[H-verkko] Arvosteltavaksi: niin & näin kevään 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Huhti 11 16:17:55 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
niin & näin kevään 2022 kirjoja

John Dewey: Demokratia ja kasvatus

John Dewey (1859–1952) tunnetaan käytännön, kokemuksen ja kansanvallan ajattelijana. Hän siirsi filosofian ikuisuuskysymykset modernin yhteiskunnan näyttämölle. Deweyn kaikkia teoksia yhdistää hellittämätön pohdinta toimeliaisuudesta, elävien olentojen ja ympäristöjensä suhteesta. Yhdysvaltalaispragmatistin luomuksista suurelle yleisölle tunnetuin on ajatus tekemällä oppimisesta. Kirjassa Demokratia ja kasvatus Dewey puolustaa itsenäistä oppijaa, joka varttuu kansalaiseksi tasavertaisuutta ja aktiivisuutta tukevassa koulussa. Kasvatustieteilijät ja opettajat eivät ole koskaan unohtaneet Deweyn filosofiaa. Nyt siitä puhuvat kaikki muutkin. Tässä on Deweyn tuotannon kiistaton huipentuma.
***
Timothy Williamson
Filosofinen menetelmä

Järjenkäytön perusteet. Yksi filosofialle luonteenomaisista piirteistä on alituinen kiista filosofian olemuksesta. Miten filosofiaa tulisi tehdä? Yleistajuisessa, tiiviissä teoksessaan brittifilosofi Timothy Williamson (s. 1955) esittää oman käsityksensä filosofiasta. Hänen mukaansa filosofia on paljon lähempänä erityistieteitä kuin usein edes osataan uumoilla: siinä pyritään rationaalisesti tutkimustuloksiin ajatuskokeiden ja loogisen päättelyn avulla.

Timothy Williamson toimii logiikan professorina Oxfordin yliopistossa. Tutkimuksissaan hän onkin tarkastellut ennen kaikkea tietoteoriaa ja kielifilosofiaa.
***
Brian O'Connor
Joutilaisuus
Filosofiaa löysin rantein
Nykyajan työelämässä ei useinkaan ole tärkeää saada mitään aikaan; olennaista on, ettei ainakaan näytä joutilaalta. Mutta vaikka joutilaisuuden mustamaalaamisella on pitkät filosofiset perinteet, rentoiluvastaisuus ei välttämättä ole niin tukevalla pohjalla kuin annetaan ymmärtää.
Joutilaisuus on tutkielma siitä, millaisia teorioita filosofit ovat laiskuudesta esittäneet ja miten ne ovat yhteiskunnallisesti vaikuttaneet. Kun valistus yhdisti toimeliaisuuden itsenäiseen yksilöön, Kant, Hegel ja Marx jo tuomitsivat toimettomuuden yhteiskunnallisesti hyödyttömäksi.
Brian O'Connor on irlantilainen, ennen kaikkea saksalaiseen idealismiin ja kriittiseen teoriaan keskittynyt filosofian professori. Joutilaisuus on ensimmäinen häneltä suomennettu teos.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220411/97f954f1/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko