[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kirjapajan syksyn 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 8 16:24:30 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Kirjapaja
Anne Mattsson: Irja Askola. Elämäkerta
Syyskuussa 2010 murtui lasikatto, joka oli estänyt monen lahjakkaan naisen etenemisen urallaan: Irja Askola vihittiin piispaksi ensimmäisenä naisena Suomessa. Tapaus sai paljon mediahuomiota, ja vuosien varrella piispa sai osakseen niin iloa ja innostusta kuin kritiikkiä ja ruokotonta vihapostia. Anne Mattson seuraa Irja Askolan polkua yksinhuoltajaperheen tyttärestä kansainvälisille areenoille ja lopulta kirkon ykkösnaiseksi. Askolan ura sijoitetaan kontekstiin, jossa yhteiskunta ja kirkko kulkevat yhtenäiskulttuurista kohti moniarvoista eurooppalaista yksilökulttuuria. Teos luo intiimin kuvan ihmisestä, joka on aina puhunut tasa-arvon puolesta ja löytänyt yleisönsä myös runoilijana.
Valtiotieteiden lisensiaatti Anne Mattsson on helsinkiläinen tietokirjailija ja oppikirjailija, historiantutkija ja -opettaja. Hän on erikoistunut naisten elämäntarinoihin ja kirjoittanut aiemmin Sylvi Kekkosen, Seela Sellan ja Tellervo Koiviston elämäkerrat.

Katriina Järvinen: Ruben Stiller. Siltä väliltä
Ruben Stiller on työskennellyt toimittajana pian neljäkymmentä vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt muuttua niin Suomi, maailma kuin himpun verran Stillerkin. Millainen on ollut Ruben Stillerin taival Kekkosen kauden Nummi-Pusulasta Sanna Marinin hallitusvuosien Eiraan? Mitä ihmisestä tulee ja miltä maailma näyttää, kun perimässä kohtaavat vähemmistö ja enemmistö, oma ja vieras? Katriina Järvinen piirtää teoksessaan kuvan valtakunnan hovinarriksi ja provokaattoriksi kutsutusta Ruben Stilleristä, miehestä, joka on jotakin muuta kuin osiensa summa. Paitsi Stillerin maailmaan, teos on matka myös sukupolvikokemuksiin, Suomeen ja sävyjen tajun tarpeellisuuteen.
Katrina Järvinen on psykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen teoksiaan ovat mm. Kaikella kunnioituksella (2014) sekä Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2008, yhdessä Laura Kolben kanssa) ja Sopivia ja sopimattomia (2019, yhdessä Laura Kolben kanssa). Järvinen on palkittu teoksistaan Marja Liisa Vartio -palkinnolla ja Elsa Enäjärvi-Haavion palkinnolla.

Timo Laaninen: Keskustan kuiskaaja. Vuoteni politiikassa
Timo Laanisen muistelmat ovat ainutkertainen kuvas Suomen poliittisen lähihistorian tapahtumista ja politiikanteon maailmasta. Aho, Jäätteenmäki, Vanhanen, Sipilä – Timo Laaninen on ollut viime vuosikymmenien poliittisen vallankäytön ytimessä: hän on työskennellyt neljän keskustalaisen pääministerin erityisavustajana, Suomen Keskustan puoluesihteerinä ja monissa poliittisissa luottamustehtävissä. Näkökulmaa yhteiskunnalliseen vallankäyttöön on tarjonnut myös toimittajan ura Suomenmaassa.
Keskustan kuiskaaja -teoksessa Laaninen kertoo vuosistaan politiikassa, Suomen Keskustan taustavaikuttajana ja puolueen luotettavana monitoimimiehenä. Matkaan 1970-luvun koululaispolitiikasta viime vuosiin mahtuu paljon: poliittisia voittoja tappioita, historiaan piirtyneitä dramaattisia hetkiä ja runsaasti jalkatyötä. Suomen mukana on noina vuosina muuttunut myös Suomen Keskusta.
Timo Laaninen on hallintotieteiden ja teologian maisteri. Politiikan tehtävien lisäksi hän on työskennellyt pitkään toimittajana ja viime vuosina pappina.

Hannu Mäkelä: Lukemisen ilo – eli miksi yhä rakastan kirjoja
Hannu Mäkelä on elänyt kirjojen kanssa lapsuuden varhaisista lukuelämyksistä lähtien. Hän on kirjoittanut, kustantanut – ja lukenut. Kirjat ovat olleet kanssakulkijoita, ajatusten ja tiedon lähteitä, matkoja toisiin maihin, aikoihin, itseenkin.
Millaista on lukijan elämä ja mitä kirjallisuus voi meille antaa? Miksi lukeminen parhaimmillaan on vapauden valtakunta, ja vieläkö kaiken luetun jälkeen on mahdollista tulla yllätetyksi ja hurmaantua? Miten uskollisen lukijan tulisi suhtautua vanhoihin rakkauksiin? Ja miksi taito lukea kirjallisuutta ja ylipäätään lukea on niin tärkeä, että siitä jos mistä on syytä pitää huolta?
Mäkelän teos on kirja lukemisen ilosta ja merkityksestä. Se on myös henkilökohtainen matka kirjojen kanssa elettyyn ja koettuun.
Hannu Mäkelä on kirjoittanut ja toimittanut vuodesta 1965 alkaen noin kaksisataa teosta. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, runoja, näytelmiä, kuunnelmia ja tietokirjoja. Hän on saanut työstään lukuisia tunnustuksia. Mäkelä nimitettiin taiteen akateemikoksi vuonna 2016.

Silja Keränen: Missä Syrjä sijaitsee? Kun kaupunki ei ole kaikki
Maaseutu vai kaupunki? Suurkaupunki vai pikkukaupunki? Täällä vai siellä vai sekä täällä että siellä? Viimeistään koronavuosi on saanut monet miettimään myös asuinpaikkaansa. Peräkylät ovat tehneet paluun ja trendsetterit hakeutuvat maaseudun rauhaan.
Millaista on elämä kasvukeskusten ulkopuolella? Mikä saa ihmisen vaihtamaan suurkaupungin pienempään paikkakuntaan? Entä mitä aluepolitiikka, tuo karvalakkilähetystöjen jykevä turvasana, tänä päivänä oikeastaan tarkoittaa, ja miksi sillä on merkitystä ihan jokaiselle, kuljetpa raitiovainulla tai potkukelkalla?
Silja Keräsen teos on omakohtainen matka alueiden Suomeen ja elämisen myötä- ja vastamäkiin siellä, mitä tavataan kutsua maaseuduksi; kyliin, kuntiin ja pikkukaupunkeihin. Teos etsii ja löytää vastauksia siihen, millainen on elävä Suomi tänään ja tulevaisuudessa.
Silja Keränen on Helsingin ja Singaporen kautta takaisin kotiseudulle Kajaaniin palannut diplomi-insinööri. Vihreänä poliitikkona Kainuussa toimiessaan hän on saanut perehtyä siihen, mistä alueiden elinvoima syntyy.

Ella Vihelmaa: Vähän enemmän vähemmän. Löytöretkiä kestävämpään elämään
Luopua, tyytyä, jäädä paitsi - pyrkimyksemme ekologisesti kestävämpään elämään hahmottuu helposti kieltäytymisten ja niukkuuden kautta. Entä jos asia onkin toisin? Voivatko ekologisesti kestävämmät valinnat olla merkityksellisyyden, osallisuuden ja elämän mielekkyyden lähde - jotakin aiempaa enemmän?
Ella Vihelmaa kirjoittaa teoksessaan ekologisten valintojemme elämyksellisestä voimasta ja kestävämmän elämäntavan mahdollisuuksista. Ympäristön tila huolestuttaa meitä, mutta tunnistammeko arjessamme sen, kuinka kestävämmät valinnat voivat rikastuttaa kokemusmaailmaamme? Olemmeko oivaltaneet, kuinka syvästi palkitsevaa osallisuus voi olla silloinkin, kun yksittäisen ihmisen teot tuntuvat vähäpätöisiltä? Mukana teoksessa on myös kestäviä valintoja tehneiden henkilöiden kokemuksia siitä, miten nuo valinnat ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä.
Ella Vihelmaa on helsinkiläinen filosofian lisensiaatti. Hän on työskennellyt ympäristöteemojen parissa niin kääntäjänä, neuvojana, oppaana, tutkijana kuin järjestötoimijanakin.

Liisa Lauerma: Suvun jäljillä. Löydä oma tarinasi
Meillä jokaisella on suku. Yhdelle se on rakas ja läheinen, toinen pyristelee siitä irti, kolmas tietää suvustaan tuskin mitään. Taustamme on silti osa meitä, halusimmepa tai emme. Suvun jäljillä johdattaa tutustumaan omaan sukuun ja edeltävien sukupolvien elämään; miten he ovat eläneet, mitä kokeneet, mistä iloinneet ja mitä surreet, millaisissa maisemissa kulkeneet?
Tutustuminen elettyyn ja koettuun avaa näkymiä suvun elämään ja toisiin aikoihin, mutta myös itseemme. Millaista tarinaa suku on minulle tarjonnut? Onko tuo tarina voimavara vai taakka? Miten itse voin vaikuttaa tarinaani niin, että se olisi minulle paras mahdollinen? Liisa Lauerman teos on kiehtova, itseymmärrystä ravitseva matka elämäämme sukupolvien ketjussa.
Liisa Lauerma on espoolainen tietokirjailija ja kouluttaja. Hän on kirjoittanut mm. lapsille suunnatun teoksen Sukuseikkailu (2011). Hänet on palkittu teoksistaan Suomen tietokirjailijoiden Tietopöllö-palkinnolla.

Liisa Seppänen: Viiltävät vuodet. Nuoren naisen selviytymistarina
Ulospäin kaikki vaikutti olevan hyvin. Sitten iloinen ja aktiivinen Selina, kympin tyttö, muuttui piittaamattomaksi, holtittomaksi nuoreksi - ongelmatapaukseksi. Mitä tapahtui? Miksi hyväosaisen perheen tytär alkoi voida pahoin ja päätyi päihteiden käytön, viiltelyn, masennuksen ja itsemurhayritysten myötä vuosiksi psykiatriseen laitoshoitoon? Entä mistä löytyivät eväät parempaan - miten huostaanotettu, raskaasti diagnosoitu ja lääkitty Selina selätti vaikeudet ja löysi takaisin mielekkääseen elämään, tasapainoiseksi, työssään menestyväksi nuoreksi naiseksi?

Viiltävät vuodet on koskettava tositarina nuorten pahoinvoinnista ja niistä usein vaietuista, monesti ylisukupolvisistakin, ongelmista, jotka kätkeytyvät taloudellisen hyvinvoinnin alle. Se on myös tarina selviytymisestä, unelmista ja kaikesta siitä hyvästä, mitä voimme toisillemme antaa.

Liisa Seppänen on mikkeliläinen tietokirjailija ja teologian maisteri. Hän on julkaissut useita elämäkertateoksia ja muita tietokirjoja.

Eero Hietala & Heikki Rusama: Kirkon ihmeellisimmät tarinat. Parhaat jutut kristinuskon 20 vuosisadalta
Kirkon ihmeellisimmät tarinat vie kiehtovalle matkalle kirkon 2000-vuotiseen historiaan. Kirkon tarinaa keritään auki 20 henkilön kautta, joista kukin eli eri vuosisadalla ja jätti pysyvän merkin historiaan. Tomera eläkeläistäti Helena kaivoi esiin Jeesuksen haudan, paavi Urbanus puhui Euroopan ristiretkille ja Martti Lutherin joutuminen ukkosmyrskyyn on vaikuttanut nyky-Suomeen saakka. Eero Hietala ja Heikki Rusama puhaltavat eloon tarinoita, joihin on vuosien saatossa sekoittunut faktaa ja legendaa. He heittäytyvät lukijan kanssa löytöretkelle, jota värittää aito ihmettely. Käy ilmi, että kirkko ei ole koskaan elänyt parasta aikaansa, mutta sen keskiössä ovat aina olleet tavalliset ihmiset, jotka tekevät ihmeellisiä asioita.

Kirkon ihmellisimmät tarinat perustuu samannimiseen suosittuun podcastiin. Se sai alkunsa, kun pitkäaikaiset ystävät Eero ja Heikki huomasivat usein kertovansa toisilleen kristinuskon historiaan liittyviä tarinoita, koska ne olivat niin kiehtovia ja hauskoja. Eero Hietala johtaa TV-tuotantoyhtiö Aito Mediaa ja Heikki Rusama opetusteknologiayritys Freeediä. He ovat molemmat työskennelleet myös monipuolisesti journalisteina.

Aulikki Mäkinen (toim.): Tulevaisuuden sanat. Kirkko kolmannella vuosituhannella
Ihmisten uskonnollisuus on ollut jo pitkään muutosprosessissa. Kodin löytäminen kirkosta on yhä useammalle vaikeaa. Kirkon tapa sanoittaa ja harjoittaa uskoa vieraannuttaa.

Kirkko on käymässä läpi muutosprosessia, jossa se joutuu miettimään uudelleen teologiaansa, käyttämäänsä kieltä ja harjoittamaansa spiritualiteettia sekä suhdettaan patriarkaaliseen menneisyyteensä. Tässä kirjassa hahmotellaan niitä tulevaisuuden sanoja, jotka rakentavat kirkkoa, joka on dialoginen, keskusteleva ja moniääninen. Kirkkoa, jonka kieli on inklusiivista ja spiritualiteetti kokonaisvaltaista, ruumiillista ja kontekstuaalista. Kirkkoa, jossa hierarkia vaihtuu kumppanuuteen ja yhteistyöhön. Kirkkoa, joka on avoin ihmeille ja kauneudelle.

Tulevaisuuden sanat -teoksessa kohti tulevaisuuden kirkkoa suuntaavat Outi Lehtipuu, Elina Hellqvist, Terhi Paananen, Eero Jokela, Mika K T Pajunen, Mikko Malkavaara, Jukka Hautala, Minna Hietamäki, Aulikki Mäkinen ja Päivi Vähäkangas.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210908/7e69ea7e/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko