[H-verkko] Arvosteltavaksi: Avain-kustannuksen ja Siirtolaisuusinstituutin kevään 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Maalis 15 14:51:39 EET 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Avain kustannus kevät 2021

Pekka Vartiainen
RUTTOVUOSI : KIRJOITUKSIA KAUNOKIRJALLISUUDEN EPIDEMIAKUVAUKSISTA

Kaunokirjallisuudessa epidemiat ovat ravintoa tarinoille. Rutto, punainen surma, kolera, polio, superflunssa – kirjallisuudessa ihmiskuntaa kurittavia todellisia ja kuviteltuja pandemioita löytyy antiikista ja keskiajalta alkaen aina modernin ajan kynnykseltä meidän päiviimme asti. Teokseen sisältyvissä kirjoituksissa tutustutaan kaunokirjallisuuden lukuisiin klassisiin epidemiakuvauksiin. Pelkoa, mutta myös toivoa sisältävät tautitarinat alkavat Boccaccion Decameronesta ja tästä edelleen Daniel Defoen, Mary Shelleyn ja Edgar Allan Poen saattamina kertomuksiin, joita ovat laatineet monet aikamme tunnetuimmat kirjailijat Albert Camus’ta Gabríel Garcia Márqueziin, Stephen Kingistä Philip Rothiin.

Pekka Vartiainen on yleisen kirjallisuustieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tuotannostaan löytyy niin kirjallisuudentutkimukseen ja -historiaan kuin kulttuurintutkimukseen ja -tuotantoon perehtyneitä teoksia.

***
Niklas Åke:
NONMARITTAJAT KERÄILYPYÖRTEESSÄ

Oletko tuskastunut kokoelmiesi karttumisen hitauteen? Harkitsetko keräilyharrastuksen aloittamista?
Viime vuosina on suorastaan painostettu luopumaan tavaroista, mutta asiantunteva keräilijä hankkii niitä siksi juuri nyt. Ratkaisu maailman ongelmiin ei löydy tavaran hävittämisestä, vaan käytetyn tavaran hyödyntämisestä. Ryhdy siis keräilijäksi! Vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa harrastus, joka muuttaa elämäsi. Keräileminen mullistaa ihmissuhteesi, parantaa parisuhteesi ja takaa sinulle mielenkiintoisen elämän.

Niklas Åke on intohimoinen keräilijä, joka on hionut keräilystrategian omaksi taiteenlajikseen. Kirpputoreja ja keräilymarkkinoita 1970-luvulta saakka seurannut Niklas Åke on mm. nähnyt läheltä yksityiskokoelmien muutoksen museokokoelmiksi.
***
Laura Roininen
PERHE PARRASVALOISSA

Äiti, isä, kaksi lasta ja koira. Perinteinen ydinperheen malli elää yhä vahvana, vaikka joka kolmas suomalainen perhe on jotain muuta. Kirjassa 10 erilaista perhettä kertoo elämästään ja matkastaan omanlaisekseen perheeksi. Missä yksinhuoltajaperhe on hyvä? Entä mitä löytyy aina meksikolais-suomalaisen perheen jääkaapista? Mistä tahattomasti lapsettomaksi jäänyt perhe haaveilee? Mitä kaksosten äiti kysyy tulevilta monikkoperheen vanhemmilta? Millaista on arki kahden äidin perheessä?
Suomen syntyvyys on viime aikoina ollut Pohjoismaiden matalin. Syntyvyyskeskustelussa perheistä piirtyy usein tietynlainen kuva, vaikka tapoja tulla perheeksi on monia.
Laura Roininen (s. 1979) on toimittaja, äiti, vaimo, sisko, tytär ja seitsemänkertainen kummi, joka unelmoi äitiydestä vuosia ennen haaveen toteutumista.

***
Juri Nummelin:
SUOMALAISEN KIRJALLISUUDEN LYHYT HISTORIA

Suomalaisen kirjallisuuden lyhyessä historiassa käydään tiiviisti, innostavasti ja kriittisesti läpi Suomen kirjallisuuden tarina. Kirjassa pyritään välttämään ilmeisimpiä suurteoksia ja tekijöiden luettelointia. Lisäksi mukana on myös unohdettua kirjallisuutta, kuten lasten- ja viihdekirjallisuutta. Pääpaino on 1900- ja 2000-luvun kirjallisuudessa, mutta kansanrunoutta ja 1800-luvun kirjallisuutta käsitellään myös.

Kirja sopii niin kirjallisuuden harrastajan kuin tutkijankin käteen, mutta se toimii porttina asioiden laajempaan ymmärtämiseen myös koululaisille ja opettajille. Kirjasta hyötyvät myös maahanmuuttajat, jotka haluavat tutustua suomalaisen kulttuurin historiaan.

***
Krista Launonen
HYMYN SALAISUUS : MITEN TAIDE AUTTOI MINUA LÖYTÄMÄÄN ELÄMÄNILON?

Krista Launonen päättää lähteä selvittämään hymyn ja elämänilon salaisuutta tutustumalla viiteen taidehistorian merkkiteokseen. Kesken tutkimusmatkansa hän saa epätoivotuksi matkakumppaniksi vakavan sairauden.

Hymyn salaisuudessa aikamatka taidehistoriaan ja hymyilevien mallien kohtaloihin nivoutuu Launosen kuvaukseen omasta halusta pysyä elämänilossa kiinni silloinkin, kun krooninen syöpä asettuu kehoon.

Etruskien, Buddhan, Leonardo da Vincin, Elisabeth Vigee-Lebrunin ja John Singer Sargentin hymyteokset antavat matkalla voimaa ja toivoa. Launonen selvittää, mitä taidehistoria opettaa elämänilosta ja millaisia vastauksia se antaa ikuisuuskysymyksiin: miksi olemme täällä ja miten elämää pitäisi elää. Samalla Launonen huomaa, ettei pysty allekirjoittamaan monia perinteisiä käsityksiä syövästä: se ei ole taistelu, sairaudesta ei tarvitse olla kiitollinen ja ulkonäöllä todella on merkitystä.

***
Sisko Ylimartimo
MARIAN KATSE : KUVIA, KUVITELMIA JA KERTOMUKSIA

Maria, Jeesuksen äiti, on kristikunnan tunnetuin nainen. Henkilönä hänestä kuitenkin tiedetään vain vähän. Marian katse valottaa hänen elämänsä ohella hänen ympärilleen syntynyttä kulttia sekä monitahoista kertomus- ja kuvatraditiota.

Legendat, perimätieto ja kansanhurskaus ovat lisänneet Neitsyt Mariaan mielikuvituksellisia piirteitä ja symboliikkaa. Hänessä on nähty ylivertainen auttaja, esirukoilija ja lohduttaja, luontoemo, kukkien madonna ja taivaan kuningatar. Islam ja kansanrunous ovat luoneet hänestä omat tulkintansa.

Kuvataiteilijat ovat heijastaneet Mariaan aikakautensa esteettisiä ihanteita ja uskonnollisia käsityksiä. Madonnassa on haluttu ennen kaikkea kuvata naista ja äitiä, jolla oli lapsestaan iloa ja surua.

Tietokirjailija Sisko Ylimartimo on kirjoittanut kuvataiteesta, saduista, fantasiasta ja nuorisokirjallisuudesta, jota hän on myös suomentanut.
***
Tuula Vainikainen
MATKALLA JOSSAIN SAKSASSA

Tuula Vainikainen kirjoittaa rakkaudesta Berliiniin ja perheeseen. Saksan-matkoilla käydään Berliinin lisäksi mm. Füssenissä, Bautzenissa, Quedlinburgissa, Stralsundissa ja Frankfurt an der Oderissa. Lomaillaan tai eletään etätyöläisen arkea ja tavataan ihmisiä, jotka ovat jättäneet jäljen. Saksan kipeä historia kohtaa nykypäivän.

Koronakesänä 2020 oli kova ikävä Saksaan, jonne matkustaminen ei ollut mahdollista. Ikävästä ja muistoista syntyi tarinallinen kirja.
***
Tiina-Emilia Kaunisto
SE EI JOHDU SINUSTA : VÄHÄTTELYN HISTORIA TYÖELÄMÄSSÄ
Ohitettiinko mielipiteesi palaverissa? Nauroiko joku ideallesi? Etkö etene urallasi? Esineellistettiinkö sinua? Koitko häpeää näissä tilanteissa?

Et ole yksin kokemustesi kanssa. Lainsäädäntömme mukaan työelämä on turvallinen, yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kaikille, mutta todellisuus näyttää toiselta.

Työelämä muuttuu hitaasti – sinä ja ajatuksesi nopeammin.

Tämän kirjan avulla ymmärrät, ettei vähättely johdu sinusta. Olet ominaisuuksiesi kautta osa hierarkkista työelämähistoriaamme, jossa joku on aina suljettu vallan ulkopuolelle: naiset, vähemmistöt, kiltit, käskyläiset tai muut valtaketjun pohjimmaiset.

Tiina-Emilia Kaunisto on työelämän erityisasiantuntija Monimuotoiset perheet -verkostosta. Taustaltaan hän on toimittaja ja työmarkkinajärjestön asiantuntija. Tämä on Kauniston kolmas tietokirja.
***

Siirtolaisuusinstituutin kevään 2021 kirjoja

Mihin suuntaan Suomi kehittyy? Liikkuvuuden ja muuttoliikkeen dynamiikka
X Muuttoliikesymposium 2019 In Which Direction is Finland Evolving? The Dynamics of Mobility and Migration
Elli Heikkilä (toim.)
Julkaisuja 39. Siirtolaisuusinstituutti 2020. 161 s.

Siirtolaisuusinstituutti on vuodesta 1975 lähtien järjestänyt viiden vuoden välein Muuttoliikesymposiumin. Instituutti juhlisti 45-vuotista toimintaansa järjestämällä kymmenennen Muuttoliikesymposium 2019 -tapahtuman. Symposiumin teemana oli Mihin suuntaan Suomi kehittyy? Liikkuvuuden ja muuttoliikkeen dynamiikka. In Which Direction is Finland Evolving? The Dynamics of Mobility and Migration.
Tapahtumassa käsiteltiin muuttoliikkeitä laajasti kansainvälisen muuton, maan sisäisen muuttoliikkeen ja liikkuvuuden sekä ulkosuomalaisten näkökulmasta. Ohjelma oli rakennettu siten, että ensimmäinen päivä pidettiin englanninkielellä ja toinen pääosin suomenkielellä. Esitelmöitsijöinä ja alustajina olivat alan kotimaiset ja kansainväliset asiantuntijat.
Laajan käsityksen maailman muuttoliikkeistä kautta aikain antoi pääpuhujamme Professor Emeritus Patrick Manning USA:sta. Pohjoismaiden muuttoliikkeiden kehitystä tarkasteli toinen pääpuhujamme Senior Research Fellow Timothy Heleniak Ruotsista. Muilta osin Symposiumin ohjelma koostui eri asiantuntijoiden esitelmistä etupäässä Suomen tilanteesta, mutta myös Suomen ja Viron välisestä työssäkäynnistä, ja ulkosuomalaisuudesta. Kirjaan tuotetut asiantuntija-artikkelit ovat kielellä, millä ne Symposiumissa pidettiin.
Maastamuutto, maahanmuutto sekä maan sisäinen muuttoliike ja liikkuvuus ovat monin tavoin kytköksissä toisiinsa ja ilmiöiden syvempi tuntemus on ensiarvoisen tärkeää. Kirja antaa ajankohtaista tietoa julkisen sektorin edustajille, poliittisille päätöksentekijöille, tutkijoille ja laajalle muuttoliikkeistä kiinnostuneelle yleisölle.
****
Kirjeitä Karjalasta
Amerikansuomalaisen Saaren perheen kolme poikaa Neuvosto-Karjalan ihannevaltiota rakentamassa 1930-luvulla.
Päivi Sihvola
Julkaisuja 38. Siirtolaisuusinstituutti 2020. 124 s.
Kirjeitä Karjalasta kertoo Alajärveltä Amerikkaan muuttaneen Saaren (alkuaan Saarenmaa) perheen tarinan liki 120 vuoden ajalta. Perheen pojat Nikolai, Nestor ja Eino lähtivät Yhdysvalloista 1930-luvun alussa töiden perässä Neuvosto-Karjalaa rakentamaan.
Mukana on yhteensä 15 kirjettä sekä Nikolai että Eino Saarelta Karjalasta kotiväelleen. Varsinkin Nikolai Saaren kirjeet Uhtualta ja Matroosasta kuvaavat koruttomasti ja yksityiskohtaisesti Karjalan rakentamista käytännössä metsurin näkökulmasta.
Nikolai ja Nestor palasivat kotiin kolmen vuoden jälkeen, mutta Eino joutui jäämään, koska ei saanut passinsa uusimiseen tarvittavaa viittä dollaria. Yhteys perheeseen katkesi Stalinin vainojen aikana. Amerikan sukulaiset etsivät Einoa ja tämän perhettä useiden kansainvälisten järjestöjen kautta yli 50 vuotta tuloksetta kunnes tuli perestroika ja vapaammat tuulet.

Päivi Sihvola kertoo sukulaistensa koskettavan tarinan valokuvallisena dokumenttina, joka samalla läpileikkaa amerikansuomalaisten siirtolaisten elämää, alkutaivalta ja kohtelua. Aineiston keräämiseen ja kasaamiseen on mennyt seitsemän vuotta.
***
Muuttoliikkeiden vuosisata
Tuomas Martikainen & Pirkko Pitkänen (toim.)

Julkaisuja 37. Siirtolaisuusinstituutti 2020. 90 s. Kylmän sodan päättymisen jälkeen olemme eläneet kasvavan kansainvälisen yhteistyön ja vuorovaikutuksen aikaa. Tiivistyneen globaalin taloudellisen ja politiisen yhteistyön myötä ihmisten kansainvälinen liikkuvuus on lisääntynyt. Globalisaatio, kaupungistuminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos ovat megatrendejä, jotka todennäköisesti jatkuvat tulevina vuosikymmeninä. Lisääntyvän kansainvälisen muuttoliikkeen ja muun kansainvälisen yhteistyön ja yhteiselon myötä myös globaalit riskit kasvavat. Muuttoliikkeiden vuosisata avaa kansainvälisen liikkuvuuden ilmiöitä sekä nostaa esiin mahdollisia tulevia kehityskulkuja.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>






-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210315/fd85056d/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko