[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Elo 24 11:07:50 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
WSOY:n syksyn 2022 kirjoja
Tanssija moskeijassa – Afgaaniäidin kirje pojalleen
Homeira Qaderi
Jumala ei kuule tyttölasten rukouksia. Väkevä ja ajankohtainen muistelmateos afgaaniäidin vaikeasta valinnasta. ”Uskomaton muistutus siitä, kuinka tarinat ja sanat antavat meille voimaa jopa kaikkein pelottavimmissa olosuhteissa - ja varsinkin silloin.” - New York TimesQaderi kasvoi Neuvostoliiton miehittämässä, myöhemmin Talibanin kukistamassa Kabulissa. Koko elämänsä ajan hän on taistellut naisten oikeuksien puolesta: pienenä tyttönä, nuorena opettajana, äitinä, vaimona, kirjailijana ja aktivistina. Järjestettyyn avioliittoon syntyy poikavauva, jonka Qaderi joutuu jättämään tämän ollessa alle kaksivuotias. Tanssia moskeijassa on Qaderin kirje pojalleen, jotta hän oppisi tuntemaan äitinsä. Koskettava teos muistuttaa, kuinka tärkeää meidän on kuulla kaikista heikoimpien äänet.Homeira Qaderi (s. 1980) on afganistanilainen kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti. Hän oli poikansa kanssa yksi viimeisistä afganistanilaisista, jotka pääsivät pois Talibanin vallan alle joutuneesta Kabulista syyskuussa 2021.
***
Rikos ja rahastus – Suurimmat sijoitushuijaukset meillä ja maailmalla
Karo Hämäläinen
Tosielämän pahimmat finanssitrillerit.
Häikäilemättömimmät huijaukset Charles Ponzista Bernard Madoffiin ja WinCapitaan.
Taloustoimittaja Karo Hämäläinen kutoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista kutkuttavia trillereitä. Hän etsii vastausta siihen, mikä saa hyväuskoiset kansalaiset haksahtamaan kerta toisensa jälkeen WinCapitan kaltaisiin ponzi-huijauksiin, itsensä Charles Ponzin 1900-luvun alussa tekemiä petoksia unohtamatta. Mikä suurimpia huijareita ajaa ja miten heidän valheensa on saanut elää niin pitkään?

Rikos ja rahastus on jännittävä sukellus finanssimaailman pimeälle puolelle. Tätä on talouden true crime tuhoisimmillaan.
***
Freezing Order – Tositarina rahanpesusta, salamurhista ja hengenvaarallisesta kamppailusta Vladimir Putinia vastaan
Bill Browder
Viisitoista vuotta Putinin tappolistallaTosielämän trilleri yhden miehen hengenvaarallisesta kissa ja hiiri -leikistä Putinin hallintoa vastaanKun Venäjän valtio kaappasi yhdysvaltalaisen liikemiehen Bill Browderin miljardien arvoisen sijoitusyhtiön ja murhasi tämän lakimiehen Sergei Magnitskin, Browder kirjoitti kokemastaan kansainväliseksi bestselleriksi nousseen kirjan Red Notice. Kirjan ansiosta monen Magnitskin murhaan sekaantuneen venäläisen maahantulo useaan länsimaahan on kielletty.Freezing Order jatkaa tarinaa Putinin hallinnon ja Browderin välisestä kuolettavasta kissa ja hiiri -leikistä. Mitä lähemmäs Browder tiimeineen on päässyt Magnitskin murhaajia ja varastettuja rahoja, sitä kovemmaksi ovat Venäjän otteet muuttuneet. Browder kuvaa surrealistista salamurhien, vakoilujuonien ja mielikuvituksellisen propagandan maailmaa, jonka keskellä hän on viimeiset viisitoista vuotta elänyt.Browder paljastaa myös oman kampanjansa yhteydet Putinin pyrkimyksiin vaikuttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin surullisenkuuluisan Helsingin huippukokouksen aikana.Bill Browder (s. 1964) on Yhdysvaltain kommunistisen puolueen presidenttiehdokkaan Earl Browderin pojanpoika. Piinkovaksi kapitalistiksi varttunut Browder hallinnoi Venäjän suurinta sijoitusrahastoa, kunnes maan viranomaiset lakkauttivat sen tekaistuin veronkiertosyyttein vuonna 2007 ja murhasivat Browderin lakimiehen Sergei Magnitskin. Siitä lähtien Browder on kampanjoinut saadakseen Magnitskin murhaajat vastuuseen ja paljastaakseen, kenen taskuihin ryöstetyt miljoonat ovat päätyneet.
***
Marraskuu 1942 – Kohtalonkuukausi tavallisten ihmisten silmin
Peter Englund
Ihmisiä historian käännekohdassa
Marraskuun 1942 alussa natsi-Saksa liittolaisineen oli voittamassa toisen maailmansodan. Saman kuun lopussa oli selvää, että akselivaltojen häviö oli vain ajan kysymys. Suosittu historioitsija Peter Englund kertoo tavallisten ihmisten kohtaloiden kautta, mitä tuon ratkaisevan kuukauden aikana tapahtui.
Stalingrad, El Alamein ja Guadalcanal ovat paikannimiä, jotka ovat tuttuja muillekin kuin sotahistorian harrastajille. Eri puolilla maapalloa tapahtuneissa suurissa taisteluissa liittoutuneet pääsivät ensi kertaa niskan päälle. Ratkaisutaistelujen nimet peittävät kuitenkin alleen sen, ettei sota tapahtunut vain strategisilla kartoilla vaan ihmisten elämässä. Historian mestarillisena elävoittäjänä tunnettu Englund on koonnut 39:n aikalaisen muistiinpanoista, kirjeistä ja päiväkirjamerkinnöistä lukijan otteessaan pitävän kertomuksen. Siitä hahmottuu paitsi ratkaisevan kuukauden kulku, myös kuva siitä, mitä sota merkitsi tavallisille ihmisille. Ääneen pääsevät muun muassa sotilaat taistelun kaaoksessa ja pommituslennoilla, kotiäiti Long Islandilla, haaksirikkoutunut merimies, 12-vuotias shanghailainen tyttö, japanilaisten seksiorja Koreassa ja tavallinen suomalainen sotilas Syvärillä.
***
Venäjän vallankumous ja sisällissota
Antony Beevor
Maailman verisimmän sisällissodan historia.
Historioitsija Antony Beevor kertoo uusiin arkistolähteisiin nojaten Venäjän sisällissodan tarinan koko kauheudessaan ja osoittaa, miten sodan laineet ovat lyöneet omaan aikaamme saakka.
Venäjän vallankumous ja sitä seurannut sisällissota ravisteli maailmanjärjestystä. Suomelle Leninin valtaannousu avasi ikkunan itsenäisyyteen – ja laukaisi omaan sisällissotaamme johtaneet tapahtumat. Bolsevismin pelko juurtui Eurooppaan ja siivitti 15 vuotta myöhemmin Hitlerin valtaan. Uudessa kirjassaan palkittu brittiläinen historioitsija Antony Beevor näyttää Venäjän sisällissodan koko verisyydessään. Valkoisten joukoilla ei alun alkaenkaan ollut mahdollisuuksia päihittää Trostkin johtamaa puna-armeijaa, mutta länsivaltojen sekaantumisen seurauksena sota jatkui neljä vuotta. Sodassa ei säästetty ketään, ja sen päätyttyä yli 10 miljoonaa ihmistä oli menettänyt henkensä.Tuoreisiin arkistolähteisiin turvautuen Beevor piirtää kauhistuttavan tarkan kuvan Venäjän kaaoksen vuosista ja syvenevästä väkivallan kierteestä, joka jätti pysyvän jäljen venäläiseen yhteiskuntaan. Vallankumouksen tarinaa elävöittävät lukuiset aikalaiskertomukset: ääneen pääsee niin petrogradilainen työläinen, taistelukentällä karaistunut ratsuväen upseeri kuin improvisoidun kenttäsairaalan naislääkäri.
***
J. R. R. Tolkien: Elämänkerta
Humphrey Carpenter
Tarutaiturin elämän sykähdyttävä syväluotaus.
Humphrey Carpenterin J. R. R. Tolkien: Elämäkerta esittelee kattavasti hobittien ja Keski-Maan luojan matkan köyhästä orpopojasta maailman suosituimmaksi fantasiakirjailijaksi.
J. R. R. Tolkienin omiin arkistoihin ja suvun sekä ystävien haastatteluihin perustuva elämäkerta kertoo kiehtovan tarinan muinaiskielistä kiinnostuneesta pojasta, joka kehitteli omia ”haltiakieliään” ja niiden puhujille sankarillisen historian. Aineksista syntyi miljoonien lukijoiden rakastama Taru Sormusten herrasta, jonka maailmaa Tolkien hienosääti koko ikänsä ja toimi samalla arvostettuna professorina Oxfordissa.

”Yksi mielenkiintoisimmista ja nautinnollisimmista kirjallisuuden suurnimien elämäkerroista.” The Times

J. R. R. Tolkien: Elämäkerta julkaistaan tarkistettuna suomennoksena Tolkienin syntymän 130-vuotisjuhlan kunniaksi.
Sopimaton
Pirkko Saisio
Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio.
Pirkko Saisio – Sopimaton on karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan intiimi elämäkerta.
Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Vaikka hän on ammentanut ylistettyihin romaaneihinsa omaa elämäänsä, on persoona taiteilijan takana jäänyt monille arvoitukseksi. Pirkko Saisio – Sopimaton paljastaa kehutun kirjailijan yksityisen puolen, myös heikot kohdat ja häpeälliset hetket. Kirjassa Saisio puhuu avoimesti elämänsä käännekohdista, rakastumisistaan, eroistaan, hurmioitumisen hetkistään ja skandaaleista, kuten siitä, jonka hänen naissuhteensa teatterikoulussa synnytti. Saisio ei ole koskaan sopinut hänelle annettuihin rooleihin: kommunistisen perheen lapsi, taistolainen, työläiskirjailija, vihervasemmistolainen, nainen, äiti, homoseksuaali. Kirja kertoo, miksi. Elämäkerta on ikonisen Saision epätodennäköinen tarina liki kirjattoman kodin lapsesta yhdeksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista.
***
Ari Vatanen – Poika joka kesytti auton
Minna Kettunen
”Auton voi kesyttää, elämää ei. Elämä kesyttää meidät.”
Ari Vatanen kertoo elämäkerrassaan, miten isänsä menettäneestä tuupovaaralaispojasta kehkeytyi maailman nopein mies – ja minkä hinnan menestyksestä joutui maksamaan.
Kahdeksanvuotias Ari todisti isänsä kuolemaa kolarissa ja päätti kesyttää auton. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän voitti rallin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena. Nuoren rallitähden hurja ajotyyli ihastutti yleisöä ympäri maailman, kunnes raju kolari Argentiinan rallissa vei miehen kuoleman porteille. Kuin ihmeen kaupalla Vatanen toipui fyysisesti, mutta onnettomuuden henkiset arvet olivat syvässä. Läheistensä sinnikkäällä tuella Vatanen selätti masennuksen, palasi auton rattiin ja voitti aavikkorallien maailmanmestaruuden 1997. Legendaarisen ralliuran jälkeen Vatanen onnistui luomaan itsensä uudelleen: hänestä kuoriutui menestynyt poliitikko, europarlamentin jäsen ja Ranskan suosituin suomalainen. ”Minua on nimitetty pyhäkoulupojaksi, maitopojaksi ja maallikkosaarnaajaksi, mutta istuessani ratin taakse kilpailun alkaessa minulle kasvoi sarvet päähän.”
***
Aivokirurgin muistelmat
Juha Hernesniemi
Maailmankuulun neurokirurgin kiehtova elämäntarina.Juha Hernesniemi kertoo avoimesti, millaista on olla yksi parhaista maailman stressaavimmassa ammatissa ja mikä oli menestyksen hinta.Juha Hernesniemi nosti työuransa aikana Helsingin yliopistollisen sairaalan aivokirurgian kansainväliseksi mekaksi. Poikkeuksellinen kunnianhimo ja jatkuva halu kehittyä paremmaksi veivät pienen pohjalaiskylän pojan maailman huipulle. Elämäkerrassaan Hernesniemi kertoo avoimesti kovista oppivuosistaan ja lääkärintyöstään Suomessa, mutta myös eri puolilla maailmaa, Floridasta Nepaliin ja Kiinaan. Hän avautuu uransa huippuhetkistä ja pohjakosketuksista, armottomasta kilpailusta sekä hämmästyttävistä ja traagisistakin potilastapauksista, joita hän ei koskaan unohda.Juha Hernesniemi (s.1947) on 50-vuotisen uransa aikana suorittanut yli 16 000 aivoleikkausta. Hernesniemelle myönnettiin ensimmäinen arkkiatri Risto Pelkosen palkinto Tampereen lääkäripäivillä maaliskuussa 2007. Perusteluissa Hernesniemeä kuvailtiin hyväksi lääkäriksi, ”joka on merkittävästi edistänyt lääkärin työn tiedollista ja taidollista sekä ihmisläheistä osaamista”.
***
K2 – Kyösti Kakkosen tie huipulle
Jari Korkki
Suomen ovelimman kauppamiehen elämäkerta.Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen on kulkenut pitkän tien Kiihtelysvaaran turvesoilta Helsingin Bulevardin kattokruunujen loisteeseen. Matkalla halpakaupan keisariksi karttui tuhansia työtunteja ja satoja ylinopeussakkoja - ja väliin pelattiin kovaakin.Tokmannin perustajana tunnetun Kyösti Kakkosen elämäkerta kertoo veijariromaanin lailla kulkevan tarinan vahvatahtoisesta, hurmaavasta ja velmusta miehestä, jonka bisnesvainu ja nopeat liikkeet ovat herättäneet kanssaihmisissä niin ihastusta kuin kauhua.Kirja paljastaa myös kauppamiehen herkemmän puolen - ja mesenaatin, jonka suomalaisen designtaiteen kokoelma vetää vertoja Suomen Lasi- ja Designmuseoiden vastaaville.Kyösti Kakkonen ei peittele uskoaan suomalaiseen yrittäjyyteen ja kovaan työntekoon. Välillä on rapatessa roiskunut, kun on jaettu markkinaosuuksia - tai vaalirahaa.Kuten Kakkonen itse toteaa: ”Meille tehtiin kepposia, mutta kyllä mekin niitä teimme.”Jari Korkki on kokenut politiikan toimittaja ja kirjailija, jonka edellinen kirja, Kalervo Kummolan elämäkerta Kale - Rautakansleri sai myönteisen vastaanoton.
***
Naisvankilan pomo
Kaisa Tammi
Tarinoita kaltereiden molemmilta puolilta
Vahva elämäkerrallinen tarina lähiöhelvetistä naisvankilan johtajaksi nousseesta Kaisa Tammesta ja hänen todistamistaan ihmiskohtaloista.
Kaisa Tammi on arvostettu vankilanjohta­ja, mutta jos kohtalo olisi puuttunut peliin, hän saattaisi olla kaltereiden toisella puo­lella. Tammen vahva omaelämäkerrallinen kirja kertoo hänen nousustaan lähiöhelvetistä Vanajan vankilan johtajaksi ja yhteiskunnan hyljeksi­tyimpien naisten puolestapuhujaksi. Tammi avaa naisrikollisiin liitettyjä myyttejä ja kertoo työssään todistamistaan rujoista ja rii­paisevista mutta myös toivoa antavista ihmiskoh­taloista sekä siitä, miten raskas työ vankilassa on muuttanut häntä itseään. Tammi paljastaa myös, millaista on ollut tehdä uraa miesvaltaisessa, nai­sia usein ylenkatsovassa maailmassa.
***
Toimittajana Kabulissa
Maija Liuhto
Suomalaisnainen maailman vaarallisimmassa maassa.

Toimittajana Kabulissa avaa sodan runtelemaa Afganistania naisreportterin silmin.

Kun Maija Liuhto saapui Afganistaniin kuusi vuotta sitten, hän pelkäsi tehneensä kohtalokkaan virheen. Kansainväliset joukot olivat vetäytymässä maasta, Taliban sai jatkuvasti lisää alueita valtaansa, ja pommi-iskut ja sieppaukset olivat arkipäivää Liuhdon kotikadulla Kabulissa. Silti hän alkoi raportoida maasta, jolle ei enää jaksettu antaa paljon huomiota lännessä. Toimittajana Kabulissa vie lukijan keskelle Afganistanin vaarallisia poliittisia kiemuroita, uskonsotureiden olohuoneita ja pommi-iskujen jälkimaininkeja. Äärimmäisyyksien maassa Liuhto sai kokea sekä vaarallisia läheltä piti -tilanteita että unohtumattomia seikkailuita. Hän kiipesi salaa Afganistanin armeijan evakuointilennolle Kandaharissa, jahtasi terroristijohtajan haastattelua ja tutustui poliisipäällikköön, joka jo seuraavana päivänä kuoli hyökkäyksessä. Vuonna 2021 Liuhto palasi Talibanin haltuun ottamaan maahan. Henkilökohtaisessa reportaasikirjassa avataan unohdetun konfliktin äärimmäistä hintaa maan surullisen mutta kiehtovan arjen kautta.
***

Vuosi Toscanan kukkuloilla
Marja Vesala
La dolce vitan jäljillä Italiassa.
Vuosi Toscanan kukkuloilla on lämminhenkinen ja elämänmakuinen kertomus oravanpyörästä hypänneen suomalaispariskunnan vuodesta maailmankuululla viinialueella.
Italialle sydämensä menettänyt pariskunta saa yllättävän tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. He jättävät päivätyönsä Suomessa, ottavat vastaan pestin talonvahteina Toscanassa ja ovat pian töissä läheisellä viinitilalla. Heidän matkassaan tutustutaan maaseudun värikkääseen elämänmenoon, kuullaan paikallisten tarinoita, kurkistellaan mammojen keittiöihin, osallistutaan viininkorjuuseen ja maistetaan maailman parasta oliiviöljyä. Välillä kuljeskellaan rauhassa keskiaikaisissa kylissä ja viinikellareissa – toisinaan taas juostaan karkuun villisikoja, istutaan hinausauton kyydissä tai vietetään unohtumatonta iltaa kotikylän bingossa.
***
Danny – Koko show
Antti Heikkinen
Koko show alusta loppuun.
Poikkeuksellisen taitavan kertojan huikea sukellus Ison D:n elämään. Kuinka Ilkka Lipsasesta tuli viihdetaivaan kiintotähti nimeltä Danny?
Olet kuullut Armista ja erään viihdetaiteilijan naissuhteista, mutta itse Dannysta et tiedä paljoakaan.

Antti Heikkinen on saanut avaimet Ilkka Lipsasen arkistoon ja koonnut yhdessä laulajan kanssa ennennäkemättömän tarkan kuvan siitä, kuinka Dannysta tuli juuri se Iso D, jonka tunnemme. Heikkinen kertoo Dannyn elämän ensimmäiset 80 vuotta häikäilemättömällä elämäkerturin vaistolla.

Ennen nykyistä laululintuselle laulavaa Dannya oli aivan toisenlainen Danny, joka lauloi Suomen 75-vuotispäivänä Tämä taivas tämä maa. Ennen sitä Dannya oli Armi Aavikon kanssa duettona laulanut hempeä Danny, ja vielä paljon aiemmin syrjäisillä seurojentaloilla testosteronia uhkunut nuori niittivyömies.

Ja aivan ensin oli nuori Ilkka Lipsanen, joka tietää, mistä kaikki alkoi.
***
Noora Räty – Leijonakuningatar
Marika Lehto
Noora Rädyn tie pihapeleistä parrasvaloihin.
Sykähdyttävä tositarina poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja voitontahdosta, stereotypioiden murtamisesta sekä tasa-arvon tavoittelusta keskellä miehistä maailmaa.
Noora Räty oli lapsena ylivertainen poikien pihapeleissä ja unelmoi kehittyvänsä jonakin päivänä maailman parhaaksi jääkiekkomaalivahdiksi. Vielä teini-iässäkin Räty pärjäsi ikäisilleen pojille hyvin, mutta lopulta hänen oli tunnustettava tosiasiat: kun lahjakkaimmat nuorukaiset lähtivät liigapolulle haaveilemaan NHL-miljoonista, Rädyn piti keksiä itse, miten jatkaa unelmansa tavoittelua.Noora Rädyn tarina vie Espoosta maailmalle ja pukukopin perukoilta palkintogaaloihin. Leijonakuningatar on kertomus huikeista voitoista, katkerista pettymyksistä, henkisestä kasvusta, vaikeista valinnoista, vääristyneestä valmennuskulttuurista sekä ennen kaikkea äärimmäisestä periksiantamattomuudesta.
***
Adrenaliini – Ennenkuulumaton tarinani
Zlatan Ibrahimović & Luigi Garlando
”Olen neljäkymmentä. Olen jumala, mutta vanheneva sellainen.”
”Jalkapalloilija Ibran tuntevat kaikki, mutta eivät miestä sen takana. Tässä iässä on tapana vetää viiva paperille, ynnätä yhteen ja tehdä ensimmäinen välitilinpäätös."
Nelikymppinen Zlatan kertoo muistelmissaan, miltä tuntuu kun ura jalkapalloilijana on pian takana eikä tulevasta ole tietoa; kuinka takaraivossa jomottaa pelko, mistä vastedes saa adrenaliinia ja potkua elämään. Adrenaliini. Ennenkuulemattomat tarinani paljastaa, miten tinkimättömästi Zlatan itse suhtautuu pelaamiseen ja odottaa myös joukkuetovereiltaan samanlaista panosta harjoituksista ja peleistä toisiin. Zlatan avautuu myös rankoista uhrauksista, joita urheilija joutuu tekemään, siitä miten elää yhä parhaita hetkiään saapuessaan meluavalle stadionille – ja siitä kuinka hän sai vihdoin italialaiset puolelleen Sanremon musiikkifestivaalin lavalla.
***
Rikostarinoita maailmalta
Siru Vallela (toim.)
Tämä maailmanympärysmatka karmii selkäpiitäsi! Matkatoimittajien true crime -tarinat vievät kylmäävälle matkalle maailman ympäri. Kulttuuri vaihtuu, ihmismielen pimeä puoli pysyy. Kokeneet matkatoimittajat törmäävät usein reissuillaan kohteiden kulttuuria kohahduttaneisiin tapauksiin. Todellista jännitystä tihkuvalla maailmanympärysmatkalla kuljetaan 15 maahan, joissa kaikissa on koettu hirmuisia kohtaloja. Menneisyyden ja oman aikamme rikostarinat johdattavat samalla matkalle ihmismielen pimeyteen. Mukana on sekä uusia, selvittämättömiä murhamysteerejä että legendaarisia rikostapauksia, kuten Alcatrazin pako. Oliko japanilainen joukkoitsemurha sittenkään itsemurha? Kuka kaappasi teloitetun tansanialaispäällikön pään? Millainen outo murhatapaus sai Irlannin sekaisin? Rikostarinoita kertovat suomalaisen matkamedia Tripsterin matkatoimittajat. Matkamedia Tripsterin päätoimittaja Siru Valleala on toimittanut kirjan ja kirjoittanut puolet tarinoista. Valleala on aiemmin kirjoittanut Tripsterin matkaoppaita ja tehnyt itse maailmanympärysmatkan, jonka reittiä rikoskertomusten reitti pitkälti kulkee. Ääneen pääsevät myös Paula Kultanen Ribas (Barcelona), Aino Tanhua (Tansania), Antti Helin (Thaimaa), Liisa Helve-Sibaja (Sveitsi), Moona Laakso (Irlanti), Reetta Kemppi (Kalifornia) ja Soile Vauhkonen (Tukholma).
***

Kuoleman seitsemän ikää
Richard Shepherd
”Tämä kirja kertoo kuolemasta, mutta vien siinä lukijan matkalle läpi elämän.”
Ison-Britannian tunnetuin patologi ja ylistetyn Epäluonnolliset syyt -kirjan kirjoittaja käy läpi ihmisen elämänkaaren arvoituksellisten kuolemantapausten kautta.
Oikeuspatologi Richard Shepherd on viettänyt elämänsä kuolleiden parissa. Kirjassaan hän kertoo 24:stä itseään ja kollegoitaan askarruttaneesta ruumiinavauksesta, jotka luotaavat ihmiselämää vauva-ajasta vanhuuteen. Oli kuolemansyy sitten murha, sairaus tai onnettomuus, jokaisella ruumiilla on jotain kerrottavaa kuolevaisuudesta, julmuudesta, oikeudenmukaisuudesta sekä elämästä itsestään. ”Jokainen luku on kuin taiten laadittu rikoskertomus” – Daily Telegraph
***
Sielujen puolustaja – Piispana Helsingissä
Eero Huovinen
”On enemmän sitä, mikä meitä yhdistää, kuin sitä, mikä meitä erottaa.”
Muistelmissaan Eero Huovinen kertoo persoonallisella tavallaan, millaista oli toimia piispana Helsingissä. Yliopistolta kirkkoon siirtynyt mies joutui vaikeiden haasteiden eteen. Miten kohdata kadun miehet ja naiset, papit, poliitikot ja paavit?
Eero Huovinen on yksi näkyvimmistä ja rakastetuimmista piispoistamme. Hänen piispakauteensa Helsingissä osui kansakuntaa järkyttäneitä tragedioita ja kirkkoa repiviä kiistoja. Piispan sarkaan kuului työtä seurakuntalaisten ja pappien, lasten ja vanhusten, työttömien ja asunnottomien, median ja parlamentin kanssa. Lukija pääsee kurkistamaan myös kirkon kulissien taakse. Ekumeeniset tehtävät veivät Huovisen maailmalle, mutta omaan kaupunkiinsa Stadiin hän palasi aina mielellään. Kutsumuksensa ydintä Huovinen ei ole halunnut unohtaa: Miten puhua Jumalasta ja hänen armostaan? Piispaksi tulo oli suuri muutos koko Huovisen perheelle, ja eniten oppimista oli tuoreella piispalla itsellään. Huovinen kuvaa työtään ja ajatuksiaan omalla lämpimän viisaalla ja tärkeilemättömällä tavallaan.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220824/7c6dcf82/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko