[H-verkko] Arvosteltavaksi: Viipurin, Turun hist. yhdistyksen, Pohjois-Suomen hist.yhdistyksen, Urheiluhist. seuran ja Ursan kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Loka 11 12:55:33 EET 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran julkaisuja 2022Merikarjala. Suomenlahden rannikon kulttuurinen kohtauspaikka
Pekka Suutari (toim.)

Merikarjala tarkoittaa Karjalankannaksen ja Kymenlaakson rannikkoalueita sekä Suomenlahden ulkosaaria. Seutu on ollut kautta aikain läpikulkumaata, jonka kautta Suomen aluetta on asutettu ja jonka kautta uusia kulttuurivaikutteita on kulkeutunut Karjalaan ja Suomeen. Sen keskus on ollut kosmopoliittinen kaupan ja kulttuurin kaupunki Viipuri.

Merikarjalan alueellista kokonaisuutta hahmottamalla avautuu uudenlaisia näkökulmia karjalaisuuteen ja Suomenlahden itäosan rannikko- ja saaristoalueen monikulttuurisuuteen, talouselämään ja historiaan. VSKS:n toimitteen 24 artikkelit luovat näkymiä seudun arkipäivän historiaan, kaupankäyntiin, merenkulkuun ja lastaustyöhön, Venäjä-yhteyksiin, naisten järjestötoimintaan ja musiikkielämään. Tekstit rakentavat kokonaiskuvaa Merikarjalan ylirajaisen kulttuurin merkityksestä osana Karjalaa, Suomea ja Itämeren aluetta.

Suomen urheiluhistoriallisen seuran julkaisuja


Enemmän kuin peliä. Naisten jalkapallo tasa-arvon tiellä maailmalla ja Suomessa
Vesa Vares

Jalkapalloa ei aluksi pidetty naisille sopivana urheilumuotona – se oli liian väkivaltaista ja miesmäistä. Kuitenkin ensimmäiset haastajat tälle käsitykselle nousivat jo 1880-luvulla, ja 1920-luvun alun Englannissa yksittäiset naisten ottelut saattoivat kerätä kymmeniä tuhansia katsojia. Vastavetona asetettiin esteitä ja rajoituksia, mutta 1970-luvulta alkaen yhteiskunnan uudistuminen ja tasa-arvotaistelu tekivät sellaiset yritykset toivottomiksi. Etenkin naisten suuret arvokisat ovat nousseet spektaakkeleiksi; hankalampaa on ollut saavuttaa edes murto-osa miesten jalkapallossa liikkuvista talousresursseista, ja naisjalkapalloilijat ovat kohdanneet niin väheksyntää kuin ennkkoluuloja, kun he astuvat perinteisen roolin ulkopuolelle. Urheilun pitkä marssi tasa-arvoon on yhä kesken. Tämä kirja kertoo naisten jalkapallon historian maailmalla ja Suomessa, Suomen osalta myös laajan haastatteluaineiston kautta.

***

Kabinettipeliä urheilujärjestöissä
Tytti Isohookana-Asunmaa

Suomen urheilujärjestöissä 1990-luvun alku oli murrosaikaa. Urheilujärjestöjen valtaa alettiin rajoittaa muuttamalla urheilun rahoitusta ja edistämällä urheilun yhden keskusjärjestön mallia. Esko Ahon hallituksen kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaa kertoo eheyttämisprosessista lama-ajan urheilupolitiikan miesvaltaisella näyttämöllä, jolla vallasta kamppailivat kaksi keskeisintä keskusjärjestöä, Suomen Valtakunnan Urheiluliitto ja Työväen Urheiluliitto. Muistelmat avaavat monipuolisesti suomalaista urheilukulttuuria ja -politiikkaa kilpaurheilusta kuntoliikuntaan.

Ursa Suomen tähtitieteellisen yhdistyksen julkaisuja 2022


Ihmisen kosmos – kulttuuri ja tähdet
Jo Merchant

Ihmisen kosmos kertoo tähtitaivaan merkityksestä inhimilliselle kulttuurille: miten tähtitaivas ja sen tutkiminen ovat vaikuttaneet uskontoihin, taiteeseen, tieteeseen ja politiikkaan aina varhaisista myyteistä moderniin maailmaan. Jo Marchant avaa historiaan uusia jännittäviä näkökulmia ja osoittaa kahdellatoista tarinalla, kuinka käsityksemme taivaista ovat vaikuttaneet sivilisaatioomme. Kirja kertookin enemmän meistä ihmisistä kuin avaruudesta.Maailmankaikkeus 2023–2024
Asko Palviainen & Heikki Oja

Maailmankaikkeus 2023–2024 sisältää tiiviin ja helppotajuisen esityksen tähtitieteen perusteista. Kirjassa kerrotaan tutkimuksen tuoreimmat edistysaskeleet. Maailmankaikkeus-kirja ilmestyy joka toinen vuosi ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi johdatukseksi tähtitieteeseen tai tietojen päivittämiseen.

Parhaat uudet kuvat ja tiede niiden taustalla: Vuoden kuvat.
Tähtitaivaan ajantasaiset perusteet lähiplaneetoista kaukaisiin galakseihin: Maailmankaikkeus nyt.
Viime aikojen keskeisimmät tähtitieteen tapahtumat ja uutiset: Maailmankaikkeuden kronikka.Tiedonjano – Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa
Esko Valtaoja

Tämä kirja on kertomus vuoden mittaisesta matkasta, jolla samoillaan tieteen viidakoissa ihmetellen, ilahtuen ja oppien. Matkaetappeja eivät ole kaukaiset sademetsät tai savannit, vaan vertaisarvioidut tiedeartikkelit ja uutiset.

Esko Valtaojalle eri alojen tiedeartikkeleihin tutustuminen on vuosikymmenestä toiseen ollut yksi viikon kohokohtia ja kattava päivitys siihen, mitä hänen oman erikoisalansa ulkopuolella on tekeillä. Tästä luksuksesta hän ei ole halunnut luopua tutkijanuransa jälkeenkään.

Turun historiallisen yhdistyksen kirjoja


Turun köyhät kasvot
Johanna Kallio & Kirsi Vainio-Korhonen (toim.)

Turun köyhät kasvot kertoo urbaanista köyhyydestä ja osattomuudesta Turun palon jälkeisinä vuosikymmeninä ja 2000-luvun laman jälkeisenä julkisen sektorin pysyvän niukkuuden ja lapsuuden eriarvoistumisen aikana. Kirjoittajat pohtivat köyhyyden kokemusta ja sen ylisukupolvisia siirtymiä erityisesti naisten ja lasten elämänpiireissä, joissa on edelleen paljon tutkimatonta sekä historia- että sosiaalitieteissä.

Lukija saa uutta tietoa Turun Luostarinmäellä asuneista lapsiperheistä, köyhien lasten kummeista ja koulunkäynnistä, varattomien kätilöpalveluista, alkoholiin liittyvistä rikkeistä ja kaupungin jälleenrakennuksesta 1830- ja 1840-luvulla. Nyt idyllinen, jopa pittoreski Luostarinmäen museokortteli oli 1800-luvulla ennen kaikkea köyhien ja huono-osaisten asuinalue. Kirjassa paneudutaan myös 2000-luvun turkulaisten lasten ja nuorten kokemuksiin köyhyydestä ja nykyhetken varsinaissuomalaisten aikuisten kokemuksiin huono-osaisuuden ylisukupolvisuudesta. Kokonaisuutena teos osoittaa, miten köyhyys rajoittaa ihmisten sosiaalista osallisuutta ajasta ja yhteiskunnallisesta kontekstista riippumatta.

Kirjan monipuolinen, taulukoista, kartoista, valokuvista ja historiallisista visualisoinneista koostuva kuvitus johdattaa lukijoita hahmottamaan huono-osaisten ja köyhien kokemuksia uudella tavalla.

PSHY:n kirjoja (Pohjois-Suomen Historiallinen yhdistys)


Studia Historica Septentrionalia 85

Vallan ja tiedon rajamailla. Kruunun ja Pohjanmaan käskynhaltijoiden vallankäyttö 1600-luvun alussa
Maria Julku

Käskynhaltijat, maaherrojen edeltäjät, edustivat Ruotsin valtakunnan eri kolkissa kruunun valtaa. Laajassa historiallisessa Pohjanmaan maakunnassa käskynhaltija alkoi toimia ensimmäistä kertaa 1600-luvun alussa. Kruunun mielenkiinto kohdistui juuri tuona aikana valtakunnan pohjoisosiin.

Teos käsittelee käskynhaltijoiden ja kruunun vallankäytön mahdollisuuksia pohjoisella reuna-alueella. Kohdehenkilöinä ovat kaksi ensimmäistä käskynhaltijaa, Isak Behm ja Erik Hare. Heille annettiin tehtäväksi rakennuttaa Oulun ja Kajaanin linnat sekä panna toimeen sotaretket Jäämeren ja Vienanmeren rannoille.

Tutkimus kytkeytyy keskusteluihin yksilön roolista hallinnossa, paikallisen vuorovaikutuksen merkityksestä sekä tiedon roolista. Aikaisemmassa tutkimuksessa vähemmälle huomiolle jääneet käskynhaltijoiden rooli, 1600-luvun alku ja pohjoisen reuna-alueen hallinnollinen asema valottuvat tutkimuksen kautta.***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20221111/984acf5b/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko