[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan kevään 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Helmi 11 13:36:14 EET 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Hedi Fried
Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä

Oliko siellä koko ajan nälkä? Miksi ette tehneet vastarintaa? Voisiko sama tapahtua uudestaan?
Holokaustista selvinnyt Hédi Fried (s. 1924) on kiertänyt kouluissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan kertomassa kokemastaan. Kirjassa hän vastaa nuorten usein esittämiin kysymyksiin.
Suomenkielisen laitoksen esipuheen on kirjoittanut Sofi Oksanen.
Nemo
***
Saku Tuominen
Kuinka puut kasvavat
Oivaltava kirja kysyy, voisimmeko oppia luonnolta valtavasti enemmän.

Maailmassa on hieman alle kahdeksan miljardia ihmistä. Puita on kolme tuhatta miljardia, eikä eläin- ja eliölajien tarkkaa määrää tiedä kukaan.
Luonto on täynnä syvää viisautta ja upeita innovaatioita, joiden rooli voisi olla suurempi itsemme ymmärtämisessä ja yritysmaailmassa. Luonnolla on meille varmasti paljon sellaista annettavaa, mitä parhailtakin asiantuntijoilta puuttuu. Voisivatko puut opettaa meille jotain olennaista kasvusta tai antilooppi huolten kanssa toimeen tulemisesta?
Kirja lähestyy maailmaa ja elämää, luontoa ja etenkin ihmismieltä monesta yllättävästä näkökulmasta.
***
Timo Soini
Yhden miehen enemmistö
Politikkaa 2000-luvulla järisyttänyt mies muistelee​

​Päivänpolitiikan jättänyt Timo Soini tarkastelee muistelmissaan pitkän uransa vaiheita ja käänteitä. Hän kuvaa perussuomalaisten syntyä SMP:n raunioille ja nousua politiikan raskaaseen sarjaan. ​
Soini kertoo oman versionsa niin Juha Sipilän hallituksen jännitteisestä taipaleesta kuin perussuomalaisten hajoamisesta. Luvassa on rujoja tarinoita ja opettavaista kerrontaa. ​
Erityisen merkittävällä sijalla muistelmissa on Soinin toiminta ulkoministerinä 2015–2019. Tuolloin lännen ja Venäjän suhteet jäätyivät ja neuvottomuus valtasi alaa Euroopassa. ​
Soini tuntee läpikotaisin suomalaisen politiikan tekijät ja toimijat. ”Jokainen saa kirjassa ansionsa mukaan ja jotkut vähän enemmän”, Soini lupaa.
***
Jyri Häkämies
Väistämättä

Suorasanainen ja omakohtainen kirja uudistamisen sietämättömästä vaikeudesta ​
Poliitikko, ministeri ja työmarkkinajohtaja Jyri Häkämies kuvaa Suomen poliittisen lähihistorian merkittävät hetket Sauli Niinistön presidenttitiestä kiky-sopimukseen. Kirja vie lukijan politiikan kabinetteihin ja hetkiin, jolloin Suomi ja kokoomus valitsivat johtajia ja suuntia. Teoksessa piirretään kuvaa niin Afganistanin sotakentistä kuin valtionyhtiöitä koskeneista väännöistä. Mukana on kutkuttavia ja vain harvojen tiedossa olleita tarinoita politiikan avaintoimijoista. ​
Väistämättä kasvaa analyysiksi Suomen kipeästi kaipaamista uudistuksista ja poliittisen järjestelmän toivottomasta hitaudesta. Lisäksi Häkämies hahmottaa suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle tietä tulevaisuuteen.
***
Markus Hotakainen
Mustat aukot

Huima sukellus avaruuden salaperäisimpään ilmiöön
Vielä 1960-luvulla mustat aukot olivat kammottuja kummajaisia, nyt niitä näyttää olevan ympäri avaruutta. Mustat aukot selittävät monia maailmankaikkeuden ilmiöitä, mutta niiden itsensä selittämisessä on yhä haasteita.
Mustasta aukosta ei pääse valokaan karkuun ja sen rajalla aika näyttää pysähtyvän. Kaikki mustaan aukkoon putoava katoaa lopullisesti maailmankaikkeudesta – paitsi jos Stephen Hawkingin teoriaan on uskominen: mustat aukotkin säteilevät.
Mustiin aukkoihin on tarjolla vain menolippuja.
***
Kia Kilpeläinen/Rami Mäkinen
Katiska
Kohutun rikostapauksen koko tarina

Heinäkuussa 2019 poliisit iskivät ja laittoivat liikemies Niko Ranta-ahon käsirautoihin suoraan sängystä. Kulissit romahtivat ja jet-set-elämää viettänyt Ranta-aho paljastui kovan luokan huumerikolliseksi. Kirjassa pureudutaan pintaa syvemmältä poikkeukselliseen huumevyyhtiin, jota johtivat syytteiden mukaan Ranta-aho ja entinen jengipomo Janne ”Nacci” Tranberg. Teos kertoo rikostapauksen hämmästyttävät vaiheet. Mukana pyöri niin ammattirikollisia, siipeilijöitä kuin onnettomia reppanoita, joita ”huume-liikemiehet” sumeilematta hyödynsivät. Kirjoittajat ovat seuranneet Katiska-oikeudenkäyntiä, tutustuneet asiakirjoihin ja haastatelleet keskushenkilöitä.
***
Hannu Sokala/Juha-Pekka Raeste
Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä
Kenellä on valta – globaalin kansalaisen opas epävarmuuden aikaan

Se, joka hallitsee teknologiaa ja tietojamme, hallitsee maailmaa. Tässä kehityksessä niskan päällä eivät enää ole valtiot, vaan koko ajan suuremmiksi kasvavat mahtiyhtiöt. Niihin kannattaa tutustua, koska ne pitkälti määräävät sen, millaisessa maailmassa elämme.
Nämä yhtiöt ovat nopeasti kasvaneet niin suuriksi, että niiden päätösten vaikutukset ratkaisevat pitkälti niin ilmaston lämpenemisen, demokratian kuin eri instituutioidenkin tulevaisuuden.
Tunnettujen taloustoimittajien opas etenee kuin trilleri!
Nemo
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210211/4f68dd99/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko