[H-verkko] Artikkelipyyntö: Tiedelehti Hybris etsii kirjoittajia tulevaan numeroonsa, teemana identiteetti

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ma Elo 7 16:02:44 EEST 2023


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Tiedelehti Hybris etsii kirjoittajia tulevaan numeroonsa, teemana identiteetti
--------------------------------------------
Tiedelehti Hybris etsii kirjoittajia tulevaan numeroonsa! Numeron teemana on IDENTITEETTI.

Länsimaisessa tieteessä identiteettiä on tutkittu eri tieteenaloilla, varsinkin yhteiskuntatieteissä ja humanistisissa tieteissä, erityisesti 1960−1970-luvuilta lähtien. Kiinnostus identiteettiä kohtaan on noussut psykologian kehityksen, ”rodun”, etnisyyden ja siirtolaisuuden tutkimuksen, postkoloniaalisen teorian, kulttuurintutkimuksen, sukupuolentutkimuksen ja queer-tutkimuksen sekä identiteettipolitiikan tutkimuksen suosion lisääntymisen myötä. Näin ollen on kirjoitettu erilaisista identiteeteistä, kuten esimerkiksi rodullisesta, etnisestä, kansallisesta, kulttuurisesta ja kielellisestä identiteetistä, luokkaidentiteetistä, seksuaali-identiteetistä ja sukupuoli-identiteetistä.

Jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet identiteetin käyttökelpoisuuden analyyttisena käsitteenä ja kritisoineet sen liian laajaa, käsitteen merkityksiä heidän mielestään tyhjentävää käyttöä. On myös ajateltu, että identiteetin konstruktivistinen käsitys, jonka mukaan identiteetti on moninainen, pirstaleinen, virtaava ja muuttuva, on ristiriidassa identiteetin pysyvyyden ajatukseen rakentuvan alkuperäisen määritelmän kanssa. Vaikka nykyään konstruktivistinen käsitys on yleisesti hyväksytty, ryhmäidentiteettien muodostamisessa ja korostamisessa sekä identiteettipolitiikassa essentialistinen identiteettikäsitys on otettu uudenlaiseen käyttöön.

Missä yhteyksissä identiteetti on nykyään relevantti ja hyödyllinen käsite? Miten se on läsnä tieteellisessä ja julkisessa diskurssissa sekä arkikeskusteluissa? Mitä merkitystä identiteetillä on erilaisille ryhmille ja yksilöille? Miten ryhmä- ja yksilöllisiä identiteettejä on lähestytty esimerkiksi sosiologiassa, sosiaalipsykologiassa, kielitieteessä, kulttuurintutkimuksessa ja historiantutkimuksessa? Miten niitä on esitetty kirjallisuudessa ja taiteissa? Miten kirjallisuudessa ja taiteissa esitettyjen identiteettien tarkasteluun voi soveltaa yhteiskuntatieteellisiä teorioita?

Teema on tarkoitettu vapaasti ja laajasti tulkittavaksi. Toiveenamme on saada monipuolisesti artikkeliehdotuksia etenkin humanistisista tieteistä ja yhteiskuntatieteistä. Lähetä sivun mittainen synopsis aiheestasi viimeistään 10.9.2023 osoitteeseen flora.varkonyi at tuni.fi. Toimituskunta käsittelee saapuneet tarjoukset viikolla 37. Mukaan valittujen tekstien ensimmäisten versioiden deadline on 12.11.2023. Tämän jälkeen kirjoitukset käyvät läpi toimituskierroksen, jonka päätteeksi kirjoittaja pääsee muokkaamaan tekstiä annetun palautteen pohjalta. Numero pyritään julkaisemaan joulukuussa. Tutkimusartikkeleiden lisäksi julkaisemme myös kirja-arvosteluita ja esseitä. Tutkimusartikkelin ja esseen enimmäispituus on noin 12 liuskaa ja kirja-arvostelun enimmäispituus on noin 5 liuskaa (n. 2250 merkkiä/liuska).
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Flóra Várkonyi
flora.varkonyi at tuni.fi
https://hybrislehti.net/

Ilmoitus vanhenee: 10.9.2023 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/tiedelehti-hybris-etsii-kirjoittajia-tulevaan-numeroonsa-teemana-identiteetti/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko