[H-verkko] Arvosteltavaksi Syksyn 2021 kirjoja eri kustantajilta

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 1 11:49:17 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Päivi Mehtonen: Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus (Poesia)
Päivi Mehtosen tutkimus esittelee Suomessa aiemmin tuntemattoman kirjallisen tradition. Teos taustoittaa, kuvailee ja esittelee herkullisin sitaatein sanataidetta, joka vaikutti abstraktin kuvataiteen rinnalla mutta unohtui.
Päivi Mehtonen on kirjallisuustieteen dosentti Helsingin ja Tampereen yliopistoissa sekä riippumaton kirjallisuudentutkija.
***
Jussi Iltanen: Löytöretkiä Helsingin seudulle (Karttakeskus)
Uutuusopas johdattaa kävelyretkille Helsingin seudun historiaan ja nykypäivään. Kurkistus kulman taakse tai metsittyneelle kalliolle voi paljastaa yllätyksiä tutustakin kotiseudusta. Kirjassa on eri puolilla pääkaupunkiseutua yhteensä 40 monipuolista kävelyreittiä, jotka muodostavat samalla 20 pitkää, yli kymmenen kilometrin reittiä. Oppaan avulla myös Helsinkiin saapuvan matkailijan helppo tutustua alueisiin keskustan ulkopuolella. Reitit on suunniteltu niin, että ne alkavat ja päättyvät juna- tai metroasemilta tai runkoliikenteen pysäkeiltä ja useimmat muodostavat lenkin takaisin lähtöpaikkaan.
Jussi Iltanen (maantieteilijä, FM) on kirjoittanut Helsingin seudusta ja sen historiasta useita tietokirjoja ja matkaoppaita. Hän on innostunut erityisesti paikallishistoriasta ja erikoistunut rautateiden historiaan.
***
Marke Ahonen: Hippokrates – Valitut teokset (Duodecim)
Hippokrates muistetaan yhä ”lääketieteen isänä”, ja hänen nimensä kuuluu edelleen antiikin maailman tunnetuimpien joukkoon. Nykyään vain harva on lukenut Hippokrateen kirjoituksia millään kielellä, ja ne voivat tuntua vaikeasti lähestyttäviltä. Hippokrateen nimissä kulkevat kirjoitukset vievät meidät kuitenkin elämän perusasioiden äärelle. Hippokraattinen lääketiede on yhä edelleen tunnistettavasti oman aikamme lääketieteen kantaäiti, ja sen vaikutus näkyy konkreettisesti siinä valtavassa määrässä lääketieteellistä sanastoa, jonka olemme antiikista perineet. Myös lääkärin rooli, lääkäriin kohdistuvat odotukset ja lääkärintyön pulmatilanteet ovat pysyneet hätkähdyttävän samankaltaisina.
Tähän kirjaan on ensimmäisen kerran suomennettu edustava valikoima Hippokrateen nimissä kulkevia keskeisiä kirjoituksia.
***
Jukka Nieminen: Valtakunnan katto. Ilmasota Saksan taivaalla 1939-1945 (Mediapinta)
Operaatio Clarion käynnistyi 22.2 1945. Silloin Saksan ilmatilaan työntyi 3500 pommikonetta ja 5000 hävittäjää eikä mikään enää kyennyt pysäyttämään niitä. Saksan ilmavoimat Luftwaffe oli jo hävinnyt puolustustaistelunsa. Saksaa pommitettiin 1481 yönä ja 1089 päivänä. Päivisin amerikkalaiset pommikoneet murskasivat sotateollisuutta ja öisin englantilaiset polttivat kaupungit. Laskien lentokoneiden määrillä Saksaan hyökättiin ilmojen kautta pommikoneella 1 440 000 kertaa ja hävittäjäkoneella 2 680 000 kertaa. Kaikkiaan 1 356 828 tonnilla pommeja natsi-Saksa mureni aste asteelta. Maailmanhistoria ei ollut kokenut mitään vastaavaa. Se oli jättiluokan ilmataistelu Kolmannen valtakunnan yläpuolella.

Voimaa oli puolustuksessakin. Likemmäs puolet pommikoneiden miehistöistä jäi palaamatta. Se on kertomus torjuntahävittäjien ässistä jotka nousivat yötaivaalle. Se on kertomus kuuntelupalvelusta kuin valonheittimiin kytketyistä 88-millin tykeistä, puolustusstrategioista aina Kammhuberin linjasta operaatio Villisikaan tai Suureen iskuun. Sotaa käytiin myös suurjaksorintamalla tutkasodassa jossa pyrittiin näkemään vastapuolta paremmin ja häiritsemään vastapuolen näkemistä. Kertomus jossa väestönsuojelu kokee todellisen haasteensa kun polttosota leimahtaa todenteolla yhä tuhoavimpien pommien muodossa. Sotaa käydään yhä raskaampien pommien ja pommisuojien betonitonnien välillä. Se on myös kertomus kilpajuoksusta aseteknisessä kehityksessä aina futuristisiin kostoaseisiin asti. Ennen kaikkea se on varoittava tarina virheistä, kokonaisista virhestrategioista joihin Luftwaffen ylijohto syyllistyi vuosien ajan ja jotka lopulta johtivat aselajin perikatoon.
***
Marja-Leena Salo: Lasintekijöiden kylä – tarinoita Nuutajärveltä (Bookcover)

Lasintekijöiden kylä vie sinut arjen aikamatkalle ennen kaikkea 1950–60-luvuille. Kokijat kertovat työstään, arjestaan, perhe-elämästään ja sattumuksista, jotka vielä ovat muistinkantaman päässä. Taiteilijat elivät kyläläisinä kyläläisten joukossa, niinpä saat kuulla mm. Kaj Franckin kodin päreovista, joihin eräissä juhlissa rävähti miehen mentävä aukko, Saara Hopean omena-kuvioisesta jouluhameesta ja Oiva Toikasta uintiretkillään, jotka saivat veneilijät valppaiksi.

Lopuksi harppaat aivan Nuutajärven lasikylän alkuvuosiin 1700-luvun loppuun. Näistä vuosista on koottu tiiviit tarinat, joista selviää, miksi Nuutajärven kartanon omistaja perusti syvälle Hämeen metsiin, nykyiseen Urjalan kuntaan, lasitehtaan. Selviää myös, mikä rooli tavaratalon perustajalla G. F. Stockmannilla ja Helsingin laivatelakan perustajalla Adolf Törngrenillä oli Nuutajärvellä.

Kirja perustuu laajoihin haastatteluihin ja arkistotutkimukseen. Merkittävä lähde on lähes parinkymmenen nuutajärveläisen ryhmä, joka kokoontui pari vuotta. Näistä haastatteluista syntyi monipuolinen kuva lasikylän elämästä, kun muistot tarkentuivat tarkentumistaan monen kokijan joukossa. Kirjan runsas kuva-aineisto on ainutkertaista, sillä se on saatu pääosin perhealbumeista.

Kirjan kirjoittaja, FM, toimittaja, vapaa kirjoittaja Marja-Leena Salo on asunut Nuutajärven lasikylässä 1980-luvun alkupuolelta. Hän on käsitellyt Suomen vanhinta lasikylää useissa artikkeleissaan, tutkielmissaan ja kirjoituksissaan.
***
Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu (Kosmos)
Johanna Vehkoon Oikeusjuttu on hätkähdyttävä tositarina eräästä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä. ”Mitään ei saa enää sanoa”, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Tässä kirjassa toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin.
Oikeusjuttu on tarina yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä mutta myös laajemmasta ilmiöstä: oikeistotrollien suhteettoman suureksi kasvaneesta vaikutuksesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nettioikeisto on vedättänyt mediaa jo vuosikausien ajan, ja nyt sen kohteena on myös oikeuslaitos. Oikeusjutussa Johana Vehkoo pureutuu oman tarinansa kautta trollauksen mekanismeihin ja sen luomiin uhkakuviin sekä jo todellisiin vaikutuksiin.
Johanna Vehkoo on tutkiva toimittaja. Hän toimii johtajana Feministisessä ajatushautomo Hatussa ja on yksi Long Playn perustajista. Vehkoon ja Emmi Niemisen journalistinen sarjakuvateos Vihan ja inhon internet oli vuoden 2018 Sarjakuva Finland -ehdokas ja voitti Nuori voima -palkinnon.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20211001/876a0744/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko