, mutta pyrkii myös selittämään miksi ­ongelmiin ei ole puututtu. Suomen asekauppaa ei ole tutkittu lainkaan lähes 20 vuoteen. Sinä aikana suomalaiset aseyritykset ovat siirtyneet kansainväliseen omistukseen ja yhä suurempi osa asekaupasta on korkeaa turvallisuusteknologiaa myyvää globaalia yritystoimintaa.
 ****
Sanders, Barry: Militarismi vs. ympäristö
Barry Sandersin uudessa tutkimuksessa tarkastellaan yksityiskohtaisesti Yhdysvaltojen armeijan ja ­sotatoimien ympäristövaikutuksia. Tarkastelussa on USA:n turvallisuuspolitiikan sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten ohella täysin uudenlainen näkökulma. Sandersin mukaan sotilaalliset toimet päästöineen, radioaktiivisine jätteineen ja muine ympäristöä vahingoittavine seurauksineen on merkittävin yksittäinen tekijä maailmanlaajuisessa ympäristökatastrofissa.
 ****
Timonen, Lauri: Matti Ijäksen elokuvat

Ensimmäinen Matti Ijäksen uraa käsittelevä kirja tarjoaa huikeita tulkintoja, riemastuttavia tarinoita, yllätyksellisiä näkökulmia ja painavaa ajankuvaa kotimaisen elokuvakulttuurin kulisseista. Teosta varten on Ijäksen ohella haastateltu myös kymmeniä hänen työtovereitaan.
 ****
Villa, Kyllikki & Villa, Saara: Äidin lokikirja

Kyllikki Villa tuli tunnetuksi kirjailijana ja suomentajana, joka teki työtään usein pitkillä rahtilaivamatkoilla. Kun tytär Saara oli 5–12-vuotias, äiti ja lapsi matkustivat yhdessä. Tämä kirja on koottu Kyllikki Villan päiväkirjoista noilta matkoilta sekä Saara Villan kommenteista ja täydennyksistä.
 ****
Wuorila-Stenberg, Henry: Hämärän näkijä

Tällaisia omaelämäkertoja on harvassa: Tarkkoja huomioita elämästä, kirkasta, analyyttistä tekstiä ilman professorisviisastelua, innostavaa kuvausta taiteilijan työskentelyn lähtökohdista ja hänen taiteensa taustoista, elävää ja kiinnostavaa ajankuvaa suomalaisesta taide-elämästä 70-luvulta nykypäivään. Taiteen kanssa naimaliitossa pyristelevän ihmisen rehellistä kuvausta, joka yltää kuitenkin samalla ihmisluonnon erittelemisessä yleiselle tasolle − siitäkin huolimatta, että tapahtumia ja käänteitä riittää useamman tavallisen elämän verran. Tämä omaelämäkerta ei ole kirja pelkästään niille, jotka tuntevat Wuorila-Stenbergin hänen taiteellisten saavutustensa takia. Sillä on annettavaa kaikille, jotka ovat elämässään kokeneet suuria vastoinkäymisiä, taistelleet taiteellisen kunnianhimon kanssa tai ”sortuneet” ylilyönteihin − siis niille, jotka ovat eläneet elämäänsä.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.