[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kariston ja Johnny Knigan syksyn 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 8 16:18:11 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Johnny Kniga
Kamala Harris: Totuuden puolella
Kamala Harrisin muistelmissa henkilökohtainen rehellisyys loistaa jokaiselta sivulta, kun hän kertoo, kuinka siirtolaisparin tyttärestä kasvaa Yhdysvaltojen ensimmäinen naispuolinen varapresidentti. Nainen, jonka rooli tulee olemaan näkyvämpi kuin yhdelläkään varapresidentillä häntä ennen. Harrisin vanhemmat olivat kansalaisoikeusliikkeen aktivisteja ja sieltä hänenkin arvonsa kumpuavat. Työssään syyttäjänä Harris tunnettiin tiukkana ammattilaisena, joka kuitenkin uskalsi antaa äänen yhteiskunnan äänettömille. Muistelmissaan hän pohtii oikeudenmukaisuutta, identiteettiä ja nais- ja rotukysymyksiä. Ja sitä, miten päätöksenteko perustetaan tiedolle ja totuudelle, ei mielipiteille. Hän kertoo äidistään, isästään ja miehestään ja antaa mestariluokan oppitunnin johtajuudesta vaikeina aikoina.
Kamala D. Harris on Yhdysvaltojen varapresidentti. Hän aloitti uransa piirisyyttäjänä kotiosavaltiossaan Kaliforniassa, missä hän toimi myös oikeusministerinä. Harris oli kaikkien aikojen toinen Yhdysvaltojen senaattiin valittu musta nainen sekä nykyisessä tehtävässään ensimmäinen musta, ensimmäinen amerikanintialainen ja ensimmäinen nainen.

Katja Kettu: Ismo Alanko. Elämäkerta
Katja Kettu on kasvanut Ismo Alangon musiikin säestyksellä. Ketun ja Alangon kohtaamisista syntyi tämä ainutkertainen elämäkerta. Ismo Alanko on sanoittanut ja maalannut säveliksi suomalaisen mielenmaiseman. Se on 40 vuotta elämästä vienyt suurtyö, josta ei puutu verta, hikeä tai kyyneliä – eikä nauruakaan. Kun tähän lisätään vielä elämän 20 ensimmäistä vuotta, saadaan tulokseksi fresko, jonka tarjoaa lukijalle palkittu ja kansainvälisesti arvostettu kirjailija Katja Kettu. Niin kuin levyillä ja lavoilla, on kirjassakin omien sanojensa paras tulkki Ismo itse. Heti kuulijan tai lukijan jälkeen.
Ismo Alanko (s. 1960) tuli tunnetuksi 1980-luvun alussa Hassisen Koneen laulaja-lauluntekijänä. Hämmentävän monipuolinen ja kerta toisensa jälkeen uudistumiskykynsä osoittanut Alanko on saanut 16 kultalevyä, kahdeksan platinalevyä, useita Emma-palkintoja ja hänet on vihitty Itä-Suomen yliopiston filosofian kunniatohtoriksi 2019. Katja Kettu (s. 1978) tunnetaan parhaiten romaaneistaan. Läpimurtoteoksestaan Kätilö (WSOY 2011) Kettu sai muun muassa Runeberg-palkinnon. Hänen tuorein romaaninsa Rose on poissa (WSOY 2018) oli Finlandia-ehdokkaana ja lukijat äänestivät sen suosikikseen.

Måns Mossesson: Tim. Aviciin elämäkerta
Maailmankuulun musiikkilegendan traaginen elämä. Avicii oli 2010-luvun pop-sensaatio, jota ei pysäyttänyt mikään – paitsi hän itse. Lähes kymmenen vuoden ajan ruotsalainen Tim Bergling tehtaili listaykkösiä rikkoen ennätyksiä vasemmalta ja oikealta ja esiintyi jättiläismäisille yleisöille ympäri maailman. Toimittaja Måns Mosessonin virallinen Avicii-elämäkerta kertoo, millaisena Bergling koki elämänsä tähtitaivaalla, klubeilla ja keikkalavoilla, miten hän onnistui koskettamaan valtavia yleisömassoja elektronisella tanssimusiikillaan hitti toisensa jälkeen – ja miksi se kaikki oli Berglingille lopulta liikaa.
Måns Mosesson on Dagens Nyheterin tutkiva toimittaja. Hän on voittanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon kahdessa eri kategoriassa ja hänelle on myönnetty Prix Italia -palkinto parhaasta dokumentista.

Timo Kanerva: Epe. Levymoguli
Yksi musiikkiteollisuutemme suurimmista vaikuttajista muistelee suomirockin kukoistuksen vuosikymmeniä. Epe’s Music Shop demokratisoi suomalaisen musiikkikulttuurin 1970- luvulla. Ensimmäistä kertaa maan joka kolkkaan sai tilattua uusia levyjä niiden ilmestymispäivänä. Pian myös bändejä alkoi syntyä ympäri Suomen. Epe Helenius näki tämän ja perusti Poko Rekordsin, jonka artistit ovat kuin suomirockin Kuka kukin on Eppu Normaalista Popedaan, Yöstä J. Karjalaiseen ja Ismo Alangosta The 69 Eyesiin. Elämäkerrassaan Helenius kertoo, mitä tapahtui kulissien takana ja miten suomalainen musiikkiteollisuus on muuttunut viidessä vuosikymmenessä.
Timo Kanerva (s. 1950) toimi Soundin päätoimittajana viitenä vuosikymmenenä. Journalistisista saavutuksistaan hän on saanut Valtion journalistipalkinnon, Musiikki & Median elämäntyöpalkinnon ja Soundi-palkinnon. Hän on kirjoittanut myös runsaasti draamaa kuunnelmista musikaaleihin.

Salima Peippo & Kimmo Rantanen: Salima. Sirkustaiteilijan tunnustukset
Kiehtova tarina sirkuselämästä, hurjista tempuista ja kiertävän taiteilijan uskomattomasta arjesta. Miltä maailma näyttää, kun esiintyy kymmenen metrin korkeudessa pää alaspäin roikkuen – ja ilman turvaköyttä? Sirkustaiteilija Salima Peippo kiersi Euroopan sirkuksia lähes kaksikymmentä vuotta. Hän koki niin Monte Carlon kansainvälisen sirkusfestivaalin loiston kuin kiertävien telttasirkusten karun arjen. Oppinsa Peippo hankki Venäjän valtiollisessa sirkuskoulussa, jossa spagaatti viimeisteltiin venytyskoneella. Kansainvälisen uran luominen vaati uhrauksia henkilökohtaisessa elämässä, mutta uskomattomia käänteitä siitä ei puuttunut. Sirkustaiteilijan tunnustukset on mukaansa tempaava tarina unelmien tavoittelusta, siitä miten kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa, jos vain uskoo itseensä ja on valmis tekemään töitä menestyksen eteen.
Salima Peippo on Kuopiossa asuva sirkustaiteilija, sirkustaiteen opettaja ja kulttuurituottaja. Peippo on myös vuoden 2000 Suomen Neito ja tankourheilun Espanjan mestari. Kimmo Rantanen on pitkän linjan kulttuuritoimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Ilta-Sanomiin ja Turun Sanomiin.

Pekka Salminen: Gasellit. Matka
Yhden Suomen suosituimman rap-ryhmän matka heidän itsensä kertomana. Lukiokaverukset innostuvat freestyle-rapista ja alkavat tehdä musiikkia. Haaveissa siintää keikkaelämä. Intoa on, taitoa vähän vähemmän ja epävarmuuskin paistaa läpi. Yksi asia on silti varmaa: bändissä oleminen on parasta. Vaikka välillä riidellään, on päämäärä yhteinen. Pian oma ääni löytyy eikä kauankaan, kun Gasellit nousee listoille ja klubien ja festivaalien lavoille, ja Jäniksen vuosi, Imus, Muistanks mä väärin? tai Mitä mä Malagas? löytävät kaikupohjaa. Pekka Salmisen kuljettama tarina on rehellinen, maanläheinen ja samaistuttava – Gasellien näköinen bändikirja, mutta myös tarina ystävyydestä ja oman jutun löytämisestä.
Gasellit on vuonna 2008 perustettu rap-yhtye, joka yhdistää musiikissaan saumattomasti melodisen ja modernin rytmimusiikin sekä underground-rapin suorapuheisuuden. Vuonna 2019 Gasellit palkittiin Vuoden yhtye -Emmalla ja sen uusin levy Zen nousi edeltäjänsä Janon tapaan suoraan listaykköseksi. Pekka ”Päkä” Salminen on yksi Gasellien kolmesta MC:stä. Hän on aiemmin kirjoittanut romaanin Sä maksat yhdessä Miikka ”Hätä-Miikka” Niirasen kanssa.

Juuso Määttänen & Joonas Hytönen: Jyrki 1995–2001. Nuoriso-ohjelman nousu ja tuho
Vuonna 1995 Jyrki tuli meille. Hurjaa menoa ja ennennäkemätöntä tv-ilmaisua sisältäneen ohjelman vuosiin mahtuu niin villejä tarinoita kuin ammatillisia innovaatioita. Kun Jyrki alkoi, siitä tuli sukupolvikokemus ja oman aikansa valtava mediailmiö. Ohjelma nosti suomalaista musiikkia kansainväliselle tasolle ja teki kokemattomista juontajistaan tähtiä. Jyrkin kulisseissa tekijöitä kohdeltiin välillä todella rajusti, mutta vuosiin mahtuu myös riemukkaita kokemuksia ja koskettavia hetkiä. Kirjassa oman versionsa Jyrkistä kertovat tekijät Katja Ståhlista Pizza Pekkariseen ja Micaela Metsoon. Ääneen pääsevät myös Jyrkissä vakituisesti esiintyneet muusikot, kuten Toni Wirtanen, Kerkko Koskinen ja Kalle Ahola.
Juuso Määttänen on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Joonas Hytönen oli Jyrkin tunnetuimpia juontajia. Nykyään hän toimii yhden Suomen suurimman tv-tuotantoyhtiön, Fremantlen toimitusjohtajana.

Lamppu Laamanen: Ammattina luoja. Taiteilijat kertovat
Luovuuden ammattilaiset Manuela Boscosta Sofi Oksaseen ja Jussi Parviaisesta Jukka Itkoseen avaavat luovuutensa logiikkaa. Mistä tulee rohkeus heittäytyä? Mitä luovuuden tuska tarkoittaa? Voiko luovuudesta lomailla? Kuinka alitajunta auttaa ja usein jopa pelastaa ja voiko luovuutta edes selittää... Luovuus on aiheena laaja, syvällinen ja mielenkiintoinen – luovuuden rajattomat ulottuvuudet ulottuvat kaikkialle. Nykyisen kaltaista maailmaa sen hyvyydessään ei olisi ilman hyvin käytettyä luovuutta. Ammattina luojan sivuilla omaa luovuuttaan pohtivat eri alojen taiteilijat, kuin keskustelisivat saman pöydän ääressä siitä, kuinka heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin luoda, keksiä uusia maailmoja.
LAMPPU LAAMANEN on tuottelias tietokirjailija, joka on asettunut taiteilijoiden nahkoihin jo aiemmin kirjoittamissaan elämäkerroissa Miina Äkkijyrkästä, Andy McCoysta ja Dave Lindholmista.

Ashley ”Dotty” Charles: Raivoajat. Mitä tapahtuu keskustelulle kun kaikki vain huutavat
Intohimoisen hauska ja armottoman teräväkatseinen tutkielma aikaamme leimaavasta someraivosta ja opas 2020-luvun mediailmapiirissä selviämiseen. Sosiaalisen median aikakaudella yhteiskunnallisista epäkohdista raivostuminen on siirtynyt verkkoon. Mutta mitä tapahtuu aktivismille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle, jos vain raivoamme somessa – ja vain omissa kuplissamme? Onko kaikki vain imagonrakennusta? Ashley ”Dotty” Charlesin ajankohtainen tietokirja tarkastelee piikikkäästi ja hauskasti someraivotapauksia ja osoittaa, että vaikuttaaksemme todellisiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin meidän on opittava kanavoimaan raivomme muutenkin kuin hashtagien ja someboikottien kautta.
Ashley ”Dotty” Charles on Lontoossa asuva BBC:n radiojuontaja ja Amplify Dot -nimellä tunnettu rap-artisti.
***
Karisto

Adrienne Brodeur: Villi jahti. Äitini salasuhde ja minä
Eräänä kesäyönä 14-vuotiaan Adriennen äiti Malabar herättää hänet ja kuiskaa sanat, jotka muuttavat heidän koko elämänsä: Ben Souther suuteli minua. Adriennesta tulee äitinsä uskottu ja apuri. Hän nauttii Malabarin suomasta huomiosta ja auttaa tätä salaamaan orastavan suhteen pitkäaikaisen perheystävän kanssa. Salaisuudella on kauaskantoiset seuraukset kaikille osallisille, ja se vaikuttaa Adriennen omiin parisuhteisiin vuosikymmenien ajan. Villi jahti on ajaton muistelmateos perheestä, luottamuksesta ja sen pettämisestä sekä valheista, joita kerromme itsellemme oikeuttaaksemme tekomme. Se on tarina sinnikkyydestä ja muistutus siitä, ettei meidän tarvitse kulkea vanhempiemme jalanjäljissä.
Adrienne Brodeur on palkittu toimittaja ja kirjailija, jolla on vuosikymmenien kokemus kustannusmaailmasta. Nykyään hän toimii Aspen Words -kirjallisuusyhdistyksen johtajana. Brodeur jakaa aikansa Cambridgen ja Cape Codin välillä miehensä ja lastensa kanssa.

Kati Outinen: Niin lähelle kuin muistan
Vuosi 1995: irtisanoutuminen KOMista, Kauas pilvet karkaavat -elokuvan kuvaukset, rakkaan kollegan Matti Pellonpään kuolema, rooli Helsingin Kaupunginteatterin West Side Story -musikaalissa, arki pienen tyttären yksinhuoltajana. Tiivis ajanjakso on näyttelijä Kati Outisen elämän käännekohtia. Outinen liikkuu ajassa ja kirjoittaa läheltä katsoen elämästään taiteilijana. Kalenterimerkintöjen kautta piirtyy kuva siitä, millaista on omistautua taiteen tekemiselle, elää ruuhkaisia vuosia ja toisaalta ottaa vastaan aika, jolloin työt iän ja sukupuolen vuoksi vähenevät. Mitä reittejä kulkien ovat löytyneet harmonia ja oma tie?
Näyttelijä Kati Outinen rakastaa pitkiä kävelyretkiä, museoita, lukemista, runoja, sienestämistä, teatteria, elokuvaa, virkkausta, ruuanlaittoa, autolla ajelua, vanhoja puita, kirppareita, ihmisten tarinoita, muutoksia, keskusteluja, prosesseja, juustoja ja punaviiniä. Tästä kaikesta hän kirjoittaa.

Johanna Laakkonen et. al.: Se alkoi joutsenesta. Sata vuotta arkea ja unelmia Kansallisbaletissa
Mittavan tutkimustyön tuloksena syntynyt teos antaa yleiskuvan siitä, miten Suomen Kansallisbaletti syntyi ja kehittyi eri balettimestarien ja baletinjohtajien aikakausina. Kerrontaa rytmittävät teema-artikkelit puvustuksesta, lavastuksesta ja musiikista. Kirjassa tarkastellaan koreografeja, teoksia ja niiden vastaanottoa, ja tanssijat kertovat työstään haastatteluissa. Teos tuo esiin, kuinka baletti on ollut tärkeä osa suomalaista ja kansainvälistä kulttuurielämää. Näyttävä ja monipuolinen kuvitus vie lukijan visuaaliselle matkalle baletin maailmaan.
Kymmenhenkisellä kirjoittajaryhmällä on vankka kokemus tutkijoina, toimittajina, taiteen tekijöinä ja alan asiantuntijoina: Johanna Laakkonen, Aino Kukkonen, Raisa Rauhamaa, Riikka Korppi-Tommola, Tiina Suhonen, Eero Hämeenniemi, Harri Kuusisaari, Jukka O. Miettinen, Heta Reitala ja Joanna Weckman.

Kimmo Miettinen: Irwin Goodman – kansan taiteilija
Lämminhenkinen tarinakokoelma tarkastelee Irwin Goodmania ulkopuolisten silmin: lähipiirin, fanien ja yhteistyökumppaneiden kertomuksista piirtyy kuva rakastetusta kansantaiteilijasta. Teos myös käsittelee miestä artistina: Irwin ei ollut pelkästään ilmiö tai otsikko lehdissä. Hän oli vakavasti otettava muusikko. Haastateltavat kertovat suhteestaan taiteilijaan ja tämän musiikkiin henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Yksittäisistä kohtaamisista muodostuu laajempi kokonaisuus suomalaisesta merkkihenkilöstä ja 1960- ja 70-luvun Suomesta. Kirjan kuvaliitteet tuovat oman, vahvan näkökulmansa muusikon elämään.
Kimmo Miettinen on kirjailija ja rockin monitoimimies.

Dara McAnulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen. Hänen sanansa maalaavat myös lämminhenkisen kuvan tiiviistä perheyksiköstä, joka luovii tietään ihmeellisessä maailmassa.
Luonnonsuojeluliikkeen nuori tähti Dara McAnulty asuu vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Pohjois-Irlannissa. Hänelle on myönnetty lukuisia kunnianosoituksia työstään aktivismin parissa, ja hänen esikoisteoksensa Nuoren luonnontutkijan päiväkirja voitti arvostetun Wainwright-palkinnon.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210908/fad32284/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko