[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Elo 24 11:17:43 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

Otavan syksyn 2022 kirjoja

Käänne. Aavekissojen vuodet 1992–1993
Esko Aho
Lama runteli suomalaisten elämää 30 vuotta sitten, ja nuori pääministeri Esko Aho joutui yllättävien käänteiden eteen. Suomen talouspolitiikan uskottavuus horjui, Venäjällä taisteltiin vallasta ja aavekissat kummittelivat. Siinä oli uskottava uuteen nousuun ja tartuttava Euroopan murroksen tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Aho jatkaa 1991-kirjansa kertomusta. Hän kuvaa, miltä tuntui johtaa laman syövereihin vajonnutta tasavaltaa, etsiä tietä kohti parempaa tulevaisuutta ja ratkoa integraation ristiriitoja, joihin Suomi on vastannut eri tavoin.
Vuosien 1992 ja 1993 draama on olennainen osa Suomen kehitystarinaa.
***
Kansakunnan kakkonen – Kalevi Sorsan poliittinen toiminta 1969–1993.
Henrik Meinander
Lähihistorian suurvaikuttajan elämä tasavallan huipulla.

Kalevi Sorsa (1930–2004) johti maan suurinta puoluetta SDP:tä 12 vuotta, toimi kymmenen vuotta pääministerinä ja kolme vuotta ulkoministerinä, mutta ei noussut tasavallan presidentiksi. Epäonnistuiko Sorsa? Vai oliko hän kansankunnan kakkosena sittenkin sen ykkönen? Monivivahteisessa elämäkerrassa avataan uusia näkymiä suomalaiseen vallankäyttöön, politiikan julkisuuteen ja taloudelliseen murrokseen siirryttäessä YYA-ajasta kohti EU:ta. Teos perustuu laajaan lähdeaineistoon ja aiemmin käyttämättömään Sorsan henkilöarkistoon, jota Meinander hyödyntää kriittisen empaattisesti.
***
Kylmästi laskeva mies – Talousvaikuttaja Risto Rytin elämä
Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä & Seppo Tiihonen
Risto Rytin vaikuttava ja dramaattinen ura talouspäättäjänä.

Risto Ryti on äänestetty suurimmaksi suomalaiseksi. Perusteena on ollut hänen uhrautuva toimintansa sota-ajan tasavallan presidenttinä. Vielä pidemmän uran hän teki Suomen johtavana talousvaikuttajana. Ryti otti talouspolitiikan ohjat käsiinsä toimiessaan 1920- ja 1930-luvuilla valtiovarainministerinä ja Suomen Pankin pääjohtajana. Hän oli keskus verkostossa, jossa luotsattiin Suomi läpi pula-ajan ja kiinnitettiin nuori tasavalta kansainväliseen talousjärjestelmään. Teos kuvaa Rytin viileästi ajattelevana talousasiantuntijana, jonka tulkintoihin talouden tilasta ja tarvittavista korjaustoimista luotettiin ulkomaita myöten.
***
Mannerheimin sotataito
Mikko Karjalainen & Toni Mononen
Vaikuttava kuvaus Mannerheimin kokemista sodista, tappioista ja voitoista.

Carl Gustaf Mannerheim (1867–1951) otti osaa viiteen sotaan. Hän taisteli niin ratsain, joukkojen edessä kuin neuvottelupöydän takana. Millainen oli hänen sotataitonsa ja miten se karttui? Millaisen taisteluosaamisen Mannerheim oli hankkinut Venäjällä tsaarinarmeijassa? Tulikasteensa Mannerheim sai Venäjän–Japanin sodassa 1904–1905. Ensimmäisessä maailmansodassa hän palveli ratsuväkiyhtymien komentajana ja 1918 kotimaansa valkoisen armeijan ylipäällikkönä. Johtaessaan Suomen armeijaa talvi- ja jatkosodissa hän oli jo seniori-ikäinen. Teos pureutuu Mannerheimin huimiin sotakokemuksiin 1880-luvulta 1940-luvulle.
***
Operaatio Kekkonen – Lännen agentit Tamminiemen sisäpiirissä
Mikko Virta
Paljastava teos lännen tiedustelijoista Kekkosen kintereillä.

Länsivaltojen hälytyskellot soivat 1960-luvun vaihteessa, kun presidentti Urho Kekkonen näytti vajoavan yhä syvemmälle neuvostojohtaja Nikita Hruštšovin vaikutuspiiriin. Länsivallat käynnistivät monivaiheisen operaation, jolla Kekkosen silmät avattaisiin lännen todelliselle voimalle. Presidentti päätyi kohteeksi huippusalaiseen propagandaoperaatioon, josta ei ole aiemmin tiedetty mitään.Kirja kuvaa uusien arkistolöytöjen pohjalta, kuinka länsivallat sitoivat salaista verkkoa Suomen ja sen presidentin ympärille. Aiemmassa tutkimuksessa KGB:n varjoon jääneistä läntisistä vakoojista tuli Kekkoselle lopulta elinikäisiä ystäviä.
***
Tunteiden palo — Turku liekeissä 1827
Hannu Salmi
Elävästi kirjoitettu tosikertomus historiallisesta suuronnettomuudesta.

Syyskuun 4. päivänä 1827 Turussa valloilleen päässyt tulimyrsky oli historian taitekohta ja aikalaisille ennennäkemätön järkytys. Vaikuttava kirja tempaisee lukijan aikamatkalle suurpalon kauhujen keskelle.

Teos keskittyy Turun palon kokeneiden ihmisten kokemuksiin ja tunteisiin. Se kuvaa epätoivoa ja menetyksen musertavuutta mutta myös myötätuntoa ja auttamishalua onnettomuuden hetkellä. Kirja pohtii erityisesti kysymystä syyllisyydestä ja sitä, miten palon muisto elää yhä.

Turun palosta tulee syksyllä kuluneeksi 195 vuotta. Tämä on ensimmäinen kattava tietoteos aiheesta sitten vuoden 1930.
***
Kristallista savuksi — Kaija Saariahon maailma
Pekka Hako
Aikamme säveltäjän menestystarina.

Vahvasti kerronnallinen kirja kuljettaa syvälle Kaija Saariahon aistilliseen maailmaan. Säveltäjän tuotannon ja elämänkaaren kautta teoksessa kuvataan hänen syvimpiä ajatuksiaan ja samalla piirtyy kuva voimakkaasta ja määrätietoisesta henkilöstä.

Kokenut henkilökuvien kirjoittaja Pekka Hako on tuntenut pariisilaistuneen Saariahon yli neljäkymmentä vuotta ja nähnyt läheltä aran sävellyksenopiskelijan kasvun arvostetuksi maailmanluokan taiteilijaksi.

Kansainväliset säveltäjäkollegat ovat äänestäneet Kaija Saariahon maailman tärkeimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi.
***
Ella — Helene Schjerfbeck
Mari Tossavainen
Rakastetun taiteilijan kuva täydentyy uusien kirjelöytöjen avulla.

Kiehtova kirja piirtää kirjeiden ja arkistomateriaalien pohjalta aiempaa monisäikeisemmän kuvan Helene Schjerfbeckin (1862-1946) elämästä ja valottaa piiloon jääneiden henkilöiden merkitystä hänen luovaan työhönsä.

Kirjeissään Schjerfbeck avautui työstään ja ajatusmaailmastaan myös taidemaailman ulkopuolisille ihmisille. Teos valaisee esimerkiksi Schjerfbeckin ja hänen lapsuudenaikaisen kotiopettajansa Lina Ingmanin ystävyyssuhdetta. Schjerfbeckin Ingmanille 1920- ja 1930-luvuilla kirjoittamissa kirjeissä on lämpöä, ja hän allekirjoitti ne rakkaalla lapsuudenaikaisella lempinimellään Ella.
***
Pirkko Lahti — Kuuntelija
Minna Maijala
Koskettava kuvaus kriiseissä ja katastrofeissa särkyneiden ihmisen auttajasta, josta tuli Suomen tunnetuin mielenterveyden lähettiläs.

Psykologi Pirkko Lahden henkilökuva on puheenvuoro mielen hyvinvoinnin merkityksestä ja inhimillisten rajojen kunnioituksesta. Lahden käsitys ihmisyydestä ja ihmisarvon tilasta perustuu syvään kokemukseen terapia- ja kriisityössä sekä Euroopan kidutuksenvastaisessa toimikunnassa. Teos kokoaa yhteen hänen keskeisiä oivalluksiaan ihmisten kohtaamisen taidosta.

Pirkko Lahti (s. 1941) on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja kysytty luennoitsija. Hänet tunnetaan erityisesti pitkäaikaisena Suomen Mielenterveysseuran (nyk. Mieli ry) toiminnanjohtajana.
***
Gallian kukko kiekuu taas
Helena Petäistö
Ranskan kuin omat taskunsa tunteva Helena Petäistö sukeltaa valtakunnan ytimeen.

Emmanuel Macronin myötä Ranska tuntui palaavan Euroopan kartalle ja Gallian kansa heräävän horroksestaan. Élysée-palatsin uusi valtias lähti uudistamaan maata, mutta mikään ei mennyt putkeen. Ranskaa ovat järkyttäneet niin keltaliivit kuin koronavirus. Koettelemuksista huolimatta Macronin tasavalta on pysynyt pystyssä ja Prinssi Rohkea on saamassa toisenkin viiden vuoden kakun. SIllä aikaa ranskalaiset jatkavat huvituksiaan, minkä barrikadeiltaan ja lakkoilultaan ehtivät.

Kirjoituskokoelma tarjoaa jännittävän läpileikkauksen ja nautinnollisia lukuhetkiä Ranskan poliittisen elämän päänäyttämöiltä ja kulisseista.
***
Sotaa ja rauhaa — Suurvaltakilpailu, etupiirit ja Suomi
Mikko Hautala
Polttavan ajankohtainen kirja jännitteisestä suurvaltapolitiikasta ja sen murroksesta, joka vaikuttaa Suomen asemaan.​

Moskovassa ja Washingtonissa suurlähettiläänä toiminut Mikko Hautala arvioi kiristyneen suurvaltapolitiikan vaikutuksia ja pohtii kriittisesti Suomen linjaa ja strategisia valintoja. ​

Kirja tarjoaa oleellisia näkemyksiä ulkopolitiikan sisäpiiristä, kurkistaa kriisiuutisten taakse, hahmottelee kansainvälisen politiikan syvävirtauksia sekä arvioi Suomea odottavia valintoja. Kirjassa nousevat esille ”pääkallopaikoilla” toimineen Hautalan kokemukset ja havainnot. ​
***
Puuttuvat puoli miljoonaa — Väestökato ja Suomen talouden tulevaisuus
Risto Murto
Millainen tulevaisuus odottaa vanhenevaa Suomea ja sen taloutta?

Väestön ikääntyminen ja työikäisen väestön supistuminen hidastavat talouskasvua ja muovaavat rajusti Suomea lähivuosikymmeninä. Arvostettu talousasiantuntija Risto Murto pureutuu väestökehityksen kautta maamme tulevaisuuteen. Hän osoittaa, että muutoksen syvyyttä ja vaikutuksia on todennäköisesti aliarvioitu.

Herättelevässä kirjassa Murto hakee vastalääkkeitä kehityksen suunnan kääntämiseksi. Länsimaissa alhaista syntyvyyttä on yleensä korvattu korkeammalla maahanmuutolla. Onko kasvava maahanmuutto väistämättä myös Suomen tulevaisuus? Mitä voimme oppia muista maista, erityisesti Ruotsista?
***
Koronapeli — Suomen pandemiataistelun päiväkirja
Markku Mäkijärvi
Ravisteleva kertomus etulinjan koronataistelusta.

Helmikuun lopulla 2020 Markku Mäkijärvi sai tiedon ensimmäisestä positiivisesta koronatuloksesta Suomessa. Tästä käynnistyi pitkä kamppailu, jonka dramaattisista vaiheista Mäkijärvi kertoo päiväkirjojensa pohjalta.

Suomen suurin yliopistosairaala tempautui mukaan ennen näkemättömään taisteluun, jossa panoksena oli kansalaisten terveys ja henki.

Mäkijärvi kertoo niin koronataistelun saavutuksista ja johtamisesta kuin virheistä ja vääristä päätöksistä. Hän kuvaa myös pandemian vastustamisen nimissä käytyjä poliittisia pelejä, jotka usein vaikeuttivat terveydenhuollon ammattilaisten työtä.
***
Jalkapallon musta kirja — Kuningaslaji ja rahan mahti
Hannu Aaltonen & Tapio Keskitalo
Kriittinen kuvaus rahan mahdista ja tuhovoimasta huippujalkapallossa.

Kansainvälinen jalkapallo on muuttunut 2000-luvulla mahtailevaksi ja rahan ohjailemaksi bisnekseksi. Kuningaslajista on kehittynyt omalakinen leikkikenttä, jolla mellastavat oligarkit, sheikit ja jenkkimiljardöörit.

Hätkähdyttävä kirja pureutuu upporikkaisiin mahtiseuroihin, jotka eivät noudata edes lajin omia taloussääntöjä. Vaikutusvaltaiset jalkapallopomot ja kattojärjestöt ovat rämettyneet lahjusskandaaleissa. Suomen kaltaisissa pienissä jalkapallomaissa taas lasketaan pennosia.

Irvokas kehitys huipentuu 2022 MM-turnaukseen Qatarissa, jossa kustannuksista ja rakennustyöläisten kuolemantapauksista ei ole piitattu.
***
Karhuryhmä 2 — Matkalla mielen mestariksi. Tapaus: Ilpo Larha
Harri Gustafsberg & Milla Ollikainen
Karhuryhmän konkarin ensimmäinen tulikoe - karmivan piiritystapauksen läpivalaisu.

Murhasta tuomittu Ilpo Larha ampui itsensä lahtelaisessa kerrostaloasunnossa maaliskuussa 1994. Vain 25-vuotiaan Larhan itsemurha päätti piirityksen, joka on yksi Suomen tunnetuimmista rikostapauksista.

Seinän takana Larhan itsemurhan kuuli samanikäinen Karhuryhmän jäsen Harri Gustafsberg. Myöhemmin hänestä tuli Karhuryhmän kouluttaja ja operatiivinen johtaja sekä ihmismielen intohimoinen tutkija.

Gustafsberg kertoo, millaista oli aloittaa työ suuntaansa hakevassa erikoisyksikössä. Kirjassa kerrataan Larhan kujanjuoksu sekä piiritys, jossa nuori poliisi joutui katsomaan vaaraa silmästä silmään.
***
Kapinallinen — Pako Saudi-Arabiasta vapauteen
Rahaf Mohammed
Rohkean nuoren naisen hengästyttävä matka Saudi-Arabiasta kohti vapautta.

Rahaf Mohammed lähti 18-vuotiaana pakomatkalle Saudi-Arabiasta, jossa miesholhoojajärjestelmä polkee tyttöjen ja naisten oikeuksia. Jo Bangkokissa hänen passinsa vietiin, ja hän pelkäsi henkensä edestä miesten ryskyttäessä hotellihuoneen ovea. Silloin Rahaf avasi Twitter-tilin ja sai yhdessä päivässä 45 000 seuraajaa. Nämä auttoivat häntä hakemaan turvapaikkaa lännestä. Hän asuu nykyään Kanadassa ja pyrkii edistämään vapauden ja naisten oikeuksien asiaa.

Nyt Rahaf Mohammed kertoo uskomattoman tarinansa omin sanoin ja paljastaa vaietut totuudet elämästä suljetussa kuningaskunnassa.
***
Tämä ihmisen luonto
Atte Korhola
Rohkea kuvaus luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.

Oivaltava kirja auttaa ymmärtämään syvällisemmin, miten ihmisen toiminta on muokannut luontoa ja luonto ihmistä. Faktatietoa ja kerronnallisuutta yhdistämällä kirja avaa näkymiä ympäristön ja ilmaston historiaan ja tulevaisuuteen.
Ympäristömuutoksen professori Atte Korhola käsittelee rohkeasti niin tutkimustietoon liittyviä epävarmuuksia kuin tarvittavia yhteiskunnallisia muutoksia. Teos on omintakeinen hätähuuto luonnon puolesta ja näin se nousee polarisoituneen ilmasto- ja ympäristökeskustelun yläpuolelle.
***
Kamalan ihana elämä maalla
Mari Kurkiniitty
Humoristinen tositarina unelmien romahtamisesta ja uudesta noususta.

Kaupunkilaisnainen remontoi unelmiensa hevostilaa puolisonsa kanssa. Mies lähtee, ja nainen jää yksin toiveidensa ränsistyneille raunioille. Työmaa tuntuu loputtomalta, elämästä katoavat värit, kyky tuntea ja hymyillä. Vähitellen tilaa ympäröivä luonto herättää hänet uudelleen eloon. Kuinka kaupunkilainen saa elämäänsä rakennettua maalaisyhteisössä? Kuinka hän selviää kaikista kommelluksista, karkailevista hevosista, katoilevasta muurarista ja uuden elämänkumppanin etsimisestä? Kirja on kirjoitettu kaikille, jotka haaveilevat ihanasta elämästä maalla, ja vertaistueksi niille, jotka ovat lähteneet toteuttamaan unelmaansa tai taistelevat noustakseen kriisin jälkeen takaisin elämään kaikilla aisteilla.
***
Viherpesuopas — Miten merkitys muuttuu markkinoinniksi
Antti Isokangas, Jani Nipola & Riku Vassinen
Kantaa ottava kirja iskee kuin tuhat Woltia!

Paraneeko maailma kahvikuppi kerrallaan? Ovatko yritysten hyvät teot oikeasti hyviä? Voiko sosiaalista vastuuta erottaa ekologisesta? Kaikkein vastuullisimpia yrityksiä eivät ole ne, jotka puhuvat eniten teoistaan luonnon ja ihmisten hyväksi.

Yritysten käyttämistä pesuohjelmista otetaan käsittelyyn viher-, pinkki-, purppura-, sateenkaari-, ruskea- ja valveutuneisuuspesu. Ajatuksia herättävä kirja sisältää rohkeita mielipiteitä ja runsaasti käytännön esimerkkejä.
***
Talonpojan muistelmat
Heikki Haavisto
​Kertomus maaseudun sitkeästä puolustajasta, joka sai välillä maan hallituksenkin polvilleen.​


Muistelmissaan Heikki Haavisto (1935-2022) kertoo avoimesti työuransa ja elämänsä käännekohdista, pellervolaisen yrityskentän jännitteistä ja ihmisistä, joita hän kohtasi. ​

Kirja on ainutlaatuinen kertomus ujon maalaispojan noususta MTK:n johtoon ja Suomen ulkoministeriksi. Haaviston raskaimmaksi tehtäväksi muodostui saattaa maaliin Suomen EU-jäsenyys, jota hän oli aiemmin vastustanut.​
***
Erik Bruun — Graafinen suunnittelija
Ulla Aartomaa, Peter von Bruun & Sebastian von Bruun
Upea kuvakirja palkitun graafikon elämästä ja töistä.

Erik Bruun (s. 1926) on graafisen muotoilun edelläkävijä, joka teki jo uransa alussa suomalaisen julisteen historiaa. 1950-luvulla palkintoja saivat muun muassa Hartwallin Jaffat ja Hyvonin alusvaatteita mainostavat julisteet.
1960-luvulla Bruunin lukuisat matkailumainokset rakensivat Suomi-kuvaa. Hän alkoi piirtää myös tussilla eläinaiheisia julisteita, joista tunnetuin lienee ikoninen saimaannorppa. Uransa aikana Bruun on tehnyt grafiikkaa vuosikertomuksista Alkon pullojen etiketteihin.
Runsaasti kuvitettu kirja esittelee kansainvälisesti tunnetun graafisen alan legendan, joka istahtaa edelleen päivittäin työpöytänsä ääreen piirtämään.
***
Merkkien takana — Amer Sportsin tarina
Antti Parpola
Tupakasta urheiluvälinebisnekseen.

Amer on harvoja suomalaisia merkkitavaraosaajia. Amer on kulkenut pitkän tien, kasvaen tupakkatehtaasta monialakonserniksi ja takaisin yhden toimialan yhtiöksi.
Aikojen muuttuessa myös Amerin brändit muuttuivat, ja nykyään yhtiö on maailman johtavia urheiluvälineyhtiöitä. Varhaisempina vuosikymmeninä mm. Koho ja Marimekko ovat olleet osa Ameria. Tänä päivänä Amerin urheilubrändit, kuten Salomon, Peak Performance, Atomic ja Wilson tunnetaan ympäri maailman.
Kirja kertoo globaalin brändiyhtiön vaiheista ja kasvusta kansainväliseksi yhtiöksi. Samalla se kertoo maailman muutoksesta ja muuttuvasta kuluttajasta.
***
Samuli — Pimeydestä valoon
Johannes Lahtela
Samuli Edelmannin koskettava ja avoin tarina vie kuoleman porteilta takaisin elämään.

Taiteilijaperheen vilkkaasta vesasta kasvaa monilahjakas näyttelijä ja laulaja. Hän toteuttaa määrätietoisesti kunnianhimoisia unelmiaan ja menestyy. Karismaattinen ulkokuori kätkee kuitenkin taakseen pimeyttä, jota on lopulta mahdotonta päästä pakoon.

Millainen on mies, joka on tuttu julkisuuden valokeilasta, menestyksekkäistä elokuvarooleistaan ja lukuisista hittibiiseistään?

Ravisuttava teos on syntynyt kahden elämää nähneen miehen keskusteluiden pohjalta.
***
Luvattu maa
Barack Obama
Uskomaton tarina nuoren miehen kasvusta ja tiestä vapaan maailman johtajaksi​
Barack Obaman hätkähdyttävän henkilökohtainen kuvaus poliittisesta opintiestään ja ensimmäisestä virkakaudestaan presidenttinä. ​
Kirja kertoo miten yksi mies tarttui historian haasteeseen ja kohtasi muutosten ja mullistusten aikakauden. Obama johdattaa lukijan soikeaan virkahuoneeseensa sekä keskelle kuumia ja keskeisiä kansainvälisiä kriisejä ja tapahtumia. ​
Kirja sisältää kertomuksen Barack ja Michelle Obaman yhdessä kulkemasta tiestä.​
Vuoden merkittävin kirja!

Puhelin soi öisin — Mitä opin globaalina yritysjohtajana
Olli-Pekka Kallasvuo & Juhana Rossi
Millaista on elämä yritysmaailman huipulla?

Kun Olli-Pekka Kallasvuosta tuli 27-vuotiaana monialayhtiö Nokian juristi, hän sai pääjohtaja Kari Kairamolta kehotuksen selvittää yhtiön asioita. Siitä lähtien Kallasvuo on ollut päättämässä eri yritysten ratkaisuista.
Nokian juristina, talousjohtajana, johtoryhmän jäsenenä ja toimitusjohtajana Kallasvuo oli mukana rakentamassa yhtä Suomen yrityshistorian suurimmista menestystarinoista. Hän on suunnitellut yhtiöiden tulevaisuutta ja kokenut kouriintuntuvasti, miten hienot suunnitelmat onnistuvat tai romahtavat.
Kirjassa Kallasvuo kokoaa oppinsa ja muistelee kohtaamiaan yritysmaailman ja politiikan vallankäyttäjiä Suomessa ja maailmalla.
***
Barrikadeilta pankkimaailmaan — Eräänlaiset päiväkirjat 1952-1992
Björn Wahlroos
Talousvaikuttajan kumouksellinen elämä.
Björn "Nalle" Wahlroos lähti nuorena tekemään vallankumousta, mutta todellisen kumouksen hän koki edettyään pankkimaailman ytimeen. 1980-luvulla Wahlroos oli järjestelemässä Suomen talouselämää uusiksi. Hän kuvaa muistelmiensa ensimmäisessä osassa tarkan kiehtovasti kuuluisia Kouri-kauppoja, uuden Nokian syntyä sekä monia muita finanssitaistoja. Nelikymppisenä Wahlroos oli jo käynyt läpi monta elämänvaihetta: radikaalin nuoruuden sekä yliopisto- ja pankkiuran. Oli jälleen aika irtautua vanhasta ja ottaa uusi askel, Suomi kärvisteli lamassa ja tulevaisuuden näkymät olivat sumuisia.
***
Jannika B - Ihmisen muotoinen
Sanna Wikström & Jannika Wirtanen
Rakastetun artistin voimakirja ihmisenä olemisen haasteista ja kauneudesta.

Jannika B:n artistiunelman toteutuminen vei hänet onnen huipulta uupumukseen, mutta toi mukanaan suuria oivalluksia ihmisenä olemisesta. Kirjassa Jannika B jakaa oman elämän kautta syntyneitä havaintojaan rohkeudesta, unelmien tavoittelusta sekä yksinäisyyden ja riittämättömyyden kokemuksista.

Jannikan tarina näyttää, kuinka tunteiden kirjon voi kääntää voimavaraksi ja löytää näin elämäänsä seikkailun ilon.
Redrama — Liekeistä luovuuteen
Johannes Lahtela
Suositun rap-artistin hurja matka luovuuden ytimeen.

Lasse Mellberg eli Redrama on selvinnyt rankasta päihdemenneisyydestä. Addiktio vei vuosiksi syvälle ihmisyyden pohjamutiin, mutta raitistumisen ja hengellisen heräämisen kautta syntyi aivan uudenlainen luovuuden virta. Kuka lopulta on Redrama?

Räppärin koskettava elämäntarina sukeltaa syvälle taiteilijan sielunmaisemaan ja kappaleiden syntysijoille. Myös lukija pääsee ennenkokemattomalla tavalla osallistumaan luovaan prosessiin.
***
Awak Kuier
Riikka Smolander-Slotte
Nuoren koripalloilijan uskomaton tie kansainväliseksi urheilutähdeksi.

Kotkan Peli-Karhuista ponnistanut Awak Kuier nousi toukokuussa 2021 legendaarisen Dallas Wingsin riveihin. Poikkeuksellisen lahjakkaana pidetty Kuier pelasi jo 16-vuotiaana Suomen naisten koripallomaajoukkueessa, ja 19-vuotiaana hänestä tuli maineikkaan amerikkalaisen ammattilaissarjan WNBA:n ensimmäinen suomalaispelaaja. Egyptissä syntyneen ja Suomessa kasvaneen Kuierin elämää valottava kirja kertoo rohkeudesta, unelmien määrätietoisesta tavoittelusta ja ennakkoluulojen voittamisesta mutta myös maahanmuutosta, rasismista ja nuoren naisen menestyspaineista. Huikean tarinan punaisena lankana kulkee koripallo.
***
Pepe Willberg — Muuttuvat tiet
Sauli Miettinen
Laulajalegendan rosoinen elämäntarina vie uran huippuhetkiin.

Rakastettu artisti Pepe Willberg juhlii 60-vuotista uraansa. Musiikki on ollut hänelle aina etusijalla, eikä Willbergillä ole ollut tarvetta tuoda elämäänsä julkisuuteen. Matkalle on osunut myös vastoinkäymisiä, joista artisti on tähän saakka enimmäkseen vaiennut.

Vaikuttavalle uralle on mahtunut yhteistöitä toisten kansansuosikkien kanssa sekä taiteellisesti kunnianhimoisia projekteja esimerkiksi Otto Donnerin kanssa. Millaisia muistoja on jäänyt Mestareista ja Saimaa-albumista? Mitä ensimmäinen henkilökohtainen kultalevy ja Emma-patsaat merkitsevät? Willberg muistelee kirjassa uraansa suoraan ja kaunistelematta.
***


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220824/cbcb24a6/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko