[H-verkko] Arvosteltavaksi: Aulan ja Aviadoren kevään 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Helmi 25 16:32:32 EET 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Aulan kevät 2022

Stefano Mancuso: Kasvien tasavalta

Maailman merkittävin, suurin ja voimakkain yhteisö on puhunut

Ihmiskunta ei suinkaan ole maailman val¬tias, vaikka niin käyttäydymmekin. Todel¬lisuudessa olemme elollisten olentojen
yhteishallintoalueen epämiellyttäviä ja hai¬tallisia asukkeja. Ilmaannuimme kuvioihin vasta noin 300 000 vuotta sitten – verrat¬tuna Maan 3,8 miljardin vuoden elollisten olentojen historiaan olemme olleet paikalla lyhyen tovin. Tänä suhteellisen lyhyenä aikana olemme muokanneet, hyödyntä¬neet ja riistäneet elinympäristöämme niin voimakkaasti ja surutta, että maapallosta on tullut vaarallinen elinpaikka jopa meille itsellemme.
Kasvien tasavalta on ajatusleikki maa¬ pallon tulevaisuudesta. Kasvineurobiologi Stefano Mancuso esittelee kahdeksan kas¬vien olemassaoloa ohjaavaa periaatetta, joita voidaan soveltaa kaikkien elollisten olemassaoloon. Verrattuna ihmisten perustuslakeihin, joissa ihminen on kaiken ainoa keskipiste, kasvikunnan näkökulma on vallankumouksellisen nerokas.
Italialainen Stefano Mancuso on pal¬kittu ja arvostettu kasvitieteilijä sekä pio¬neeri kasvineurobiologiassa, joka tutkii
biologisten systeemien välistä viestintää ja sisäistä kommunikaatiota geenien, mole¬kyylien sekä ekologisten yhteisöjen tasolla. Mancuso toimii kasvitieteen professorina Firenzen yliopistossa ja haluaa soveltaa kasvien älykkyyttä teknologiassa sekä eri¬tyisesti ympäristönsuojelussa. Häneltä on aiemmin julkaistu suomeksi teokset Loistavat kasvit ja Kasvien vallankumous.
***
Ari Turunen
Teette niin kuin minä sanon

Opi tunnistamaan autoritaarit maailmanpoliitikassa – ja sukukokouksessa
Nykymaailmassa on useita demokraattisinkin vaalein valittuja johtajia ja poliitikkoja, joilla on autoritaarisia piirteitä. Autoritaarit eivät kunnioita muiden mielipiteitä, eikä heidän kanssaan saa olla eri mieltä. Esimerkiksi koronapandemia paljasti kipeästi monien valtioiden johtajien kyvyttömyyden ottaa vastaan eriäviä mielipiteitä ja tutkittua tietoa – katastrofaalisin seurauksin.
Teette niin kuin minä sanon kertoo autoritaarisen johtajuuden piirteistä ja esittelee pienoiselämäkerroin autoritaarisia valtionjohtajia ja poliitikkoja, joukossa muun muassa Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma, Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sekä Argentiinan nykyinen varapresidentti Cristina Fernández de Kirchner. Teos auttaa myös tunnistamaan autoritaarit omassa lähipiirissä – heitä kun löytyy politiikan lisäksi myös työpaikoilta ja sukukokouksista.

***
Markus Hotakainen
Tähtitieteen naiset
Keitä olivat tähtitieteen naiset?

Tähtitieteen kuuluisat nimet ovat lähes poikkeuksetta miehiä, mutta myös naiset ovat tehneet merkittävää ja jopa vallitsevia käsityksiä mullistanutta tutkimustyötä. Esimerkiksi Harvardin yliopiston observatoriossa työskenteli vuosina 1875–1975 yli 200 naista, joista monista tiedettiin viime vuosiin saakka vain nimi tai pelkät nimikirjaimet.
Henrietta Swan Leavittin ansiosta hahmottuivat maailmankaikkeuden mittasuhteet, Cecilia Payne-Gaposchkin selvitti tähtien koostumuksen, ja Vera Rubinin johdolla päästiin galakseja koossa pitävän pimeän aineen jäljille. Tähtitieteen naiset kertoo heistä ja monista muista naisista, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota. Elämäntarinoiden lisäksi kerrotaan heidän tekemästään tutkimuksesta ja kuinka se on vaikuttanut tähtitieteen kehitykseen ja nykyisen maailmankuvan muotoutumiseen. Teos osoittaa, että tiedemaailman epätasa-arvolle ei ole mitään perustetta.
Markus Hotakainen (s. 1973) on palkittu tietokirjailija, tiedetoimittaja ja suomentaja, joka on kirjoittanut useita tähtitiedettä, avaruustutkimusta sekä säätä käsitteleviä tietokirjoja. Hotakaiselle on myönnetty muun muassa Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinto ja Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

***
Aviadore kevät 2022

ILMANEN, PIRKKO & KARPIO, MARKKU & KOTKA, RIIKA & LUKKARILA, PÄIVI : Sanastajan tarinamatkaopas sanojen metsästäjille
160 sivua

Meitä ihmisiä yhdistää tarve kertoa tarinoita. Hyvä tarina opettaa, viihdyttää, antaa ajattelemisen aihetta ja tuottaa iloa keksijälleen. Varhaiskasvatuksessa ja koulussa kertomistaitoja voi edistää rohkaisemalla lasta omien tarinoiden kehittelyyn.
Sanastajan tarinamatkaopas sanojen metsästäjille on kokeneiden kirjoittamisen, sanataideohjauksen ja pedagogiikan ammattilaisten Pirkko Ilmasen, Markku Karpion, Riika Kotkan ja Päivi Lukkarilan kirjoittama ja Minna Mäkipään kuvittama, kaikille tarinankerronnasta kiinnostuneille suunnattu teos. Se sisältää runsaasti kirjoitusharjoituksia ja sopii peruskouluikäisten ”sanastajien” oppimateriaaliksi mutta myös varttuneille harrastajakirjoittajille ja heidän ohjaajilleen.
 ***
WILLIAM SHAKESPEARE
Hamlet. Maailman paras näytelmä?
Näytelmä + laaja essee
Suom. Lauri Sipari / ISBN 9789523810617

Loputtomille erilaisille tulkinnoille ja käännöksille avoin Hamlet on monien mielestä ”näytelmien näytelmä”, jopa synonyymi teatteritaiteelle. Professori-näytelmäkirjailija Lauri Sipari tutustui tähän Shakespearen pääteoksena pidettyyn näytelmään jo 1960-luvulla sekä suomentajana että ohjaajana. Uutta suomennostaan hän on hionut pitkään ja liittänyt mukaan perusteellisen esseen kokemuksistaan ja näkemyksistään Hamletista sekä sen ohjaamisesta ja välittämisestä suomen kielelle.
***
OUTI PAPAMARCOS
Ja sitten tuli Trump

Mikä sai amerikkalaiset nostamaan presidentikseen Donald Trumpin? Mikä ja ketkä ovat Trumpin nousun takana? Entä mikä voisi lopettaa Yhdysvalloissa nyt raivoavan arvojen sisällissodan?
Suomesta parikymppisenä Yhdysvaltoihin muuttanut Outi Papamarcos valottaa omakohtaisin havainnoin, miten demokratian nimiin vannonut suurvalta muuttui 40 vuoden aikana vähitellen Jenkkilästä Trumppilaksi. Kirjoittaja tulkitsee amerikkalaisten poliittisia valintoja kulttuurituntemuksensa pohjalta, ja pohdintojaan hän taustoittaa Euroopan ja Amerikan historian synkillä tapahtumilla, filosofian klassikoiden ajatuksilla, näkemyksillä poliittisista dystopioista ja muumien elämänviisauksilla.
***
TEEMU SALMINEN
Kirjeitä New Yorkista – trumpetisti Simo Salmisen tarinaKukaan suomalainen jazzmuusikko ei ole päässyt niin pitkälle yhtä nuorena kuin New Yorkiin 22-vuotiaana Thad Jones/Mel Lewis Orchestran trumpetistiksi rekrytoitu Simo Salminen. Hän soitti myös Buddy Richin, Mel Lewisin, Machiton, Tito Puenten ja Eddie Palmierin orkestereissa. Nopea nousu huipulle vaati kuitenkin veronsa, ja ikäpolvensa lahjakkaimpiin kuuluneen jazztaiteilijan ura huipulla kesti vain kymmenkunta vuotta.
Simo Salmisen vanhempi veli Teemu Salminen, itsekin yksi suomalaisen big band jazzin uranuurtajista, kertoo Simon tarinan myötäelävästi ja rehellisesti. Kirja kuvaa veljesten yhteistä lapsuutta, etsiytymistä musiikin pariin ja heidän myöhempiä urapolkujaan jazzin parissa. Ennen kaikkea Kirjeitä New Yorkista on kuitenkin koskettava tarina Simo Salmisen, suomalaisen huipputrumpetistin elämästä ja sen päättymisestä.
***
ASHLEY KAHN, SUOM. PETRI SILAS
A Love Supreme – John Coltranen testamentti

Tribuutti-cd: Mikko Innanen, Raoul Björkenheim, Juhani Aaltonen, Teemu Mustonen
Musiikkijournalisti ja -kirjailija Ashley Kahn yhdistää A Love Supreme -kirjassaan tasapainoisella tavalla John Coltranen (1926-1967) elämäkerralliset tapahtumat teoksen musiikilliseen analyysiin ja sen syntyhetkien kulttuurihistorialliseen kuvaukseen.
Nyt suomeksi julkaistavan kirjan lisäksi julkaisemme saman kirjan ja suomalaisen jazzin huippuvoimin tuotetun Coltrane-tribuuttilevyn yhdistelmän. Levyllä esiintyvät Mikko Innanen (altto-, baritonija sopraniinosaksofonit), Raoul Björkenheim (kitarat), Juhani Aaltonen (tenorisaksofoni) ja Teemu Mustonen (rummut).
Tribuuttilevyn ideana on tehdä kunniaa Coltranelle ja tässä tapauksessa erityisesti A Love Supreme -teokselle. Tribuuttilevyn muoto ja kesto noudattelee A Love Supreme -albumin muotoa ja kestoa, kuitenkin täysin omaleimaisesti ja omin teemoin
toteutettuna.
***
TUUKKA HÄMÄLÄINEN
Progressiivisen rockin sydän

Monet progressiivisen rockin aikaa kestävät merkkiteokset ajoittuvat 1970-luvulle, jolloin esimerkiksi King Crimson, Yes, Genesis ja Pink Floyd elivät kukoistuskauttaan. Mikä teki näistä aiempia rajoja rikkoneista yhtyeistä ja heidän keskeisistä, usein myös klassisen taidemusiikin elementtejä sähköiseen ympäristöön yhdistäneistä teoksistaan aikaa kestäviä? Ja mikä yhdistää progressiivisen rockin klassikot uusiin tulokkaisiin ja nuoremman polven progeen?
Tuukka Hämäläinen (s. 1987) sukeltaa teoksessaan tutkimaan progen keskeisiä teoksia 1960-luvun lopulta aina nykypäivään. Teos ruotii progressiivisen rockin suuria teemoja kansitaiteesta klassisen musiikin vaikutteisiin ja sanoituksista kappaleiden sanomaan.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220225/c3f1a7c9/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko