[Kaupunkitutkimus] Kaupunkitilojen käytöstä kertovat digitaaliset jäljet osana kaupunkikehittämisen analyysejä

Ruoppila Sampo sampo.ruoppila at turku.fi
Wed Oct 24 14:34:58 EEST 2018


Tervetuloa keskustelemaan kaupunkikehittämisen skenaarioista!

Kaupunkitilojen käytöstä kertovat digitaaliset jäljet osana kaupunkikehittämisen analyysejä: Turku Open Platform -sovelluksen julkaisu

Tiistai 6.11.2018, klo 15-17
Workshop tila (3 krs), Vierailukeskus Joki, Lemminkäisenkatu 12b, Turku

Houkutteleva kaupunkimaisuus on fyysisen kaupunkitilan, sen ihmisiä yhteen tuovien käyttöjen ja kaupunkiyhteisön arvostusten yhteispeliä. Laadukas kaupunkitila on kaupunkisuunnittelun keskeinen tavoite, mutta miten hyödyntää helposti ja keskitetysti olemassa olevaa kaupunkitietoa sen tuottamiseksi?

Turun kaupunkitutkimusohjelma kutsuu tilaisuuteen, jossa esitellään tutkimushankkeessa toteutettu, kaikille maksutta saatavissa oleva Turku Open Platform (TOP) vuorovaikutteinen karttasovellus ja keskustellaan sen avulla erilaisista kaupunkikehittämisen skenaarioista Turun alueella.

TOPin käyttöliittymä antaa mahdollisuuden vertailla kaupungin eri alueita painottamalla käyttäjän haluamalla tavalla tilallista saavutettavuutta, läheisyyttä eri toimintoihin sekä alueen taloudellista ja kulttuurista arvostusta.

TOPissa tutkimustulokset ovat työkaluja, joilla monipuolisten paikkatietodatojen analyysi on tuotu käyttäjien ulottujille. Määrältään suuri ja laadultaan heterogeeninen kaupunkitieto on saatettu käyttökelpoiseen muotoon – analyysin kohteen määrittää käyttäjä. Julkistamme myös katsauksen mihin analyysit perustuvat.

Käyttäjälähtöiset vertailut ja kokeilut antavat uusia ideoita alueiden, yksittäisten kaupunkitilojen ja kiinteistöjen kehittämismahdollisuuksista. Sovelluksen jokainen kartta kertoo tulevaisuuden mahdollisuuksista, ei vain nykytilanteesta.

TOPin on toteuttanut paikkatiedon innovatiiviseen hyödyntämiseen kaupunkisuunnittelussa erikoistunut kansainvälinen tutkimusyhteisö SPIN Unit yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa Damiano Cerronen ja professori Panu Lehtovuoren johdolla. TOP on kehitetty tutkimushankkeessa, jota ovat rahoittaneet Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto (URMI-hanke) ja Turun kaupunkitutkimusohjelma.

Tilaisuuden ohjelma

14.40  Kahvia ja makeaa
15.00 Avaus, tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila, Turun kaupunkitutkimusohjelma
15.10 Kaupungin metamorfologia: kaupunkitilojen käytöstä kertovien digitaalisten jälkien jalostaminen osaksi kaupunkikehittämisen analyysejä, Damiano Cerrone ja professori Panu Lehtovuori, SPIN Unit/TTY (esitys on englanninkielinen)
15.40 Miten TOPia voi hyödyntää Turun kehittämispotentiaalien tunnistamisessa: neljä esimerkkiä ja keskustelua kohdealueiden mahdollisuuksista, Damiano Cerrone ja professori Panu Lehtovuori
16.40  Keskustelua ja käyttöopastusta
17.00 Tilaisuus päättyy

Pyydämme ennakkoilmoittautumisia tilaisuuteen:
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Turku_Open_Platform_sovelluksen_julkaisu_8912

Turun kaupungin työntekijät ilmoittautuvat Lyyti-ilmoittautumisen lisäksi myös SAPin itsepalveluportaalin kautta ja koulutus löytyy itsepalveluportaalista hakusanalla Turku.

Osallistujien on mahdollista ladata TOP-sovellus etukäteen tietokoneilleen, jotta he voivat kokeilla itse miten TOP taipuu erilaisiin tilallisiin analyyseihin.
Maksuton sovellus on ladattavissa (huom. mac ja pc versiot eri kielivaihtoehdoilla): https://www.dropbox.com/s/kfgky0ir5z3a20s/TOP.zip?dl=0
Tervetuloa!

Sampo Ruoppila
Kaupunkitutkimusohjelman johtaja


More information about the Kaupunkitutkimus mailing list