[H-verkko] Arvosteltavaksi: Nimis-Kalle sekä Bazar-Booksin, Bookcovern ja Docendon kirjoja

Mikko Saira mivasa at utu.fi
Ti Tammi 31 14:09:24 EET 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***


Nimis-Kalle: Taka-Lapin vallesmanni
Tuomas Honka

Kalle Honka toimi Lapissa nimismiehenä useilla paikkakunnilla. Hänet  muistetaan laajasti Nimis-Kallena. Hänestä on säilynyt paljon juttuja,  ja ne ovat usein sellaisia totuuteen perustuvia ja hieman liioiteltuja  tarinoita. Lukija voi vapaasti miettiä, mitkä ovat totta ja mitkä sinne  päin.
Talvisodan ja välirauhan aikana Kalle Honka hoiti nimismiehen  pestiä Ranualla, Inarissa ja Petsamossa. Jatkosodassa hän toimi  Itä-Karjalan sotilashallinnon Vienan piirissä Oulangan ja Kiestingin  alue-esikuntien päällikkönä. Sotareissulla Kalle tapasi myös tulevan  vaimonsa Sirkka Vaaran. Sodan jälkeen Hongat muuttivat Inariin.
Kallella  ja Sirkalla oli valtava määrä hyviä ystäviä, kotimaisia ja  ulkomaalaisia. Kirjassa on myös heistä hauskoja tarinoita ja  sattumuksia, sillä monen muunkin elämä oli värikästä ja kertomisen  arvoista. Oman perheen villit tapahtumat seuraavat mukana koko kirjan  ajan.
Kalle oli jämerä vallesmanni, muttei mikään tiukkapipo. Hän oli  jonkinlainen poikaviikari positiivisessa mielessä elämänsä loppuun  saakka. Kalle oli hyvän ruuan ja juoman ystävä. Näkäräinenkin maistui,  ja silloin Kalle oli hauskaa juttuseuraa. Laulu irtosi herkästi  sopivassa seurassa.


Bazar-Books

Tulivuorikaupunki Kongossa – Avustustyötä Afrikan sydämessä

Marjo Mäenpää


Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo Marjo Mäenpään elämästä luonnonkauniissa ja vastakohtien täyteisessä Goman kaupungissa Afrikan suurten järvien alueella.
Marjo Mäenpää oli kolmekymppinen innokas avustustyöntekijä, kun hän matkusti uudelle asemapaikalleen Goman kaupunkiin, Nyiragongo-tulivuoren juurelle. Kyseessä oli hänen ensimmäinen työkomennuksensa sotatoimialueella.
Vaikka Goma ja Itä-Kongo olivat kriisialueita, seutu vaikutti Mäenpäästä ajoittain myös paratiisilta: ympäröivä luonto oli kaunis ja ilmanala afrikkalaisittain viileä. Ihmiset olivat ystävällisiä ja mutkattomia, tosin myös kulttuurierot afrikkalaisen ja eurooppalaisen ajattelun välillä tulivat Mäenpäälle hyvin selviksi.
Vuodet Gomassa olivat Mäenpäälle osittain kuin matka menneeseen maailmaan. Kaupungissa yhdistyivät siirtomaa-ajan perintö kauniine huviloineen ja ikiaikainen afrikkalainen kulttuuri. Mutta toisin kuin siirtomaa-ajan Belgian Kongossa, Mäenpää ja muut eurooppalaiset olivat tulleet kohentamaan paikallisten elinolosuhteita. He saivat kuitenkin huomata, etteivät hyvät tarkoitukset aina johtaneet parhaimpiin lopputuloksiin.
Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo sodan runtelemasta paratiisista, kriisialueiden ihmisistä ja kehitysavun todellisuudesta nuoren naisen vaiherikkaan elämän näkökulmasta.

Zarifa - Naisen taistelu Afganistanissa

Zarifa Ghafari & Hannah Lucinda Smith


Zarifa Ghafarin tarina kertoo afgaaninaisen rohkeasta taistelusta, jota hän on käynyt henkensä kaupalla ihmisoikeuksien puolesta ääri-islamisteja vastaan.
Zarifa Ghafarista tuli pormestari konservatiiviseen Wardakin maakuntaan Afganistaniin vuonna 2018. Hän oli 24-vuotiaana maan nuorin pormestari ja ensimmäinen nainen kyseisessä tehtävässä. Ensimmäinen päivä uudessa virassa ei ollut helppo: kaupungintalon edessä häntä oli vastassa vihainen ihmisjoukko, ja hänen päästyään sisään miespuoliset kollegat marssivat ulos.
Ghafari ei kuitenkaan luovuttanut, ei vaikka hänet yritettiin tappaa kolmesti. Hän lopetti maakunnassa vallinneen korruption ja yritti nostaa naisten asemaa huolimatta kaikesta uhkailusta, joka lopulta johti hänen isänsä murhaan. Mutta kun talibanit nousivat uudelleen valtaan vuonna 2021, Ghafari tiesi olevansa heidän mustalla listallaan, ja hänen oli paettava.
Zarifa on ainutlaatuinen ja rehellinen muistelmateos, joka luo kokonaiskuvaa Afganistanin kahdesta viimeisestä vuosikymmenestä. Ghafari kertoo tekemästään työstä ja naisista, joita hän edelleen yrittää auttaa Talibanien hallitsemassa maassa, ja omasta visiostaan siitä, kuinka ruohonjuuritason aktivismi voi muuttaa naisten elämää kaikkialla maailmassa.

Will

Will Smith & Mark Manson


Will Smithin ja Mark Mansonin teos Will on rohkea ja inspiroiva kuvaus pelokkaan pojan matkasta maailmantähdeksi.
Will Smith on yksi aikamme tunnetuimmista viihdyttäjistä. Hän eli lapsuutensa alkoholisoituneen, kurinalaisen isän sekä lempeän, korkeaa koulutusta arvostavan äidin siipien alla. Nuoruuden kasvukivuista huolimatta pelokkaasta lapsesta kasvoi lopulta yksi aikakautensa suurimpia rap-artisteja ja valkokankaiden näyttelijätähtiä.
Toisaalta Hollywoodin parrasvaloissa elämisessä on ollut myös varjopuolensa. Samalla kun Willin ura lähti nousukiitoon, muuttui myös hänen perheensä elämä hektiseksi ja työntäyteiseksi. Usein Smithin läheisistä onkin tuntunut, että he ovat olleet vain eräänlaisia esiintyjiä Willin ympärillä pyörivässä sirkuksessa.
Yhdessä Mark Mansonin kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa Smith johdattaa seuraamaan polkua aina Länsi-Philadelphian rosoisilta seuduilta Hollywoodin valokeilaan saakka. Will on mukaansatempaava kertomus miehestä, joka rankoista kokemuksistaan huolimatta on oppinut selviämään vaikeistakin tilanteista huumorin avulla.

George Michael: Elämä

James Gavin


Koskettava ja säväyttävä elämäkerta George Michaelista kertoo legendaarisen supertähden koko tarinan.
George Michael (1963–2016) oli lahjakas laulaja ja lauluntekijä, jonka musiikki villitsi maailmaa 1980-luvun alkupuoliskolta saakka. Hän nousi suursuosioon Wham!-yhtyeen myötä ja jatkoi sittemmin menestyksekkäälle soolouralle. Hitit seurasivat toisiaan: “Wake Me Up Before You Go Go”, “Careless Whisper”, “Last Christmas”, “Faith” ja “Father Figure”.
Michael tunnettiin lämminsydämisenä ihmisenä, seksiä tihkuvana machohenkisenä idolina ja monien päiväunien kohteena, mutta oman seksuaali-identiteettinsä hän piti pitkään salassa. Kuuluisuuteensa Michael suhtautui kaksijakoisesti, toisaalta se oli hänelle piinaava pakkomielle, toisaalta hän eli sen hehkussa. Lehdistö ei osoittanut juurikaan sympatiaa yhdelle musiikkibisneksen etuoikeutetuimmista miehistä, joka pinnan alla kärsi itsetuhoisuudesta.
James Gavinin kirjoittama George Michael: Elämä kertoo tarinan supertähdestä, jonka henkilökohtaiset vastoinkäymiset ja upea ura koskettavat faneja ympäri maailman. Kirja kertoo ujon brittiläis-kyproslaisen pojan noususta parrasvaloihin ja piirtää kuvan ikonisesta poplaulajasta hänen valtavaa luomiskykyään unohtamatta. Teosta varten on haastateltu satoja George Michaelin tunteneita ihmisiä ystävistä kollegoihin.

Windsorien vaietut totuudet

Tina Brown


Kuninkaalisen perheen vaiherikkaat vuodet
Windsorien vaietut totuudet -teoksessa palkittu journalisti Tina Brown syventyy Britannian monarkiaan ja kuninkaallisen perheen elämän käänteisiin kuningatar Elisabetin kuolemaan saakka.
Prinsessa Dianan kuoleman jälkeen Windsorin kuninkaallinen perhe oli uudenlaisen tilanteen edessä. Dianan suosio oli jättänyt muun kuninkaallisen perheen varjoonsa ja ollut suoranainen uhka koko monarkian olemassaololle. Perheen uutta kurssia alkoi päättäväisesti johtaa kuningatar Elisabet, mutta ristiriidoilta ei vältytty myöhempinäkään vuosina.
Tina Brown on perehtynyt brittien monarkiaan kolmen vuosikymmenen ajan ja päässyt osaksi hovin sisäpiiriä. Kirjassaan Windsorien vaietut totuudet Brown keskittyy kuninkaallisen perheen rakkaussuhteisiin, kohuihin, valtapeleihin ja petoksiin. Teos valaisee tarinoita uutisotsikoiden takana sekä median ja Windsorien perheen jäsenten välisiä suhteita.
Kuninkaallisen perheen kohtaamat viimeaikaiset kriisit ovat luoneet uudenlaisia haasteita monarkian vaikutusvallan ja merkityksen ylläpitämisessä. Miksi veljekset William ja Harry ovat ajautuneet kulkemaan täysin eri polkuja? Millainen vaikutus prinssi Andrew’n rikosväitteillä on ollut perheeseen? Entä miltä Windsorien johtama monarkia tulee näyttämään Charles III:n valtakaudella?

Elämän oppitunteja koirilta ja ihmisiltä

Renee Alsarraf


Eläinlääkäri Renee Alsarrafin muistelmateos Elämän oppitunteja koirilta ja ihmisiltä on lämmin ja liikuttava kuvaus syövän sairastamisesta.
Nelikymppinen eläinlääkäri Renee Alsarraf on työskennellyt yli kymmenen vuotta pieneläinten syöpäklinikalla tukien koirien omistaja heidän surussaan, kun hän saa itse kuulla sairastavansa syöpää. Diagnoosi on hänelle järkytys, mutta Alsarraf saa tilanteessa tukea paitsi läheisiltään myös hoitamiltaan koirilta, jotka elävät sairaudestaan huolimatta hetkessä ja ovat aina iloisia huolimatta hoidoista, jotka saavat useimmat ihmiset pahoinvoiviksi, vihaisiksi ja surullisiksi.
Muistelmakirjassaan Alsarraf kertoo elämästään työpaikallaan eläinklinikalla, omasta sairastamisestaan, keskusteluistaan lääkärinsä kanssa sekä perhe-elämästään aviomiehensä ja poikansa kanssa. Mukaan mahtuu lukuisia koskettavia ja inspiroivia tarinoita hänen lemmikkipotilaistaan. Mukana on myös Alsarrafin oma viisivuotias bostoninterrieri Newton.
Elämän oppitunteja koirilta ja ihmisiltä on täynnä viisautta, huumoria ja tunnetta, ja se tarjoaa erilaisen näkökulman syövän sairastamiseen. Se myös kuvaa ikivanhaa sidettä koirien ja ihmisten välillä.

Kadonnut keskittymiskyky

Johann Hari


Johann Harin Kadonnut keskittymiskyky selvittää, miksi nykyihmisen on aina vain vaikeampaa keskittyä.
Ihmisten keskittymiskyky vähenee kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 65 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Mitä meille on tapahtunut ja miksi?
Selvittääkseen hajamielistymisen syitä tietokirjailija Johann Hari on tutustunut suureen määrään keskittymistä käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia ja haastatellut asiantuntijoita eri puolilla maailmaa. Harin tutkimusmatkan aikana käy ilmi, ettei keskittymiskyvyn puute johdu nykyihmisten heikosta itsekurista, vaan monesta ympäristömme osatekijästä.
Johann Hari kertoo tietokirjassaan Kadonnut keskittymiskyky kahdestatoista keskeisimmästä tekijästä, jotka ovat vaikuttaneet keskittymiskykymme heikentymiseen. Hän esittää myös keinoja, joilla niin yksilöt kuin yhteiskunta voisivat saada keskittymiskykynsä takaisin.

Kurashi – Iloa säkenöivä elämä

Marie Kondo


Maailmanlaajuiseksi ilmiöksi nousseen KonMari-metodin kehittäjän Marie Kondon Kurashi auttaa laittamaan järjestykseen koko elämän.
Kurashi on japania ja tarkoittaa elämisen tapaa, ja se juontuu verbistä kurashu, ”kuinka viettää päivänsä auringonlaskuun asti”. Tässä kirjassa menestyskirjailija Marie Kondo kertoo omasta kurashistaan ja tarjoaa inspiraatiota ja syvällisiä ajatuksia siitä, miten rakentaa koti – ja elämä – joka säkenöi iloa.
Kurashi on Marie Kondon henkilökohtaisin kirja, ja se on kuvitettu yli 100 värivalokuvalla. Kondo ohjaa lukijaa ajattelemaan omaa ihanne-elämäänsä ilman turhia rajoitteita ja kehittymään ihmiseksi, joka tekee tietoisia, merkityksellisiä valintoja elämässään, olivat ne sitten aineellisia tai aineettomia. Kun oman ihanne-elämäntavan tunnistaa, se ohjaa kaikkia muita valintoja elämässä aina sisustuksesta rutiineihin ja tapoihin toimia.
Kirjan inspiroiva teksti ja kauniit kuvat johdattavat sinut unelmiesi kotiin, kauniisti järjestetyistä ruoka- ja vaatekomeroista rauhaa säteileviin makuuhuoneisiin ja elämäniloisiin olohuoneisiin. Mutta ennen kaikkea Kurashi tuo säkenöivää iloa ajattelutapaasi ja jokapäiväiseen elämääsi.



Bookcover

Taloudellinen pahuus : kertomus, miten suomalainen hallintoyhteiskunta tuhosi järjestelmällisesti pienyritystoimintaa 1990-luvun lama-Suomessa

Jyrki Suominen


Turku. Joulukuu 1991. Dipl.ins. Jyrki Suominen, joka on vuosikymmenen ajan toiminut kahdeksan pienen työnantajayrityksen osakkaana ja neuvonantajana, joutuu toteamaan yritysten tilauskannan nollaksi. Suominen ymmärtää, että työntekijöiden lomauttaminen ei yritysten tilannetta kohenna. Lisäksi hän alkaa epäillä, ettei saa maksettua rakenteilla olevaa omakotitaloaan.
1990-luvun lama oli Suomen pahin talouskriisi, joka ajoi yritykset konkurssiin ja työntekijät leipäjonoihin. Moni pieni yritys jäi täysin oman onnensa nojaan, ja lamavuodet muistetaankin yrittäjien alkoholisoitumisesta ja itsemurhaluvuista.
Suominen kutsuu yhteiskunnan toimintaa yrityksiä kohtaan nimellä Taloudellinen pahuus. Taloudellinen pahuus sisälsi oikeustajun vastaisia yleispanttausvaatimuksia, vakuuksilla keinottelua ja pakkomyyntejä, Taloudellisen katastrofin viimeistelivät ongelmaluottoja hallinnoimaan perustetut Arsenal ja Garantia.
Seitsemän vuoden kamppailun jälkeen talous elpyy hiljalleen ja Suominen välttää perheensä vararikon. Kirjassaan Suominen kuvaa laman etenemistä pienten työnantajayritysten näkökulmasta. Hän on säilyttänyt tarkoin omat muistiinpanonsa ja asiakirjansa tuolta ajalta.
Taloudellisen pahuuden seurauksena yli 10 000 yrittäjää teki itsemurhan, noin 2 000 yrittäjää muutti ulkomaille ulosmittausta pakoon ja tuhannet yrittäjät ajautuivat ja käpertyivät varattomina alkoholismin armahtavaan ja passiiviseen maailmaan. Analyyttisiä tutkimuksia yrittäjien kohtalosta ei ole koskaan tehty.
Taloudellisen pahuuden seurauksena Suomi menetti valtavan määrän resursseja. 2020-luvun Suomi on kaukana Keski-Euroopan monipuolisesta ja vahvasta pienyritysmaailmasta.
Mikä pahinta: talouskatastrofin ennusmerkit ovat taas ilmassa: Pienten yritysten maksuvalmius on korona-ajan seurauksena heikko ja yrittäjien eläkerahastot ovat ajautuneet lähes vararikkoon. Nollakorkoaikojen jälkeen korkotason nousu tulee aiheuttamaan yritysten konkursseja samalla tavalla kuin devalvaatio aikaisemmin.

Kotina Laajalahti : Laajalahti ry:n 70-vuotisjuhlajulkaisu

Laajalahden suojaisa merenlahti rehevine rantaniittyineen tarjosi keskiajalla mukavan kodin Bredvikin-kylän asukkaille. Myöhemmin alueesta tuli Albergan kartanon teollisuusalue, kun tiiliruukin tuotteita ja puutavaraa laivattiin Viaporiin rakennustarpeiksi.
Vuosisatojen kuluessa lahden toisella puolella Helsinki kasvoi ja kaupunkilaiset halusivat viettää kesän maalla. Laajalahdenkin rannoille syntyi huvilayhdyskunta, jonne kotinsa pystyttivät kansakunnan eturivin taiteilijat.
Ensimmäinen maailmansota toi paikalle Venäjän armeijan linnoitustyöväen ja toisen maailmansodan jälkeen metsämaille kohosi rintamamiestaloja. Sen seurauksena kylän raiteilla alkoi kuulua suomea enemmän kuin ruotsia.
Nyt muutoksen veturina toimii vieressä oleva Otaniemen alue, kaduilla pörräävät robotit ja Laajalahti on kotina yhä useammista kulttuureista tuleville ihmisille.

Pitkä matka huomiseen, Uuden luonnonsuojeluajattelun läpimurto Suomessa 1962–1972

Pasi Reunanen


Ympäristökysymys nousi 1960-luvulla yhteiskunnalliseksi kysymykseksi. Samaan aikaan myös luonnonsuojeluaate ajautui käymiskauteen, jonka aikana sen sisältö ja tavoitteet laajenivat merkittävästi. Perinteisen luonnonsuojelutoiminnan rinnalla alkoi itää toisenlainen käsitys luonnonsuojelun tehtävästä. Suomessa puunjalostusteollisuus pilasi vesistöjä, maataloudessa käytettiin torjunta-aineita ja tuotantolaitosten päästöt ilmaan vaivasivat teollisuuspaikkakuntia. Ihmisen hyvinvointiin vaikuttavien kielteisten tekijöiden lisäksi ihmistoiminta muutti alkuperäistä luontoa kansantalouden nimissä. Suomessa kehitys uhkasi johtaa metsä- ja suoluonnon loppumiseen. Ympäristön saastumisessa ja luonnon kohtelussa nähtiin vakavia ongelmia, mutta yhteiskunnasta puuttuivat keinot vaikuttaa asioiden tilaan. Suomen luonnonsuojeluyhdistyksen toimenkuvaan ei kuulunut yhteiskunnallinen vaikuttaminen.
Maailmalla ympäristökysymys oli noussut huolenaiheeksi jo aikaisemmin. Huoli ympäristöstä heijastui aluksi Yhdistyneiden Kansakuntien alajärjestöjen toimintaan, mutta siitä käynnistyi kehityskulku, joka johti ensimmäiseen ympäristöhuippukokoukseen Tukholmassa 1972. Suomi ajautui mukaan kansainväliseen kehitykseen, jossa ihminen osana ympäristöä sai uusia merkityksiä. Ympäristöpolitiikasta tuli kansainvälinen toiminta-alue. Suomessa Jyväskylän Kesä -tapahtumista kehittyi merkittävä luonnonsuojelukongressien pitopaikka.
Tietokirjassa kerrotaan luonnonsuojeluliikkeen murroskauden vaiheet ja selitetään tapahtumien kulkuja. Tietokirjan aikajana on rajattu karkeasti vuosiin 1962–1972, aikakauteen, joka alkoi Äänettömästä keväästä ja loppui Kasvun rajoille. Tänä aikana käsityksemme luonnonsuojelusta, sen sisällöstä ja tavoitteista mullistui täysin. Samassa myllerryksessä ympäristöhallinto alkoi muotoutua Suomessa sellaiseksi kuin me tunnemme sen tänään.
Tietokirjan erityisvahvuus on keskusteluissa, joissa muutoksentekijät ja silloiset luonto- ja ympäristövaikuttajat kertovat itse omin sanoin aikakauden tapahtumista ja kehityskuluista. Lisäksi kirjaan on koottu tietoja laajasti arkistoista ja yksityishenkilöiden omista jälkeen jääneistä papereista. Jyväskylän Kesien arkisto on erityisen arvokas aikalaiskuvan välittäjä. Nyt se avautuu lukijalle käsin kosketeltavan yksityiskohtaisesti ensimmäistä kertaa.
Tietokirja on kirjoitettu luonnonsuojelun historiasta kiinnostuneille, mutta se on tarpeellista luettavaa kaikille luonnosta ja luonnonvarojen käytöstä huolta kantaville kansalaisille. Kirja kertoo myös yhteiskunnassa tapahtuneesta liikehdinnästä ja kansalaisten mahdollisuuksista vaikuttaa omaan ympäristöönsä.
FT Pasi Reunanen on freelancekirjoittaja, jonka aiheet sivuavat luonnonsuojelua ja ympäristöaiheita, niiden historiaa ja yhteiskunnallisia yhtymäkohtia. Hän toimii myös Luonnon Tutkija -lehden päätoimittajana.

ELIEL

Johanna Walden


Hänen piti aloittaa kauppatieteiden opinnot syksyllä, mutta sydän takoi vastaan ja aaltojen kutsu Balilta vain voimistui. Niin suunnitelmat muuttuivat ja hän alkoi valmistella unelmiensa kuvaus- ja surffausmatkaa ystävänsä kanssa. Mukaan hän pakkasi surffilaudan, kameran, dronen ja muita kuvausvälineitä sekä pienen repullisen vaatteita. Kaikki tämä oli jo tuttua vuoden takaiselta reissulta, erona nyt oli vain paremmat kuvaukseen sopivat välineet. Tuli hyvästien aika. Halasimme kotiportailla -viimeisen kerran, sillä kotiin hän ei palannut enää koskaan. Hän menehtyi yllättäen 22-vuotiaana Balilla.
Aluksi viestejä matkalta tuli silloin tällöin. Kaikki tuntui olevan hyvin. Hänen viimeisen elinviikkonsa aikana viestejä alkoi tulla useammin ja niiden sävy muuttua tunteelliseksi ja syvälliseksi. Hän kertoi, kuinka paljon hän rakastaa perhettään ja kuinka onnellinen hän on nyt oivallettuaan tärkeitä asioita elämästä. Näin hän jätti meille jäähyväiset tietämättään miksi niin teki. Kirjassa minä, äiti, pohdin hänen viestejään ja viimeistä puhelinkeskustelua, jonka kävimme vain muutamia tunteja ennen hänen lipumistaan rajan toiselle puolelle.
Kirja muistuttaa elämän armottomuudesta ja arvaamattomuudesta. Joskus on hyvä seisahtua pohtimaan, mitä tarkoitusta varten täällä elää. On oltava valmis luopumaan kaikkein arvokkaimmistakin asioista. Miten sydän kestää ja käsittelee, on aina yksilöllistä. Ei ole oikeaa eikä väärää, on vain erilaisia elämiä. Tämä on minun kertomukseni lapsen menettämisen tuskasta ja toipumisesta takaisin elämään.

Kosteikon elämää lintusuolla, Hahkialan kartano – Hahkiala Manor
Karl Fazer, Anne Pekkanen, Reijo Onnela
Kartanon maille rakennettu Lintusuon kosteikko siivittää luonnon monimuotoisuutta ja alentaa ympäröivän maatalouden vesistökuormitusta. Tämä kuvateos kertoo kosteikon alkutaipaleesta upeiden lintukuvien kera. Kuvat on ottanut Reijo Onnela.


Docendo

Upseeri ja vakooja — Suomalaisloikkari Emil Vaateri

Laura Halminen


Miten suomalaisesta loikkarista tuli palkittu neuvostovakooja ja maanmiehensä surmaama upseeri?
Suomalainen neuvostoupseeri kuoli maanmiehensä luotiin – matka Suomen historian varjoihin on kertomus katoamisesta, etsimisestä ja löytämisestä.
Monet suomalaiset lähtivät rakentamaan Neuvostoliittoa jo vuonna 1918. Yksi heistä oli lappeenrantalainen Emil Vaateri, joka loikkasi 18-vuotiaana Venäjän vallankumouksen kuohuihin. Myöhemmin hän johti Lapissa ryöstellyttä punakomppaniaa ja toimi Suomessa vakoojana peitenimellä Einari Syrjänen. Puna-armeijan kapteeniksi kohonnut suomalainen sai surmansa jatkosodassa maanmiehensä luodista. Vasta uudella vuosituhannella Vaaterin sukulaiset uskalsivat ryhtyä selvittämään Emilin vaiheita. Vaaterin henkilöhistoria pakottaa repimään auki Suomen huonosti tikattuja arpia.
Laura Halminen on Helsingin Sanomien toimittaja, joka on palkittu tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnolla. Historia ja yksilöiden valinnat sen murroskohdissa ovat Halmiselle jatkuva inspiraation lähde.

Puoli valtakuntaa — Kuninkaallisten puolisoiden historiaa

Satu Jaatinen


Kiehtovimmat ja merkillisimmät tarinat kuninkaallisista naimakaupoista.
Millaista oli elää puolisona vieraassa maassa juonittelujen, rakastajattarien ja perillisten odotusten keskellä? Kaikilla tarinoilla ei aina ollut onnellista loppua.
Kirjassa tutustutaan Euroopan historiaan kuningatarten ja kruununprinsessojen kautta. Ulkopoliittiset siirrot kuljettivat vuosisatojen ajan nuoria naisia vieraisiin hoveihin. Siellä heiltä odotettiin nöyrää luonnetta, suuria myötäjäisiä ja tervettä kehoa. Jos kuninkaallinen liitto ei toiminut, saattoi edessä olla karkotus luostariin tai matka mestauslavalle. Mutta jos hallitsijan puoliso pelasi korttinsa oikein, hän saattoi nousta koko valtakunnan johtajaksi.
Satu Jaatinen on turkulainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on erikoistunut kuluttamisen ja viihteen historiaan. Hän on kysytty kuninkaallisasiantuntija, jota pyydetään tavan takaa kommentoimaan esimerkiksi Britannian hovin tapahtumia.

Taistelu vapaudesta — Ukrainan tie kohti demokratiaa ja rauhaa

Julija Mendel


Ukrainan hallinnon sisäpiiriläisen suora ja koskettava kuvaus presidentti Volodymyr Zelenskyin taistelusta maansa demokratian ja vapauden puolesta.
Presidentin lehdistösihteerinä toiminut Julija Mendel kuvaa, kuinka Zelenskyi ryhtyi presidentinvaalit voitettuaan määrätietoisesti uudistamaan maataan Venäjän jatkuvan painostuksen alla.
Mendel oli mukana, kun Zelenskyi pyrki viemään entistä neuvostovaltiota kohti länttä. Hän kertoo sisäpiiritietoa Zelenskyin ja Putinin tapaamisista, Ukrainan valtavista talousongelmista sekä maan politiikkaan sotkeutuneista oligarkeista, joista osa ajoi avoimesti Venäjän etuja. Kreml kohdisti toistuvasti trolliarmeijansa kyberhyökkäyksiä Zelenskyitä vastaan.
Mendel kertoo myös omasta elämästään sekä siviilien karmeista olosuhteista Venäjän aloittaman hyökkäyssodan keskellä. Oman kihlattunsa hän saattoi rintamalle sotimaan maansa puolesta.
Julija Mendel muistuttaa meitä totuuden tärkeydestä sekä ihmisyydestä. Arvoista, jotka Venäjä on täysin hylännyt sodan aikana.
Julija Mendel on ukrainalainen toimittaja, joka toimi Volodymyr Zelenskyin lehdistösihteerinä ja tiedottajana vuosina 2019–2021. Mendelillä on vuosien kokemus toimittajan työstä ja hänen kirjoituksiaan n julkaistu mm. New York Timesissa ja Washington Postissa. Taistelu vapaudesta on hänen ensimmäinen kirjansa.

King of the street — Alaston kertomus mallimaalimasta, addiktioista ja selviämisestä

Filip Muhonen, Tomi Salakari


Jetsetpiirien gloriaa, huumeita ja hyväksikäyttöä.
Suomalaisen miesmallin tositarina vääriin ratkaisuihin johtaneista valinnoista ja selvitymistaistosta huumeiden sekä addiktioiden vallasta.
Filip Muhosen (s. 1970) sosiaalinen luonne avasi komealle nuorukaiselle varhain ovet mallimaailmaan. Tie vei nopeasti USA:han ja sieltä vaiheikkaiden käänteiden kautta takaisin Suomeen.
Filip sai maistaa jetsetpiirien gloriaa, mutta joutui samalla kokemaan kaikki muotimaailman synkät puolet huumeineen ja hyväksikäyttöineen.
Pian päihteet täyttivät Filipin koko elämän, ja lavea tie veti hänet kauas läheisistään. Poliisi tunsi hänet nimellä Katujen kuningas, vaikka häntä ei koskaan saatu kiinni ja tilille teoistaan.
Vasta vuosia kestäneen päihde- ja rikoskierteen jälkeen Filip on kyennyt ottamaan elämänsä haltuun. King of the street on hänen tarinansa.
Tomi Salakari on suomalainen elokuvaohjaaja ja dokumentaristi. King of the street on hänen esikoiskirjansa.

Pettymyksen anatomia

Petter Kukkonen


Huippuvalmentajan raa'an rehelliset muistelmat uransa ylä- ja alamäistä.
Yhdistetyn hiihdon maajoukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Petter Kukkonen kuvaa matkaansa kohti Pekingin olympialaisia ja yhtä elämänsä suurimmista pettymyksistä. Samalla hän muistelee koko aiempaa uraansa omaleimaisella ja rehellisellä tyylillä, joka ei säästele ketään, kaikkein vähiten häntä itseään.
Kukkonen sukeltaa maajoukkueen kymmenvuotiseen kasvutarinaan huipentuen talviolympialaisten monenkirjavaan tunnelmaan. Menestykseen johtavien portaiden sijaan luvassa on kivikkoinen mutta elämänmakuinen taival, joka paljastaa, millaista kilpaurheilu on TV-kameroiden sammuttua.
Petter Kukkonen on Jyväskylässä asuva valmentaja, kirjailija, yrittäjä ja perheenisä. Hän ehti viisitoistavuotisen valmentajauransa aikana toimia Suomen ja Viron maajoukkueiden peräsimissä. Kukkonen on urheilua sekä yhteiskunnallisia ilmiöitä pohtiva realisti, joka uskoo parempaan maailmaan.

Peniksen viisaus

Helen Partti


Mitä tapahtuu parisuhteelle, kun miehellä ei seiso?
Vaikka erektiohäiriöt ovat tavallisia, niistä ei puhuta avoimesti. Tämä kirja rikkoo tabun. Peniksen viisaus käsittelee intiimejä kysymyksiä arastelematta ja lämpimästi.
Kirjan ytimen muodostavat miesten ja naisten aidot kokemukset ongelmista. Miehet kuvaavat omin sanoin, mitä seksuaalisuus heille merkitsee ja millaisia ratkaisuja he ovat rakkauselämäänsä löytäneet. Kumppanit puolestaan kertovat, miten he ovat reagoineet ja pyrkineet olemaan avuksi. Vaikka jokainen kertomus on omakohtainen ja erilainen, jokaisessa on jotain samaistuttavaa.
Kirja käy lisäksi yleistajuista vuoropuhelua lääkäreiden, seksuaaliterapeuttien, seksityöntekijöiden ja tutkijoiden kanssa. Se paneutuu eturauhassyöpään sairastuneiden miesten ja heidän kumppaniensa muuttuneeseen todellisuuteen. Se pohtii mieskuvan murrosta ja käy ostoksilla seksikaupassa. Peniksen viisaus lisää niin miesten kuin naistenkin ymmärrystä siitä, mitä itse kukin voi tehdä parantaakseen omaa ja kumppanin seksuaalista nautintoa.
Helen Partti on vapaa toimittaja ja kirjailija.

Koodinimi Hélène

Ariel Lawhon


Hurjapäisen vastarintataistelijan uskomaton elämäntarina.
Tosikertomus natseja piinanneesta naisesta, jolle Gestapo antoi nimen Valkoinen hiiri sekälupasi palkkion tämän päästä.
Vuonna 1936 australialainen toimittaja Nancy Wake tapasi Pariisissa kaksi miestä. Toisesta tuli hänen elämänsä suuri rakkaus ja toinen teki Nancystä vakoojan. Nancy näki terroria ja juutalaisvihaa työmatkallaan Wienissä, joka oli Hitlerin SA-joukkojen vallassa. Hän ei halunnut jäädä sivustakatsojaksi, vaan liittyi vastarintaliikkeeseen koodinimellä Hélène. Nokkelaälyinen ja viehättävä Nancy johti hyökkäyksiä saksalaisten asemiin, kuljetti ihmisiä turvaan ja tappoi SS-miehen paljain käsin. Sodan jälkeen hän oli yksi palkituimmista naisista toisen maailmansodan historiassa.
Ariel Lawhon on kriitikoiden ylistämä amerikkalainen bestseller-kirjailija, jonka tuotanto käsittää historiallisia teoksia. Lawhonin teoksia ovat mm. I was Anastasia Venäjän tsaarin tyttärestä ja Flight of Dreams ilmalaiva Hindenburgin viimeisestä lennosta.

Tuttujen kesken Vesku — Vesa-Matti Loiri 1945–2022

Tuomas Marjamäki


Viihteen ja kulttuurin legendan elämäkerrassa kuuluu taiteilijan oma ääni.
Suomalaisten rakastaman tähden syvällinen elämäkerta antaa paljon tilaa Veskun itse kertomille muistoille ja tarinoille.
Tietokirjailija Tuomas Marjamäki haastatteli Veskua kahdenkymmenen vuoden aikana erilaisissa elämäntilanteissa ja eri aihepiireistä keskustellen. Kymmenistä haastatteluista ja laajasta lähdemateriaalista syntyi tähden elämää ja taidetta kattavasti käsittelevä elämäkerta, joka antaa Veskusta uudenlaisen kuvan. Kirja arvostaa ja ymmärtää ihmistä ja taiteilijaa, mutta ei aseta häntä jumalan asemaan.
Tuttujen kesken Vesku täydentää Marjamäen Spede-Vesku-Simo-trilogian, johon kuuluvat myös aiemmin julkaistut teokset Simo Salminen - se se vaan on sillä lailla ja Spede, nimittäin.
Tuomas Marjamäki (s. 1978) on tietokirjailijana erikoistunut suomalaisen viihteen historiaan. Hän on kirjoittanut aiemmin muun muassa Simo Salmisen, Spede Pasasen ja Mikko Alatalon elämäkerrat sekä tietokirjat Kummeli - erittäin hyvin sanottu ja Uuno on numero yksi.

Pöllöt — Metsiemme hiljaiset saalistajat

Matti Alasaarela, Esa Hohtola, Jari Peltomäki


Upea tietoteos Suomen metsien äänettömistä saalistajista.
Pöllöt liikkuvat lähinnä hämärässä, eikä suuri osa suomalaisista ole koskaan nähnyt niitä luonnossa. Nyt niihin tutustuminen onnistuu tarvitsematta valvoa yökausia. Kirja esittelee kaikki kymmenen Suomessa pesivää pöllölajia upeilla kuvilla ja mukaansatempaavilla teksteillä.
Miten mikään voi kuulla hiiren liikkuvan hangen alla jopa sadan metrin päästä? Tai lentää säkkipimeässä metsässä törmäilemättä puihin? Pöllöt kykenevät näihin, ja niillä on monia muitakin hämmästyttäviä taitoja. Ulkonäkökin eroaa selvästi muista linnuista – silmien suuntautuminen eteenpäin tekee pöllöistä poikkeavan näköisiä. Huipputekijöiden kattava teos on suunnattu kaikille luonnosta kiinnostuneille.
Kirjan tekijöinä on kaksi kovan luokan lintukuvaajaa ja huipputason tutkija, joka on erikoistunut lintujen fysiologiaan. Kolmikko on julkaissut useita suosittuja lintukirjoja sekä yhdessä että erikseen. Kuvat ovat ammattiluontokuvaajan ja luontomatkailuyrittäjän Jari Peltomäen ja arkkitehti Matti Alasaarelan käsialaa. Kirjan pöllöjen fysiologiaa ja käyttäytymistä koskevat tekstit ovat Oulun yliopiston emeritusprofessori Esa Hohtolan laatimia.

Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii

Antero Holmila, Martti J. Kari


On sanottu, ettei Venäjää voi ymmärtää järjellä. Väite ei pidä paikkaansa.
Värikkäästi ja yleistajuisesti kerrottu Venäjän tarina alkaa Kiovan Venäjästä 800-luvun lopulta, kulkee tsaarien Venäjän ja Neuvostoliiton ajan kautta aina Ukrainan sotaan.
Venäjän järjettömältäkin vaikuttavaa toimintaa voi ymmärtää, kun tietää maan johdon päätöksiin ja siten Venäjän toimintaan vaikuttavat tekijät. Suomelle ja suomalaisille Venäjän toimintalogiikan ymmärtäminen on tulevaisuuden kannalta elintärkeää.
Venäjällä korruptio on syvällä yhteiskunnassa, Kreml pelkää demokratialiikkeitä ja Venäjä on muuttunut nykyajan fasistiseksi valtioksi. Venäläiset suhtautuvat meitä joustavammin totuuden ja valheen käyttöön eli niin sanottuun taktiseen totuuteen. Historia on nostalgisoitu Venäjällä, ja historian käyttö vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Erikoispalvelut surmaavat ulkomailla Venäjän vihollisiksi ja pettureiksi nimettyjä toimijoita. Miksi näin? Kirjoittajat avaavat ja selittävät näitä ilmiöitä.
Kirjan taustalla on Martti J. Karin suosittu YouTube-luento, josta tuli vuonna 2022 Suomen katsotuin yliopistoluento (yli 1,6 miljoonaa katsojaa) kautta aikojen.
FT, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori ja entinen pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö sekä näkyvimpiä asiantuntijoita Ukrainan sodan uutisoinnissa. Hän on tutkinut Venäjää yli 30 vuotta. Jyväskylän yliopiston historian professori Antero Holmila on erikoistunut toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan ja sodan jälkitiloihin.

Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin — Keski-Suomen Rykmentti ja Suomen sotaväen synty

Sakari Viinikainen


Yhden rykmentin ja sen värikkäiden persoonien kautta kerrottu tarina Suomen armeijan kehittymisestä sisällissodan tyrskyistä talvisodan taisteluihin.
Keski-Suomen rykmentin tarina ei ole perinteinen rykmenttihistoriikki. Se on pala Suomen sotaväen historiaa, jossa rykmentin mukana kuljetaan sen perustamisesta lakkauttamiseen syksyllä 1940 - oman tehtävänsä historian pitkässä ketjussa täyttäneenä.
Itsenäisen Suomen sotaväki muodostettiin sisällissodan valkoisesta armeijasta, ja Keski-Suomen rykmentti oli yksi sen yhdeksästä jalkaväkirykmentistä. Rykmentissä palvelivat mm. Erik Heinrichs, Valo Nihtilä, Armas Kemppi, Alvar Aalto ja Aimo Lahti.
Rauhan ajan varuskunta pystyttiin ällistyttävän nopeasti muuttamaan sotakelpoiseksi taistelupataljoonaksi. Keski-Suomen rykmentissä oli talvisodan alla noin 900 miestä. Talvisodassa siitä muodostettu pataljoona taisteli Muolaanjärven kupeella. Sen vastuulla oli myös Suursaari, josta tuli jään vahvistuttua suorastaan vihollisen silmätikku. Suurhyökkäyksen kiivaimpina päivinä tappiot nousivat yli sataan mieheen päivässä.
Sakari Viinikainen on kouvolalainen opetusneuvos ja paikallishistorioitsija, joka on kirjoittanut lukuisia kiitettyjä historiateoksia. Viimeisimpiä ovat Rautatiesota 1918 (2017) ja Teatterikuninkaan sota - Kustaa III:n ja Katariina Suuren taistelu Kymijoesta (2015).

Jälkisuomettumisen ruumiinavaus

Pekka Virkki


Jälkisuomettuneisuuden ilmentymät hämmästyttävät. Pääset lukijana tekemään moraalisia, ehkä juridisiakin johtopäätöksiä kärkipoliitikoistamme.
Suomi käytti Nato-optionsa viimeisellä hetkellä. Vielä viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan osa eturivin politikoistamme myötäili Venäjää entiseen tapaansa. Teos pureutuu yksityiskohtaisesti tähän ulko- ja turvallisuuspolitiikan myöntyväisyyslinjaan.
Erityisesti Vladimir Putinin aikakautta on leimannut maassamme Venäjän myötäily, suomettumisen ajan sisäpoliittisten valtarakenteiden säilyminen sekä sinisilmäinen usko globaalin keskinäisriippuvuuden autuuteen. Tätä kaasuputkilobbarit, idänkaupan konsultit ja ajastaan jääneet rauhanaktivistit käyttivät vuosia häikäilemättä hyväkseen.
Jälkisuomettumisen ruumiinavaus on vaikuttavaa luettavaa kaikille maamme turvallisuudesta ja vallankäytön vinoutumista kiinnostuneille.
Pekka Virkki on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja, joka on käsitellyt lukuisissa artikkeleissaan Suomen poliittista ja tiedusteluhistoriaa sekä hybridivaikuttamista. Hänellä on maisterintutkinto kansainvälisen politiikan sekä aluetutkimuksen alalta Tarton yliopistosta ja hän opiskelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa Euroopan ja Pohjoismaiden tutkimusta.

Ulos baarikaapista

Leena Valmu


Juonko minä koska voin huonosti? Vai voinko minä huonosti koska juon?
Henkilökohtainen tarina kansainvälisissä johtotehtävissä toimineen naisen alkoholiongelmasta sekä yksinäisestä taistelusta saada se hallintaan.
Yhteiskunnan luomat suorituspaineet ovat luoneet vaarallisen pohjan ”sivistyneelle” tissuttelulle. Tänä päivänä työtä tekevien ja hyvin suoriutuvien naisten alkoholiongelma on varsin yleinen, mutta vaiettu tabu. Kuinka pohjalle pitää pudota ennen kuin saa yhteiskunnalta apua? Päiväkirjamainen kertomus paljastaa karun totuuden edessä nöyrtymisestä, läheistensä huijaamisesta sekä pitkästä päihdeongelmasta. Leenan kulkema polku antaa vertaistukea jokaiselle ongelman kanssa kamppailevalle.
Leena Valmu on filosofian tohtori, biotieteen dosentti sekä nuortenkirjailija.

Teddy, Aikka ja Alpo — Alpo Hakalan musiikki ja elämä 1957–2021

Tapani Bagge, Jari Eklund


Ujon pojan nousu suomalaisen rockmaailman huipulle.
Parikymppinen Alpo “Teddy” Hakala niitti 70-luvun lopulla huikeaa suosiota Suomen ykkösbändi Teddy & The Tigersin kanssa. Mitä sitten tapahtui? Entä sitä ennen?
Alpo oli hiljainen putkimiehen poika Keravalta, joka nousi rocktähteyteen Teddy & The Tigersin johtohahmona. Tigersin jälkeen hänestä tuli Aikka ja uudesta bändistä Bad Sign. Rockabilly vaihtui rhythm'n'bluesiin mutta keikkoja riitti. Väliin Alpo kokeili muita töitä, raittiutta ja perhe-elämää.
Alpo kertoo oman tarinansa, jota perhe, ystävät, bändikaverit, roudarit sekä keikkamyyjät täydentävät. Myös managerit, fanit ja levytuottajat saavat sanansijan.
Tapani Bagge on pitkän linjan kirjailija, joka tunnetaan etenkin dekkareista ja historiallisista romaaneista. Jari Eklund on valokuvataiteilija, joka on kirjoittanut kirjat Syntyneet rokkaamaan ja Tiger Twist. Yhdessä he ovat tehneet kirjan Prosenttimies - Bikerin tarina. Kumpikin on kotoisin Keravalta.

Passipoliisina Tehtaankadulla — Pussihousut I

Jussi-Pekka Lämsä


Järjestyspoliisin värikkäät muistelmat työstä, jossa suomalainen arki ja yhteiskunta näkyvät raadollisimmillaan.
Jussi-Pekka Lämsä avaa ainutkertaisen maiseman Suomen järjestyspoliisin lähihistoriaan ja suomalaisen yhteiskunnan suureen murrokseen.
Passipoliisina Tehtaankadulla on pitkän uran järjestyspoliisin palveluksessa tehneen Jussi-Pekka Lämsän Pussihousut-muistelmien avausosa, jossa hän käy läpi uraansa vuosikymmenten aikana 1970-luvun katupartiosta 2000-luvun johtotehtäviin saakka.
Jussi-Pekka Lämsä on eläkkeellä oleva ylikomisario, joka ehti työskennellä poliisina neljänkymmenen vuoden ajan. Hän on kirjoittanut juttuja aiemmin mm. poliisin ammattilehtiin.

Kansalaisen varautumisopas

Juha-Antero Puistola, Riitta Björn


Miten Suomi on varautunut kriiseihin ja kuinka itse voit varautua poikkeustilanteisiin.
Kansalaisten omat selviytymistaidot kriisin aikana ovat ratkaisevia. Kirja taustoittaa suomalaisen varautumisen historiaa ja keinoja, joiden avulla kukin meistä voi osallistua varautumistyöhön. Kirjassa on myös käytännön ohjeita, kuinka selviytyä arjesta erilaisissa poikkeusolosuhteissa.
Rajuilman runtelemien alueiden ihmiset muistavat hetket ilman sähköä tai puhdasta hanavettä. Sähköisen pankkiasioinnin estyminen on saanut kansalaiset nostamaan käteistä. COVID-19 aiheutti ostoryntäyksen vessapaperihyllyille. Kaupungistuminen on vähentänyt ihmisten mahdollisuuksia omatoimiseen varautumiseen, ja samalla on unohdettu yksinkertaiset selviytymiskeinot.
Kirja on tarkoitettu kaikille omasta ja Suomen kriisinsietokyvyn kehittämisestä kiinnostuneille.
Komentaja Juha-Antero Puistola työskentelee tutkimusalajohtajana Puolustusvoimien tutkimuslaitoksella. Hän on erikoistunut kokonaisturvallisuuteen, strategiaan ja turvallisuuspolitiikkaan.
KM Riitta Björn työskentelee varautumisesta vastaavana johtajana järjestökentällä ja tekee väitöstutkimusta kansalaisyhteiskunnan haavoittuvuuksista Maanpuolustuskorkeakoululle.

Hilkka Ahde, sinisilmäinen optimisti

Liisa Talvitie


Voimanaisen elämä parrasvaloissa ja kulissien takana.
Hilkka Ahde kertoo avoimesti ilon ja surun hetkistä, joiden keskellä perhe hänen ja Matti Ahteen näkyvien yhteiskunnallisten tehtävien vuoksi eli. Julkisuuden valokeila heijastui voimakkaasti myös yksityiselämään.
Hilkka Ahde (s. 1957) o.s. Riikonen, oli 1970-luvulla rytmisen kilpavoimistelun ensimmäinen suomalaistähti. Kilpaura loppui 19-vuotiaana, kun Hilkka rakastui itseään kaksitoista vuotta vanhempaan kansanedustaja Matti Ahteeseen.
Valkeakoskelainen Hilkka muutti puolisonsa kotikaupunkiin Ouluun, jossa myös lapset Timo, Jussi ja Tiina syntyivät.
Hilkka ei jäänyt kotiäidiksi, vaan opiskeli lastentarhanopettajaksi ja osallistui kunnallispolitiikkaan. Hän eteni urallaan AKT-lehden päätoimittajaksi ja viestintäpäälliköksi. Unelmien työstä tuli lopulta vuosien painajainen. Hän joutui esimiehensä työpaikkakiusaamaksi, ja eri oikeusasteiden jälkeen Hilkka voitti taistelunsa Korkeimmassa oikeudessa.
Eläkeläisvuodet eivät tuoneet odotettua rauhaa. Hilkka toimi sekä äitinsä että syöpään sairastuneen Matin omaishoitajana. Matin kuoleman jälkeen Hilkka on tehnyt surutyötä samalla, kun edelleen hoitaa 87-vuotiasta muistisairasta äitiään. Nykyisin hän jakaa arkensa kolmen naisen kommuunissa äitinsä ja tyttärensä Tiinan kanssa ja istuu myös Helsingin kaupunginvaltuustossa.
Toimittaja, filosofian maisteri Liisa Talvitie (s. 1955) on kirjoittanut muun muassa Sinikka Sokan, Asko Sarkolan, Matti Eskon, Ilkka Heiskasen ja Heidi Heralan elämäkerrat.

Pilvien kuvaaja — Matti Poutvaaran elämä ja taide

Antti Vallius


Suomen tunnetuimman maisema- ja kotiseutuvalokuvaajan kiehtova elämä.
Matti Poutvaaran tarinan ja kuvien kautta herää henkiin menneen ajan Suomi, jota ei enää ole.
Miten itseoppineesta puolustusvoimien valokuvausteknikosta, Matti Poutvaarasta (1909-1989), kasvoi yksi Suomen jälleenrakennuskauden tunnetuimmista ja tuotteliaimmista maisema- ja kotiseutuvalokuvaajista? Poutvaaran pitkää uraa luotaava teos vie lukijan matkalle, jossa liikutaan mm. Karjalan maisemista Lappiin, sodista ja ilmavoimien tiedustelusta kameraseuroihin sekä valokuvakirjoista ja postikorteista kotimaan matkailun edistämiseen. Samalla kirja avaa näkökulmia 1900-luvun suomalaiseen valokuvauksen historiaan ja luo ainutlaatuisen ajankuvan menneestä Suomesta.
FT Antti Vallius on tietokirjailija ja taidehistorian tutkija. Kirjoissaan ja tutkimuksissaan hän on ollut kiinnostunut erityisesti maisemaan ja valokuvaukseen liittyvistä teemoista sekä ylipäänsä ympäristön kuvallisesta esittämisestä.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230131/c7b43de7/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko