[H-verkko] Artikkelipyyntö: Lähikuva 1/2022 ”Ihmisen ja luonnon suhde”

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ma toukokuu 3 10:25:14 EEST 2021


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Lähikuva 1/2022 ”Ihmisen ja luonnon suhde”
--------------------------------------------
CFP: Lähikuva 1/2022 ”Ihmisen ja luonnon suhde”

Miten ihmisen suhdetta luontoon ja muihin lajeihin on esitetty audiovisuaalisessa kulttuurissa kautta aikojen? Minkä muun tyyppisissä teoksissa kuin luontodokumenteissa luonto on ollut merkittävässä roolissa, missä vain vähäisessä? Millaisia muotoja ihmisen, luonnon ja muiden lajien kohtaamiset ovat saaneet?

Miten keskustelu ekokatastrofista ja antroposeenin aikakaudesta on vaikuttanut tapaan, jolla ihmisen luontosuhdetta kuvataan? Entä miten se vaikuttaa tapaan, jolla luontosuhteesta pitäisi ylipäätään ajatella?

Mikä on luontoa? Kannustamme kirjoittajia haastamaan käsityksiä luonnosta ja luontosuhteesta sekä näkemään luontoa sielläkin, missä sitä ei ehkä tavallisesti ajatella olevan. Kuten Adam O’Brien (2018, 3) toteaa, ”There is not a genre or mode of natural-environmental art, but rather a common urge amongts a great many (deeply dissimilar) artists to acknowledge the world as something more than a stage for social transactions.”

Kutsumme eri tieteenalojen tutkijoita pohtimaan luonnon, ihmisen ja audiovisuaalisen kulttuurin kytköksiä eri näkökulmista. Artikkeleissa voidaan tarkastella esimerkiksi tiettyä historiallista aikakautta, yksittäistä teosta, tiettyä genreä tai maantieteellistä aluetta. Myös teoreettiset ja kriittiset pohdinnat ovat tervetulleita. Tutkimusaineistoksi sopii audiovisuaalinen kulttuuri koko laajuudessaan, mukaan lukien mediataide, pelit ja sosiaalinen media.

Numeroon voi tarjota tutkimusartikkeleita, katsauksia, näkökulmatekstejä, haastatteluja sekä kirja-arvioita. Lisätietoja tekstityypeistä löydät Lähikuvan kirjoitusohjeista: https://journal.fi/lahikuva/about/submissions

Juttuehdotukset, sisältäen tekstityypin, otsikon, lyhyen abstraktin (max. ½ s.), keskeisimmät lähteet ja kirjoittajan yhteystiedot, pyydämme lähettämään sähköpostilla 13.6.2021 mennessä teemanumeron toimittajille:

minna.k.rainio at jyu.fi

kaisa.e.hiltunen at jyu.fi

Numero ilmestyy maalis–huhtikuussa 2022. Referee-artikkeleiden ensimmäisten versioiden tulisi olla valmiita 1.11.2021 mennessä, muiden tekstien tammikuun 2022 loppuun mennessä. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä numeron toimittajiin.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Kaisa Hiltunen
kaisa.e.hiltunen at jyu.fi
0400613196
https://journal.fi/lahikuva/announcement

Ilmoitus vanhenee: 13.6.2021 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/lahikuva-1-2022-ihmisen-ja-luonnon-suhde/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko