[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atenan syksyn 2022 teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Elo 15 13:21:01 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
 Atenan syksyn 2022 kirjoja

Vieras eläin – ja muita uusia luontokappaleita
Riikka Kaihovaara
Ajatuksia ravitseva teos palauttaa ihmisen muiden eläinten joukkoon.
Kaikella elollisella on nälkä. Elämä nielee elämää. Ihminen on osa lajien verkostoa, ruokailija mutta myös itse ruokaa. Miten löytää paikkansa maailmassa, jossa kaikki on tuntevaa ja tietoista ja jossa kärsimyksen tuottamista ei voi välttää?
Vieras eläin kurottaa ihmiskeskeisyyden yli ja kysyy, voimmeko me määritellä muiden lajien kokemuksia. Kiehtova teos kuhisee yllättäviä faktoja ja mieltä myllertäviä pohdintoja. Niin ihmisen kuin muidenkin eläinten elämä pelkistyy perusasioiksi: ruumiillisuuden kokemukseksi, kuoleman hyväksymiseksi, elämän jatkumiseksi.


Suomen historian jännät naiset – Selvänäkijöitä, sotilaita, saarnaajia ja silmänkääntäjiä
Maria Pettersson
Historiaherkku suomalaisista jännistä naisista, joiden tarinan haluat kuulla.
Kukkotappeluja järjestänyt viinatehtailija, poliitikkoja ohjeistanut selvänäkijä, heimosotaretkeen osallistunut sirkustaiteilija – nyt tutustutaan Suomen historian jänniin naisiin! Huippusuositun Historian jännien naisten sisarteos esittelee kotimaan kiinnostavia naishahmoja, jotka ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin.
Suomessakin jännät naiset olivat hyväsydämisiä, pahansisuisia, auttavaisia ja itsekkäitä. He kulkivat omaa polkuaan, rikkoivat rajoja ja raivasivat tietä. He tekivät asioita, jotka eivät olleet naisille sopivia – ja tietenkin elivät poikkeuksellisen kiinnostavan elämän.

Syvärin takana – Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäinen 1941–1943
Mikko Porvali
Suositun sotahistorioitsijan teos sitoo suomalaiset kaukopartiot suursodan tapahtumiin ja kansainvälisen vakoilun maailmaan.
Syksyllä 1941 Suomi pysäytti hyökkäyksensä Leningradin edustalle, ja partiotiedustelun painopiste siirtyi Aunukseen ja Äänisjärven taakse.
Syvärin takana kuvaa Päämajan alaisen tiedusteluyksikön toimintaa kevääseen 1943 asti. Partiomatkojen ohella kuvaus keskittyy tiedustelutyön johtamiseen ja yhteistyöhön liittolaisten kesken. Suomi hankki, jakoi ja vastaanotti tietoja sodassa, joka laajeni yhä vahvemmin myös radioaalloille.
Kohti itää -menestysteoksen jatko-osa perustuu alkuperäislähteisiin, kuten tiedustelupäiväkirjoihin ja sotavankikuulusteluihin.

Kaksoisagentit – Normandian maihinnousun suuri vakoiluoperaatio
Ben Macintyre
Tosielämän vakoojatarinoiden mestari kertoo petoksen verkoista ja toisen maailmansodan ratkaisun hetkistä.
Normandian maihinnousu oli mestarillinen sotilasoperaatio, jonka takana oli todellinen tiedustelun taidonnäyte. Liittoutuneiden puolelle käännytetyt vihollisen vakoojat uskottelivat Saksalle, että maihinnousu tapahtuisi muualla.
Vakoojaryhmä oli historian erikoisimpia: serbialainen playboy, puolalainen hävittäjälentäjä, perulainen seurapiirikaunotar, eksentrinen espanjalainen ja ailahteleva ranskalainen. Onnistuminen riippui salaperäisestä kuudennesta vakoojasta, josta kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa.
Vakooja ja petturi- ja Agentti Sonja -kirjailija tempaa mukaansa jälleen kerran.

Kadut, kentät ja katsomot – Jalkapalloderbyjen kiihko ja lumo
Mika Rissanen
Kiihkeä tietokirja eurooppalaisista jalkapalloheimoista.
Jalkapalloseuran kannattaminen huipentuu, kun omat kohtaavat arkkivihollisen: pintaan nousevat paikalliset, poliittiset ja uskonnolliset identiteetit.
Glasgow’n katsomoissa liehuvat Irlannin liput ja Union Jack. Rostockissa ja Hampurissa vastakkain ovat ossit ja wessit, oikeisto ja vasemmisto. Politiikka näkyy Espanjan El Clásicossakin. Aina kannatus ei seuraa ilmeisiä jakolinjoja: esimerkiksi Istanbulissa se kulkee suvussa.
Tietokirjallisuuden Finlandia-palkitun tekijän teos 11 klassikko-otteluparista kertoo Euroopan historiasta ja nykypäivästä. Kentän ulkopuolinen maailma heijastuu jalkapalloon, toisinaan myös päinvastoin.

Valkoisen uskon soturi – Jääkäripappi ja SS-mies Kalervo Kurkiala
André Swanström
Ravisuttava elämäkerta vie suomalaisen äärioikeiston juurille.
Maaliskuussa 1943 SS-mantteliin pukeutunut ryhdikäs mies käveli kohti bunkkeria, Heinrich Himmlerin päämajaa. Tarkoitus oli keskustella suomalaisen SS-pataljoonan jatkosta saksalaisten rinnalla. Mies oli Kalervo Kurkiala, pataljoonan yhdysupseeri ja sotilaspastori, jonka elämää värittivät venäläisviha, uskonto ja isänmaa.
Valkoisen uskon soturi seuraa Kurkialan taivalta jääkäriliikkeestä Suomen sisällissotaan, lapuanliikkeeseen, IKL:ään, talvi- ja jatkosodan rintamille sekä lopulta kansallissosialismin helmaan. Fasistisen sotilaspastorin tarina on vaikuttava läpileikkaus suomalaisen äärioikeiston pitkästä historiasta.

Sturmbock – Tutkimuksia Lapin sodan linnoitteisiin
Aleksi Rikkinen & Emil Kastehelmi
Poikkeuksellinen tietokirja Lapin sodan suurimmasta puolustuslinjasta.
Saksa rakensi vuonna 1944 Käsivarren Lappiin massiivisen puolustuslinjan turvaamaan Saksan asemaa arktisella alueella. Vankityövoiman avulla tuntureille nousi vahva linnoitus Lapin sodan tuhansille saksalaissotilaille.
Sodan jälkeen Sturmbock-linja kasvoi umpeen ja unohtui, kunnes nuoret historiantutkijat Kastehelmi ja Rikkinen ryhtyivät selvittämään sen salaisuuksia perusteellisin maastotutkimuksin ja arkistoista löytyvien lähteiden avulla. Runsaasti kuvitettu tietoteos paneutuu puolustuslinjan syntyyn ja merkitykseen. Lisäksi se kertoo ainutlaatuisella tavalla tutkimusmatkasta pohjoisen erämaihin ja historiaan.

Kylmää rauhaa – Kekkonen, sotilastiedustelu ja Tšekkoslovakian miehitys
Pekka Turunen
Vuonna 1968 Suomessa uskottiin, että neuvostopanssarit olivat rajoillamme. Mitä todellisuudessa tapahtui?
Tšekkoslovakian miehitys herätti Suomessa pelkoja. Varusmiesten lomia peruttiin, joukkoja vietiin metsiin ja rannikolla valmistauduttiin torjumaan kohti Kotkaa edennyt punalaivasto. Näin ainakin muistetaan.
Todellisuudessa kaikki jatkui normaalina kasarmeilla, rajoilla ja rajojen takana. Maan johto ja presidentti Kekkonen olivat ahdistuneita paineen alla, mutta sotilastiedustelulla oli hyvä käsitys tilanteesta. Uhasta kasvoi silti lähihistoriamme suurin valemuisto.
Kylmää rauhaa oikoo aikakauden poliittiseen historiaan liittyviä virheellisiä käsityksiä.

Paha valta – Kuinka se muuttaa meitä kaikkia
Brian Klaas
Järisyttävä tietokirja kysyy, turmeleeko valta vai vetääkö se puoleensa vain pahoja ihmisiä.
Päätyykö politiikan huipulle pelkästään valehtelijoita? Miksi narsistit saavat parempaa palkkaa kuin muut? Entä jos sinä olisit yksinvaltias, pystyisitkö vastustamaan kiusausta ryövätä valtion kassa tai heittää vastustajasi tyrmään?
Viihdyttävässä ja oivaltavassa teoksessa tavataan niin ahneita diktaattoreita, vaarallisten kulttien johtajia kuin kapinallisia, kun etsitään vastausta siihen, miksi valta viettelee ja kuinka se muuttaa ihmisiä. Värikkäät tapaukset niin historiasta kuin kirjailijan tutkimuksista ympäri maailman paljastavat myös, miten voisimme saada valtaan aiempaa parempia ihmisiä.

Tukahdutettu kaupunki – Elämää, kuolemaa ja vastarintaa Tiibetissä
Barbara Demick
Historiaa ja nykyhetkeä luotaava kirja kertoo hyytävästi Tiibetin epätoivosta.
Yli 150 tiibetiläistä on tehnyt polttoitsemurhan tai yrittänyt sitä protestina Kiinan sortotoimille. Toimittaja Barbara Demick matkusti protestien keskukseen Ngabaan tutkimaan ilmiötä.
Vetävä tietokirja kuvaa vaikuttavasti yhteisöä, jossa sotilailla on aseiden lisäksi vaahtosammuttimet. Ngabalaiset kertovat kotikylänsä muutoksesta kontrollin läpitunkemaksi kaupungiksi, jossa vapauden puute johtaa epätoivoisiin tekoihin.
Palkittu tekijä on aiemmin julkaissut myyntimenestyksen Suljettu maa.

Kaksi vapaussotaa – Viha, vallankumous, terrori ja uuden alku 1905–1919
Touko Perko
Asiantunteva tietokirja paljastaa, että vuoden 1918 sisällissodan taustalla oli vuosien vihapuhe.
Vuonna 1917 Suomessa lietsottiin taisteluhenkeä. Se johti väkivaltaisuuksiin ja räjähti sitten sisällissodaksi murhineen, teloituksineen ja vankileireineen. Viha ei syntynyt tyhjästä, vaan taustalla oli kovia puheita, joita oli kuultu ainakin suurlakosta 1905 asti. Sodan jälkeen rakennettiin rauhaa, mutta sekä valkoisessa Suomessa että Venäjälle paenneiden punaisten keskuudessa haudottiin yhä väkivaltaisia ajatuksia.
Sisällissota ja terrori nähdään edelleen ilmiönä, joka vain tapahtui. Kaksi vapaussotaa pureutuu aikalaistekstien ja tutkimuksen kautta aktiiviseen toimintaan, joka siihen johti.

Iskusäveliä – Suomalaisen tanssimusiikin varhaishistoria
Marko Tikka
Painavaa asiaa kevyen musiikin historian vähemmän tunnetuista vaiheista.
Kultainen nuoruus, Meksikon pikajuna, Vesivehmaan jenkka… Suomen iskelmähistorian klassikot tunnetaan. Mutta minkälainen oli suomalaisen kevyen musiikin alkutaival?
Iskusäveliä luotaa tanssimusiikin kehitystä 1920-luvun rahisevista gramofonikiekoista 1950-luvun iskelmäkuninkaallisiin ja kartoittaa myös iskelmän tutkimattomia polkuja. Miten eurooppalaiset ja amerikkalaiset virtaukset vaikuttivat kotimaiseen musiikkiin? Miten tanssimusiikista tuli ammatti soittajille, sanoittajille ja säveltäjille? Miksi Yle asetti osan iskelmistä soittokieltoon?
Marko Tikka voitti Finlandia-palkinnon edellisellä teoksellaan Kielletyt leikit.

Uudet silkkitiet
Peter Frankopan
Silkkitiet-kirjailijan visionäärinen teos tulevaisuuden maailmanpolitiikasta ja konflikteista.
Viime vuosina länsimaiden politiikkaa on hallinnut vastakkainasettelu. Samaan aikaan Aasian silkkitiet ovat heränneet uuteen kukoistukseen, kun muinaisten kauppareittien varrelle versoaa uusien, dynaamisten suhteiden verkosto.
Peter Frankopan jatkaa Silkkitiet-menestyskirjan teemoja historiasta tulevaisuuteen. Teos vie silmiä avaavalle matkalle Kiinan valtavista kauppahankkeista ja Keski-Aasian maiden noususta Turkin ja Venäjän uuteen rooliin maailmassa. Kirja kannustaa arvioimaan uudelleen, keitä me eurooppalaiset olemme, mikä on paikkamme tulevaisuudessa ja mistä toimeentulomme riippuu.

Nainen on naiselle tuki
Jonna Riikonen
Naiset kertovat puhuttelevassa tietokirjassa esikuvistaan, jotka auttavat omat polun löytämisessä.
Nainen ei ole naiselle susi vaan valtava tuki, joka voi avata uusia ovia elämässä. Joskus esikuva on tuttu henkilö, toisinaan kaukaisempi kannustaja. Kirjan 15 naista kertovat elämänsä tärkeistä esikuvista: Kuka vaikutti elämään käänteentekevästi? Mitä kohtaamisen jälkeen tapahtui?
Moninaisuutta vahvistava teos pohtii syvällisesti eritaustaisten ja -ikäisten naisten asemaa ja kohdentaa katseen naisten kokemaan yhteiskunnalliseen paineeseen. Haastattelujen lomaan kietoutuu Riikosen oma esikuvakertomus.

Aivojen ääretön tarina
David Eagleman
Hämmästyttävä tietokirja mullistaa käsityksemme jatkuvasti muuttuvista aivoistamme.
Aivot ovat sähköinen kudelma, joka sopeutuu muutoksiin, järjestäytyy säilömään muistoja ja luo pohjaa uudelle osaamiselle. Ihmisen neuroverkko rakentuu loputtomasti syntyvistä uusista yhteyksistä. Tämä on lajimme menestyksen salaisuus: aivot muokkautuvat olosuhteiden ja toimintamme ohjaamana.
Mukaansatempaava kirja perustuu vuosikymmenten tutkimukseen. Aivotutkija David Eagleman jatkaa kiehtovaa tiedon popularisointia ja tarjoaa täysin uutta tietoa aivojen päättymättömästä muutoksesta.

Soluttautuja – Huumepoliisin nousu ja tuho
René Dahl Andersen
Rankka tositarina poliisin soluttautujan työstä ja vääristä valinnoista.
René Dahl Andersen oli Tanskan poliisin kultapoika. Hän oli raivannut tien unelmatyöhönsä, Kööpenhaminan kovapintaiseen huumerikosyksikköön, jossa diilerit, ilmiantajat ja narkomaanit ovat arkipäivää. FBI:n koulutuksen jälkeen Andersen pääsi peitetehtäviin. Siitä alkoi hänen luisunsa lain väärälle puolelle.
Teos kuvaa rehellisesti huumepoliisin työtä ja soluttautujan hengenvaarallista elämää. Se on myös ravistuttava kuvaus siitä, miten suoraselkäisimmänkin poliisin käsitys oikeasta ja väärästä voi hämärtyä, kun hän työskentelee vuosia tiedustelutehtävissä ja peiteroolissa rikollisten maailmassa.

Maailman suurin hämäys – Historiallisia sumutuksia, huiputuksia ja petoksia
Daniel Rydén
Suosittu kirjasarja jatkuu mukaansatempaavilla huijaritarinoilla maailmalta ja Suomesta.
Lontoon trendikkäin ravintola oli olemassa vain netin arvosteluissa. Taidekauppias joutui todistamaan olevansa väärentäjä, jotta häntä ei tuomittaisi natsiyhteistyöstä. Maailman suurimman timantin jäljitelmä vietiin merten taakse tarkasti vartioituna samalla kun todellinen jalokivi kulki perille postipakettina.
Huijauksia, välttämättömiä harhautuksia ja jopa viattomien kuolemaan johtavia petoksia tehdään taloudellisen tai poliittisen hyödyn vuoksi tai silkan turhamaisuuden tähden. Harmittomillakin piloilla voi olla pitkät jäljet.
Huippuviihdyttävä kirja kertoo 30 hämmästyttävää tarinaa.

Palava pää – ja muita terapeutin tunnustuksia
Heli Suutari
Rehellinen terapiakirja pohtii, milloin tarvitaan terapiaa, milloin selvitään itse.
Sama pää, samat ajatukset. Moni käy vuosia terapiassa, mutta tilanne ei muutu. Entä jos hyvään elämään kuuluu, että oman pään kanssa on joskus vaikeaa? Kaikkia mielen ongelmia ei tarvitse säikähtää.
Diagnosoinnin sijaan Palava pää pohtii, mistä paha olo viestii. Samalla se muistuttaa, että asiantuntijatkin ovat rooliensa takana tavallisia ihmisiä, vaikeuksineen kaikkineen.
Omakohtainen kirja näyttää terapeutin rehelliset mietteet: pitääkö hän terapiaa hyödyllisenä, milloin neuvoista on apua ja milloin kannattaa luottaa omaan kokemukseen.

Muutos mielessä – Kohti omannäköistä elämää
Anu Tevanlinna
Viisas ja kannustava teos tarjoaa mielen työkaluja elämänmuutoksen toteuttamiseen.
Suurissa elämänmuutoksissa kuljetaan kahta polkua: ulkoista ja sisäistä. Muutos uralla, ihmissuhteissa tai elämäntyylissä vaatii konkreettisten tekojen lisäksi muutosta mielessä, kykyä edetä ristiriitaisista tunteista ja muutosta estävistä ajattelumalleista huolimatta.
Muutos mielessä tarjoaa psyykkisen työskentelyn menetelmiä ja tutkittua tietoa elämänmuutoksen psykologiasta yhdistettynä käytännönläheisiin harjoituksiin. Vastaukset muutoksen tarpeisiin löytyvät usein arjesta ja uusi suunta omista arvoista. Kirjan mielentaitoharjoitukset tukevat muutoksessa etenemistä.

Kauniit kasvit vesivärein
Harriet De Winton
Maalaa upeita kukkia vesivärein raikkaalla, modernilla tyylillä.
Kaunis kirja opastaa vaihe vaiheelta, miten syntyvät herkät ja kasvitieteellisesti oikeaoppiset akvarellimaalaukset. Kirjassa on 30 projektia puutarhan ja lähiluonnon tutuista kukista ja kasveista. Teos sopii niin aloittelijalle kuin edistyneemmällekin vesivärimaalauksen harrastajalle.
Kaunokirjallisuutta
Nihilistit
Antti Saarimaa
Intensiivinen historiallinen romaani tunteiden tuhovoimasta.
Helsinki 1869. Nälkävuodet ovat vasta ohi, ja Venäjän väkivaltaisista vallankumouksellisista liikkuu huhuja jopa keisarikunnan periferiassa, Suomessa.
Poliittinen tilanne ei hetkauta senaatin mitätöntä virkamiestä Adolfia, joka hoippuu kotiin juomingeista. Eräänä iltana kotiovella kuitenkin odottaa salaperäinen Vera. Viikkoa aiemmin tämä ankara sosialisti haukkui Adolfin ja hänen humalaiset ystävänsä. Nyt Vera tarvitsee apua.
Nihilistit on julmankaunis esikoisromaani yksinäisyydestä, ääriajattelusta ja kaiken tarkoituksettomuudesta. Se on myös tarina uskosta ja rakkaudesta – voimista, jotka saavat aikaan suurinta tuhoa.

Varjele varjoani
Anna Soudakova
Koskettava romaani maahanmuuttajanaisesta ja hänen Suomessa varttuneesta tyttärestään.
Leningrad, 1980-luku. Georgi tarjoaa Veralle kodin kommunalkasta, jonka pahvinohuet seinät rajaavat rakkaudelle pienen tilan. Kun Mauno Koivisto kutsuu inkeriläistaustaisia Suomeen, muuttavat Vera ja Georgi Varissuolle Turkuun. Tytär Nina aloittaa koulunsa vieraassa maassa.
Vahvassa suvussa perhesuhteet ovat voimavara mutta ne myös hiertävät. Kun Nina saa lapsia, ylisukupolviset traumat saavat hänet epäilemään itseään. Mitä menneisyydestä haluaa säilyttää, mitä unohtaa? Mikä on maahanmuuttajan paikka – tai ihmisen ylipäätään?
Soudakovan esikoisromaani Mitä männyt näkevät sai innostuneen vastaanoton.

Euforia – Romaani Sylvia Plathista
Elin Cullhed
August-palkittu romaani kertoo samaistuttavasti Sylvia Plathin viimeisestä vuodesta.
Sylvian vuoteen 1962 kuuluu äitiyttä, hajoava avioliitto ja jatkuva kaipuu kirjoittamisen pariin. Vaikka lukija tietää, mitä Sylvialle pian tapahtuu, totuutta ei halua uskoa.
Perheen mies saa toteuttaa itseään kirjailijaliitossa, kun Sylvia joutuu valitsemaan perheen ja intohimonsa väliltä. Avioliitto on ennen kaikkea sopimusasia, uhrautumisen ja itsekkyyden tasapainottelua – ja edelleen totta.
Väkevästi ja kirkkaasti Euforia tarkastelee naisen halua ja mahdottomuutta omaan huoneeseen. Ahdistavuudesta huolimatta Sylvian tarinassa on tilaa euforialle.


Hotelli Metropol
Eugen Ruge
Lukuromaani saksalaisesta naiskommunisista, joka odottaa oikeudenkäyntiä moskovalaisessa luksushotellissa.

Todellisiin dokumentteihin perustuva romaani yhdistää upeasti faktaa ja fiktiota. Kirjan päähenkilöt Charlotte ja Wilhelm, nuori saksalaispari, odottaa 477 päivää moskovalaisessa hotellissa tulevaa oikeudenkäyntiään. Kukaan ei voi luottaa kehenkään, ketään ei saa osoittaa tuntevansa, entiset tutut eivät saavu enää aamiaiselle. Mielessä vuorottelevat pelko ja epäluulo. Selityksiä ei anneta, ja Charlotte huolestuu: eivätkö edes puolueen jäsenet selviä. Aina se ei nimittäin riitä. Aina voi tehdä jotakin väärin.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220815/f7dafba5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko