KINFO: Syväripaikka radiokemialla
TYK ry tiedotus
tiedotus at tykry.fi
La Syys 2 11:36:43 EEST 2017
Syväripaikka radiokemialla
Oletko kiinnostunut radiokemiasta, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Tule meille tekemään kemian opintoihin kuuluvat syventävät harjoitustyöt valtakunnallisen PET-keskuksen radiokemian laboratorioon.
Tutkimusryhmämme etsii motivoituutta opiskelijaa radiolääkeprekursorien valmistamisen yhteyteen, alla tarkempi kuvaus. PET-tutkimuksessa työskentelemme lyhytikäisten isotooppien parissa. Tätä varten radiolääkesynteesit on optimoitava mahdollisimman nopeiksi, joka tarkoittaa myös radiolääkeprekursorien rakenteen optimointia. Opiskelijalta odotetaan orgaanisen kemian perustyömenetelmien hallintaa ja radiokemian luentokurssien (radiokemian perusteet ja positronisäteilevien radiolääkkeiden kemia) suorittamista, jollei niitä ole jo aikaisemmin suoritettu. Tarjoamme mahdollisuuden myös erikoistyöhön jatkamiseen tutkimusryhmässämme. Työn voi aloittaa heti.
Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä akkirj at utu.fi.
Ystävällisin terveisin,
Anna Kirjavainen, PhD
Turku PET Centre, University of Turku
Radiopharmaceutical Chemistry Laboratory
Kiinamyllynkatu 4-8
FIN-20520 Turku, Finland
tel. +358 (0)2 313 9113
email: akkirj at utu.fi
---------------------------------
Aihe: F-18-fluorileimauksissa käytettävien radiolääkeprekursorien valmistusmenetelmien kehitys
Tausta: Radiolääkkeiden täytyy muistuttaa kehossa reseptoreihin luonnollisesti sitoutuvia molekyylejä. F-18-fluorileimatut merkkiaineet voidaan tehdä nukleofiilisesti tai elektrofiilisesti. Näiden menetelmien suurin ero on F-18-isotoopin lähde, joka on nukelofiilisissä reaktioissa [F-18]fluoridi ja elektrofiilisissä reaktioissa [F-18]fluorikaasu, "[F-18]F+". [F-18]fluoridia käytettäessä saavutetaan tyypillisesti korkea radiokemiallinen saanto ja molaarinen aktiivisuus (A(m), radioaktiivisuuden määrä suhteessa ainemäärään), kun taas [F-18]fluorikaasua käytettäessä joudutaan tyytymään [F-18]fluorikaasun äärimmäisestä reaktiivisuudesta ja valmistusmenetelmistä johtuen alhaiseen radiokemialliseen saantoon ja A(m):n. Elektrofiiliset leimausreaktiot ovat kuitenkin huomattavasti nukleofiilisiä reaktioita monipuolisempia. Tämä tarkoittaa, että monissa lääketieteellisesti kiinnostavissa merkkiaineissa on rakenteita, joiden F-18-fluorileimaaminen nukleofiilisesti voi olla haastavaa tai jopa mahdotonta. Tässä tutkimuksessa keskitytään yhdistämään nukleofiilisen F-18-fluorileimauksen korkea A(m) ja elektrofiilisen F-18-fluorileimauksen monipuolisuus valmistamalla [F-18]fluoridista organosiirtymämetallikomplekseja, jotka toimivat elektrofiilisen fluorileimausreagenssin tavoin.
Tutkimuksen tavoite:
Kehittää uusia kliiniseen käyttöön sopivia valmistusmenetelmiä radiolääkkeille radiolääkeprekursorikehityksen myötä.
Aineistot ja menetelmät:
Tutkimuksessa valmistetaan radiolääkeprekursorikomplekseja orgaanisen kemian ja kompleksikemian perustyömenetelmin, tarpeen vaatiessa reaktiot tehdään inertissä ilmakehässä hansikaskaapissa. Tuotteiden analysointiin käytetään NMR:ää ja massaspektrometriaa. Merkkiaineprekursorit leimataan hiukkaskiihdyttimellä tuotetulla [F-18]fluoridilla automatisoiduilla synteesilaitteistoilla lyijykaapeissa. Merkkiaineiden analysointiin käytetään radio-HPLC:tä, radio TLC:tä ja radio-LC/MS:a.?
**************************************
Viestin välitti:
Matias Kari
Tiedotusvastaava, TYK ry
tiedotus at tykry.fi
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/kinfo/attachments/20170902/a516d13a/attachment-0001.html>
Lisätietoja postituslistasta Kinfo