[H-verkko] Arvosteltavaksi: Moreenin syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Elo 29 14:54:21 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
MOREENI syksy 2013

Philip Matyszak: Historiallisen soturin käsikirja: Gladiaattori

Myyttisiä historiallisia sotureita esittelevän sarjan toisessa osassa kerrotaan antiikin Rooman gladiaattoreista: heidän koulutuksestaan, työstään ja roolistaan roomalaisajan raadollisilla viihdeareenoilla. Gladiaattorin ura ei suinkaan aina ollut oma valinta vaan usein viimeinen vaihtoehto, ja monet sille päätyneistä kohtasivat pian väkivaltaisen kuoleman. Parhaimmat gladiaattorit tekivät pitkän uran, saavuttivat laajalti mainetta ja keräsivät myös huomattavan omaisuuden. Matyszak kirjoittaa historioitsijan asiantuntemuksella mutta humoristisella ja viihdyttävällä tyylillä, ja sitä voi lukea yhtä lailla huviksi kuin hyödyksikin. Philip Matyszak on väitellyt tohtoriksi Rooman historiasta Oxfordin St. John’s Collegessa, ja kirjailijantyönsä ohessa hän myös opettaa historiaa. Häneltä on aikaisemmin suomennettu teokset Keisarillinen Rooma viidellä denaarilla päivässä ja Roomalaisia elämäntarinoita. (SYYSKUU)

 

Eric Chaline: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa

Monet ihmiskunnan kahden viimeksi kuluneen vuosisadan merkittävimmistä edistysaskelista on otettu tieteen ja teknologian saralla. Uraauurtavat keksinnöt ensimmäisistä höyryvetureista ja kutomakoneista aina avaruusluotaimiin ja matkapuhelimiin asti ovat muuttaneet elämäämme ja suunnanneet ajatteluamme uusiin suuntiin. Kehittyvä tekniikka laajentaa maailmaamme ja näkökulmaamme koko universumiin. Eric Chalinen kirja käy läpi sivilisaatiomme kehitystä kone koneelta ja kertoo niiden keksimisen ja käyttöönoton teknisistä vaiheista sekä historiallisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista. Kustakin koneesta on aukeaman tai kahden mittainen artikkeli havainnollistavine kuvineen. Kirjasta on helppo hakea tarvitsemaansa tietoa palasina, mutta sitä voi lukea myös kuin viihdyttävää kertomusta, jonka edetessä hahmottuu selkeä kuva länsimaisen teknologian kehityksestä. Eric Chaline on Cambridgessa ja Lontoossa opiskellut toimittaja, jonka erityisalaa ovat historia ja filosofia. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joita on julkaistu myös suomeksi. (SYYSKUU)

 

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär

Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa Apteekkari Melchior -sarjan kolmannessa osassa on keskushenkilönä kaupungin pyövelin nuori tytär, joka epäonnekseen sattuu markkinatohinassa näkemään, kuinka nuoren miehen kimppuun hyökätään. Pahoinpidelty nuorukainen jää henkiin, mutta on ilmeisesti menettänyt muistinsa saamansa kolhun takia. (SYYSKUU)

 

Stuart Clark: Luonnon voima (Taivaan labyrintti –trilogia, osa 2)

Start Clarkin historiallisen trilogian toinen osa sijoittuu 1600-luvulle. Siinä seurataan aikansa suurten tiedemiesten Edmund Halleyn ja Isaac Newtonin ponnisteluja luonnonlakien ja -voimien olemuksen selvittämiseksi. Sarjan aloitusosassa päähenkilöinä olivat Johannes Kepler, Galileo Galilei ja Tyko Brahe, joiden tutkimustulokset veivät edellisellä vuosisadalla tähtiedettä uraauurtavalla tavalla eteenpäin. Heidän saavutuksistaan huolimatta planeettojen liikkeet ovat edelleen mysteeri vielä sata vuotta myöhemmin. Stuart Clarkin romaanitrilogia kertoo todellisista tapahtumista ja henkilöistä elävästi ja uskottavasti. Se herättää henkiin historiankirjoista tuntemamme tiedemiehet kokonaisina ihmisinä – tunteineen, pelkoineen ja intohimoineen, joita ilman eivät suuret saavutukset ole mahdollisia. (SYYSKUU)

 
Jaan Kross: Sattumien summa

Virolaisen kirjailijan Jaan Krossin (1920–2007) novellituotannosta on julkaistu suomeksi jo kolme teosta. Nyt ilmestyvässä kokoelmassa on yhdeksän novellia, joista neljä on kirjoitettu kirjailijan viimeisinä elinvuosina, ja viisi aikaisempaa eivät ole temaattisesti sopineet aikaisempiin kokoelmiin. Tämän teoksen myötä Krossin novellituotanto on kokonaisuudessaan ilmestynyt suomeksi. Krossin tuotannon ystävä löytää näistä novelleista yhtymäkohtia hänen kaunokirjallisiin teoksiinsa tai muistelmiinsa. Viron historiaa harrastava pääsee pohtimaan kahden kiistellyn virolaispoliitikon, Kaarel Eenpalun ja Artur Sirkin, henkilökuvaa. Esineellisinä kiinnekohteina eri novelleissa ovat hautaristi ja flyygeli tai vaikkapa Leica-kamera. Suomentaja Jouko Vanhanen on kirjoittanut kokoelmaan jälkisanat, joissa hän selvittää novellien taustaa ja sitoo ne kirjailijan muuhun tuotantoon. (LOKAKUU)

Ove Enqvist: Suomen rannikkotykit

Suomen rannikkopuolustuksen asiantuntija Ove Enqvist on koonnut kattavan katsauksen Suomessa käytössä olleista rannikkotykeistä. Kirja on kokonaan kaksikielinen (suomi + englanti).
 Kirjassa käydään läpi rannikkotykistön historia maailmalla ja Suomessa, Suomen tykkihankinnat, tykkien korjaustoiminta ja oman tykkiteollisuuden kehittyminen sekä suomalaisten ja venäläisten rannikkotykkien nimitykset ja merkinnät. Tykit on jaoteltu aikakausien mukaan itsenäisyyttä edeltävään aikaan, itsenäisyyden alusta talvisodan loppuun sekä jatkosodan jälkeiseen aikaan. Jokaisesta käytössä olleesta tykkimallista on kuva ja esittelyteksti. Teos on ehdottoman tärkeä lisä kaikille Suomen sotahistoriasta ja tykistöstä kiinnostuneille. Kaksikielinen laitos tuo mielenkiintoisen aiheen myös ulkomaalaisten lukijoiden ulottuville. (LOKAKUU)

 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.