[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kaiken varalta – Naisten Valmiusliiton historia ja Janne Vilkunan juhlakirja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 2 12:31:31 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Heli Teittinen: Kaiken varalta – Naisten Valmiusliitto 25 vuotta : För säkerhets skull – Kvinnornas Beredskapsförbund 25 år

Naisten Valmiusliiton perustaminen 25 vuotta sitten lähti todellisesta tarpeesta. Joukko suomalaisia maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekeviä järjestöjä perusti vuonna 1997 Naisten Valmiusliitto ry:n huolehtimaan naisten mahdollisuudesta kouluttautua ja osallistua kokonaismaanpuolustuksen tehtäviin sekä kehittää valmiustaitojaan. Nykyisin Naisten Valmiusliitto yhdistää kymmenen naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä, joissa toimii lähes 110 000 naista.

Liiton 25-vuotishistoriasta selviää muun muassa liiton toteuttaman koulutuksen ja laajan edunvalvontatyön kehitys. Pitkäjänteisen työn tuloksena liitosta on muotoutunut vahva ja uskottava naisten vapaaehtoisen maanpuolustuksen asiantuntija, joka tekee merkittävää yhteistyöstä puolustusvoimien ja muiden maanpuolustukseen ja turvallisuuteen liittyvien tahojen kanssa.

Toiminnan alkuvaiheissa korostui puolustusvoimien tukeminen naisten koulutusta ja valmiuksia lisäämällä. Arjen turvallisuus tuli johtoajatukseksi 2000-luvun alussa, ja 2010-luvulla kärkeen nousi kokonaisturvallisuus, jota naiset valmiuksiensa kautta pystyvät edistämään. Nykyisessä turvallisuustilanteessa liiton viestinnässä korostuivat esimerkiksi kotivara, henkinen kriisinkestävyys, yhteiskunnan huoltovarmuus ja arjen turvallisuusuhat. Liiton strategisiin tavoitteisiin sisältyy, että turvallisuustaidot kuuluvat kaikille naisille ja että naiset ovat selkeä osa turvallisuutta. FL Heli Teittinen tekee väitöskirjaa Suomen historiasta aiheenaan Pikkulottien identiteetin rakentuminen Lotta Svärd -järjestössä.
***
Maassa, puussa ja ilmassa – Janne Vilkunan juhlakirja

Kirja on kunnianosoitus Janne Vilkunalle hänen saavutuksistaan museologian professorin työssään, joka on linkittynyt monenlaisin sitein kotiseututyöhön. Samalla kirja on onnittelu ja kiitos ansiokkaasta toiminnasta arkeologian, museologian, museoiden ja kotiseututyön parissa.

Juhlakirja sisältää 19 artikkelia liittyen Vilkunan työn ja harrastusten eri teemoihin. Teksteissä kerrotaan kotiseututyöstä sen alkujuurilta aina nykyilmentymiin saakka. Kirjassa kerrotaan esineistä, jotka kertovat jotain olennaista meistä ihmisinä, miten linnavuoren rinteen jäädytyskoe liittyy arkeologiaan ja Ural-moottoripyörä museologiaan.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220902/c057063f/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko