[H-verkko] Arvosteltavaksi: SKS:n kevään 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 10 12:38:36 EET 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kevään 2021 kirjoja

Nukkumatin kylmä sota
Silvola, Sakari

Muistatko Pikku Kakkosen Nukkumatin? Itä-Saksan ja sosialismin lempeä lähettiläs oli ahkera vieras myös Suomen televisiossa. Unihiekan lisäksi Nukkumatti tarjoili lapsille välähdyksiä hauskoista pioneerileireistä, kiiltävistä Trabanteista ja hohdokkaista betonilähiöistä - kaikista itäblokin insinööritaidon saavutuksista.

Nukkumatin parissa kasvanut Ylen tuottajana ja toimittajana työskentelevä Sakari Silvola päätyy lapsuutensa sankarin jäljille, jotka johdattavat hänet Tampereelta Berliiniin ja Potsdamiin. Matka Nukkumatin seurassa vie Silvolan syvälle Stasin ja Honeckerin Itä-Saksaan ja kylmän sodan maailmaan, jossa rautaesiripun yli käytiin ideologista kamppailua myös lasten sieluista.
***
Aavetaloja ja ihmiskohtaloita — Hyytävää historiaa Napapiiriltä Suomenlahdelle
Karvonen, Mauri

Suosittu kummitussarja jatkuu! Kolmas osa esittelee 14 kammottavaa kohdetta Napapiiriltä Suomenlahdelle.
Kotimaanmatkailu tutuissa kohteissa saa uusia sävyjä, kun kuulet tarinat niiden takana. Idyllinen Fiskarsin ruukkikylä kätkee taakseen synkkää historiaa: selittämättömät kuolemantapaukset eivät jätä asukkaita rauhaan vieläkään. Yhtenä Helsingin suosituimpana turistikohteena tunnetussa Suomenlinnassa on varsinainen kummituskeskittymä hymyilevästä haamusta kuristajakummitukseen.
Entä uskallatko enää yöpyä Imatran valtionhotellissa tai Rovaniemen Pohjanhovissa tämän luettuasi?
***
Yliluonnollisen kaunis — Taikoja, yrttejä ja vanhaa viisautta
Hjelt, Marjut

Ulkoinen olemus ja kasvojen miellyttävyys ovat kautta aikojen olleet niin tärkeitä, että niiden kohentamiseksi on tehty taikoja ja käytetty mitä erilaisimpia, jopa vaarallisia, aineita. Monien kasvien hyvää tekevät vaikutukset on tunnettu kauan, ja niiden arvostus on taas palaamassa luonnonkosmetiikan myötä.
Yliluonnollisen kaunis on oiva tietopaketti kaikille kauneudesta ja komeudesta kiinnostuneille. Kirjassa esitellään ulkonäön vaalimisen välillä yltiöpäistäkin historiaa Egyptin ja Mesopotamian tuoksujen täyteisistä hoveista suomalaisiin pirtteihin.
Teos tarjoaa myös hyväksi havaittuja yrttejä ja kasveja hyödyntäviä konsteja niin ihon kuin hiusten hoitamiseen.
***
Perinnetaidot — Käsikirja kaikille
Koskelainen, Elina; Saure, Heikki; Pakarinen, Katariina; Peurakoski, Sanna

Levisikö saunavihta taas lauteille? Eikö kaarnalaivasi kellu oikeinpäin? Kuuluuko pajupillistäsi pelkkää pihinää? Perinnetaidot esittelee perinteisiä suomalaisia kädentaitoja tämän päivän näkökulmasta. Linnunpöntön rakentaminen, karjalanpiirakoiden leipominen tai himmelin kokoaminen onnistuvat takuuvarmasti kirjan selkeillä ohjeilla.
Mukana on myös nykyaikaan sovellettuja käsitöitä, kuten älylapanen, alumiinipaperista tehty pärekori ja koukkuamalla valmistettu tabletinsuoja.
Käsikirjassa on runsaasti sekä helppoja että sopivan vaikeita ohjeita. Elina Koskelaisen ja Heikki Sauren teos toimii myös tietopakettina perinteisten taitojen ystävälle.
***
Sukupolvensa ääni — SYL ja suomalainen opiskelijaliike 1921-2021
Parpola, Antti; Puro, Laura

Nykyinen Suomi on monella tavalla suomalaisten ylioppilaiden luoma. Suomen ylioppilaskuntien liittoa (SYL) onkin kuvattu ”Suomen suurimmaksi mafiaksi” ja ”vaikuttamistieteiden korkeakouluksi”. Lukuisat liiton vaikuttajat ovat nousseet keskeisiin asemiin suomalaisessa yhteiskunnassa.
SYL on ollut kansainvälinen yhteistyöjärjestö, palvelujärjestö, etujärjestö, poliittinen foorumi, nuorisojärjestö ja kansalaisjärjestö - usein kaikkea tätä samaan aikaan.
Sukupolvensa ääni kuvaa opiskelijaliikettä itsenäisen Suomen alkuvaiheista nykyaikaan. Se tarjoaa kurkistusluukun opiskelijoiden elämään, aatteisiin ja toiveisiin sadan vuoden ajalta.
***
Pohjolan jumalattaret
Kouvola, Karolina

Mielikki, metsän emäntä. Ilmatar, taivaan neito. Osmotar, oluen seppä. Muinaisuutemme myyttiset naiset ovat samastuttavia, vaikka kaikki heistä eivät ole tästä maailmasta.
Pohjolan jumalattaret kertoo elävästi ja kiinnostavasti vanhoista suomalaisista, suomenruotsalaisista ja karjalaisista uskomuksista. Apila Pepita Miettisen kuvittamassa teoksessa esitellään kiehtova joukko jumalattaria, haltioita, metsänneitoja ja muita esivanhempiemme kunnioituksen herättäneitä olentoja.
Kansanuskon vanhat tarinat saavat samalla tuoreita tulkintoja. Tunnistatko itsessäsi luonnonläheisen Mielikin, vai oletko yhtä voimakastahtoinen kuin Pohjolaa emännöivä Louhi?
Karolina Kouvola on uskontotieteilijä ja tietokirjailija, joka on erikoistunut pohjoismaiseen mytologiaan ja rahvaanuskoon.
***
Suomalaiset kodinhaltiat
Haavio, Martti

Näyttävä juhlapainos Martti Haavion vuonna 1942 ilmestyneestä klassikkoteoksesta.
Suomalaiset kodinhaltiat olivat osa esivanhempiemme elämää ja arkea lukemattomien sukupolvien ajan. Taloissa, saunoissa, aitoissa ja riihissä asustavien tonttujen lisäksi entisaikojen pihapiiri oli täynnä muitakin yliluonnollisia olentoja, joita oli syytä varoa ja kunnioittaa.
***
Millaista on olla lemmikki?
Telkänranta, Helena

Miten marsu, undulaatti tai akvaariokala kokee maailmansa?
Uuden tieteellisen tiedon valossa pientenkin lemmikkien älykkyys ja tuntemiskyky ovat osoittautuneet yllättävän rikkaiksi. Pienikokoisten eläinten tunnekokemukset ovat yhtä intensiivisiä kuin koirien tai kissojen, useimpien lajien seuran- ja tilantarve on suurempi kuin usein uskotaan, ja jopa kalojen tuntemis- ja oppimiskyky on osoittautunut paljon kehittyneemmäksi kuin vielä hiljattain luultiin.
Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymistä ja kognitiota tutkiva evoluutiobiologi ja palkittu tietokirjailija. Hänen työnsä eläimiin liittyvän tutkimustiedon tunnetuksi tekemiseksi on huomioitu mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla vuonna 2016.
***
Väinämöinen
Haavio, Martti

Näyttävä juhlapainos Martti Haavion vuonna 1950 ilmestyneestä klassikkoteoksesta.
Kuka oikeastaan on Väinämöinen? Kalevalaisten runojen tietäjä ja loitsija, kansanuskon ikivanha jumalolento vai jotakin muuta? Löytyykö Väinämöiselle vastinetta muiden kulttuurien myyteistä ja taruista?
***
Ympäristömytologia
Knuutila, Seppo; Piela, Ulla

Mytologia käsittelee maailman synnyn ja olemassaolon peruskysymyksiä. Ympäristö jäsentyy meille materiaalisina ja henkisinä, elollisina ja elottomina elämänehtoina, joille mytologia etsii ja antaa uusia merkityksiä.

Teos kokoaa kulttuurin- ja taiteentutkimuksen tapoja tulkita ja lähestyä ympäristöä. Keskeisenä teemana on mytologia sekä tavat, joilla ympäristö inspiroi ja heijastelee sitä.

Ympäristömytologiaa tarkastellaan suullisen perinteen, uskomusten, esineiden, eläinten, tapahtumien, tuoksujen, kuvataiteen ja arkkitehtuurin keinoin. Kirjan avulla ympäristömytologiasta hahmottuu sekä monihaarainen että houkutteleva kulttuuritieteellinen tutkimuspolku.
***
Vainajainpalvontataikoja — Tunnettujen kauhutapausten johdosta
Rikkonen, V.

Millaisia vainajiin liittyviä taikoja ja uskomuksia suomalaisesta kansanperinteestä löytyy? Näköispainos unohtuneesta klassikosta.
Tattarisuon tapaus on Suomen rikoshistorian oudoimpia. Malmilla sijainneesta Tattarisuon lähteestä löytyi 1930-luvun alussa irtileikattuja käsiä, jalkoja ja muita ruumiinosia. Valtavan kohun aikana epäillyiksi joutuivat niin vapaamuurarit kuin Ruusu-Risti-järjestö.
Tattarisuon tapauksesta kiinnostuneen kansatieteilijä Vilho Rikkosen vuonna 1931 ilmestyneessä Vainajainpalvontataikoja-kirjassa tutkitaan, millaisia erilaisia vainajiin liittyviä maagisia uskomuksia vanhasta suomalaisesta kansanperinteestä löytyy. Näistä löytyisi Rikkosen mukaan avain myös Tattarisuon tapaukseen.
Nyt näköispainoksena julkaistava kirja tarjoaa kiinnostavan ikkunan siihen aikaan ja ilmapiiriin, jossa Tattarisuon löydöistä 1930-luvun Suomessa keskusteltiin.
***
Vangittu prinsessa — Aulikki Mattilan päiväkirjat 1923-1929
Mähkä, Rami

Aulikki Mattilan päiväkirjat kertovat koulu­laisen arjesta ja vapaa-­ajasta, mutta samal­la niissä piirtyy kiehtova kuva 1920-­luvun Suomesta. Ujo lapsi tutustuu kaupunkiin ja kertoo elävästi kaikesta näkemästään. Varakkaan perheen
tytär aloitti päiväkirjan 13­-vuotiaana Tampereen yhteiskoulun oppilaana ja kirjoitti sitä aina abiturientiksi asti. Vangittu prinsessa on lumoava ja harvi­naislaatuinen ikkuna menneisyyteen.

"Sain juuri hirveän hassunkurisen ajatuksen. Tuumin, että millaistahan olisi, jos 100 vuoden kuluttua joku lukisi näitäkin rivejä ja julkaisisi maailman nähtäväksi syvimmät salaisuuteni."
***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210210/61e3c513/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko