[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gummeruksen kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 19 11:26:52 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
GUMMERUS kevät 2013
 
Calverley, Renata: Renatan sota

Renatan sota kertoo sodasta lapsen näkökulmasta. Tämä ainutlaatuinen muistelmateos on myös kertomus siitä, kuinka tarinat ja kirjat auttavat pelon ja ikävän voittamisessa: Charles Dickensin David Copperfield auttaa Renataa ymmärtämään, mitä yksinäisyys on, ja Grimmin sadut kohtaamaan syvimmät pelot.
*** 
Hoppu, Tuomas: Vallatkaa Helsinki. Saksan hyökkäys punaiseen pääkaupunkiin

Huhtikuun 6. päivänä 1918 valkoiset valtasivat Tampereen. Kolme päivää aiemmin Saksan Itämeren divisioona oli noussut maihin Hangossa ja eteni kohti punaista pääkaupunkia Helsinkiä. Sisällissodan ratkaisu häämötti. FT Tuomas Hoppu kuvaa Helsingin valtaustaistelua verevästi ruohonjuuritasolta, myös aikalaisten suulla.

***
Huhtamäki, Mikael: Live in Finland. Kansainvälistä keikkahistoriaa Suomessa 1955-1979

Ensimmäiset ulkomaiset pop- ja rock-artistit vierailivat Suomessa jo 50-luvun lopussa, mutta vielä Paul Ankan Linnanmäen konserttikin oli vain kalpeaa esimakua siitä, mitä tuleman piti. Svengaavalla 60-luvulla Suomessa esiintyivät muun muassa The Animals, The Rolling Stones, The Who ja The Beach Boys. Näistä tahti vain kiihtyi, ja 60- sekä 70-luvuilla suomalaisyleisö pääsi nauttimaan huutoetäisyydeltä niin Creamin, Jimi Hendrixin, Led Zeppelinin ja AC/DC:n jykevistä soundeista kuin Jethro Tullin ja Procol Harumin hämyisistä tunnelmista. Live in Finland kertoo, kuinka pop- ja rock-konsertit iskivät Suomeen 1955–1979. Kirja paitsi listaa vierailut myös kertoo tarinat suurimpien, jännimpien ja merkillisimpien artistivierailujen ympäriltä.
 
****
Takaisin Karjalaan
Lassi Rämö
 
Takaisin Karjalaan kertoo karjalaisperheen paluusta Kannakselle jatkosodan aikaan. Kun sota kesällä 1941 syttyy, alkavat Hämeessä evakkona elävät karjalaiset seurata Suomen hyökkäystä suurella innolla. Lopulta syksyllä karjalaiset saavat luvan palata kotiseudulleen.

Yksi lähtijöistä on Iivari Rämö, jonka matkaa Viipurin kautta tuhotuille kotikonnuille. Hän jättää taakseen Tammelassa sijainneen uuden torppansa ja perheensä ja alkaa kunnostaa tuhoutunutta tilaa naapuriensa avustuksella. Sodan jäljet ovat hirvittävät, kaikesta on pula, mutta yhteistyöllä ja kekseliäisyydellä Iivari saa tilan asuttavaan kuntoon ja Rämön perhe pääsee muuttamaan takaisin - kunnes koittaa uusi evakkomatka. Takaisin Karjalaan on kirja karjalaisen evakkokansan traagisista vaiheista ja sodan julmuudesta mutta myös yhteisöllisyydestä ja kotiseuturakkaudesta.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.