[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n syksyn 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 14 12:26:39 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

WSOY syksyn 2021 kirjoja

Paavo Hohti: Bysantti – Tuhat draaman vuotta

Tuhat vuotta loistoa, mystiikkaa, valtataisteluja, taidetta ja sivistystä.
Antiikin Rooman ja Kreikan perinnön jatkajan koko dramaattinen historia ensimmäistä kertaa suomalaisen tutkijan kertomana.
***
Gordon F. Sander: Kansalainen Kekkonen
Suuri suunnitelma

Amerikkalaiskirjailijan teoksessa paljastuksia Urho Kekkosen ensimmäisestä kaudesta.
Ensimmäisen presidenttikauden alussa lähes puolet kansasta vihasi Urho Kekkosta. Kauden lopussa hänelle ei ollut varteenotettavaa vaihtoehtoa. Yhdysvaltalainen Gordon F. Sander kertoo, miten se tapahtui.
***
Teemu Keskisarja: Kyllikki Saari
Mysteerin ihmisten historia

Historiateos Suomen kuuluisimmasta henkirikoksesta, arkistotutkimusten ja ennen julkaisemattomien lähteiden pohjalta.
Suomen luetuin historioitsija Teemu Keskisarja kertoo Kyllikki Saaren koko tarinan ja siihen liittyvät ihmiskohtalot 1950-luvun Suomessa.
***
Helena Ruuska: Mary Gallen-Kallela. Olisit villiä villimpi

Modernin, intohimoisen, monitaitoisen naisen muotokuva
Mary Gallen-Kallelan elämä oli yhtä muutosta: perhetytöstä taiteilijan malliksi, kotiäidistä maailmanmatkaajaksi, muusasta pianotaiteilijaksi. Pysyvää oli palava rakkaus omaan Akseliin.
***
Mikko Hyppönen: Internet
Internet on parasta ja pahinta mitä meille on tapahtunut.

Suomen tunnetuin tietoturva-asiantuntija kertoo kirjassaan, mitä jokaisen meistä tulee tietää internetin uhkista ja mahdollisuuksista.

Internet-vallankumous on vasta alussa, ja teknologia tulee lähiaikoina mahdollistamaan uskomattomalta tuntuvia asioita. Netti tuo meille merkittäviä uusia hyötyjä, mutta samalla kylmääviä riskejä. F-Securen tutkimusjohtajana työskentelevä Hyppönen on perehtynyt 30-vuotisella urallaan syvällisesti internetin pimeään puoleen: nettirikollisuuteen, tietoturva-aukkoihin, kohtalokkaisiin ohjelmointivirheisiin ja vakoiluun. Netin merkitystä avaavien tapausesimerkkien ohella Hyppönen kertoo lennokkaasti matkastaan Commodore 64:lla ohjelmoineesta teinistä yhdeksi maailman johtavista tietoturva-asiantuntijoista. Internet on todellisen sisäpiiriläisen näkemys netistä – siitä mitä se merkitsee meistä jokaiselle ja mitä on luvassa seuraavaksi.
***
Kati Marton: Merkel
Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina
”Voima piilee rauhallisuudessa” –Angela Merkel

Inhimillinen ja kiehtova henkilökuva aikamme merkittävimmästä naisvaikuttajasta, jota on ohjannut vahva moraali ja lähes pettämätön poliittinen pelisilmä.
***
Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä
Onnesta, elämästä ja näyttelemisestä.
Johanna Venhon kirjoittama elämäkerta rakastetusta koko kansan näyttelijästä.
***
Per T.  Ohlsson: Albert Bonnier ja hänen aikansa

Tositarina viisitoistavuotiaan juutalaispojan noususta Pohjoismaiden suurimman kustantamon omistajaksi Ruotsin ensimmäisen modernin kirjankustantajan kiehtova elämäntarina
***
Jack Fairweather
Mies joka murtautui Auschwitziin

Ainutkertainen tositarina kuolemanleiriltä.
Urhean vastarintataistelijan henkeäsalpaava soluttautuminen Auschwitziin.
Saksan miehitettyä Puolan toisen maailmansodan alussa Witold Pilecki vetäytyi monien muiden puolalaissotilaiden tavoin maan alle. Kesällä 1940 Pilecki otti vastaan uhkarohkean tehtävän ja soluttautui hiljattain perustetulle keskitysleirille selvittääkseen sinne koottujen maanmiestensä kohtalon.
***
***
Bill Gates: Kuinka välttää ilmastokatastrofi
Nykyiset ratkaisut ja läpimurrot joita vielä tarvitsemme

Ihmiskunnalla ja planeetallamme on vielä toivoa.
Microsoftin perustaja ja filantrooppi Bill Gates esittää uudessa kirjassaan, miten ihmiskunta voi vielä pysäyttää ilmastonmuutoksen.
***
Avi Loeb: Elämää avaruudessa
Miksi on todennäköistä, ettemme ole yksin maailmankaikkeudessa

Emme ole yksin. Harvardin tähtitieteen professorin kiehtova kirja kertoo, miksi voimme hyvällä syyllä olettaa, ettei Maa ei ole universumin ainut elävä planeetta.
***
Ilkka Karisto: Vuosi ilman nettiä

Ihmiskoe: millaiseksi elämä muuttuu, kun irrottaa itsensä verkosta?
Ilkka Karisto poistui internetistä kokonaiseksi vuodeksi, jotta saisi takaisin keskittymiskykynsä. Vähitellen paljastui, miten monimutkainen on kysymys internetin vallasta vapautumisesta.
***
Jani Saxell: Vaihtoehtoinen USA. Reportaasi

Journalistinen matkakirja Yhdysvaltain kansalaisyhteiskuntaan
Vaihtoehtoinen USA avaa näkymän vaihtoehtoliikkeiden Amerikkaan. Kirjaan on haastateltu järjestöihmisiä, jotka huolehtivat siitä, mistä virallinen Yhdysvallat ei huolehdi.
***
Emma Brockes, Megan Rapinoe: Yksi elämä

Megan Rapinoen tarina
“Riko rajasi. Ole enemmän."
Inspiroiva kertomus huippu-urheilijasta, joka on uskaltanut olla oma itsensä ja puhua ääneen silloinkin, kun olisi ollut turvallisinta pysyä hiljaa.
***
Hunter Biden: Kauniita asioita

"Tulen tragedioiden muokkaamasta perheestä, jota sitoo yhteen vahva, rikkomaton rakkaus.”
Yhdysvaltain presidentin pojan Hunter Bidenin raa’an rehelliset muistelmat päihdehelvetistä, täpäristä pelastumisista ja perheen tärkeydestä.
***
Vanessa Springora: Suostumus
Intiimi ja väkevä omaelämäkerta.

Suostumus on tärkeä ja koskettava tositarina aikuisen miehen seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutuneesta teinitytöstä.
***
Marika Lehto, Hannes Hyvönen: Häkissä – Hannes Hyvösen tarina

Hurja-Hanneksen pysäyttävä tarina.
Jääkiekkoilija Hannes Hyvönen puristettiin jo juniorina kovaluisen pelaajan muottiin, jossa hän taisteli tiensä huipulle – mutta kadotti itsensä. Lopulta koko elämä piti rakentaa uudelleen.
***
Soili Pohjalainen: Isomettän poika - Jari Isometsän koko tarina

Karpaasin avoin elämäkerta.
Jari Isometsän elämäkerta kertoo, kuinka vilkas ja iloluontoinen Isomettän poika huhki itsensä hiihdon huipulle, mokasi pahasti koko Suomen edessä ja kokosi elämänsä palaset uudelleen.
***
Jouni K. Kemppainen: Kaija Koo - Taipumaton

Supertähden odotettu elämäkerta.
”Hän kuuli korvissaan isän huudot ja äidin raskaan hiljaisuuden. Hän muisti ihmiskammonsa, pelkonsa ja mallipoikaystävänsä lyönnit, isän verentahriman kypärän, tupaten täydet salit, humalaisen aviomiehen ja pienen kynttilän studion pöydällä."
***
Oskari Saari, Aki Hintsa: Tänään olen elossa
Kuolevan miehen päiväkirja

Aki Hintsan viimeinen vuosi.
Kun aika käy vähiin, mitkä asiat elämässä lopulta ovat merkityksellisiä?
***
Ola Rapace: Elämäni Romeona
Pakomatka viidessä näytöksessä

Näyttelijän vimmainen omaelämäkerta levottomasta etsinnästä, taiteesta ja rakkaudesta.
Ola Rapacen elämään aina teatterikorkeakoulusta lähtien on liittynyt naisia, rakkaussuhteita ja odottamattomia menetyksiä. Suhteesta toiseen siirtyessään hän on paennut tekemiään valintoja ja niiden seurauksia. Kunnianhimo ajoi häntä eteenpäin työelämässä, ja jälkeen jäi sieltäkin poltettuja siltoja.
***
Zadie Smith: Aavistuksia
Kuusi esseetä eristysajasta

Zadie Smith tutkii eristysaikaa intiimeissä esseissään.
”Smith on ihastuttava esseisti, luonnonlahjakkuus. Hän kirjoittaa samalla tavalla kuin ajattelee, ja hän ajattelee terävästi ja täsmällisesti.” – The Guardian
***
Matthew McConaughey: Vihreää valoa
Epäsovinnaisen näyttelijän posketon omaelämäkerta on rakkauskirje elämälle.
”McConaughey on lahjakas näyttelijä ja oiva kirjailija, mutta todellinen nero elämisessä.” – kirjailija Lawrence Wright
***
Marika Lehto: Härkävuosi. Jari Bull Mentulan tarina
Havahduttava tositarina hetkestä, joka voi muuttaa kaiken

Vuonna 2019 menestyvän yrittäjän ja kehonrakentajan Jari Mentulan elämä pysähtyi. Kuoleman porteilla käynyt mies joutui pohtimaan suhdettaan itseensä, kehoonsa, isyyteen, rahaan, maineeseen ja ajankäyttöönsä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210914/9458b274/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko