[H-verkko] Arvosteltavaksi: SLS, Otava, Like, Atena, Mediehistoriskt arkiv Lund, Kymenlaakson museo

Jenna Herva jmcher at utu.fi
Ma Syys 25 10:37:59 EEST 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
Kirjalistat kustantajittain


SLS:

Historiska recept i urval
utg. Maren Jonasson

Här finns 111 recept för hemmakockar med experimentlusta, praktiska råd kring färgning och fläckborttagning och innovativa huskurer. Med illustrationer av SaraMara och en inledning av Richard Tellström, expert på matkultur och måltidshistoria.

Adelns historia i Finland
red. Janne Haikari, Marko Hakanen, Anu Lahtinen & Alex Snellman

Adelns långa historia är en berättelse om politisk makt, strategiska allianser, viktiga släktnätverk, bildning, konst och socialt ansvar. Nu i svensk översättning.

Boktryckarnas ädla konst. Persondikter 1605–1764
Anna Perälä

I den dekorativt illustrerade boken presenteras tillfällesdikter som hyllar boktryckare och deras gesäller och berättar om privatpersonerna, branschen och hantverket.



Studentliv och riksdagstid 1788–1791. Brev av Anders Johan Lagus, Samuel Törner, Johan och Lovisa Lagus


Brevsamlingen berättar om Anders Johan Lagus studieliv i Uppsala och kyrkoherden Johan Lagus intryck från 1789 års riksdag. Med inledning av historikern Rainer Knapas. Utkommer som e-bok.


Otava:


J&B: Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta
Philip Teir


Kun Bitte käy läpi miehensä jäämistöä, hän käsittää, ettei tuntenut tätä kovinkaan hyvin – huolimatta liki 40 vuoden yhteiselämästä ja yhteisistä lapsista. Alkaa tutkimusmatka erääseen avioliittoon. Donner tunnettiin paitsi räväkkyydestään myös naissuhteistaan. Kuinka paljon niitä oikeasti oli? Bitte lukee kirjoja, kirjeitä, käy arkistoissa ja ottaa yhteyttä Jörnin tunteneisiin. Samalla hän muistelee lapsuuttaan maalla, opiskeluvuosia, aikaa Los Angelesissa, elämää Bromarvissa, kompostia jota Jörn inhosi. Philip Teir on haastatellut kirjaa varten sekä Bitteä että sukulaisia ja lähipiiriä.


Sateentekijät – eräänlaiset päiväkirjat 1992–2001
Björn Wahlroos


Björn ”Nalle” Wahlroos muovasi 1990-luvulla Suomen talouselämää uuteen uskoon. Investointipankki Mandatumin vetäjänä hän istui neuvottelupöydissä, joissa suuryrityksiä myytiin, järjesteltiin ja fuusioitiin. Myllerrys läpäisi yrityskentän pankeista metsä-, metalli- ja mediayhtiöihin. Samalla Suomi uudistui ja kiinnittyi lopullisesti länteen. Wahlroos kuvaa muistelmiensa toisessa osassa hektisimpiä työvuosiaan, jotka huipentuivat vuosituhannen vaihteen internetkuplaan. Kerrontaa sävyttävät terävät henkilökuvat talouden kärkivaikuttajista ja huimista avaintilanteista. Muistelmien perustana ovat Wahlroosin ainutlaatuiset päiväkirjamerkinnät.


Nuori Ben Zyskowicz: Suomettumisen vuodet
Vesa Vares


Ben Zyskowicz (s. 1954) sai jo varhain rokotuksen totalitarismia vastaan. Hänen isänsä Abram ei koskaan toipunut natsi-Saksan tuhopolitiikasta. Teinipolitiikkaan heittäydyttyään Zyskowicz joutui vastatusten punaisen totalitarismin kanssa, kun jyrkät kommunistit eli taistolaiset liittolaisineen valtasivat henkistä alaa ja järjestöjä. Politisoitunut sukupolvi omaksui suomettumi- sen, jota Zyskowicz ryhtyi vastustamaan. Neuvostokortin käyttö yltyi myös kokoomuksessa, ja länsimielinen Zyskowicz joutui koville – hänelle ei ennustettu pitkää poliittista uraa. Tarkkanäköinen kirja kasvaa sisäpoliittisen suomettumisen vakuuttavaksi kuvaukseksi.


Pakko Uskaltaa – Sirkka Hämäläisen Ura ja Elämä
Jukka Ahonen, Jarkko Vesikansa


Sirkka Hämäläisestä (s. 1939) tuli talouden voimahahmo, kun hän nousi Suomen Pankin pääjohtajaksi laman pahimmalla hetkellä keväällä 1992. Edessä oli vaikeita päätöksiä, joiden jälkeen Hämäläinen pääsi luotsaamaan kriisistä toipuneen Suomen euroon. Hämäläinen oli ensimmäinen nainen monissa vastuutehtävissä. Hän kamppaili odotusten ja itsensä kanssa, mutta päätti uskaltaa. Tienraivaajan osa ei ollut helppo, vaikka ura huipentui uudessa Euroopan keskuspankissa. Kirjassa kuvataan Hämäläisen huikea taival maalaistytöstä keskeiseksi päätöksentekijäksi, joka pyrki kriisienkin keskellä näkemään pitkälle ja tavoittelemaan vakautta.


Tove Jansson – Kuvittaja
Paul Gravett


Tove Janssonin (1914–2001) lahjakkuus ja tuotteliaisuus on hämmästyttävää. Hän on tunnettu muumikirjoista ja -sarjakuvista sekä muuminäytelmistä. Hän myös suunnitteli puvustuksen ja maalasi lavastukset näihin näytelmiin ja kirjoitti muumioopperan libreton. Kaikkeen muumeihin liittyvän lisäksi Tove Jansson kirjoitti myös lukuisia aikuisten romaaneja ja novellikokoelmia. Hän kuvitti toisten kirjoittamia kirjoja, oli mainio pilapiirtäjä ja taidemaalari. Kirja esittelee monipuolisen taiteilijan elämää ja laajaa kuvallista tuotantoa, joka alkoi jo teini-iässä ja jatkui eri muodoissa taiteilijan myöhäiseen ikään asti. Sisältää 106 kuvaa.


Kohti liittokuntaa: Antti Kaikkonen ja Suomen puolustuksen uusi asento
Antti Kaikkonen, Jari Korkki

Puolustusministeriksi noustessaan Antti Kaikkonen ajatteli kautensa huipentuvan Hornet-hävittäjien seuraajaratkaisuun. F-35-koneet tilattiin, mutta todellinen koitos oli vasta edessä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022 käänsi Suomen turvallisuuspolitiikan uuteen asentoon. Kaikkosen päiväkirjamerkinnät kuvaavat valtiojohdon tunnelmia hetkillä, jolloin tulevasta ei ollut varmuutta. Suomi otti suunnan kohti Natoa. Politiikan ylä- ja alamäissä kouliintunut Kaikkonen joutui testiin. Tiukoissa tilanteissa Kaikkosen vahvuuksiksi osoittautuivat myös lakoniset toteamukset ja velmu huumori. Yksityiselämän onnen hetket tasapainottivat kovaa työarkea.


Kova Koivisto: Pankista pääministeriksi 1960–1970
Tapio Bergholm


Mauno Koivisto iski itsensä suomalaisten tietoisuuteen 1960-luvulla – pysyvästi. Hän oli omapäinen vallankäyttäjä, joka eteni kuin salama. Aloitteellinen työväenpankin johtaja vaikutti 1960-luvun alussa lähiörakentamiseen. Suorapuheisena valtiovarainministerinä Koivisto kohosi Rafael Paasion hallituksen (1966–1968) vaikutusvaltaisimmaksi jäseneksi. Heti seuraavaksi Koivisto valittiin tasavallan presidentti Urho Kekkosen tuella Suomen Pankin pääjohtajaksi ja yllättäen pääministeriksi. Koiviston karisma vahvistui vallasta. Pääministerinä (1968–1970) hän hurmasi ja keräsi mainetta jopa ulkomailla. Kirja tarjoaa Koivisto-ilmiöstä tuoreen tulkinnan.


Sota ja Rangaistus: Putin, Zelenskyi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan
Mihail Zygar


Helmikuussa 2022 arvostettu ja kriittinen toimittaja Mihail Zygar tajusi, että hänen on paettava Venäjältä. Voimaan oli astunut sodan arvostelemisen kieltävä laki. Zygar tunsi presidentti Vladimir Putinin mielenmaiseman. Kirjassaan Zygar kuvaa, miksi Putin ei voinut sietää ajatusta itsenäisestä Ukrainasta. Vuosina 2004–2018 riitaisaan Ukrainaan kehittyi monta valtakeskusta. Osalla niistä oli kiinteä yhteys Venäjälle. Tuuli kääntyi 2018, jolloin Ukrainan uusi sukupolvi alkoi rynniä valtaan. Nuori polvi halusi irtautua Venäjän otteesta, ja Putin alkoi valmistautua sotaan. Zygar avaa hätkähdyttäviä näkymiä Venäjän hyökkäykseen ja sodan taustoihin.


Putinin Alttaripoika: Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota
Juha Meriläinen


Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan paljasti Kremlin ja ortodoksisen kirkon kiinteän liiton. Presidentti Vladimir Putin on perustellut Venäjän ja Ukrainan ykseyttä yhteisellä uskolla ja traditiolla. Kirkon johtaja patriarkka Kirill vannoo, että käynnissä on metafyysinen sota syntiä ja läntisiä arvoja vastaan. Venäjän hyökkäyssodan taustalla vaikuttaa uskonnolliseen nationalismiin pohjautuva maailmankuva. Se selittää Ukrainan merkitystä Venäjälle ja sen identiteetille. Kirja kuvaa, miksi uskonnolliset myytit ovat niin keskeisiä Putinin Venäjällä ja kuinka kirkon johtajista tuli maallisen vallan alttaripoikia.


Moskovan mies vakoilun verkossa: Amerikansuomalaisen Gus Hallin erikoinen elämä
Tuomas Savonen


Tositarina amerikansuomalaisesta kommunistijohtajasta ja suuresta vakoiluoperaatiosta.
Arvo Kustaa Halberginä syntyneen Gus Hallin (1910–2000) elämää leimasivat vakoilu, pimeä raha ja kylmä sota. Hall johti yli 40 vuotta Yhdysvaltain kommunistista puoluetta, jolle virtasi rahaa Neuvostoliitosta. Liittovaltion poliisi FBI oli soluttautunut puolueeseen, ja sen keskeisin myyrä oli Hallin perhe- ja puolueystävä Morris Childs. Näin Yhdysvallat sai huipputason tietoa Kremliä myöten. Kirjassa limittyvät Hallin ja Childsin elämäntarinat. Miksi Hall pysyi totalitaristisen järjestelmän tukijana, vaikka hän eli läntisen vapauden keskellä? Miksi Childs hylkäsi aatteensa ja ryhtyi myyräksi?


Annikin sota ja rauha
Satu Saarinen


Tositarina nuoren lappilaisnaisen elämänvalinnoista toisen maailmansodan loppuvaiheessa.
Kun Lapin sota yllättäen syttyi syksyllä 1944, sadat suomalaisnaiset lähtivät vetäytyvien saksalaisten mukaan. Yksi syistä oli rakkaus. Kemiläinen konttoristi Annikki Pennanen, 23, ja saksalainen sotilas Peter Rasche, 21, eivät kihlautuessaan voineet aavistaa, millainen tulevaisuus heitä odotti. Tytär Gabi syntyi raunioituneessa, sodan hävinneessä Saksassa. Äidin ja tyttären vaarallinen kotimatka katkesi palaavien suomalaisten leirille Hankoon, missä takaisin pyrkivät naiset kuulusteltiin maanpetoksesta epäiltyinä. Monien loppuelämää leimasivat häpeä ja hiljaisuus, mutta miten kävi Annikille?



Taikakirja: Magia Antiikin Kreikassa ja Roomassa
Maijastina Kahlos


Tunnetun antiikintutkijan kiehtova aikamatka magian syntysijoille. Miksi pöllö on velhojen lemmikki? Mistä ihmissusi- ja vampyyritarinat tulevat? Magia, noidat ja velhot sijoittuvat fantasian maailmassa usein näennäiseen keskiaikaan. Todellisuudessa monet niitä koskevat käsityksemme periytyvät jo kreikkalais-roomalaisesta antiikista. Huikea kulttuurihistoriallinen teos palauttaa magian antiikkiin, jolloin loitsut, kiroukset, ennustukset ja parantajat olivat arkipäivää. Toisaalta noitia pelättiin ja vahingollinen magia oli ankarasti kielletty. Kirjan tarinoissa Kirke taikoo miehet sioiksi, Lucius itsensä vahingossa aasiksi ja velhot kulkevat vetten päällä.


Kosmista kontaktia etsimässä
Vesa Nissinen


Galakseihin kurkottava tietokirja isoja kysymyksiä pohtiville. Jos avaruudesta löytyy älyllistä elämää, ihmisten käsitys itsestään ja maailmankaikkeudesta muuttuu. Tämä koskettaa myös uskontoja, etenkin maakeskistä kristinuskoa. Kiehtovassa teoksessa puntaroidaan, millaisia maailmankatsomuksellisia näkökulmia liittyy Maan ulkopuolisen elämän etsintään. Voidaanko avaruuden vieraat nähdä kosmisina sukulaisina? Millaista uskonnollisuutta ja moraalia he edustavat? Ajatus siitä, että emme ole kosmoksessa yksin, on yhtä aikaa innostava ja pelottava. Mahdolliseen kontaktiin on syytä valmistautua. Siihen tarvitaan taivaalle tähyävän tutkimusmatkailijan otetta.


Tunturikettu: Pohjolan Naalin Tarina
Kimmo Ohtonen


Kaunis ja toiveikas kuvaus pienestä nisäkkäästä ja Suomen luonnon monimuotoisuudesta. Naali katosi Suomen luonnosta 1900-luvun alussa. Reilut sata vuotta myöhemmin pohjoisessa Lapissa tehdään merkittävä havainto. Eräs naalipari näyttää asettuneen tunturin juurelle. Onko kerran hävinnyttä lajia mahdollista palauttaa luontoon? Miksi luonnonvarainen naali alun perin kuoli sukupuuttoon? Koituuko ilmastonmuutos lajin kohtaloksi? Kiehtova ja eläytyvä tietoteos punoo yhteen sata vuotta Suomen ja naalin tarinaa. Se kiertyy lopulta kysymykseksi siitä, voiko ihminen korjata tekemiään virheitä, omiaan ja aiempien sukupolvien. Onko silta eläimen ja ihmisen välillä ylittämätön?


Maailman 50 vaarallisinta sukua (NEMO kustannus)
Hannu Sokala


Perheet ja suvut käyttävät merkittävää ja pitkäaikaista valtaa taloudessa ja politiikassa, mutta ne pysyttelevät yleensä piilossa. Minkälaisen haasteen tämä aiheuttaa tasa-arvolle, demokratialle ja ilmastotoimille? Kirja kertoo muun muassa Heinekenien, Habsburgien, Rockefellerien, Saudien, Toyodan suvun, Windsorien ja Xin suvun hämmästyttävät tarinat. Suomesta mukaan ovat päässeet Herlinit ja naapurimaistamme Wallenbergit ja Roten- bergit. Koukuttava kirja etenee kuin trilleri. Se on jatkoa menestysteokselle Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä.


Like:


Kymmenen Kirveeniskua
Salla Fagerström


Kylmäävä true crime -mysteeri Selkämeren saaristosta. Joulukuun yönä 1914 vanha Fiia Åberg katoaa mökistään ja samalla häviää omaisuutta. Vehmaan nimismies lähtee tutkimaan asiaa. Samalla matkalla hän ottaa kiinni läheiseen taloon murtautuneen kuuron Ida Saarisen. Pian löytyy todistajia, joiden kertomukset yhdistävät Idan myös katoamistapaukseen. Outo ryöstömurha alkaa yllättäen selvitä. Mutta ovatko asiat todella sitä, miltä näyttävät? Onko Ida Saarinen syyllinen vai tekeytyykö hän syylliseksi? Miksi kukaan ottaisi toisen tekemän rikoksen tunnolleen ja myöhemmin peruisi tunnustuksensa? ”Minä olen saanut tuomion, mutta en tiedä kauanko elän. Totuus on, että en ole murhannut ketään.”


Manse: Markka-aika
Tommi Liimatta


Tommi Liimatan ylistetty omaelämäkerrallinen sarja jatkuu: Absoluuttisen Nollapisteen Tampere 1996–2001. Tommi muuttaa parikymppisenä Lapista Manseen omistautuakseen Absoluuttisen Nollapisteen läpimurrolle. Nousukiito suomirockin A-sarjaan vaikuttaa lupaavalta, ja bändi kiertää keikkalavoja maakuntien keskikaljakuppiloista Ruisrockin päälavalle. Rockmaailman arki on kuitenkin raadollista, aikuisuus tuo omat haasteensa bändin maailman- valloitukselle eikä sisäisiltä ristiriidoilta vältytä. Tulisiko Nollapisteestä Suomen Beatles vai katkeaisiko matka kesken kaiken, Tommi kysyy itseltään, kun tilin kate lähestyy nollaa. Teos on armottoman rehellinen, ajankuvaltaan äärimmäisen tarkkanäköinen runsaudensarvi.


Atena:


Vuosi keskiajan Suomessa
Ilari Aalto ja Elina Helkala


Valloittava tietokirja keskiajan suomalaisten arjes­ta ja juhlasta. Vuonna 1480 suomalaisen talonpojan arki oli hylkeenpyyntiä kevätjäillä, kesän heinätöitä ja syysteurastuksia. Elämää rytmittivät vuodenaikojen ja luonnon- valon vaihtelu sekä kirkon pyhimysjuhlakalenteri. Arki oli kamppailua ravinnosta, mutta yltäkylläisinä aikoina juhlittiin, pakanalliset tavat ja kristinusko sekoittuivat ja ihmiset viettivät niin juhannusta kuin kekriä. Talonpoikaisväestön elämää seurataan hämmästyttävän runsaassa tietokirjassa kuukausi kuukaudelta. Menestyskirjailijoiden innostava teos perustuu alkuperäislähteisiin ja avaa myös kuvituksellaan kiehtovia näkymiä menneeseen.


Rouva diktaattori: Naisia itsevaltiaiden rinnalla
Veera Jääskeläinen


Säväyttävä historiateos diktaattorien vaimoista, jotka uppoutuivat totalitarismin syövereihin. Nuori ja näyttävä Imelda Romuáldez kävelee Filippiinien kongressitaloon, katseet kohtaavat lupaavan poliitikon Ferdinand Marcosin kanssa, ja loppu onkin historiaa. Mikä rooli diktaattorien vaimoilla oli miestensä rinnalla? Tukiko Stalinin vaimo miehensä pyrkimyksiä? Kuinka Syyrian Asma al-Assad ja Argentiinan Isabel Martínez käyttivät asemaansa hyväkseen? Samannimiseen podcastiin perustuva teos vie lukijan itsevaltiaiden epätodelliseen maailmaan, jossa valta korruptoi, ystävät muuttuvat vihollisiksi ja kulissit pidetään pystyssä hinnalla millä hyvänsä.


Muurin takana: Itä-Saksan historia 1949–90
Katja Hoyer


Silmiäavaava teos Itä­-Saksasta, kadonneesta maas­ta, jonka historian luulit tuntevasi. Rautaesiripun murtuessa DDR lakkasi olemasta. Yli 40 vuoden ajan muurit ja piikkilangat olivat vartioineet valtiota, joka muistettaisiin menestyneistä urheilijoista ja salaisesta poliisista. Mutta minkälainen maa muurin takana todella oli? Kiitetty historioitsija kuvaa elävästi valtiota, joka syntyi Hitlerin karkottamien marxistien unelmasta, kehittyi Stalinin valvovan silmän alla, näki 70-luvun kukoistuksen ja lopulta haudattiin 90-luvun romahduksessa. Perusteellinen teos haastaa Itä-Saksaan liitetyt kliseet ja tarkentaa katseen kansalaisiin, joiden jokapäiväinen todellisuus oli luultua vivahteikkaampi.

Mediehistoriskt arkiv, Lund:

Information Flows across the Baltic Sea: Towards a Computational Approach to Media History,
Toim. Patrik Lundell, Hannu Salmi, Erik Edoff, Jani Marjanen, Petri Paju and Heli Rantala

In the new book, Information Flows across the Baltic Sea: Towards a Computational Approach to Media History, Finnish and Swedish historians focus on shared Swedish-language newspaper texts and formats, exploring the mechanisms through which news, announcements, literary texts, advertisements and other contents were copied and reprinted across the Swedish-language press in Sweden, Finland and Swedish America. Today shared media content and virality represent significant phenomena, but they are not as unique to our current society as commonly assumed. More than a century before the internet, information circulated within a network of newspapers that borrowed texts from  both nearby and distant sources. From the late eighteenth century to the early twentieth century, newspapers gradually gained greater significance as a technological medium. However, a fundamental yet often overlooked characteristic of these newspapers was their cut-and-paste nature, which facilitated the widespread dissemination of text items in time and space. Employing a computer-assisted methodology to identify chains of text reuse in over 7.5 million newspaper pages derived from 1629 distinct newspaper titles, Information Flows across the Baltic Sea introduces a comprehensive database of reused texts. It examines the types of content that traversed transnationally and those that remained local. By combining a digitally enhanced bird’s-eye view with meticulous close readings, the book widens our understanding of the cultural relations across the Baltic Sea.

Teos on myös avoimesti luettavissa PDF-muodossa: http://mediehistorisktarkiv.se/bocker/information-flows-across-the-baltic-sea-towards-a-computational-approach-to-media-history/

Kymenlaakson museo:

Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä
Toim. Vilma Lempiäinen, Johanna Aartomaa, Maarit Laitala ja Erik Tirkkonen

Uusi Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisu laajentaa ja syventää samannimisen näyttelyn sisältöjä ja henkilötarinoita. Se tuo uusia näkymiä niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin kohtaloihin Kustaan sodassa ja sitä seuranneina myrskyisinä vuosikymmeninä. Kirjan ja näyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Kymenlaakson museo sekä Suomen kansallismuseoon kuuluva Suomen merimuseo. Osa teksteistä on kirjoitettu taustoittamaan näyttelyä, minkä jälkeen tutkimusta on täydennetty ja syvennetty kirjaa varten. Mukana on myös aivan uutta, tähän julkaisuun kirjoitettua aineistoa. Teoksen sivuilla vuorottelevat uusi Ruotsinsalmeen liittyvä tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat sekä kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto. Ruotsinsalmen historiaa on koottu monipuolisesti yksiin kansiin. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230925/147ee716/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko