[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into-kustannuksen kevään 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Helmi 21 13:08:31 EET 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Into Kustannus kevät 2022
Kalle Kniivilä: Putinin pahin vihollinen – Aleksei Navalnyin tarina
Elokuun 20. päivänä 2020 Aleksei Navalnyin oli määrä kuolla. Niin kertoi yksi murhamiehistä, kun Navalnyi itse soitti hänelle muutamaa kuukautta myöhemmin. Navalnyin boksereihin sivelty hermomyrkky ei vain ennättänyt vaikuttaa riittävän kauan. Lentokone teki hätälaskun, ja ambulanssihenkilökunta pelasti hänen henkensä.
Venäjän turvallisuuspalvelun yritys päästä eroon Navalnyista on selvä osoitus siitä, kuinka vaarallisena häntä Kremlissä pidetään. Mutta kuka Navalnyi oikein on? Mistä hän tulee, mitä hän haluaa, ja keitä hänen kannattajansa ovat? Ja ennen kaikkea: miksi hän palasi Venäjälle?
Kirja kertoo maailman tunnetuimmasta poliittisesta vangista, hänen taistelustaan Venäjän korruptiota vastaan ja hänen maanlaajuisesta organisaatiostaan, joka nyt on julistettu äärijärjestöksi ja lakkautettu. Kirja kertoo myös siitä, mitä Venäjän politiikassa tapahtuu, kun Aleksei Navalnyi on vankilassa ja hänen lähimmät kollegansa maanpaossa.
***
Ilkka Taipale & Vappu Taipale: Taipaleella
Vappu ja Ilkka Taipale tiedetään pariskunnaksi, jolle maailmanparantaminen ja rauhantyö ovat osa elämää. Tasa¬-arvoasiat kaikilta ulottuvuuksiltaan, eriarvoisuuden vähentäminen, lasten osallisuus, asunnottomuus, ydinsodan ehkäisy, mieleltään sairastuneiden aseman parantaminen ja monet muut asiat ovat kuljettaneet Taipaleita ympäri maailmaa. Kiinnostus kansainväliseen yhteistyöhön virisi varhain 1960-¬luvun alussa, ja sitä perua ovat monet pitkäaikaiset ystävyyssuhteet.
Pariskunta on kolunnut eriskummallisia paikkoja ja mielenkiintoisia seutuja matkoillaan, eivätkä heidän isäntänsä ole hätkähtäneet pyyntöä päästä tutustumiskäynnille vankilaan tai mielisairaalaan. Taipaleiden matkat ovat olleet kaukana lomailusta tai huvimatkailusta. Matkanteolle on aina tavoitteita, ja kotiinpaluun jälkeen on aika lunastaa lupaukset: syntyy verkostoja, kontakteja, kirjoja, yhteydenottoja ja toimintaa.
Vappu ja Ilkka Taipaleella on yksityiskohtaisia muistiinpanoja matkoiltaan kuuden vuosikymmenen ajalta. Avoimin mielin matkaa tehtäessä vastaan tulee tunnelmia, ruokia, tuoksuja, ihmisiä, kukkia ja puita. Tavataan minis¬tereitä, professoreita, asunnottomia, nobelisteja, mieleltään sairaita ja vankeja. Maisemat vaihtuvat, olosuhteet muuttuvat – ihmisiä yhtä kaikki.
***
Ville-Juhani Sutinen
Matkalla Suomeen – Tarinoita heimojen maasta
Mistä olemme kotoisin? Vaikuttaako kotipaikka aidosti ihmisen luonteeseen? Ovatko hämäläiset oikeasti hitaita, pohjalaiset ylpeitä tai savolaiset lupsakoita? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Matkalla Suomeen etsii vastausta.
Aiemmissa kirjoissaan niin Amerikassa kuin Arktiksella asti reissannut kirjailija Ville-Juhani Sutinen palaa uudessa teoksessaan juurilleen ja lähtee matkalle ympäri Suomen. Samalla kuljetaan maan mielikuvien historiaan ja selvitetään, mitä Suomen eri alueet ja heimot ovat vuosisatojen aikana merkinneet, ja mitä niistä on nykyisin jäljellä.
Moni asia on myös muuttunut, ja kansallismaisemien keskellä kohoaa nykyään supermarketteja ja ketjuhotelleja. Samalla maakunnalliset ihanteet ovat tulossa jälleen muotiin, tai niin alueelliset imagokampanjat ja paikalliset yritykset ainakin väittävät. Kieliikö viime aikoina uudelleen virinnyt heimoinnostus aidosta maakunnallisesta renessanssista vai onko se vain markkinoinnin luomaa? Säilyttääkö Bomban kylpylä palan myyttistä Karjalaa, ja onko kyläkauppias Vesa Keskinen tämän päivän Jaakko Ilkka?
***
Jouko Aaltonen & Seppo Sivonen
Kongon Akseli – Suomalaiset ja skandinaavit kolonialismin rakentajina
Akseli Leppänen oli rehti suomalainen mies, joka pakeni suuren rakkautensa hylkäämänä Kongoon. Belgian kuningas Leopold II:n yksityisomistukseen 1880-luvulla päätynyt orjavaltio ja myöhempi Belgian Kongo tarvitsivat suunnattoman alueen valvontaan sotilaita ja kumin ja muiden rikkaiden luonnonvarojen riistämiseen laivamiehiä ja työnjohtajia.
Akseli ja tuhannet muut suomalaiset ja skandinaavit matkasivat Kongoon vaurastumisen ja seikkailujen houkuttelemana vuosina 1880–1930. Moni sairastui ja pettyi, useat rikastuivat. Suomalaisia saattoi kohdata mitä epätodennäköisimmissä paikoissa päiväntasaajan viidakoista Katangan kuparikaivoksille. Ilman skandinaaveja ja suomalaisia Kongon verisen siirtomaajärjestelmän rakentaminen ja ylläpito ei olisi ollut mahdollista.
***
Matti Blomqvist
Elämäni asekauppiaana – Willi Daugsin uskomaton elämä Suomessa
Saksalainen asekauppias Willi Daugs pakeni Gestapoa Suomeen vuonna 1937. Berliinissä häntä odotti kolme raskasta syytettä. Willi Daugs oli myynyt sota-aseita väärille tahoille sekä tehnyt asekauppoja tunnettujen juutalaisten kanssa. Raskain rikoksista oli rahavarojen piilottelu ulkomaille, josta natsien hallitsemassa Saksassa rangaistiin teloituksella.
Suomessa Daugsin vaikeuksista ei tiedetty mitään. Willi Daugs ja Risto Ryti joutuivat pian riitoihin asekauppaan liittyvien maksujen vuoksi. Daugs kosti ostamalla Rytin himoitseman Vanajanlinnan kartanon. Kesällä 1944 Willi Daugs pakeni Rytiä Tukholmaan, ja Suomen Pankki joutui maksamaan Daugsille Suomeen jääneen omaisuuden. Tukholmassa hänen omaisuuttaan havittelivat petolliset liikemiehet ja keinottelijat. Häväistysjutuista ja oikeusriidoista ei tullut loppua.
Vuonna 1949 Daugs pakeni taas, tällä kerralla jäljettömiin. Elämäni asekauppiaana kertoo liikemies Willi Daugsinvärikkään tarinan vuodesta 1918 aina vuoteen 1956 asti
***
Matti Salminen
Paavo Haavikon linja
Taiteen akateemikko, kirjailija Paavo Haavikko (1931–2008) oli yksi Suomen kansainvälisesti tunnustetuimmista ja käännetyimmistä kirjailijoista. Haavikon maine oli hyvin kaksijakoinen. Runoutta, näytelmiä, tv-käsikirjoituksia ja oopperalibrettoja kiiteltiin. Sen sijaan hänen historia- ja yhteiskuntakriittiset teoksensa aiheuttivat vakavia ristiriitoja kirjailijan ja ympäröivän yhteiskunnan välillä. Paavo Haavikon linja -teoksessa keskitytään Haavikon yhteiskunnallisiin kirjoituksiin ja hänen antamiinsa haastatteluihin. Kirja kertoo, miten Suomen ylistetystä runoilijasta kasvoi vuosikymmenten mittaan tiukka yhteiskuntakriitikko.
***
Lena Lindahl
Piilossa – Nuoren juutalaisnaisen selviytymistarina
Kun natsi-Saksa miehitti Norjan toisen maailmansodan aikana, Betzy Rosenbergin elämä muuttui. 21-vuotias nainen oli saanut elää rauhassa sukulaistensa ympäröimänä, mutta sodan syttyessä Betzyn perhe pakeni kesäpaikkaansa Trondheimin lähelle. Siellä Betzy kohtasi Arnen, tutun vanhemman miehen, ja he rakastuivat.
Betzyn perheenjäsenet pidätettiin ja hän ymmärsi, että olisi vain ajan kysymys, milloin olisi hänen vuoronsa. Betzyn huoli perheestään oli suuri, mutta hänen oli paettava maan alle. Arne rakensi taloonsa pienen salahuoneen, johon Betzy piiloutui aina kun taloon saapui vieraita. Jokainen pihapiiriin astuva ihminen oli mahdollinen uhka, eivätkä tilannetta helpottaneet naapuritalossa juhlia pitävät natsit. Betzy piileskeli saksalaisten ja norjalaisten vihollisten nenän edessä yhteensä kahden ja puolen vuoden ajan.
Piilossa on silmiä avaava kertomus Norjan juutalaisten kokemuksista ja kesken jääneestä nuoruudesta. Se kertoo vuosia piinanneesta pelosta ja epätietoisuudesta mutta toisaalta myös tahdonvoimasta ja henkisestä lujuudesta. Kirja perustuu Betzyn lyhyisiin muistelmiin ja useisiin kattaviin lähteisiin.
***
Milla Peltonen
Äidin kullat – Kultaperheen tarina
Suvivirsi ja lähtö pohjoiseen. Niin alkoivat Mikan ja Amin lapsuuden kesät 1970-luvulla. Äiti Marjutilla oli hirveä polte Lappiin huuhtomaan kultaa, joten isä Riston ei auttanut muu kuin viedä äiti ja poikakullat kesiksi Lemmenjoelle.
Vuosien saatossa koko perhe ryhtyi etsimään kultaa ammattina ja elinkeinona, kunnes vuonna 2011 astui voimaan uusi kaivoslaki. Se kielsi koneellisen irtokullankaivuun Lemmenjoen kansallispuistossa 1.7.2020 alkaen. Uusi laki päätti parinkymmenen ammattikullankaivajan uran. Sitä edelsi pitkä poliittinen vääntö ja alan mustamaalaaminen.
Äidin kullat kertoo poikkeuksellisen perheen poikkeuksellisesta elämästä. Sen matriarkkana häärää Marjut Telilä (1943–2007), joka löysi mammuttimaisia hippuja. Hänen jäljissään myös perheen miehet kehittyivät alan huipuiksi. Kirjassa päähenkilöt puhuvat arkailematta elämästään ja siitä, millainen hinta kullalla oli.
***
Juha Heinonen
Vanki 237/01 – Elämää kaltereiden takana
Vanki 237/01 – Elämää kaltereiden takana avaa lukijalle hetkeksi ovet, joiden takaa paljastuu, millaista on suljetun vankilan arki ja millaisia ovat eri syistä kaltereiden taakse joutuneiden ihmisten mielenmaisemat.
Juha Heinosen elämän taitekohta oli synkkä. Kohtalokas automatka heinäkuisena iltana 2001 päättyi kaksoismurhaan, josta Juha sai elinkautisen vankeustuomion. Neljätoista ja puoli kiven sisässä vietettyä vuotta tuovat näkökulman paitsi suomalaiseen vankeinhoitoon ja oikeuskäytäntöön myös inhimillisen ihmisyyden oikeuksiin ja perusteisiin.
Vanki 237/01 ei ole sankaritarina, vaan tunteisiin käyvä, mustalla huumorilla väritetty omaelämäkerrallinen kuvailu maailmasta, joka suurimmalle osalle kansasta on täysin tuntematon ja raakuudessaan jopa käsittämätön. Heinonen kirjoitti kirjan vankeusaikanaan Kylmäkosken suljetussa vankilassa.
***
Gregg Olsen
Äitimme oli sarjamurhaaja
Karmivat muistot piinasivat vuosikausia Nikki, Sami ja Tori Knotekia aina kun he kuulivat sanan ”äiti”. Kukaan ei arvannut, mitä maalaistalossa Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa tapahtui.
Perheen äiti Shelly alisti tyttärensä järkyttävälle hyväksikäytölle, kidutukselle ja henkiselle väkivallalle. Painajainen kärjistyi useisiin murhiin.
Äitimme oli sarjamurhaaja on paitsi raastava tositarina myös kolmen vahvan naisen selviytymiskertomus absoluuttisesta pahasta sekä vapaudesta ja oikeudesta, joiden edestä he panivat henkensä alttiiksi. Kirja imaisee mukaansa kuin nopeatahtinen trilleri, mutta valitettavasti kirjan jokainen musertava yksityiskohta on totta.
Michelle ”Shelly” Knotek vapautuu vankilasta kesäkuussa 2022. Sisarukset Nikki, Sami ja Tori halusivat kertoa tarinansa julkisuuteen, jotta heidän äitinsä ei enää koskaan pääsisi toistamaan julmuuksiaan.
***
Asko Sole
Tutkinnassa RIKOS – Murhaajia, huijareita ja väärin tuomittuja historian hämäristä

Millainen on murhaajan muotokuva? Mikä ajaa sarjamurhaajan julmiin tekoihinsa? Miten oikeuskäytännöt ovat muuttuneet eri aikoina? Millaisia epäoikeudenmukaisia – ja jopa vääriä tuomioita – on historian saatossa langetettu?
Tutkinnassa RIKOS esittelee rikollisuutta eri aikoina. Se johdattaa Bodomin kolmoissurman kaltaisten klassikkotapausten lisäksi unohdettujen, vaikkakin aikanaan paljon julkisuutta saaneiden rikosten äärelle.
Teos tarjoaa esimerkkitapausten kautta kattavan läpileikkauksen rikollisuuteen halki vuosisatojen. Kirjassa kerrotut oikeus- ja rikosjutut perustuvat eri viranomaisten arkistomateriaaliin, pöytäkirjoihin ja asianosaisten haastatteluihin.
Tutkinnassa RIKOS -kirjan äänikirjat ovat saatavilla neljään eri osaan jaettuna: Murhaajan muotokuva, Vaaralliset naiset, Syyttömänä tuomitut ja Huijareita ja hurmureita.
***
Jia Tolentino
Trikkipeili – Ajatuksia aikamme itsepetoksesta
Internetin nousu, markkinaystävällinen ihannenaiseus, kemiallinen ja uskonnollinen ekstaasi sekä hääkultti. Jia Tolentino käy yhdeksässä esseessään läpi nykykulttuuria, tulkitsee sitä omaleimaisella tyylillään ja sijoittaa itsensä lempeän huumorin saattamana osaksi sen ilmiöitä.
Tekstit muodostavat myös kirjoittajan oman kasvutarinan. Ne kertovat muun muassa lapsuudesta texasilaisen megakirkon penkeillä, nuoruudesta realityohjelman osallistujana ja aikuisuudesta osana ikäpolvea, jolle huijaamisesta on tullut periamerikkalainen hyve ja itsepetoksesta osallisuuden edellytys.
Tolentino tuottaa sivu sivun jälkeen teräviä huomioita, joiden jälkeen niin tyttökirjat, leggingsit kuin raiskausuutisointi näyttävät erilaisilta.
***
Naomi Klein
Tuli on irti – Maapallon polttava tulevaisuus
Isosta valliriutasta on tullut hautausmaa. Ennätyksellisen rajut maastopalot tukehduttavat Pohjois-Amerikan luoteisosia. Puerto Rico kärsii yhä hurrikaani Marian jättämistä tuhoista.
Naomi Klein on seurannut ilmastokriisin kehittymistä tulevaisuuden uhkakuvasta polttavaksi hätätilaksi yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tuli on irti on intohimoinen ja perusteellinen puheenvuoro, joka näkee vihreämmän maailman puolustamisen taisteluna elämän puolesta.
Klein esittää, että voimme selättää ilmastokatastrofin vain muuttamalla kriisin aiheuttaneita rakenteita pysyvästi. Hän on ollut ensimmäisten joukossa puolustamassa poliittista ohjelmaa, joka tunnetaan ympäri maailmaa nimellä Green New Deal. Siinä maailman taloudet valjastetaan taisteluun ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta vastaan. Parempi tulevaisuus ja oikeudenmukainen, kukoistava yhteiskunta voidaan saavuttaa, jos toimimme heti.
***
Sara Kärpänen
Naisten kaupunki – Työkaluja oman tilan valtaamiseen
Naisten kaupunki sukeltaa kaupunkitilojen historiaan, joka on täynnä niin herrainklubeja kuin laittomia graffiteja. Samalla kirja visioi uudenlaista nykyisyyttä, jossa tilaa otetaan haltuun kylvämällä siemenpommeja naapurustoon, laulamalla raiskauskulttuurin vastaisia lauluja ja luomalla tasa-arvoisia tiloja verkkoympäristössä.
Naisten kaupunki sisältää haastatteluja tutkijoilta, aktivisteilta ja arkkitehdeilta Suomesta ja muualta maailmasta. Teos toimii myös käytännönläheisenä työkirjana, joka kannustaa omaehtoiseen kaupunkikokemuksen rakentamiseen. Kansien välistä löytyvät ohjeet muun muassa liikkuvan kirjaston perustamiseen ja vaihtoehtoisten karttojen avulla kulkemiseen. Niiden kautta kirja johdattaa kohti tasa-arvoisempia kaupunkitiloja!
***
Elisa Aaltola
Esseitä eläimistä
Miksi joku alkaa taistella eläinten puolesta? Miten ja miksi yhteiskunta reagoi eläinten kohtelun kritiikkiin, ja mitä se paljastaa meistä ihmisistä? Mitä muista eläimistä kulttuurisesti ajatellaan, ja mitä niistä pitäisi ajatella? Miten eläimiä tulisi kohdella?
Filosofi Elisa Aaltolan esseissä pohditaan, mitä ihmisessä ja kulttuurissa tapahtuu, kun lajit ympäriltämme katoavat, eläinteollisuus tuottaa lisääntyvää ahdinkoa, planeetta lämpenee ja muu eläinkunta voi huonosti. Aaltola kuljettaa lukijaa oman henkilöhistoriansa eläinheräämisiin, aktivistivuosiin, eläinfilosofiaan, eläinsuhteen kääntöpuoliin ja siihen vastarintaan sekä kannustukseen, mitä hän on työssään eläinten puolesta kohdannut. Mukana kulkevat koirat, kissat, hevoset, rautoihin jääneet karhut, jahdatut ketut, vainotut sudet, vuohet, kanit, lehmät, korpit, hirvet, siat, kalat, ravut, mustekalat ja metsät, joita tulisi suojella myös muiden lajien vuoksi. Esseitä eläimistä keskittyy sekä toislajisia- että ihmiseläimiä koskeviin polttaviin kysymyksiin. Samalla se valaisee yhteiskunnan asenteita suhteessa eläinoikeuksiin, lajikatoon ja ympäristökriisiin. Kirja on muistutus
toislajisten eläinten näkökulmasta ja arvosta.
***
Matti Rautiainen & Mikko Hiljanen & Perttu Männistö (toim.)
Lupaus paremmasta – Demokratia ja koulu Suomessa
Demokratia on yhteisöllisen elämämme perusta, ja siihen kasvamisessa koululla on keskeinen tehtävä. Mutta mitä on demokratiaan ja osallisuuteen kasvaminen? Kuinka hyvin suomalainen koulu siinä onnistuu? Mitä tulisi tehdä toisin?
Lupaus paremmasta -kirjassa käsitellään demokratian ja koulun monimutkaista suhdetta Suomessa erilaisista tutkimusperustaisista näkökulmista. Teos antaa suuntaviivoja kasvattajille ja opettajille demokratiakulttuurin ja osallistumisen vahvistamiseksi kouluissa.
Kirjan ovat toimittaneet yliopistonopettajat Mikko Hiljanen ja Perttu Männistö sekä Jyväskylän yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Matti Rautiainen. Muita kirjoittajia ovat Aleksi Fornaciari, Sari Hietamäki, Tuija Kasa, Minna-Kerttu Kekki, Jesper Kristiansson, Olli-Pekka Moisio ja Tero Toivanen.

***
Eetu Pesonen
Mysteeritarinoiden parhaat

Mikä aiheutti maailmanhistorian suurimman räjähdyksen? Mitä olivat Ylöjärvellä 1800¬-luvulla räyhänneet Martinin pirut? Miten ihminen voi kadota jäljettömiin nyky-yhteiskunnassa?
Mysteeritarinoiden parhaat on kiehtova tutkimusmatka historian jännittävimpien mysteerien äärelle. Kirja kokoaa yhteen Eetu Pesosen Mysteeritarinat-¬podcastin kymmenen parasta jaksoa. Jokaisessa jaksossa Pesonen kertoo yhdestä kutkuttavasta, kysymyksiä herättävästä tapahtumasta ihmiskunnan historiassa.
Mysteeritarinat syntyi Pesosen puhtaasta mielenkiinnosta maailmanhistorian moniin kummallisiin tarinoihin ja vastaamattomiin kysymyksiin. Internetin rajatonta aarreaittaa hyödyntäen Pesonen kutoo yhteen hurjia ja kiehtovia tarinoita, jotka ovat parhaimmillaan, kun annat mielikuvituksesi viedä sinut tapahtumien keskelle.
***
Mona Bling
23 transmyyttiä – Totta ja tarua transihmisistä

Kaikilla on mielipide transihmisistä, mutta vain harva tuntee tositarinat ja faktat myyttien takaa. 23 transmyyttiä on matkalippusi sukupuolivähemmistöjen maailmaan transtaustaisen toimittaja Mona Blingin johdolla.
Millaisia elämänkokemuksia kätkeytyy uskomusten ja tabujen taakse? Mitä sukupuolenkorjausprosessissa oikeasti tapahtuu? Kuinka transihmiset harrastavat seksiä? Millaista on deittailla transihmisenä?
23 transmyyttiä purkaa luku kerrallaan myyttejä kirjailijan omien sekä muiden transtaustaisten ihmisten elämänkokemusten, tarinoiden ja asiantuntijahaastatteluiden kautta. Kirja on suunnattu kaikille, joilla on mielipide transihmisistä ja uteliaisuutta tietää, onko luulo todellisuudessa tiedon väärti. Teos haastaa lukijaa murtamaan omat ennakkoluulonsa ja näkemään transihmiset uudessa valossa.
***
Erkki Aurejärvi
Kovempaa peliä
Siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärven muistelmateos Kovempaa peliä sisältää vuonna 2013 julkaistun Kovaa peliä -teoksen ja uuden osion, jossa käsitellään vuosia 2013–2021.
Teoksen alkuosassa on kuvauksia Aurejärven nuoruuden törmäilyistä, lakimieheksi opiskelusta, sattumanvaraisesta yliopistourasta, useista eri oikeudenkäynneistä ja oikeustaistelusta tupakkateollisuutta vastaan. Nämä vaiheet ja oikeuslaitoksen ennenkuulumaton arvostelu ovat herättäneet mielenkiintoa ja keskustelua.
Kirjan uuden osan alussa kuvataan vuonna 2013 julkaistun Kovaa peliä -teoksen aiheuttamia kommentteja. Aurejärvi kirjoittaa myös välimiesoikeudenkäynneistä, jalkapallosta, julkaisemastaan dekkarista (Kun kukaan ei näe, 2016), professori Matti Ylöstalon sikailusta suullisessa kuulustelussa, tupakkateollisuuden vuosien 2013–2021 rikoksista ja oikeuslaitoksen kyvyttömyydestä näiden rikosten arviointiin.

***
Minna Kettunen
Piiasta professoriksi – Sirkka Sinkkonen ja palava tahto
Professori emerita Sirkka Sinkkosta (s. 1935) pidetään Suomessa hoitotieteen äitinä, joka aloitti terveydenhuollon hallinnon koulutuksen vuonna 1975. Hänen jäädessään eläkkeelle Kuopion yliopistosta vuonna 1999, hoitotiedettä opetettiin maamme viidessä yliopistossa. Sinkkosen toiminnan taustavaikuttimia ovat olleet naisvaltaisen hoitotyön arvostuksen kohottaminen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen.
Piiasta professoriksi on tarina sodan jaloista kammottaviin olosuhteisiin piiaksi joutuneen evakkotytön matkasta kohti hyvinvointia ja tasa-arvoa. Tätä matkaa Sirkka Sinkkonen teki suurella sydämellä, kovalla työllä ja palavalla tahdolla.
***
Ina Ruokolainen & Nenne Hallman & Suvi Ahola
Kolmen naisen kirjeitä – Rakkaudesta, surusta ja luopumisesta
Kolme kuusikymppistä naista katsoi elämänsä käännekohtiin ja tunnisti monta luopumista: läheisten kuolemia, eroja ja muuta surua, mutta myös tietoisia irrotteluja ja riemastuttavia oivalluksia.
Toimittajat ja kirjoittamisen ammattilaiset Ina Ruokolainen, Nenne Hallman ja Suvi Ahola ovat olleet ystäviä neljäkymmentä vuotta. He alkoivat kirjoittaa toisilleen kirjeitä selvittääkseen, mitkä ratkaisut ja elämän yllätykset ovat ottaneet koville, ja mitkä puolestaan ovat tuoneet lisää vapautta ja vaihtoehtoja.
Ystävykset eivät aina ole olleet yhtä läheisiä, ja siksi kirjeistä paljastuu myös yllätyksiä. Naiset kirjoittavat henkilökohtaisesti ja itseään säästämättä, samalla toinen toistaan tukien ja neuvoen.
***
Sirkka Kelopuro
Rakkaudesta harmonikkaan
Rakkaudesta harmonikkaan kertoo muusikko Sirkka
Kelopuron elämästä harmonikan soittajana. Hän rakastui harmonikkaan yhdeksänvuotiaana ja on elänyt suomalaisen harmonikan historiaa siitä lähtien.
Astuminen miesten hallitsemaan maailmaan vaati rohkeutta ja sitkeyttä. Kelopuro avaa muusikon elämää ja esteitä, joita rajoja rikkova artisti kohtasi. Kirjassaan Kelopuro muistelee opiskeluaikojaan Saksassa, esiintymisiä TV-ohjelmissa ja konserteissa sekä levytyksiä ja radionauhoituksia. Hän avaa nuoren muusikon matkaa unelmien ja pettymysten kautta arvostetuksi ammattilaiseksi. Kelopuro pohtii myös harmonikan suosion
muuttumista Suomessa sota-ajasta tähän päivään.
***
Kaija Kiuru & Timo Helle
Viiankiaapa ikuisesti

Sodankylässä sijaitseva Viiankiaavan suojeltu suokokonaisuus on vaarassa jäädä kaivosryntäyksen jalkoihin. Alueelle suunnitellaan monimetallikaivosta, joka pahimmillaan tuhoaisi ainutlaatuisen suoympäristön. Kysymys ei ole vain yhdestä jängästä jossain syrjäseudulla, vaan maailmanlaajuisesta luonnon ahdingosta. Kumpi painaa päätöksenteossa enemmän, luonnon monimuotoisuus vai akkuteollisuuden tarpeet?
Viiankiaapa ikuisesti kertoo kaivoksen uhkaavasta varjosta mutta myös aavan kauneudesta, lajistollisesta rikkaudesta ja merkityksestä aavan kulkijoille. Kirjassa yhdistyvät taide, luonnontieteet, alueen kulttuuri- ja elinkeinohistoria sekä ympäristöestetiikka ja ympäristöeettinen pohdiskelu. Viiankiaapa koskettaa ja avartaa ajatuksia.
******
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220221/84feb477/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko