[Kaupunkitutkimus] Åbo stad delar ut forskningsstipendier för stadsforskning: DL 5.12.

Ruoppila Sampo sampo.ruoppila at turku.fi
Thu Nov 3 16:31:04 EET 2011


Samma på svenska. The Call for Turku Urban Research Grants will be published in English too by Tuesday next week. Check www.turku.fi/kaupunkitutkimus<http://www.turku.fi/kaupunkitutkimus> for updates.

*

Åbo stad delar ut forskningsstipendier inom ramen för programmet för stadsforskning

Åbos program för stadsforskning utlyser härmed forskarstipendier. Utlysningen gäller forskare och stipendiet är avsett för forskning vid Åbo Universitet eller Åbo Akademi. Stipendierna finansieras av Åbo stad.

Åbos program för stadsforskning har som målsättning att utveckla Åbo som en mångsidig och framgångsrik stad (näringspolitiska teman), en människonära stad (välfärdsteman), en stad som satsar på hållbar utveckling och en stad som följer god förvaltningspraxis och utmärker sig för bra ledarskap.  Stadsforskningen är ett tvärvetenskapligt vetenskapsområde där staden är aktör och föremål för forskning. Till forskningsområdet räknas också sådana teman där staden, stadsborna eller fenomen som förknippas med staden utgör en väsentlig del.

Inom ramen för stadsforskningsprogrammet finansieras vetenskaplig forskning som kan ge intressant tillämpbar kunskap viktig för att utveckla staden. Vid bedömningen av ansökningarna kommer man att fästa särskild uppmärksamhet vid följande faktorer i forskningsplanen: de vetenskapliga meriterna, hur väl planen kan förverkligas, hur den erhållna kunskapen kan tillämpas, hur aktuell planen är och vilka nya synvinklar som framförs. Den önskade tillämpbara nyttan är att man samlar in kunskap för att kunna påverka stadens utveckling och se möjligheterna till förändring. Forskningen kan men den behöver inte empiriskt beröra Åbo eller Åbo stadsregion, om den tillämpliga nyttan annars är välgrundad.

Speciella teman i utlysningen

I utlysningen beviljas ett års (12 månader) forskarstipendier för forskningsprojekt som inriktar sig på något eller några av följande teman:
1. Regional dragningskraft och konkurrenskraft
2. Att minska skillnaden mellan stadsdelarna inom hälsovården och välfärden.

·         Det material (Alueellinen terveys ja hyvinvointi<http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/hankkeet/ath>) som Institutet för hälsa och välfärd har insamlat om Åbo 2010 torde särskilt utnyttjas
3. Utslagningen av barn och ungdomar och hur man kunde förhindra detta
4. Mångkulturalism i staden; en möjlighet och utmaning
5. Förändringar i stadsboende och dess utvecklande med beaktande av boendepreferenser och levnadssätt
6. Förbättringar i hur staden styrs
7. Former och möjligheter för deltagande demokrati i en föränderlig stad

Åbo stad har för forskarstipendierna reserverat högst 250.000 euro och i forskningsutlysningen finansierar man högst 10 forskarstipendier.

De personliga stipendierna för personer som arbetar på sin doktorsavhandling är 21.500 € (1790 € i månaden) och för disputerade forskare (post doc) 24.500 € (2040 € i månaden). I de personliga stipendieandelarna ingår lagstadgade försäkringsavgifter på ca 14 %. Dessutom betalas för varje person som fått ett stipendium ett allmänt kostnadstillägg på 1500 € till den institution som forskaren är anknuten till.

Ansökningstid och beslut

Forskningsutlysningen för Åbo stads program för stadsforskningen riktad till forskare vid Åbo Universitet och Åbo Akademi öppnas torsdagen 3.11.2011 och stängs måndagen 5.12.2011 kl 16.15. Ansökan med bilagor skickas elektroniskt till registrator vid Åbo stad kirjaamo at turku.fi<mailto:kirjaamo at turku.fi>

Besluten om finansiering fattas inom december 2011.

Ansökningsanvisningar

Ansökningsanvisningarna finns på Åbo stads hemsida på adressen: www.turku.fi/kaupunkitutkimus<http://www.turku.fi/kaupunkitutkimus> också på svenska senast tisdagen den 8 november.

Tilläggsuppgifter:
Forskningsdirektör Sampo Ruoppila, förnamn.efternamn at turku.fi

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/kaupunkitutkimus/attachments/20111103/3119b2af/attachment-0001.html 


More information about the Kaupunkitutkimus mailing list