[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen kevään 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Huhti 11 14:19:12 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tammen kevään 2022 kirjoja:


KAI HÄGGMAN
Päänäyttämöllä
Suomen Kansallisteatterin 150 vuotta
Kansakunnan kuvastin.  Teatteri on hyvä paikka tarkastella modernin Suomen ja suomalaisuuden rakentamista. Tämä teos vie Kansallisteatterin seinien sisäpuolelle ja kertoo teatterista ihmisten kautta, Ida Aalbergista Jukka Puotilaan.  Suomen Kansallisteatteri on toiminut 150 vuotta suomalaisen kulttuurin eturintamassa. Päänäyttämölläesittää kansallisnäyttämön historian tuoreena ja elävänä. Se tuo esiin myös kulissientakaiset riidat, harharetket ja epäilykset. Monet Kansallisteatterin tähtihetket Minna Canthin Työmiehen vaimosta Kristian Smedsin Tuntemattomaan sotilaaseen ovat syntyneet haastamalla vanhaa ja epäilemällä vakiintuneita käsityksiä. Ristiriidat on uskallettu tuoda esille näyttämötaiteen keinoin. Kansallisteatterissa on aina peilattu omaa aikaa, tulkittu menneisyyttä mutta katsottu myös eteenpäin.
***
MAUNO KOIVISTO
Venäjän idea
Yhä ajankohtainen tietokirjaklassikko.

Mauno Koivisto tarkastelee alun perin vuonna 2001 ilmestyneessä Venäjän idea -teoksessaan naapurimaatamme suomalaisin silmin.Presidentin pyrkimyksenä oli ymmärtää venäläistä ajattelua, joka ilmenee historian tapahtumissa ja vaikuttaa maan tulevaisuuden valintoihin. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 kirja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Samalla kun Koivisto käy kirjassaan läpi suomalaiselle lukijalle keskeiset Venäjän historian vaiheet, hän etsii Venäjän ja venäläisyyden ydintä. Mitä merkitsi, kun Moskova julistautui kolmanneksi Roomaksi ja miten Moskovasta kasvoi imperiumi? Ja mikä merkitys Suomen itsenäisyydelle oli sillä, että Venäjä oli imperiumi?  Venäjän idea kertaa Venäjän poliittisen historian, mutta se on myös johdatus venäläiseen aatehistoriaan. Ortodoksisuus, slaavilaisuus ja sosialismi yhdistyvät kirjassa osaksi venäläistä aateperintöä. Kirjan tavoite on muistuttaa, mihin me olemme kytketyt, ja pohtia, minkä vieressä me elämme.
***
SAYRAGUL SAUYTBAY, ALEXANDRA CAVELIUS
Avaintodistaja
Pako Kiinan nykypäivän keskitysleireiltä

Järkyttävä aikalaistodistus Kiinan rangaistussiirtoloista.
Xinjiangissa vuonna 2014 tapahtuneiden iskujen jälkeen Kiinan hallitus on perustanut etnisille vähemmistöille, etupäässä islaminuskoisille uiguureille ja kazakeille tarkoitetun valtavan rangaistussiirtoloiden verkoston. Vuonna 2017 kazakkilainen valtion virkailija ja usean esikoulun johtaja Sayragul Sauytbay joutui itse kiinalaisen sortokoneiston rattaisiin ja hänet siirrettiin uudelleenkoulutusleirille opettamaan muille vangeille muun muassa kiinan kieltä. Siten hän sai nähdä tämän järjestelmän ja leirien epäinhimilliset olosuhteet sisältä päin.
***
JUHA HÄNNINEN
Auta minut kuolemaan
Armollinen, rikollinen eutanasia

Mitä täytyy tapahtua, että elämä ei enää tunnu elämisen arvoiselta?
Halu kuolla ilmaisee vahvan toiveen. Sellaisen toiveen, johon verrattavaa on vaikea kuvitella ihmiselämässä. Missä on elämän arvokkuus ja merkitys, kun raajat eivät toimi, hengitys ei kulje ja ainoa, mitä voi tehdä on odottaa kuolemaa.
Kuolinavusta, siis eutanasiasta ja avustetusta kuolemasta, on puhuttu paljon – yleensä puolesta–vastaan-akselilla. Tässä teoksessa pitkään Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen korostaa kuolinavun konkreettista puolta inhimillisen kärsimyksen moninaisuutta unohtamatta. Miksi ihminen haluaa kuolla, mitä se edellyttäisi käytännön ja lainsäädännön tasolla ja miten se nykyisin tapahtuu.
Kun laki ei mahdollista avustettua kuolemaa, ihmiset etsivät apua esimerkiksi tullin ohi tuotavista lääkeaineista. Kirjassa kerrotaan itsemurhaan apua tarjoavista verkkosivuista, lääkkeistä ja muusta, mihin ihmiset epätoivossa tarttuvat. Miksi ministeriön työryhmä kinastelee kuolinavun käsitteistä ja lääkärit juuttuvat keskusteluissa kuolinavusta poteroihinsa?
***
YRJÖ KEINONEN
1944 Taistellen takaisin
Rehellinen kuvaus sotavuodesta 1944.
Mannerheim-ristin ritarin omiin kokemuksiin perustuva kiihkeätempoinen kuvaus jatkosodan viimeisistä kuukausista, jotka ratkaisivat Suomen kohtalon. Eletään vuoden 1944 alkupuolta ja puuduttavan asemasotaa. Päivät täyttyvät puhdetöistä, viihdytyskiertueista, paikallisista hyökkäysyrityksistä ja vihollisen propagandasta. Kannaksen läpimurron jälkeen seuraa kuitenkin nopea irtautuminen asemista. Alkaa viikkoja kestävä peräytyminen halki Aunuksen korpien. Kapteeni Yrjö Keinonen joutuu komppaniansa, kevyen osastonsa ja sittemmin pataljoonansa kanssa kokemaan korpisodan koko kirjon: lähitaistelut mies miestä vastaan, joutumisen saarroksiin, uuvuttavat marssit vaikeassa maastossa vihollisen nopeiden iskujen uhatessa selustayhteyksiä. Vasta viikkojen taistelujen jälkeen puolustus jäykistyy U-asemaan ja joukot saavat hengähdystauon.
***
TUULA NIEMINEN
Saksitanssi
Risto Helinin ihmeellinen elämä
Kansainvälisesti tunnetun kauneuden ammattilaisen huima tarina.
Risto Helin (1944–2018) tunnettiin Suomessa julkkisten ja missien kampaajana, mutta palatessaan kotimaahan hänellä oli jo takanaan kansainvälinen ura maailmalla, erityisesti Meksikossa, Kanadassa, Japanissa ja myös Yhdysvalloissa.
***
PETTERI JÄRVINEN
Digiajan tietosuoja
Turvaa henkilötietosi, torju identiteettivarkaudet ja suojaudu urkinnalta
Tietosi ovat haluttua kauppatavaraa. Suojaa tietosi, suojaat itsesi. Kirja opettaa digiajan tärkeimmät kansalaistaidot: täydellinen opas oman yksityisyytesi suojaamiseen.
***
LOTTA-SOFIA SAAHKO
Koti kulttuurien välissä
Lotan tarina! Kun vanhemmat päättävät muuttaa ulkomaille, Lotalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Miltä se tuntuu? Unohtuvatko suomalaiset juuret?
***
BARACK OBAMA, BRUCE SPRINGSTEEN
Renegades - Born in the USA (suomenkielinen)
New York Times -bestseller nyt myös suomeksi!

Renegades – Born in the USA on vilpitön, paljastava ja viihdyttävä presidentti Barack Obaman ja legendaarisen muusikko Bruce Springsteenin vuoropuhelu. Kirjassa kolutaan kaikkea heidän alkuperätarinoistaan ja uraa määrittävistä hetkistään Yhdysvaltojen polarisoituneeseen politiikkaan ja siihen, miten amerikkalainen unelma ja amerikkalainen todellisuus etääntyvät yhä kauemmaksi toisistaan. Runsaan kuvituksen ja harvinaisen arkistoaineiston täydentämä teos on vangitseva ja silmää hivelevä muotokuva kahdesta epäsovinnaisesta Yhdysvaltain lähihistorian merkkihenkilöstä, jotka miettivät keinoa yhdistää omakohtaiset merkityksen, identiteetin ja yhteisöllisyyden etsintänsä itse Amerikan tarinaan.
***
MERETE MAZZARELLA
Violetti hetki
Koskettava kertomus surusta, sisaruudesta ja perhesuhteista.
Maaliskuussa 2021 Merete Mazzarellan Tanskassa asuva pikkuveli Martin joutuu yllättäen sairaalaan. Pian sen jälkeen hän menehtyy. Kuvatessaan suruaan veljensä kuolemasta Merete kirjoittaa rehellisesti ja kaunistelematta vaikeistakin tunteista.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220411/2f00aca1/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko