[Kaupunkitutkimus] Ehdota esitystä "Eriarvoisuuden riskit kaupungissa" -työryhmään Sosiaalipolitiikan päiville

Elina Sutela elisut at utu.fi
Tue Aug 15 13:13:46 EEST 2017


Hei,



Sosiaalipolitiikan päivät järjestetään Jyväskylässä 26.-27.10.2017. Tänä vuonna päivillä kokoontuu myös kaupunkitutkimukseen liittyvä työryhmä "Eriarvoisuuden riskit kaupungissa". Työryhmään ovat tervetulleita tavalla tai toisella kaupunkia ja eriarvoisuuden tematiikkaa käsittelevät esitykset. Tarkempi kuvaus löytyy viestin lopusta.



Esitelmiä työryhmään voi ehdottaa lähettämällä abstraktin (200-250 sanaa) sähköisesti työryhmän koordinaattoreille. Abstraktit pyydetään lähettämään viimeistään perjantaina 22.9.2017.

Lisätietoa sosiaalipolitiikan päivistä löytyy os.: https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/yfi/tutkimus/laitoksella-jarjestettavat-konferenssit-ja-seminaarit/sosiaalipolitiikan-paivat-2017



Tervetuloa!





Ystävällisin terveisin,



Elina Sutela, Turun yliopisto (elisut at utu.fi<mailto:elisut at utu.fi> )

Jonas Sjöblom, Tampereen yliopisto, (jonas.sjoblom at uta.fi<mailto:jonas.sjoblom at uta.fi>)

Teemu Kemppainen, Helsingin yliopisto & Turun yliopisto, (teemu.t.kemppainen at helsinki.fi<mailto:teemu.t.kemppainen at helsinki.fi>)




*******************************************************************************************************



TYÖRYHMÄ: Eriarvoisuuden riskit kaupungissa



Koordinaattorit:

Elina Sutela (VTM), Turun yliopisto (elisut at utu.fi<mailto:elisut at utu.fi>), Jonas Sjöblom (VTM), Tampereen yliopisto (jonas.sjoblom at uta.fi<mailto:jonas.sjoblom at uta.fi>) & Teemu Kemppainen (VTM), Helsingin yliopisto & Turun yliopisto (teemu.t.kemppainen at helsinki.fi<mailto:teemu.t.kemppainen at helsinki.fi>)



Kaupungistuminen on ajankohtainen ilmiö niin Suomessa kuin maailmallakin. Yli puolet maailman väestöstä asuu urbaaneissa ympäristöissä ja osuus kasvaa jatkuvasti. Tämän kehityksen merkitys ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Kaupungit ovat kautta historian olleet moniulotteisia ja ristiriitaisia kokonaisuuksia: siinä missä ne ovat tuotannon, luovuuden ja tiedon hermopisteitä, tuottavat ne toisaalta eriarvoisuutta kaupunkikehityksen kohdatessa asukkaita ja kaupunkiseutuja eri tavoin. Tätä pohtii muun muassa Richard Florida, joka kutsuu nykyistä kaupunkien eriarvoisuuden dynamiikkaa Uudeksi urbaaniksi kriisiksi. Miten kasvavilla kaupunkiseuduilla voidaan jäsentää laaja-alaisesti eriarvoisuuteen liittyviä kysymyksiä ja turvata hyvinvointi kaikille kaupunkilaisille?



Sosiaalipoliittisesti kaupunkien eriarvoisuuteen liittyvät kysymykset kytkeytyvät alan yleisempiin teemoihin. Esimerkiksi kansallinen asuntopolitiikka ja hyvinvointivaltiomalli vaikuttavat merkittävillä tavoilla siihen, mitä globalisaatio tai makrotalouden muutokset tarkoittavat paikallisella tasolla. Toisaalta kaupunki voi itsessään tuottaa eroja ja eriarvoisuutta naapurustovaikutusten välityksellä. Perinteisen sosio-ekonomisen eriarvoisuuden lisäksi on tärkeää suunnata analyyttinen huomio laajemmalle alueelle, joka kattaa erilaiset saavutettavuuden ja osallisuuden muodot, itsensä toteuttamisen mahdollisuudet ja hyvinvoinnin eri ulottuvuudet.



Myös kilpailun käsite on kaupunkitilaan liittyvän eriarvoisuuden ytimessä. Kaupungit kilpailevat luovasta luokasta globaaleilla työmarkkinoilla. Saman kaupunkiseudun kuntien kesken taas kilpaillaan hyvistä veronmaksajista. Mitä enemmän taloudellinen kehitys on innovaatioiden ja informaation varassa, sitä voimakkaammaksi muodostuu jako niihin, joita halutaan houkutella alueelle ja niihin, joista mieluiten haluttaisiin päästä eroon. Samalla kilpaillaan myös oikeudesta kaupunkitilaan. Kuka saa esimerkiksi määrittää, mitkä normit ohjaavat käytöstä eri tiloissa? Miten eri ryhmät käyttävät ja voivat käyttää kaupunkitiloja tai liikkua niissä? Miten eri ihmisryhmät pystyvät valitsemaan tai vaikuttamaan asuinympäristöönsä? Kenellä on vara vaikuttaa? Kuka joutuu poistyönnetyksi?



Työryhmään ovat tervetulleita esitykset, jotka käsittelevät tavalla tai toisella kaupunkia ja eriarvoisuuden tematiikkaa: tervetulleita ovat teoreettiset ja empiiriset esitykset, laadulliset ja määrälliset lähestymistavat; niin tutkimussuunnitelmat, meneillään olevat projektit kuin valmiit tutkimuksetkin. Esitysten teemat voivat käsitellä esimerkiksi asuntopolitiikkaa, segregaatiota, stigmatisaatiota, osallisuutta, marginaalisuutta tai liikkumiseen ja/tai saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä.

*******************************************************************************************************


Ystävällisin terveisin,

Elina Sutela
Apurahatutkija

Turun yliopisto
Sosiaalitieteiden laitos
Assistentinkatu 7, 20500 Turku
Sähköposti: elisut at utu.fi<mailto:elisut at utu.fi>



More information about the Kaupunkitutkimus mailing list