[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gummeruksen syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Elo 27 11:15:50 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Gummerus syksy 2013
 
Heikki Kahila: Ääneen eletty
 
Heikki Kahilan pitkä ura ”näköradion uutiskuuluttajasta” Meidän Heikiksi kulki käsi kädessä television, median ja suomalaisen viihde-elämän kehityksen kanssa. Ääneen elettyä sisältää sitä mitä saattaa odottaa, hauskan miehen aitiopaikkatarinoita, mutta se on myös riipaisevia kertomuksia televisio- ja viihdeikonin monisäikeisen uran varrelta. Hauskaa tai haikeaa, Meidän Heikin lämpö ja
Ääni ovat aina läsnä. (ELOKUU)
 
Lasse Mårtenson: Laiskotellen. Niin kuin minä haluan muistaa
 
Laiskotellen kertoo Mårtensonin urasta miehen omin sanoin. Mukaan mahtuu viisuja, jazzia ja tv- ja
elokuvamusiikkia mutta rivien välistä kuultaa myös kaipaus, joka syntyy kun musiikista tulee miehen
suurin rakkaus. Laiskotellen perustuu Lasse Mårtensonin aiemmin ruotsiksi kirjoittamaan kirjaan Vågspel – såsom jag minns (2011, Vrakblundarförlaget). (KESÄKUU)
 
Alex Kershaw: Dachaun vapauttaja
 
Omapäisen yhdysvaltalaisupseerin Felix Sparksin ja hänen jalkaväkiyksikkönsä 500 päivän sotaretki alkoi Sisilian maihinnoususta heinäkuussa 1943. Mikään muu yhdysvaltalainen jalkaväkiyksikkö
ei taistellut yhtä paljon tai kärsinyt raskaampia tappioita kuin Sparksin johtamat joukot. Sparks osallistui neljään maihinnousuun ja yleni kapteenista everstiksi johtaessaan miehiä ensin Sisiliassa, sitten Italian ja Ranskan vuoristossa ja lopulta katkerissa talvitaisteluissa Kolmannen valtakunnan rajoilla, fanaattisia SS-joukkoja vastaan. Kun voitto oli käden ulottuvilla, Sparks joutui kammottavaan koetukseen: kykenikö hän kaiken kokemansa jälkeen vastustamaan halua kostaa saksalaisille sotilaille, jotka olivat aiheuttaneet mittaamatonta kärsimystä ja kurjuutta keskitysleirissä?
Historiantutkija Alex Kershaw kertoo tarinan yhden miehen ihmeellisestä sankariretkestä viiden
vuoden arkistotutkimuksen ja Sparksin rinnalla sotineiden miesten haastattelujen pohjalta. (HEINÄKUU)
 
Mika Kulju: Lapin sota 1944-45
 
Lähes seitsemän kuukautta kestänyt Lapin sota on jäänyt suomalaisessa historiankirjoituksessa huomattavasti vähemmälle huomiolle kuin talvisodan ja jatkosodan taistelut itärajalla. Lapin sodan tarina ei olekaan niiden kaltainen suuri kertomus hyvän pienen Suomen taistelusta isoa ja pahaa vihollista vastaan. Kuljun teos kertoo erikoisen sodan erikoisen tarinan. Kirja tarjoaa uutta tietoa katkeristakin taisteluista entistä aseveljeä vastaan ja etsii ensi kertaa näin laajassa mittakaavassa vastauksia Lapin sotaa koskeviin pohjimmaisiin kysymyksiin. Olisiko Lapin tuho voitu välttää? Oliko puna-armeija edelleen Suomen todellinen vihollinen? Miten Ruotsin armeija toimi Lapin sodan aikana? Mitä tapahtui suomalaisten ”lasten ristiretken” aikana? Minkälainen oli Suomen viimeinen päivä toisessa maailmansodassa? Ketkä olivat viimeiset suomalaiset sankarivainajat? Miten saksalainen historiankirjoitus käsittelee Lapin sotaa? (SYYSKUU)
 
Mika Kulju
Raatteen tie. Jäätynyt helvetti.
 
Raatteen tie on yksi Suomen itsenäisyyden ajan suurista sankaritarinoista. Suomussalmen maisemissa epäinhimillisessä kylmyydessä käydyt taistelut ovat osa maailman sotahistoriaa ja yksi Suomen historian käännekohdista. Tämän teoksen ydin ovat kuvat, joissa paljastuu niin pienen maan legendaarinen kyky torjua suuri vihollinen kuin sankarillisen historian kääntöpuoli. Kuvat eivät valehtele: niissä näkyy sodan todellisuus, joka jätti jälkeensä paitsi voiton myös tuhoa ja tuhansia kaatuneita. Mika Kuljun kirjoittama, englanninkielinen iPadkirja Frozen Hell ilmestyi vuonna 2011. Tämä on sen monipuolisemmalla kuvituksella täydennetty ja ensimmäisen kerran suomeksi ilmestyvä laitos.
 
 
Jake Nyman Rakas vanha vinyyli. Poimintoja muistojeni levyhyllystä
 
Musiikkitoimittaja ja radioääni Jake Nyman varttui ja teki työuraa vinyylilevyjen kanssa. Sitten ammattimiehelle kätevämpi CD tuli ja vinyyli sai väistyä. Nyt se kokee uudelleensyntymää ja muistot ovat palanneet pintaan myös Jakelle. Ensin syntyi kirja single-levyistä (Kovan päivän ilta, Gummerus 2008) ja Rakas vanha vinyyli jatkaa sen tarinaa pitkäsoittojen maailmassa. Rakas vanha vinyyli on kertomuksia nuoruuden, opiskeluaikojen ja neljänkymmenen toimittajavuoden ajan kestäneestä löytöretkestä musiikkiin. Mukana on paljon populaarimusiikin klassikoita ja albumitaiteen kulmakiviä mutta myös teoksia, joita suuri yleisö ei tunne; sellaisia, joihin lukija tämän luettuaan haluaa ehdottomasti tutustua. Nämä ovat kertomuksia suurista keikka-ja konserttielämyksistä, maailmankuulujen rock- ja popartistein artistien tapaamisista, hauskoja anekdootteja, faktoja. Mutta ennen kaikkea henkilökohtaisia kertomuksia siitä, miten mies rakastui musiikkiin ja mitä hänelle – nolotkin tilanteet huomioon ottaen – sitten tapahtui: ”Baarin levyautomaatista alkoi raikua Rollareiden Satisfaction. Koska en pitkän saksan lukijana osannut juurikaan englantia, sanoin viereisessä pöydässä istuvalle tutulle tytölle, että ’sori, mä oon unohtanut mitä mitä toi sätisfäksön oikein tarkoittaa’. Tyttö katseli minua hetken ja sanoi sitten vienosti hymyillen, että se tarkoittaa piiritystä.”
 
 Eva Maria Chapman Viktoria Mullova. Rakkaus ja musiikki
 
Nuoruudessaan Viktoria Mullova oli neuvostojärjestelmän kirkas lupaus. Hän hätkähdytti maailmaa loikkaamalla KGB:n silmien alta Suomesta Ruotsiin ja sieltä Yhdysvaltoihin. Pakonsa aluksi hän jätti Stradivariuksen hotellin sängylle ja lähti suomalaisen toimittajan avustamana pakomatkalle, mukanaan vain jousi ja soittajanlahjansa. Tässä kirjassa Mullova kertoo itse lapsuudestaan Neuvostoliitossa, loppuun asti vaarallisesta loikkauksestaan ja siitä kuinka hän loikattuaan joutui kasvamaan uuteen elämään. Hän jakoi pakolaisuuden tuomia tuskia toisten pakolaisten, Rudolf Nurejevin ja Mstsislav Rostropovitsin kanssa ja rakastui lopulta kapellimestari Claudio Abbadoon. Mullovan loikkaustarina koskettaa suomalaisia ja muistuttaa meitä lähihistoriamme synkemmästä puolesta. Mutta se on ennen kaikkea henkilökohtainen kertomus ainutlaatuisesta ja tinkimättömästä taitelijasta, joka lopulta löytää rakkauden ja pääsee palaamaan synnyinmaahansa. ”Viktorialla olisi voinut olla säihkyvä, loikanneen tytön romanttiseen tarinaan perustuva teennäinen ura. Mutta hän on aivan liian hyvä muusikko tyytyäk seen siihen” – Esa-Pekka Salonen kirjan aloittavassa lainauksessa.
 
Päivi Alasalmi: Joenjoen laulu
 
Joenjoen laulu on saamelaisten tarina, joka kulkee kolmessa aikatasossa, 1500-luvulta nykypäivään. Kun saamelaistyttö Soruia löytää haavoittuneen vihollisen, pirkkalaisen, hän päättää, että mies on hänelle annettu. Hän vie miehen kotaansa ja parantaa tämän. Kaukomieli on Soruiasta riippuvainen, ja heidän välilleen syntyy side, jota saamelaisyhteisö ei katso hyvällä. Soruia joutuu valitsemaan miehen ja omiensa välillä.
1800-luvulla saarnannut Lars Levi Laestadius, puoliksi saamelainen, puoliksi ruotsalainen, haluaa pelastaa Lapin ihmiset viinanpirulta. Hän kamppailee verenperintönsä kahtaalle vetävien voimien kanssa, samoin kuin kahden uskonnon välillä. Kautokeinon kapina herättää miestä riivaavan syyllisyydentunnon.
Sami Uddas pakenee elämänsä umpisolmuja ja palaa etelästä Inariin. Paikkaa ei tahdo löytyä kotipuolestakaan. Sami kohtaa nuoren, vakavan Ingan, joka taistelee inarinsaamen kielen puolesta. Sami rakastuu tyttöön, joka tuli hänen elämäänsä kuin ihmeen kautta. Mutta riittääkö se, jos mies ei tunne kuuluvansa mihinkään? Joenjoen laulu on kipeä, kaunis ja maaginen romaani. Se näyttää, miten saamelainen kulttuuri ja kansa vähitellen tapetaan, kun ensin otetaan pois uskonto, sitten kieli ja elinkeinot. Koskettavien yksilötarinoiden kautta se kasvaa kokonaisen kansan kohtalon kuvaukseksi. (SYYSKUU)
 
 
Hans Fallada, Yksin Berliinissä
 
Berliini 1940. Pelon ja väkivallan kaupunki. Jablonskistrasse 55:n asukkaat yrittävät kukin tavallaan selvitä natsihallinnon alla: öykkärimäiset Persicket ja ilmiantaja Barkhausen ovat natsilojalisteja, kun taas eläkkeellä oleva tuomari Fromm ja tavallinen saksalainen pariskunta, Otto ja Anna Quangel, elävät hiljaiseloa. Quangelit saavat kuulla, että heidän poikansa on kuollut länsirintamalla. Uutinen on sokki. He alkavat epäillä Hitlerin hallintoa ja aloittavat henkilökohtaisen vastarintaliikkeen. Pian Gestapo on heidän kannoillaan ja käynnistyy kuolettava kissa ja hiiri -leikki. Samaan aikaan sotaonni kääntyy, Berliini syttyy liekkeihin ja ryöstöt ja murhat ravistelevat talon asukkaita. Yksin Berliinissä on uudelleenlöydetty klassikko, kuvaus tavallisen ihmisen halusta elää ihmisarvoista elämää hirvittävissä olosuhteissa ja siitä, mitä sen eteen on valmis uhraamaan.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.