[H-verkko] Arvosteltavaksi: Niin & Näin kustannuksen kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 21 14:24:23 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Niin & Näin kustannuksen kirjoja
Minä, et sinä – Me Too ja valtavirtafeminismin ongelmat
Alison Phipps
Hyökkäykset naisten ja vähemmistöjen oikeuksia vastaan ovat arkipäivää ympäri maailmaa. Myös Me too -liike on nostanut seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vastustamisen suuren yleisön tietoisuuteen.
Seksuaalisen väkivallan tutkija Alison Phipps luo katsauksen seksuaalisen väkivallan vastustamisen historiaan ja osoittaa, että liian usein oikeudenmukaisuutta tavoittelevat liikkeet päätyvät toistamaan juuri niitä toimintatapoja, joita ne kritisoivat.
Minä, et sinä kysyy polttavia kysymyksiä: Miksi julkisesta häpäisemisestä tulee oikeuden toteutumisen synonyymi? Voiko oikeudenmukaisuuden puolesta taistella keinolla millä hyvänsä? Miksi osa feministeistä on ottanut vihollisikseen transihmiset ja seksityöntekijät? Minä, et sinä kertoo, millaisiin vaikeuksiin valtavirtafeminismi ajautuu, kun kritiikin keinoja ja kohteita ei punnita riittämiin.

Ajatteleva maailma – Filosofian maailmanhistoria
Julian Baggini
Länsimaisella filosofialla on ollut niin kosolti väkeä ja voimaa, että muun maailman ajattelu on usein jäänyt kulttuuripiirissämme pimentoon. Välttämättä sille ei ole edes tahdottu myöntää filosofian arvonimeä.
Ajatteleva maailma on toisenlainen filosofian historia: länsimaisten miekkosten sijasta se luotaa Afrikan, Australian, islamilaisen maailman, Japanin, Intian ja Kiinan tuumintatapoja ja selvittää, millaisia kysymyksiä niissä esitetään, mikä niitä erottaa, mikä yhdistää. Samalla maailmanympärimatka auttaa hahmottamaan länsimaisen ajattelun ääriviivat entistä terävämmin.
Julian Baggini (s. 1968) on brittiläinen filosofi ja Ajatteleva maailma on viides hänen tuotannostaan suomennettu teos; niin & näin -kirjat on aiemmin julkaissut hänen yhdessä Peter S. Foslin kanssa kirjoittamansa opukset Ajattelun pikkujättiläinen<https://netn.fi/fi/ajattelun-pikkujattilainen> (2013) ja Etiikan pikkujättiläinen<https://netn.fi/fi/etiikan-pikkujattilainen> (2012).

Näin toimii fasismi – Vastakkainasettelun politiikka
Jason Stanley
Mitä on fasismi, ja kuka on fasisti? Selviä vastauksia ei ole, sillä ”fasisti” on ollut niin ylpeästi omaksuttu nimi kuin leimakirves vastustajien lyömiseen. Näin toimii fasismi ei anna määritelmiä vaan etsii fasismin synnyttämisen käytäntöjä ympäri maailman, Venäjältä Yhdysvaltoihin, Puolasta Brasiliaan. Tärkeä kysymys ei ole se, milloin fasismiin on tultu, vaan millä keinoin sinne matkataan. Fasismin käytännöt elävät jo kauan ennen kuin fasismissa eletään.
Näin toimii fasismi kuvaa, miten fasistiset puhetavat rakentavat kahtiajaon, naisten sortamisen ja uhrina esiintymisen avulla omaa lumetodellisuuttaan, kunnes lopulta siteet tositodellisuuteen katkeavat kokonaan. Kirja kertoo, miten maahanmuuttovastaisuus, köyhien kyykyttäminen ja perinteisten sukupuoliroolien haikailu eivät ole vain yksittäisiä asenteita. Kun niistä puristetaan kimppu, perustellaan vakiintuva viha, väkivalta ja fyysisen vahvemmuuden ihailu.

Matkanteon mieli – Filosofit liikkeellä
Emily Thomas
Mitä tapahtuu, kun filosofi saa tarpeekseen filosofian tutkimisesta alankomaalaisessa pikkukaupungissa ja päättää painua Alaskaan? Paljastuu, ettei matkustamisen filosofiasta ole kirjoitettu vielä ensimmäistäkään kirjaa, vaikka jo Platon kavahti matkalaisten mukanaan tuomia vieraita vaikutteita, matkakirjojen selonteot vieraista kulttuureista vaikuttivat Locken ajatteluun ja Thoreau paineli metsälammelle. Lisäksi matkustaminen jättää jälkensä perin konkreettisesti: Covid-pandemia aiheutui osittain yleistyneestä maailmanmatkailusta, turismi uhanalaisiin paikkoihin jouduttaa niiden tuhoa ja avaruuteen uskaltautuminen kutistaa ihmisen paikkaa maailmankaikkeudessa.
Matkanteon mielen kirjoittaja Emily Thomas (s. 1985) työskentelee filosofian apulaisprofessorina Durhamin yliopistossa. Matkustamisen filosofian lisäksi hän on kiinnostunut tilan ja ajan metafysiikasta sekä varhaismodernin ajan naisfilosofeista.

Filosofinen menetelmä
Timothy Williamson
Yksi filosofialle luonteenomaisista piirteistä on alituinen kiista filosofian olemuksesta. Miten filosofiaa tulisi tehdä? Yleistajuisessa, tiiviissä teoksessaan brittifilosofi Timothy Williamson (s. 1955) esittää oman käsityksensä filosofiasta. Hänen mukaansa filosofia on paljon lähempänä erityistieteitä kuin usein edes osataan uumoilla: siinä pyritään rationaalisesti tutkimustuloksiin ajatuskokeiden ja loogisen päättelyn avulla.
Timothy Williamson toimii logiikan professorina Oxfordin yliopistossa. Tutkimuksissaan hän onkin tarkastellut ennen kaikkea tietoteoriaa ja kielifilosofiaa.

Joutilaisuus – Essee filosofiasta
Brian O’Connor
Nykyajan työelämässä ei useinkaan ole tärkeää saada mitään aikaan; olennaista on, ettei ainakaan näytä joutilaalta. Mutta vaikka joutilaisuuden mustamaalaamisella on pitkät filosofiset perinteet, rentoiluvastaisuus ei välttämättä ole niin tukevalla pohjalla kuin annetaan ymmärtää.
Joutilaisuus on tutkielma siitä, millaisia teorioita filosofit ovat laiskuudesta esittäneet ja miten ne ovat yhteiskunnallisesti vaikuttaneet. Kun valistus yhdisti toimeliaisuuden itsenäiseen yksilöön, Kant, Hegel ja Marx jo tuomitsivat toimettomuuden yhteiskunnallisesti hyödyttömäksi.
Brian O'Connor on irlantilainen, ennen kaikkea saksalaiseen idealismiin ja kriittiseen teoriaan keskittynyt filosofian professori. Joutilaisuus on ensimmäinen häneltä suomennettu teos.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20221021/e75ba2f5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko