[H-verkko] Arvosteltavaksi: epätavallisia naisia, Viipurin raitioteitä, Turun arkkitehtuuria ja purettuja taloja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Joulu 10 21:47:29 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
******
Tavallisen epätavallisia naisia. Historian naisten elämänvalintoja pohjoisessa (Lapin yliopistokustannus 2013)
 
Kirjassa Tavallisen epätavallisia naisia. Historian naisten elämänvalintoja pohjoisessa kartoitetaan ja tehdään näkyväksi ja kuuluvaksi pohjoisessa eläneiden naisten historian kirjoitusta yksittäisten naisten elämien ja tarinoiden avulla. Elissa Aalto, Hilda Ajanki, Auttin neidit, Matleena Herajärvi, Maija Kellokumpu, Kristiina Laiti, Aili Mattus, Elsa Montell-Saanio, Selma Ollanketo ja Annikki Setälä toteuttivat oman elämänsä valintoja pohjoisessa.
Mitä olivat ne ehdot ja mahdollisuudet, joita pohjoinen ympäristö ja elinolot naisille eri aikoina asettivat ja antoivat? Teoksen kirjoittajat pohtivat myös, mitä eri tasoisia toimijuuksia heidän elämäntarinoissaan on löydettävissä. Kirjan ovat toimittaneet Mervi Autti ja Pälvi Rantala.
********
Rauno Lahtinen, Seppo Kemppainen
Turku ilmasta
Meseta 2013
 
Turku ilmasta -kirja esittelee Turun keskustaa ja sen lähiympäristöä ainutlaatuisin ilmavalokuvin. Kirja havainnollistaa sen suuren muutoksen, joka kaupunkikuvassa tapahtui noin sadan vuoden aikana. Puutalokaupunki muuttui nopeasti nykyaikaiseksi kerrostalojen kaupungiksi. Keskusta-alueen laidalla sijainneita teollisuusalueita ja peltoja otettiin uuteen käyttöön.
 
Kirjaan on valittu kaikkiaan yli 60 valokuvaa useasta eri arkistolähteestä. Suurin osa kuvista on aikaisemmin julkaisemattomia. Vanhin ilmavalokuva on vuodelta 1918 ja uusin 2000-luvulta.
 
Kuvien esittelytekstit on kirjoittanut tunnettu turkulainen tietokirjailija, FT Rauno Lahtinen. Kuvat on valinnut FM Seppo Kemppainen.
 
****
 
Turun seudun arkkitehtuuriopas
 
Uutuusteos esittelee Turun seudun arkkitehtuuria monumenteista arkiseen maaseuturakentamiseen ja puukaupunginosista moderneihin lähiöihin. Kirja on suunnattu kaikille arkkitehtuurista, historiasta ja kaupunkikuvasta kiinnostuneille.
Kirja kattaa Turun, Auran, Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten,Raision, Ruskon ja Tarvasjoen sekä Paraisten vanhan kunnan alueen.
Kirjassa esitellään yli 600 kohdetta ja siinä on noin 1250 valokuvaa.
Tietopaketin ovat kirjoittaneet tietokirjailijat Juri Nummelin ja Mikko Laaksonen.
-     408 sivua
-     Koko 125 x 210 mm
-     ISBN 978-952-5805-55-0.
 
****
 
Per Rickheden
Viipurin raitiotiet
Viipurin suomalais-ruotsalais-neuvostoliittolaisten raitioteiden 1912–1957 muistolle
Kustantaja Laaksonen
Helsinki 2013
163 s.
 
Odotettu tietoteos kertoo kaiken Viipurin raitioteistä. Kirjassa käydään läpi koko historia raitioliikenteen alkamisesta 1912 aina sen päättymiseen Neuvosto-Viipurissa 1957.
Kirjassa on erittäin runsas kuvitus, mukana on paljon aiemmin julkaisematonta materiaalia.
Kirjan on koonnut tunnettu raitiotieharrastaja ja –kirjailija Per Rickheden ja kääntänyt suomeksi Mikko Laaksonen.
 
  Lähes 200 valokuvaa, karttaa ja piirrosta
  Sidottu koviin kansiin
  160 sivua
  Koko 240x240 mm
  ISBN 978-952-5805-52-9
Teos on saatavana myös ruotsinkielisenä, Spårvägen i Viborg (ISBN 978-918685321-1)
***
Rauno Lahtinen
Turun puretut talot 3
Sammakko 2013
 
Turun puretut talot -kirjasarjan kolmas osa jatkaa kaupungin kadonneiden ja usein jo unohdettujen rakennusten esittelyä.
 
Sarjan ensimmäisessä osassa esiteltiin Turun kauppatoria ympäröivien kortteleiden puretut kohteet. Toisessa osassa tehtiin laajempi kierros kaupungin keskustan ympäri.
 
Kirjasarjan kolmannen osan ensimmäinen kohde on Eerikin- ja Eskelinkadun kulmassa sijainnut Rouvasväen rukoushuoneen talo, joka purettiin vuonna 1969 Kansaneläkelaitoksen uuden rakennuksen tieltä.
 
Matka jatkuu jokirannan, Käsityöläiskadun, Puutarhakadun, Puistokadun ja Portsan kautta Turun sataman alueelle. Kirjan tunnetuimpia purettuja kohteita ovat Beetlehem-kirkko (kansikuvassa), Hotelli National, Barkerin tehtaat, jokirannan puutalot ja Sininen talo.
 
Turun puretut talot 3 esittelee peräti 118 purettua kohdetta kaupungin läntisestä keskustasta. Vanha kadonnut Turku herää eloon vanhoissa valokuvissa, joista suurin osa on ennen julkaisematonta aineistoa.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.