[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Elo 15 13:14:45 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Liken syksyn 2022 kirjoja

Serkkuteoria
Tommi Liimatta
Höyryävää sivistysviihdettä Tommi Liimatan tarkkuudella
Muistatko kultaisen 80-luvun surullisine huoltoasemahampurilaisineen ja kokoelmakasetteineen? Entä ilmastoimattoman Datsun Cherryn ja kesälomamatkat sukulaisten luo? Tommi Liimatta analysoi pettämättömän tarkasti maailmamme muutosta ja lähihistoriamme populaari-ilmiöitä. Käsittelyyn pääsee muun muassa suomirockin viides sukupolvi, kirjallisuuden katveet ja Neuvostoliiton suunnitelmatalous – unohtamatta Aku Ankan taskukirjoja ja John Lennonia.
Teos perustuu kymmeniätuhansia kuunteluita keränneeseen Ylen kuunnelmasarjaan Tommi Liimatan Suuri serkkuteoria.

Seitsemäs temppeliherra
JP Koskinen
Eeppinen tarina myyttisen Temppeliherrain veljeskunnan synnystä.
Jerusalemin kuningaskunnan ylle lankeaa saraseenien varjo ja kristikuntaa repii sisäinen valtakamppailu. Kuolleeksi luultu ristin ritari Mikael Canmore palaa suojelemaan kuningaskuntaa, jonka tulevaisuuteen kietoutuu hänen poikansa ja rakastettunsa kohtalo.
Vuosia myöhemmin Elvira Canmore selvittää Jerusalemissa totuutta Jumalan sotureista, jotka tekivät valinnan maallisen vallan, rakkauden ja Jumalan välillä. Löytääkö hän pelastusta, kun saraseeniarmeija lähestyy pyhän kaupungin portteja?
Ristiretki-saagan toisen kirjan uudistettu laitos vie lukijansa 1100-luvun uskonsotien kuohuvaan aikakauteen.

George Floydin elämä ja kuolema
Robert Samuels & Toluse Olorunnipa
Vaikuttava kuvaus traagisesta kuolemasta ja kaikkien aikojen laajimmasta kansalaisoikeusliikkeestä.
George Floydin kuolema poliisiväkivallan uhrina nosti hänet ja Black Lives Matter -liikkeen maailman tietoisuuteen.
Floydin ja hänen sukunsa herättelevä tarina antaa kasvot amerikkalaisen rasismin historialle. Se kuvaa veret seisauttavalla tavalla olosuhteita, joiden keskellä Floyd kasvoi ja jotka lopulta veivät hänen henkensä. Murhaan syyllistyneen poliisin Derek Chauvinin elämänkulku näyttää täysin toisenlaisen todellisuuden.
Poikkeuksellisen laajaan lähdemateriaaliin ja yli 400 haastatteluun pohjautuva teos piirtää väkevän kuvan miehestä, joka oli isä, veli, elämänkumppani, ystävä ja lapsi ja joka onnistui kuollessaan siinä, mitä hän niin vimmaisesti halusi eläessään: muuttaa maailmaa.

Rakkaudesta lajiin – Urheilevat sateenkaarinuoret lähikuvassa
Teemu Silván & Tiina Tuppurainen
Nopeammin, korkeammalle, värikkäämmin – kohti yhdenvertaisempaa urheilumaailmaa
Miltä tuntuu pyrkiä huippusuorituksiin ympäristössä, jossa ei tule hyväksytyksi sellaisena kuin on? Sateenkaarinuorten voimakirjassa neljätoista nuorta kertoo oman kipeän, koskettavan ja kannustavan tarinansa. Muun muassa korkeushyppääjä Jade Nyström, jääkiekkoilija Janne Puhakka ja yleisurheilija Senni Salminen kuvaavat tietään aina lajinsa huipulle saakka.
Rohkeissa tarinoissa urheilu tarjoaa nuorille onnistumisen elämyksiä ja mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan. Urheilumaailman jähmeät rakenteet ovat alkaneet vapista, kun yhä useampi vaatii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille oikeutta olla oma itsensä myös urheilun parissa.
Kirjassa aiheesta puhuvat myös tutkijat ja urheiluorganisaatioiden edustajat. Upean teoksen on kirjoittanut Tiina Tuppurainen ja valokuvannut Teemu Silván. Alkusanat on laatinut nyrkkeilijä Elina Gustafsson.

Suoraan sydämeen – Nyrkkeilijä Sonia Grönroosin tarina
Stella Vuoma
Huippunyrkkeilijän traaginen ja voimaannuttava tarina.

EU-tason nyrkkeilijä Sonia Grönroosin elämäntarina on osoitus siitä, kuinka suuria uhrauksia huippu-urheilijaksi nouseminen vaatii. Aina sekään ei riitä, sillä Sonian ura on ollut pitkään katkolla terveysongelmien vuoksi. Kaikesta huolimatta usko paluuseen elää yhä vahvana.Lapsuudessaan Sonia asui veljensä kanssa vuoroin Algeriassa ja Ranskassa, jossa sisarukset elivät puolittain kadulla. Aikuisena Sonia on löytänyt onnen tasapainoisesta perhe-elämästä, jollaista hänellä itsellään ei lapsena ollut.

Vaikket suojellut minua kaikelta – kertomuksia rikotusta lapsuudesta
Mape Morottaja
Tuhoavan äitiyden syvät jäljet.

Lilli eli nälässä ja kärsi äidin piittaamattomuudesta, Meri väkivaltaisista vanhemmista, joita rikkaudet eivät pelastaneet. Eeva hoiti 12 sisarustaan, kun äiti uupui. Niinan äiti hukuttautui. Kirja pureutuu vaiettuun aiheeseen, äitiyden pimeään puoleen. Miksi lapsi rakastaa äitiään, vaikka tämä kohtelee kaltoin? Millainen aikuinen lapsesta kasvaa? Seitsemän naista kertoo elämäntarinansa ja pohtii, mikä auttoi heitä selviytymään. Myös lastensuojelun ammattilaiset avaavat omia kokemuksiaan. Vaikka tarinat ovat raastavia, niissä elää toivo. Rakastavat isovanhemmat, huolehtivat sijaisperheet ja rajat asettavat laitokset avasivat monille tien uuteen elämään.

Paratiisin tyttö – Juuret Mogadishussa, koti Helsingissä
Maippi Luukinen & Nimco Noor
Silmiä avaava tarina pakolaistytön hätkähdyttävästä tiestä itsenäiseksi suomalaiseksi naiseksi.

Nimco on lentokentällä pienten lastensa kanssa. Lapsia on kahdeksan ja Nimco on yksin. Kuinka hän selviää tästä matkasta, kuinka hän selviää elämästä ylipäänsä?Väkevä teos kertoo huolettomasta lapsuudesta Mogadishussa, sodan syttymisestä ja elämästä yksin pakolaisleirillä, pitkästä matkasta Suomeen ja avioerosta. Se kertoo vaikeista ajoista mutta myös unelmista, jotka ovat alkaneet toteutua. Tabuja murtava elämäkerta käsittelee ravistelevasti naisten oikeutta päättää omasta elämästään. Se avaa somalialaisen kulttuurin arjen ja rikkauden niin Suomessa kuin Somaliassakin.

Huvituksen kartanon tytöt
Jaana Skyttä
Pahamaineisen tyttökodin vaiettu tarina.

Yläneellä sijainnut tyttökoti, Huvitus, oli tarkoitettu siveellisesti hairahtuneille nuorille naisille. Työleiriä muistuttaneen tyttökodin asukkaat ovat alkaneet puhua kokemuksistaan vasta hiljattain. Yksi kirjaan haastatelluista naisista on kirjoittajan oma sisar, joka asui laitoksella 70-luvulla ja selviytyi kokemuksistaan pakenemalla fantasiamaailmaan. Tyttökoti lakkautettiin vuonna 1979.Huvituksen kartanon tytöt on myös kertomus sodanjälkeisestä Suomesta, jonne rantautui uusi ilmiö nimeltä nuorisokulttuuri. Uudet ja vanhat arvot eivät kohdanneet kitkatta, minkä vuoksi kapinallisia nuoria suljettiin tyttö- ja poikakoteihin.

The Rasmus
Ari Väntänen
The Rasmus kertoo vihdoin ainutlaatuisen menestystarinansa
Koillishelsinkiläisten koulupoikien perustama The Rasmus on osoitus siitä, kuinka unelmat voi saavuttaa päämäärätietoisella työllä. Bändi nousi nopeasti suomalaisten rockyhtyeiden eturiviin, mutta ulkomailla ura ei ollut lähteä lentoon. Läpimurto tuli vasta viidennellä albumilla, kun “In the Shadows” -kappaleesta tuli vuoden suurimpia hittejä koko maailmassa. The Rasmus elää jälleen uutta nousukautta, sillä yhtyeen kappale “Jezebel” edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa. Nyt he kertovat koko tarinansa Ari Väntäsen syväluotaavassa teoksessa.

Muska
Sauli Miettinen
Pitkään odotettu elämäkerta suomirockin ensimmäisestä naisesta.

Muska Babitzin nousi suomirockin eturintamaan 1970-luvun alussa, jolloin hän julkaisi klassikoiksi kasvaneita hittejä kuten Kirjoita postikorttiin tai Krokotiilirock. Musiikin rinnalla Muska ja hänen pitkäaikainen puolisonsa Hannu "Kala-Hande" Salakka ovat luoneet toisen uran yrittäjinä, mikä on vienyt heidät Los Angelesiin saakka. Vetävä elämäkerta ilmestyy laulajan 70-vuotispäivän alla. Kirjassa käsitellään laajalti myös Babitzinien suvun vaiheita sekä Muskan tunnettuja laulajasisaruksia Sammyä, Kirkaa, Annaa ja Georgea.

Viikate – 25 mollivuotta
Asko Alanen
25 vuotta metallia, melankoliaa ja mollisointuja.

Kouvolalainen Viikate on noussut suomalaisyhtyeiden eturiviin yhdistelemällä synkkää metallia, murheellisia rautalankakitaroita ja kotimaisen iskelmälyriikan karua todellisuutta. Viikatteen mollimetalli on yhtä lailla kotonaan lumen peittämän pellon laidalla kuin Kouvostoliiton betonibunkkerien varjossa.Neljännesvuosisadan uran jälkeen on aika kertoa, kuinka Viikatteesta tuli kansallinen kestosuosikki ja yksi suomenkielisen metallin edelläkävijöistä. Haudanvakavan ulkokuoren takaa paljastuu iso annos kotimaisista komediaklassikoista ammennettua hiekkamonttuhuumoria.Viikatteen tarinan on kirjannut toimittaja Asko Alanen.

Bändilaboratorio
Marco Kosonen
Elämänmakuinen historiikki legendaarisen Lepakkoluolan kuolemattomista bändeistä
Helsingin Ruoholahdessa sijainnut Lepakkoluola oli suomalaisen rock-kulttuurin keskipiste 1980- ja 1990-luvuilla. Vallatusta rakennuksesta kehittyi musiikkitalo, jonka suojissa treenasi lukuisia eturiviin nousseita yhtyeitä, kuten Hanoi Rocks, Sielun Veljet tai Pelle Miljoona, ja vielä useampia kulttisuosikkeja, kuten Musta Paraati, Lama tai Smack. Lepakkoluolassa tehtiin myös paikallisradiohistoriaa ja luotiin uudenlaista kaupunkikulttuuria. Lepakon kasvatit pääsevät ääneen kirjassa, jonka kirjoittaja Marco Kosonen treenasi Shadowplayn kanssa talon kellarissa.

Just My Situation
Jim Pembroke
Jim Pembroken tie suomalaisen rockin legendaksi.

Jim Pembroken (1946–2021) omaelämäkerta kertoo englantilaispojasta, joka muutti svengaavasta Lontoosta pohjoissavolaiseen pikkukaupunkiin 60-luvulla. Pembrokesta leivottiin lähes yhdessä yössä poptähti, kun musiikkialan ammattilaiset saivat vihiä Suomeen asettuneesta brittilaulajasta. Hänen uransa jatkui Wigwamissa, joka oli yksi suomalaisen rockhistorian keskeisimmistä yhtyeistä ja nousi kansainvälisen menestyksen kynnykselle.Wigwamin aktiivikausi päättyi vuonna 1979, mutta ainutlaatuinen yhtye ehti palata lavoille useaan otteeseen, viimeisen kerran 2018. Pembroke työskenteli myös mm. Hurriganesin, Riki Sorsan ja Kojon kanssa.

Usko, toivo ja kuolema
Nick Cave & Sean O’Hagan
Nick Cave avoimena bändikavereistaan, addiktiostaan ja poikansa kuolemasta.

Muusikkolegenda Nick Cave syväluotaa elämäänsä haastattelukirjassa. Hän muistelee Blixa Bargeldin ja Mick Harveyn eroamista Bad Seedsistä, entistä rakastettuaan, laulaja PJ Harveya, pitkää heroiiniaddiktiotaan ja kuiville pääsemistä sekä pohtii suhdettaan Jumalaan. Hän puhuu kiertelemättä myös elämänsä suurimmasta käännekohdasta: oman poikansa traagisesta kuolemasta. Teos syntyi pandemian peruttua keikat ja kiertueet. Caven toimittajaystävä Sean O’Haganin hienovaraiset kysymykset avaavat kuin varkain uusia ovia palvotun taiteilijan sielunmaisemaan.

Ekat 21 vuotta – Kuinka minusta tuli Nikki Sixx
Nikki Sixx
Kuinka maalaispoika Frank Ferannasta tuli ikoninen Nikki Sixx.

Amerikkalaisen Mötley Crüe -yhtyeen basisti Nikki Sixx kuuluu maailman menestyneimpien rocktähtien harvalukuiseen joukkoon. Nyt on aika selvittää, kuinka menestyksen kynnykselle noustiin ja kuinka idaholaisesta maatilan kasvatista Frank Ferannasta tuli monien rakastama ja yhtä monien kammoksuma Nikki Sixx. Pitkän uransa suuria nousuja ja jyrkkiä laskuja Sixx on käsitellyt bestsellereissään Heroiinipäiväkirja ja Nikki Sixxin maailma sekä yhtyeensä historiikissa The Dirt - Törkytehdas.

Brianin elämät
Brian Johnson & Chris Ayres
Rockmaailman rakastetuin raspikurkku muistelee.

Vuonna 1979 brittilaulaja Brian Johnson oli haudannut rockunelmansa ja vaihtoi autojen tuulilaseja Englannin maanteillä. Kaikki muuttui, kun AC/DC:n laulaja Bon Scott menehtyi traagisesti ja Johnsonia pyydettiin liittymään bändiin.

Johnson astui suuriin saappaisiin ja täytti ne komeasti: Back in Black, Johnsonin ensimmäinen levy yhtyeen riveissä, nousi kaikkien aikojen myydyimpien rock-albumien joukkoon 50 miljoonan myynnillään. Kaikkiaan yhtyeen levyjä on myyty yli 200 miljoonaa maailmanlaajuisesti.

AC/DC:n keulakuvan Brian Johnsonin muistelmat on rockhistorian inspiroivimpia, viihdyttävimpiä ja sydäntä lämmittävimpiä tarinoita.

Kaunokirjallisuutta:
Marraskuun mies
Asko Sahlberg
Mestarillinen kertoja sukeltaa sodan varjoista versovaan uuteen maailmaan.
Marraskuu 1918: Koleana yönä pikkukaupunkiin ilmestyy varjomainen hahmo ryysyissään. Kukaan ei tiedä mistä hän on tullut, mutta pian hänellä on suuri vaikutus kaupunkiin.
Marraskuu 1939: Pilvisenä aamuna kivihuvilan portaille astuu ahneudestaan tunnettu mies, josta saattaa nähdä, että tänään olisi hyvä päivä kuolla.
Asko Sahlbergin syväluotaavassa romaanissa traagisen ja koomisen sävyt vuorottelevat hallitusti kuin kolikon kaksi puolta. Menestyksen pakko, elämän merkityksen etsintä ja ihmisyyden rajat nousevat pintaan, kun nuori kansakunta pyrkii jättämään menneisyyden taakseen paremman tulevaisuuden tähden.

Sunnuntai
Antti Reini
Antti Reini avaa romaanissaan tietään Kallion kujilta monipuoliseksi taiteilijaksi.
Antti Reini kasvoi yksinhuoltajaäidin poikana 1970-luvun Kallion kovilla kaduilla ja bändikämpillä. Nuoruudessaan hän reissasi ympäri Eurooppaa ja etsi pitkään itseään, myös kadun varjoisalta puolelta Tukholman lähiöissä.
Kaunokirjallinen, tumman huumorin sävyttämä, vapaana virtaava romaani näyttää maailman Reinin silmin ja kertoo, kuinka kapinoiva oman tiensä kulkija löysi tarkoituksensa näyttelijänä, kirjailijana, lauluntekijänä ja muusikkona.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220815/20cee769/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko