KINFO: Opinnäytetyöntekijöitä haetaan – uudet analyysimenetelmät

TYK ry tiedotus tiedotus at tykry.fi
To Kesä 1 17:31:55 EEST 2017


Opinnäytetyöntekijöitä – uudet analyysimenetelmät


Tavoitteena löytää opiskelijoita, jotka voivat tehdä laboratoriossamme harjoitustyöt, opinnäytetyön ja palkallista työtä.


Analytiikkaa ja analyysitaitoja tarvitaan kaikilla kemian osa-alueilla ja sillä on myös suuri työllistävä vaikutus Turun alueella, esim. Bayer, Wallac, Orion, Raisio, Radiometer jne – puhumattakaan suurista ulkomaisista lääkeainekehitys-, elintarvike- tai diagnostiikkayrityksistä.


Teemme uudenlaista analytiikkaa akateemisista ja kaupallisista näkökulmista. Menetelmiämme julkaistaan hyvissä alan peer-review lehdissä, koska olemme saavuttaneet akateemisen maailman hyväksynnän uudenlaisilla katsontakannoillamme. Tänä päivänä yhteistyötahot ja teollisuus käyttävät kehitettyjä tekniikoitamme.


Emme vaadi työntekijältä perustaitojen lisäksi mitään erityistaitoja. Kaikkea osaamista liittyen detektioon, analytiikkaan ja biokohteisiin tuetaan ryhmän osalta.


Kehitämme lähinnä lääkeaineseulonnassa tarvittavia menetelmiä, joiden lähtökohtana on menetelmän yksinkertaisuus, herkkyys, edullisuus ja toistettavuus. Käytämme detektiossa mm. luminesenssiin perustuvia menetelmiä sekä referenssimenetelminä kemian laitoksen tuottamia ja kaupallisia tekniikoita.


Työn alla on kaksi päälinjaa:


1.    Proteiinien jälkitranslaation modifikaatiot (PTM) ovat hyvin yleisiä ja monet kehitteillä olevat lääkeainemolekyylit onkin kohdistettu juuri PTMien inhibitioon tai aktivointiin. Kaikki nykyisetkaupalliset proteiinien mittausmenetelmät perustuvat sekundäärisignaaleihin tai hyvin spesifisiin menetelmiin. Olemme ensimmäisenä maailmassa kehittämässä luminesenssiin perustuvaa universaalia määritysalustaa, jolla voidaan tutkia useita PTMiä yhdellä ja samalla menetelmällä. Olemme jo onnistuneesti tehneet määritysmenetelmät useille eri modifikaatioille.


2.    Proteiinien, peptidien ja pienmolekyylien vuorovaikutusten tutkiminen lämpötilagradientilla. Nykyiset esim. proteiini-pienmolekyylien välistä vuorovaikutusta tutkitaan fluoresenssin avulla käyttäen lämpötilagradienttia hyväksi. Nämä menetelmät ovat hyvin tehokkaita, koska reagensseja ei tarvitse leimata analyysiä varten. Meidän päämääränämme on edelleen tehostaa analyysiä kehittämällä detektiomenetelmiä, jotka ovat huomattavasti nykyisiä herkempiä. Nykymenetelmät tarvitset erittäin suurta konsentraatiota, jotta vuorovaikutuksia voidaan määrittää. Olemme jo alustavissa kokeissa havainneet miten lämpötilalla voidaan vaikuttaa vuorovaikutuksiin ja näin ollen niiden ominaisuuksia kyetään mittaamaan uudenalaisilla tavoilla. Jatkossa tutkimme proteiinien, peptidien ja pienmolekyylien vuorovaikutuksia kehitettävillä menetelmillä.


Haemme opinnäytetyöntekijöitä eri projekteihin kehittämään kyseisiä uudenlaisia homogeenisia määritysmenetelmiä. Työssä leimataan molekyylejä ja ne puhdistetaan esim. HPLC:llä ja karakterisoidaan. Määritysmenetelmät perustuvat luminesenssin käyttöön mikrotiitterilevyformaatissa. Menetelmistä pyritään kehittämään mahdollisimman yksinkertaisia ja edullisia, jotta ne soveltuvat laajaalaisesti moneen käyttötarkoitukseen. Menetelmien selektiivisyyttä, herkkyyttä ja toimivuutta verrataan olemassa oleviin menetelmiin. Työ vaatii tarkkuutta, huolellisuutta ja peruslaskutaitoja.


Harri Härmä,

yliopiston lehtori

Analyyttinen kemia

Turun yliopisto

harri.harma at utu.fi

Puh. 050 4417233?



**************************************
Viestin välitti:
Matias Kari
Tiedotusvastaava, TYK ry
tiedotus at tykry.fi

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/kinfo/attachments/20170601/4818b5ad/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta Kinfo