[Kaupunkitutkimus] FW: EKO-säätiön syksyn 2015 luentosarja ”Asuminen, kaupungistuminen ja yhteisöllisyys”

Söderholm Maria maria.soderholm at aalto.fi
Wed Sep 16 17:15:21 EEST 2015From: owner-yt-ymp at helsinki.fi [mailto:owner-yt-ymp at helsinki.fi] On Behalf Of Hukkinen, Janne Ilmari
Sent: 15. syyskuuta 2015 14:52
To: yt-ymp at helsinki.fi; ymp-info at helsinki.fi
Subject: Yt-ymp: EKO-säätiön syksyn 2015 luentosarja ”Asuminen, kaupungistuminen ja yhteisöllisyys”


EKO-säätiön syksyn 2015 luentosarja ”Asuminen, kaupungistuminen ja yhteisöllisyys”

Asuminen, kaupungistuminen ja yhteisöllisyys

Ekosäätiö perustettiin vuonna 1991 jatkamaan ja edelleen kehittämän VTT, pääjohtaja Pekka Kuusen jälkeensä jättämää yhteiskuntapolitiikan ja ekologisen ajattelun perintöä. Ekosäätiön toiminta-ajatuksena on ollut kutsua eri intressipiirien edustajia etsimään ja kehittelemään yhteisiä linjoja vastakkaisiin suuntiin vaikuttavien jännitteiden kentissä. Tässä tarkoituksessa Ekosäätiö on järjestänyt vuosittain varsin suosituksi muodostuneen yleisöluentosarjan yhdessä DemosHelsingin ja Kriittisen Korkeakoulun kanssa Helsingin yliopiston tiloissa.

Syksyn 2015 luentosarja Helsingin yliopistolla noudattaa totuttua tapaa, jossa kulloistakin teemaa pyritään käsittelemään paikallisesta ja globaalista näkökulmasta lähtien. Luentotilaisuuksien puheenjohtajina toimivat EKO-säätiön hallituksen ja valtuuskunnan sekä Eko-senaatin jäsenet.

Keskustelutilaisuudet järjestetään tiistai-iltaisin 29.9.2015 alkaen, klo 18.00–19.45, Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 10. Luento 20.10 pidetään kuitenkin salissa 5. Sisäänkäynti Fabianinkadun puolelta, Fabianinkatu 33 ja 3. kerros.

Suuri yleisöuento ja keskustelu 1.12.2015 klo. 18.00 järjestetään Porthania III:ssa.

Luentosarjassa käsitellään seuraavia teemoja. Muutoksia esiintyjiin on vielä tulossa.

Tiistai 29.9.   Luentosarjan avaa Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki. Hän käsittelee Helsingin kaupungin muuttumista ja tulevaisuutta yhteisöllisyyden näkökulmasta. Tekniikan tohtori ja arkkitehti Kaarin Taipale pohtii urbanisatiota globaalisti ja niitä muutoksia, mitä se aiheuttaa ihmisten yhteisöille. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Ekosäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Kari Karanko.

Tiistai 6.10.   Asuminen ja yhteisöllisyys. DemosHelsinki yhteisö on vastuussa tästä ohjelmasta. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Demoksen toiminnanjohtaja Outi Kuittinen.

Tiistai 13.10. Asuminen ja yhteisöllisyys kaupunkitutkimuksen valossa.

Tiistai 20.10. DI Pentti Murole ”Asuntojen rakentaminen Helsingissä ja Uudellamaalla. Se on ihan kaavastakin kiinni ja kauneudesta.”
Professori Jukka Salo; "KSVV-vyöhykkeet (KaupunkiSuunnittelusta Vapaat Vyöhykkeet) elävöittämään aneemisia kaupunkejamme. Myös globaali näkökulma".
Tilaisuuden puheenjohtjna toimmii Aalto yliopiston professori Armi Temmes.

Tiistai 27.10.  Toiminnanjohtaja Olli Valtonen ”Helsinki Missio – yhteisöllisyyden asialla.” Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Eko säätiön valtuuskunnan jäsen TT Juhani Veikkola.

Tiistai 3.11.   ”Ekokoti, energiatehokkuus ja sähköallergiat” Fil.lis. Mikko Pyhälä. Mikko Pyhälä toimii myös tilaisuuden puheenjohtajana.
Toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Marttaliitto. ”Kotitalouden ja yhteisöllisyyden merkitys.”
Ympäristöasiantuntija Pirjo Jantunen , Helsingin Energia - HELEN ”Asuminen ja energiatehokkuus”.

Tiistai 10.11.  Ekosäätiön Pekka Kuusi palkinnon saanut As Oy Loppukiri ja muut yhteisöasumisen muodot. Kasvatustieteiden maisteri Sirkka Minkkinen ja filosofian maisteri Marja Dahlström ”Vuoropuhelu asumisesta ja yhteisöllisyydestä.”
”Malta-talon, Jätkäsaaren "yhteisöllisen kerrostalon" ominaisuuksia kaupunkiyhteisöllisyyden kehittymisen näkökulmasta.” Lehtori Hanna Laitinen, Humakin koulutusohjelma, josta valmistuu yhteisöpedagogeja (AMK).
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Eko säätiön valtuuskunnan jäsen, VTT, dosentti Osmo Kuusi.

Tiistai 17.11. ”Asuminen ja esteettömyys. Vammaiset osana yhteiskuntaa.” Toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä.
Haastateltavana vammaisaktiivi, TV-tähti Sanna Sepponen Toisenlaiset frendit – TV-sarjasta. ”Ja kävin muuten Tansaniassakin Suomen lähetysseuran hyväntahdon lähettiläänä, joten sieltäkin muistikuvia.”
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Eko säätiön valtuuskunnan varapuheenjohtaja, tutkija Mikko Rask.

Tiistai 24.11. Urbanisaatio ja Suomi. Tyhjeneekö Suomi. Näkökulmia koillisesta ja etelästä. Kom-teatteri ja Rosa Liksom.

Tiistai 1.12. Viimeisen luennon koordinaattorina toimii Ekosäätiön hallituksen puheenjohtaja, ympäristöneuvos, YTT Sauli Rouhinen. Tavoitteena on saada aikaan laaja kestävää kehitystä koskeva keskustelu, jossa ovat mukana niin julkisen vallan kuin kansalaisjärjestöjenkin edustajat. Täytämme Porthania III:n. Keskustelun teemana on ”Kestävän kehityksen vuosituhattavoitteet vuoteen 2030.”Tämä tilaisuus pidetään Helsingin yliopiston Porthania III klo. 18.00-19.45 (Huom! Tilaisuus alkaa tasan kuudelta.)Presidentti Tarja Halonen on Harvardissa, Bostonissa, mutta tulee syksyn aikana käväisemään Suomessa. Presidentti Halonen on lupautunut osallistumaan luentosarjaamme ja tulee johonkin osioon kommentaattoriksi ja sparraajaksi.

Keskustelutilaisuuksien koordinoinnista vastaa Kari Karanko, Eko-säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja.
karanko at kolumbus.fi<mailto:karanko at kolumbus.fi>More information about the Kaupunkitutkimus mailing list