[H-verkko] Arvosteltavaksi: Editan kevään 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 19 11:20:56 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***


EDITA 2013
 
Reimaa, Markku: Diplomatian taikuri Ralph Enckell

Ralph Enckell (1913-2001) oli Suomen aktiivisen puolueettomuuspolitiikan keskeisiä arkkitehtejä ja toteuttajia. Toisen polven diplomaattina hän sai jo kotonaan monipuolisen kansainvälisen kasvatuksen. Siinä missä Enckellin isä Carl oli Paasikiven ministeri, Ralph oli Kekkosen harmaa eminenssi. YK-suurlähettiläänä New Yorkissa 1960-luvulla Enckell loi Suomen YK-politiikan kestävät linjaukset. Enckell oli kiinnostunut sekä suhdeverkon sisällöstä että sen näkyvyydestä julkisuudessa.
 
Puro, Laura & Åberg Veijo: Lihatalonpojat ja heidän yhtiönsä. LSO, HKScan ja liha-alan muutos

Varsinaissuomalaiset tilalliset perustivat vuonna 1913 Lounais-Suomen Osuusteurastamon (nykyinen LSO Osuuskunta), jonka jäseneksi toivotettiin tervetulleeksi jokainen "elukkain omistaja". LSO:sta kasvoi ajan mittaan Suomen johtava teurastamo ja lihatalo. Nykyisin osuuskunta käyttää pääomistajan valtaa HKScan-konsernissa, joka on Pohjois-Euroopan johtavia ruokayhtiöitä. Lihatalonpojat ja heidän yhtiönsä kertoo LSO:n ja HKScanin paikoin dramaattisista vaiheista.Samalla teos avaa näkymän suomalaisen elintarviketuotannon muutoksiin.
****
Santeri Alkion päiväkirjat osat 1-3

Kirjailija, toimittaja ja poliitikko Santeri Alkion (1862-1930) ajatukset ja toiminta ovat vaikuttaneet Suomen historiaan syvällisesti. Alkiosta on ilmestynyt tutkimuksia kuten Aulis J. Alasen monumentaalinen kokonaiselämäkerta (1976) sekä Jaakko Nummisen Yhteisön voima. Nuorisoseuraliikkeen historia 1-5 (2011), mutta Alkion päiväkirjojen tulo tutkimuksen ulottuville on merkittävä lisä Suomen valtiollisen ja kulttuurihistorian kannalta. Alkio piti päiväkirjaa ensiksi katkelmallisemmin ja sitten 1910-luvun alusta systemaattisesti, melkein päivittäin jotakin muistiin merkiten, kuolinviikolleen asti.
****
Dmitri Frolov
Kuviin vangitut - Suomalaiset sotavangit valokuvissa
 
Kirja sisältää valokuvia talvi- ja jatkosodan suomalaisista sotavangeista, heitä koskevista asiakirjoista ja vankileireistä. Yli 200 kuvan joukossa on myös otoksia rintamalta ja joukko-osastoista venäläisten puolelta sekä propagandamateriaalista, jota neuvostoarmeija levitti suomalaisten saataville. Suurin osa kuvista on aiemmin julkaisemattomia, ja ne on kerätty monista entisen Neuvostoliiton arkistoista.
Tekstiosuudessa kerrotaan muun muassa sotavankiasioiden organisoinnista Neuvostoliitossa, vankien terveyden- ja elintarvikehuollosta, propagandasta ja poliittisesta työstä leireillä sekä kotiin palautuksesta niiden vankien osalta, jotka eivät jääneet sille tielle.
Kirjan tekijä Dmitri Frolov on sotavankitutkija, joka on selvittänyt sotavankien kohtaloita yli 20 vuotta


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.