[H-verkko] Artikkelipyyntö: Kirjoittajakutsu sukupuolta ja seksuaalisuutta historiantutkimuksessa käsittelevään kokoomateokseen

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ke toukokuu 3 12:30:54 EEST 2023


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Kirjoittajakutsu sukupuolta ja seksuaalisuutta historiantutkimuksessa käsittelevään kokoomateokseen
--------------------------------------------
Teoksen tausta ja tavoitteet 
Sukupuolittuneet kokemukset sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ovat 2010- ja 2020-luvulla nousseet yhteiskunnallisiin ja poliittisiin keskusteluihin entistä näkyvämmin niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Laajempi yhteiskunnallinen keskustelu on lisännyt tarvetta myös sukupuolen ja seksuaalisuuden historian tutkimukselle ja opetukselle. Alalta puuttuu kuitenkin opetus- ja tutkimuskäyttöön soveltuva suomenkielinen perusteos, joka kokoaisi yhteen tutkimusta ja esittelisi ajantasaisia tutkimusteemoja, aineistoja ja varsinkin menetelmiä.

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat kuuluneet jo pitkään historiantutkimuksen kiinnostuksenkohteisiin. 1980-luvulla Suomeen rantautunut naishistoria toi tutkimuskentälle uusia käsitteitä ja kysymyksenasetteluja sekä haastoi alan sisäisiä valta-asetelmia. Sittemmin huomiota on kiinnitetty naisnäkökulman lisäksi esimerkiksi maskuliinisuuksien kehitykseen sekä seksuaalivähemmistöjen erilaisiin menneisyyksiin. Nyt noin 40 vuotta myöhemmin sukupuolesta on tullut näkökulma, joka alati rikastuttaa, uudistaa ja haastaa historiantutkimusta sekä sen kanssa vuoropuhelussa olevia tieteenaloja. Viime vuosina sukupuolta ja seksuaalisuutta on tutkittu mitä erilaisimmilla lähteillä juridisista asiakirjoista muistitietoaineistoihin.

Tällä teoksella pyrimme avaamaan näkökulmia siihen, mitä sukupuolen ja seksuaalisuuden historian tutkimus on – ja mitä se voisi olla – tämän päivän Suomessa. Mitkä ovat tutkimusalan ajankohtaiset kysymykset 2020-luvulla? Miten sukupuolen ja/tai seksuaalisuuden historiaa käsittelevää tutkimusta tehdään? Teoksen tarkoituksena on olla menetelmäopas, joka havainnollistaa konkreettisesti, kuinka historiallisia aineistoja lähestytään sukupuolen ja seksuaalisuuden näkökulmista.

Mitä haemme? 

Mukaan toivotaan kirjoitusehdotuksia, jotka tarkastelevat sukupuolen ja seksuaalisuuden historiaa monipuolisesti erilaisista näkökulmista, eri aikakausina ja erilaisin aineistoin. Teoksen keskiössä ovat menetelmät, ja kirjoittajien toivotaan esittelevän artikkeleissa omia metodologisia valintojaan, joko nojaten olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen tai käsitteellistäen uusia menetelmällisiä ratkaisuja. Kirjan luvut ovat sekä tapausesimerkkejä että menetelmien konkreettisten soveltamistapojen havainnollistuksia. Avainkysymyksiä ovat: miten sukupuoli ja/tai seksuaalisuus saadaan näkyviin erilaisista historiallisista aineistoista? Mitä menetelmällisiä lähtökohtia ja teoreettisia viitekehyksiä kirjoittaja on hyödyntänyt analyysissään ja miten?

Tarjotut tekstit voivat lähestyä sukupuolen ja seksuaalisuuden historiaa esimerkiksi seuraavista näkökulmista:

 	Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus
 	Historian käyttö
 	Intersektionaalisuus
 	Feminismi
 	Maskuliinisuudet
 	Kokemus, ruumiillisuus ja tunteet
 	Tila, paikka ja materiaalisuus
 	Kolonialismi
 	Lapsuus, nuoruus, perhe ja vanhemmuus
 	Poliittinen vaikuttaminen
 	Elämänkerronta
 	Uskonto
 	Työelämä ja talous
 	Media, taide ja kirjallisuus
 	Lähteet, menetelmät ja teoriat

Tekstit voivat käsitellä kotimaisia tai kansainvälisiä tapaustutkimuksia, joissa sukupuoli ja/tai seksuaalisuus on ydinnäkökulmana. Tavoitteenamme on suomenkielinen tieteellinen ja vertaisarvioitu teos, joka palvelee tutkimusta ja opetusta. Teoksessa pyritään yleistajuisuuteen, joten toivomme selkeästi kirjoitettuja ja napakoita tekstejä. Myös yhteisartikkelit ovat erittäin tervetulleita.

Lähetä noin yhden sivun abstrakti Hannah Yokenille (hannah.k.yoken at jyu.fi) ja Lauri Julkuselle (lauri.julkunen at jyu.fi) 31.8.2023 mennessä. Liitä ehdotukseesi myös lyhyt kuvaus kirjoittajasta/kirjoittajista. Artikkeleiden tarkemmat kirjoittajaohjeet annetaan myöhemmin.

Alustava aikataulu 

 	Abstraktit toimittajille 31.8.2023 mennessä
 	Valikointi ja kommentit abstrakteista syyskuussa 2023
 	Artikkeleiden ensimmäiset versiot valmiina 30.6.2024 mennessä
 	Toimittajien palaute ja tekstien viimeistely syksyllä 2024
 	Refereekierros alkuvuodesta 2025
 	Kirjan julkaisu 2025–2026 kustantajasta riippuen

Teoksen toimittajat: PhD Hannah Yoken, FT Lauri Julkunen, dosentti Heidi Kurvinen, FT Karoliina Puranen-Impola ja VTT Riikka Taavetti
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Lauri Julkunen
lauri.julkunen at jyu.fi


Ilmoitus vanhenee: 31.8.2023 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/kirjoittajakutsu-sukupuolta-ja-seksuaalisuutta-historiantutkimuksessa-kasittelevaan-kokoomateokseen/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko