[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Elo 25 12:04:26 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

Otava syksy 2021
Johannes Lahtela: Samuli – Pimeydestä valoon
Taiteilijaperheen vilkkaasta vesasta kasvaa monilahjakas näyttelijä ja laulaja. Hän toteuttaa määrätietoisesti kunnianhimoisia unelmiaan ja menestyy. Karismaattinen ulkokuori kätkee kuitenkin taakseen pimeyttä, jota on lopulta mahdotonta päästä pakoon. Millainen on mies, joka on tuttu julkisuuden valokeilasta, menestyksekkäistä elokuvarooleistaan ja lukuisista hittibiiseistään? Ravisuttava teos on syntynyt kahden elämää nähneen miehen keskusteluiden pohjalta.
Johannes Lahtela (s. 1975) on taiteilijaperheen kasvatti, teatteritaiteen maisteri sekä ortodoksipappi.
***
Panu Rajala: Hannele, näyttelijä
Hannele Laurin ura teatterissa, televisiossa ja elokuvissa hakee vertaistaan. Hän on näytellyt kuudella vuosikymmenellä klassista draamaa, komediaa ja sketsejä. Ura ulottuu Shakespearen Ofeliasta Spede Pasasen Naisen logiikkaan. Palkitun ja karismaattisen näyttelijän elämäntyö huipentuu 2021 päärooliin Johanna Vuoksenmaan elokuvassa 70 on vain numero. Kirja kertoo, kuinka everstiluutnantin tytär nousi maan suurimman teatterin lavoille ja viihdemaailman huipulle. Teos kuvaa avoimesti Hannelen voitot ja kolhut, rakkaudet ja pettymykset sekä hänen vahvan itsenäisen taipaleensa rajusti politisoituneen ja kaupallistuneen taiteen kuohuvilla kentillä.
Panu Rajala (s. 1945) on filosofian tohtori, teatterin ja draaman tutkimuksen emeritusprofessori. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjailijaelämäkertoja, romaaneja, näytelmiä, oopperalibrettoja, teatterihistorioita sekä kirjallisuus- ja teatteriarvosteluja.
***
Heikki Aalto-Alanen: Rakastan sinussa ihmistä. Aino ja Alvar Aallon tarina
Aino Marsio-Aalto oli arkkitehti, muotoilija ja Artekin toimitusjohtaja. Hän oli myös Alvar Aallon puoliso, rakastettu ja tärkein työtoveri yli 20 vuoden ajan kuolemaansa saakka. Heidän yhteiset saavutuksensa tunnetaan ympäri maailmaa. Heikki Aalto-Alanen kertoo isovanhempiensa tarinan, jossa rakkaus, luovuus ja intohimo työhön kietoutuvat ainutlaatuisella tavalla yhteen. Olennainen osa kertomusta ovat Ainon ja Alvarin eloisa kirjeenvaihto sekä Ainon matkapäiväkirjat, joissa kuuluu vahvasti päähenkilöiden oma ääni. Kokonaisuutta täydentää runsas, monipuolinen valokuva- ja piirroskuvitus.
Heikki Aalto-Alanen on Aino ja Alvar Aallon tyttärenpoika. Hän on tehnyt työuransa lakimiehenä pankkimaailmassa ja toiminut luottamustehtävissä useissa Aaltojen perintöä vaalivissa organisaatioissa.
***
Minna Maijala: Katri Vala. Kulkuri ja näkijä
Suomalaisen runouden modernismin airut. Eksotiikan papitar. Intohimoinen tulenkantaja. Tulisieluinen sodan ja saksalaismielisyyden vastustaja. Katri Valasta elää vahvoja mielikuvia, mutta millainen ihminen myytin takaa löytyy? Vala etsi alati paikkaansa, oli kotonaan kaikkialla eikä missään. Hänen elämänsä miljöö oli lapsuudesta saakka poliittinen. Häneen kytkeytyvät kiehtovalla tavalla sortovuodet, sisällissodan pitkä varjo ja vasemmistolaisen älymystön nousu. Mutta hän oli myös kansakoulunopettaja, äiti ja rakastaja. Oman elämänsä kulkuri näki mitä Euroopassa ja Suomessa 1930-luvulla tapahtui – ja sanoi sen rohkeasti ääneen.
FT Minna Maijala (s. 1975) on helsinkiläinen tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija. Elämäkerrassa häntä kiehtovat elämäntarinoiden muunnelmat ja kerrostumat sekä inhimillinen keskeneräisyys. Maijalan teos Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth (2014) oli Tieto-Finlandia-ehdokas.
***
Pirjo Kemppinen: Tuntematon Danny
57 vuotta uraa viihdemaailman huipulla ja 102 listahittiä. Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen on viihteen uranuurtaja, menestyjä ja elävä legenda. Mutta minkälainen ihminen Danny on kulissien takana? Tuntematon Danny kuvaa artistin julkisuudelta piilossa pysyneitä puolia. Kirja kertoo suvun perinnöstä, uran nousuista ja taantumista, rakkaudesta ja ristiriidoista. Tarina kasvaa koskettavaksi kuvaukseksi elämän tarkoituksen etsimisestä ja maaliviivan lähestymisestä. Kirjassa puhuvat sekä Danny että häntä lähellä olevat ihmiset. He kertovat minkälainen ystävä, puoliso, kollega, isä, työnantaja ja yhteistyökumppani Danny on ollut.
Pirjo Kemppinen on Seuran ja Vivan toimittaja. Hän on erikoistunut henkilöjuttuihin. Ihmisissä, olivatpa he julkisuudessa tai eivät, Kemppistä kiehtoo tarina, jota ei vielä ole kerrottu.
***
Linda Lampenius: Kesytön elämäni
Linda Lampenius kuvaa kokemiaan iloja, suruja, yllätyksiä, pettymyksiä ja unohtumattomia saavutuksia. Hän eli kuin vuoristoradalla, ja välillä arki muuttui kaaokseksi. Linda kadotti otteen omaan itseensä, mutta pitkään kamppailtuaan hän löysi tasapainon ja rakkauden. Lampenius käy avoimesti läpi kipeitä kokemuksiaan, jotka liittyvät muun muassa syömishäiriöön, seksuaaliseen ahdisteluun ja julkeaan vallankäyttöön. ”Sieluani on koeteltu ja heitelty äärimmäisyydestä toiseen. Millaisen elämän olenkaan elänyt!” Lampenius kuvailee. Kirja julkaistaan samanaikaisesti Suomessa ja Ruotsissa.
Linda Lampenius (s. 1970) on kansainvälisesti tunnettu viulisti. Helsingissä syntynyt Lampenius asuu tällä hetkellä perheineen Tukholmassa
***
Olli-Pekka Kallasvuo & Juhana Rossi: Puhelin soi öisin. Mitä opin globaalina yritysjohtajana
Olli-Pekka Kallasvuosta tuli 27-vuotiaana Nokian juristi ja kymmenen vuoden kuluttua yhtiön johtokunnan jäsen. Kallasvuo koki huimaavan 1980-luvun, ja 1990-luvulla hän oli rakentamassa yhtä Suomen yrityshistorian suurimista menestystarinoista. Nokian talousjohtajana ja toimitusjohtajana työ oli usein ympärivuorokautista. Kallasvuo on ollut päättämässä useiden yritysten suurista ratkaisuista. Hän on kokenut kouriintuntuvasti, miten hienot suunnitelmat onnistuvat tai romahtavat. Kirjassa Kallasvuo kokoaa oppejaan ja muistelee huumorin pilke silmässä kohtaamiaan vallankäyttäjiä Suomessa ja maailmalla.
Olli-Pekka Kallasvuo (s. 1953) oli Nokian toimitusjohtaja 2006–2010. Hän on toiminut Sammon, F-Securen, Nokian Renkaiden ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtajana sekä hallituksen jäsenenä Teliassa ja yhdysvaltalaisessa EMC:ssä. Juhana Rossi on Talouselämän toimituspäällikkö.
***
Björn Wahlroos: Barrikadeilta pankkimaailmaan. Eräänlaiset päiväkirjat 1952–1992
Björn ”Nalle” Wahlroos lähti nuorena tekemään vallankumousta, mutta todellisen kumouksen hän koki edettyään pankkimaailman ytimeen. 1980-luvulla Wahlroos oli järjestelemässä Suomen talouselämää uusiksi. Hän kuvaa muistelmiensa ensimmäisessä osassa tarkan kiehtovasti kuuluisia Kouri-kauppoja, uuden Nokian syntyä sekä monia muita finanssitaistoja. Nelikymppisenä Wahlroos oli jo käynyt läpi monta elämänvaihetta: radikaalin nuoruuden sekä yliopisto- ja pankkiuran. Oli jälleen aika irtautua vanhasta ja ottaa uusi askel, vaikka Suomi kärvisteli lamassa ja tulevaisuuden näkymät olivat sumuisia.
Björn Wahlroos (s. 1952) on kauppatieteiden tohtori. Hän toimii Sampo Oyj:n ja UPM-Kymmene Oyj:n hallitusten puheenjohtajana.
***
Ulla-Maija Paavilainen: Rohkeudella Elina Gustafsson
10-vuotias Ellu pelkää eikä uskalla puhua. 13-vuotiaana hän juopottelee, lentää koulusta ja ihastuu tyttöihin. 18-vuotiaana hän kantaa rautaa raksalla. Sitten hän astuu kehään. Urheilu tuo mestaruuksia, mutta vie kaiken. Tie omaan minuuteen masennuksen ja syömishäiriön kautta on ylä- ja alamäkien taival. Rohkaiseva kirja, josta jokainen nuori, vanhempi ja elämänsä kanssa kipuillut löytää itsensä. Elina Gustafsson on nyrkkeilyn Euroopan mestari, MM-pronssimitalisti ja moninkertainen Suomen mestari. Hän lopetti urheilu-uransa vuonna 2020.
Ulla-Maija Paavilainen on pitkän uran tehnyt journalisti ja kirjailija, joka työskentelee nykyisin vapaana kirjoittajana. Hänen kirjoittamansa elämäkerta Kirsti Paakkasesta, Suurin niistä on rakkaus, oli vuoden 2020 myydyin kotimainen tietokirja.
***
Reijo Ruokanen: Tahdolla maailman ympäri. Ari Huuselan tarina
Ari Huusela, 58, kiersi purjeveneellä yksin ja pysähtymättä maapallon. Hän oli ensimmäinen hurjaan Vendée Globe -kilpailuun osallistunut pohjoismaalainen. Ennen kuin Huusela pääsi Stark-veneellään lähtöviivalle, hänen piti edetä ammattikoulupohjalta Finnairin lentokapteeniksi, purjehtia yksin Atlantin yli pienellä purrella ja luottaa väärään ihmiseen, jonka ansiosta unelmat maailmanympärikisasta upposivat. Kohtalo teki kaikkensa estääkseen Ari Huuselaa pääsemästä kilpailuun. Ja vielä tarvittiin hyvää tuuria, että Huusela selvisi neljän kuukauden koettelemuksesta hengissä.
Reijo Ruokanen on Tekniikan Maailman, Veneen ja Kipparin vastaava päätoimittaja. Hänellä on takana 32 vuotta journalismia ja hän on toiminut mm. Talouselämän ja Ilta-Sanomien päätoimittajana. Ruokanen on seurannut pitkään Huuselan valmistautumista purjehdukseen maailman ympäri.
***
Timo Soini: Yhden miehen enemmistö
Päivänpolitiikan jättänyt Timo Soini tarkastelee muistelmissaan pitkän uransa vaiheita ja käänteitä. Hän kuvaa perussuomalaisten syntyä SMP:n raunioille ja nousua politiikan raskaaseen sarjaan. Soini kertoo oman versionsa niin Juha Sipilän hallituksen jännitteisestä taipaleesta kuin perussuomalaisten hajoamisesta. Luvassa on rujoja tarinoita ja opettavaista kerrontaa. Erityisen merkittävällä sijalla muistelmissa on Soinin toiminta ulkoministerinä 2015–2019. Tuolloin lännen ja Venäjän suhteet jäätyivät ja neuvottomuus valtasi alaa Euroopassa. Soini tuntee läpikotaisin suomalaisen politiikan tekijät ja toimijat. ”Jokainen saa kirjassa ansionsa mukaan ja jotkut vähän enemmän”, Soini lupaa.
Timo Soini (s. 1962) oli perustamassa perussuomalaista puoluetta ja toimi pitkään sen puheenjohtajana. Hän työskenteli Suomen ulkoministerinä 2015–2019 ja oli kansanedustaja vuosina 2015– 2019.
***
Markku Jokisipilä: Halla-Ahon perussuomalaiset
Ovatko perussuomalaiset uhka demokratialle vai osoitus sen toimivuudesta? Suomen kohutuin ja pelätyin poliittinen liike tunnetaan heikosti. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kertoo, millaisesta puolueesta on kyse. Mikä on perussuomalaisten ideologia, mitkä ovat puolueen tavoitteet, ja miksi sitä äänestetään? Kuvatessaan perussuomalaisuutta ja sen taustaa Jokisipilä purkaa suomalaisten puolueiden kannatusmuutosten syitä. Kirjallisten lähteiden ohella teos pohjautuu Jussi Halla-ahon harvinaisiin haastatteluihin.
Markku Jokisipilä (s. 1972) on poliittisen historian apulaisprofessori ja Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja. Hän on julkaissut useita kiiteltyjä ja palkittuja teoksia historiasta ja politiikasta.
***
Alpo Juntunen: Paasikivi. Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet
J. K. Paasikiven toiminta ja geopoliittinen ajattelu olivat ratkaisevia niin sodassa kuin rauhassa. Hän rakensi nuoruudestaan lähtien omintakeista ajattelumallia tavoitteenaan Suomen aseman turvaaminen. Kirja kuvaa Paasikiven pohdintoja ja tuskailua vaikeissa rauhanneuvotteluissa. Se avaa Paasikiven merkitystä itsenäisen Suomen ulkopolitiikalle sekä roolia Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden jälleenrakennuksessa. Kirja osoittaa, että paasikiveläiselle realismille on yhä käyttöä.
FT Alpo Juntunen (s. 1944) on tutkinut vuosikymmenien ajan Suomen ja Venäjän historiaa. Hänen tavoitteenaan on ollut selvittää maiden suhteiden perusteet. Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjän sotilaspolitiikan professorina vuodesta 1998 alkaen hän keskittyi Venäjän strategiaan ja geopolitiikkaan.
***
A.-P. Pietilä: Erkon verikoira. Sanomatalon salaiset päiväkirjat
Jännittävä ja ravisuttava kuvaus median mahtiyhtiöstä ja sen sisäpiireistä. A.-P. Pietilän päiväkirjoihin perustuva kirja kuvaa, millaista raakaa valtataistelua Sanoma Osakeyhtiössä käytiin journalismin kultakauden hiipuessa. Aatos Erkon pääomistama yhtiö menetti otettaan, ja kriisit seurasivat toistaan. Suosikkipoikana pitkään purjehtineen Pietilän ura yhtiön leivissä päättyi vuonna 2006 yllättäviin potkuihin Ilta-Sanomien päätoimittajan tehtävästä. ”Erkon verikoira” oli tehnyt tehtävänsä – vai vaikuttiko taustalla jokin suurempi kuvio? Kirja perustuu ainutlaatuisiin muistiinpanoihin ja sisäpiirikeskusteluihin.
A.-P. Pietilä on palkittu tietokirjailija ja journalisti. Hän on tehnyt yli 40 vuoden uran ensin taloustoimittajana, sitten Taloussanomien ja Ilta-Sanomien vastaavana päätoimittajana sekä Mediatalo Keski-suomalaisen Etelä-Suomen alueen julkaisujohtajana. Pietilä on julkaissut useita tietokirjoja.
***
Martti Turtola & Mari Ahokas: Talvisodan tuntematon sankari kenraali W. E. Tuompon tie jääkäristä maanpakolaiseksi 1893–1957. Mannerheimin luottokenraalin dramaattinen elämä
Jääkärikenraali Wiljo Tuompo lähti nuorukaisena sotilasoppiin Saksaan. Talvisodassa hän ansioitui Pohjois-Suomen ryhmän sankarillisena komentajana. Kunnian kaappasivat kuitenkin toiset kenraalit. Jatkosodassa Tuompo joutui tyytymään Päämajan esikuntamiehen asemaan, ja sodan päätyttyä Mannerheim määräsi hänet pakenemaan perheineen Ruotsiin. Miksi Marski antoi pakokäskyn? Millainen mies oli valvontakomission sotarikolliseksi listaama Tuompo, talonpoikaissuvun perillinen?
VTT Martti Turtola on sotahistorian professori (emeritus) Maanpuolustuskorkeakoulussa ja on toiminut poliittisen historian professorina ja dosenttina Helsingin yliopistossa. FM Mari Ahokas on perehtynyt jääkäriliikkeeseen ja tekee parhaillaan siihen liittyvää tutkimusta.
***
Jakob Lind: Isoisän pistooli. Tositarina häpeästä, rakkaudesta ja fiaskosta suomen sisällissodassa
Vetävä tositarina ruotsalaisesta vapaaehtoisesta Suomen sisällissodan pyörteissä. Mies löytää isoäitinsä jäämistöstä pistoolin, johon on kaiverrettu ”1918”. Pistooli on kuulunut isoisälle, mutta isoäiti on piilottanut sen muovipussissa kaappikelloon madeirapullon kanssa. Mies ryhtyy tutkimaan isoisäänsä, jonka kohtalo oli suvussa ollut vaiettu salaisuus. Paljastuu asioita yksi kerrallaan. Isoisä on tehnyt hirvittävän virheen toisensa perään. Mitä mies on perinnyt isoisältään?
Jacob Lind (s. 1966) johtaa tukholmalaista viestintä- ja designtoimistoa. Hän tutki 20 vuoden ajan isoisänsä vaiettua historiaa, joka johti Suomen sisällissotaan vuonna 1918. Samalla hän etsi juuriaan ja vastausta kysymykseen: kuka minä olen? Lind kiittää esipuheessa inspiraatiosta Alex Schulmania ja Kjell Westötä. Isoisän pistooli on hänen esikoisteoksensa.
***
Jonna Pulkkinen: Punainen pusero. Lappi partisaanien armoilla
Suomi on sodassa, ja partisaaneja pakenevat kyläläiset näkevät miehen punaisessa puserossa. Hän on Rikhard Uusitalo, sompiolainen syrjässä eläjä ja salametsästäjä, jolla saattaa olla yhteyksiä itään. Mutta onko Uusitalo neuvostovakooja, kuten aletaan epäillä? Partisaanit tappoivat kokonaisia perheitä Lapissa jatkosodan aikana. Alle 80 vuotta sitten tapahtuneet raakuudet ovat monien mielestä yhä vaiettua historiaa. Lappi, vanha noitien maa, koki valtavan muutoksen Rikhard Uusitalon elinaikana. Teoksessa Lapin ihmisten kohtaloita ja elämäntapaa kuvataan arkistolähteiden, mutta myös silminnäkijäkertomusten avulla.
Jonna Pulkkinen (s. 1977) on Oulussa asuva tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut useita kirjoja alkoholikulttuurista ja -historiasta.
***
Jyri Häkämies: Väistämättä
Suorasanainen ja omakohtainen kirja uudistamisen sietämättömästä vaikeudesta. Poliitikko, ministeri ja työmarkkinajohtaja Jyri Häkämies kuvaa Suomen poliittisen lähihistorian merkittävät hetket Sauli Niinistön presidenttitiestä kiky-sopimukseen. Kirja vie lukijan kabinetteihin ja hetkiin, jolloin Suomi ja kokoomus valitsivat johtajia ja suuntia. Teos kuvaa niin Afganistanin sotakenttiä kuin valtionyhtiöitä koskevia vääntöjä. Mukana on harvojen tiedossa olleita tarinoita politiikan avaintoimijoista. Kirja kasvaa analyysiksi Suomen kipeästi kaipaamista uudistuksista ja poliittisen järjestelmän toivottomasta hitaudesta. Lisäksi Häkämies hahmottaa suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle tietä tulevaisuuteen.
Jyri Häkämies (s. 1961) on poliitikko ja työnantajajohtaja. Hän on toiminut vuodesta 2012 lähtien Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajana. Häkämies oli kokoomuksen kansanedustaja 1999–2012 ja Jyrki Kataisen hallituksen elinkeinoministeri 2011–2012.
***
Hannu Rautkallio: Pohjoinen liitto. Wallenbergit ja Suomi
Wallenbergien tarina – kuinka ruotsalainen mahtisuku vaikutti Suomen kehitykseen. Wallenbergien pankkisuvun vuosisataiset yhteydet Suomeen ja suomalaisiin päättäjiin ovat muovanneet kehitystä ja kuvioita Pohjolassa. Wallenbergit myötävaikuttivat Suomen suuriruhtinaskunnan lainoittamiseen 1800-luvulla, mikä takasi pohjan rautatie- ja infrarakentamiselle. Itsenäisessä Suomessa Wallenbergit osallistuivat lainoituksen lisäksi omistusjärjestelyin teollisuuden kehittämiseen. Sota-aikana presidentti Risto Ryti ylläpiti läntisiä yhteyksiä Marcus Wallenbergin kautta, ja myös Urho Kekkonen tuketui Wallenbergeihin. Kirja avaa uuden tarkastelukulman Suomen ja Ruotsin välisiin suhteisiin.
Historiantutkija ja kirjailija Hannu Rautkallio on käsitellyt kirjoissaan mm. sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä, Suomen sodanaikaisia suhteita, Kekkosen ajan idänpolitiikkaa ja juutalaisten jatkosodan aikaisia luovutuksia.
***
Christa Steinby: Herodotos. Historiankirjoituksen isä ja hänen maailmansa
Sujuva jutunkertoja, historioitsija Herodotos (484–425 eaa.) asui vilkkaassa Ateenassa sen kultakaudella, kun ateenalaiset olivat torjuneet maailmaa valloittaneiden persialaisten hyökkäyksen. Siellä hän kirjoitti persialaissotien innoittamaa pääteostaan Historiai (Historiateos) ja luki sitä ääneen kaupunkilaisille. Hän myös matkusteli laajalti, muun muassa Egyptissä. Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien (499–479 eaa.) päättymisestä. Kirjassaan suomalainen historiantutkija Christa Steinby valottaa sekä Herodotoksen pääteoksen sisältöä että maailmaa, jossa tämä monien alojen edelläkävijä vaikutti.
Christa Steinby on Helsingin yliopiston yleisen historian dosentti, joka on perehtynyt antiikin historiaan ja erityisesti sotahistoriaan sekä merenkulkuun.
***
Lasse Lehtinen: Murhattu ministeri: Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema
Murhatun ministerin elämäkerta kuvaa kansakunnan tuhoisaa kahtiajakoa. Joskus jääminen rintamalinjojen välille on kohtalokkaampaa kuin puolen valinta. Tämän joutui kokemaan sisäministeri Heikki Ritavuori, joka ajoi luokkasopua ja kansalliseen sovintoon tähtääviä uudistuksia. Kansanvaltaa ja itsenäisyyttä puolustanut Ritavuori kuoli ruotsinkielisen aktivistin ampumiin luoteihin kotiovellaan Helsingissä helmikuussa 1922. Autonomian ajasta itsenäisyytemme levottomiin alkuvuosiin ulottuva vaikuttava elämäkerta osoittaa, että suvaitsemattomuus ja vihapuhe eivät ole uusia ilmiöitä. Etenkin suhde Venäjään on jakanut kansakuntaa sukupolvien ajan.
Filosofian tohtori Lasse Lehtinen (s. 1947) on kirjoittanut lehtitekstejä, tietokirjoja ja romaaneja kuudella vuosikymmenellä.
***
Ville Jalovaara: Väestönsuojelu ja kylmä sota
Väestönsuojelujärjestö ydinsodan varjossa. Hiroshiman ja Nagasakin atomipommit aloittivat ydinaseiden aikakauden. Suomessa Väestönsuojelujärjestön pieni aktiivijoukko piti ruotsalaisen veljesjärjestön tuella osaamista yllä, kun valtio oli lopettanut suojelutoimet. Omaisuutensa suojaksi he perustivat väestönsuojelusäätiön. Peloista huolimatta valvontakomissio ei lakkauttanut järjestöä, mutta se joutui kansandemokraattien ja punaisen Valpon silmätikuksi. 1950-luvun puolivälissä valtion johto aloitti suojarakentamisen uudelleen ja päivitti väestönsuojelulain. Suomen keskeiset tapahtumat ja maailman ydintuhon partaalle vieneet käänteet taustoittavat sitä, kuinka Väestönsuojelujärjestö selvisi kylmästä sodasta.
Ville Jalovaara (s. 1976) on historiantutkija ja dosentti Helsingin yliopistossa ja Turun yliopistossa.
***
Iisa Pajula: Itke, kirjoita, laula. Kaikki sanoittamani tunteet
Muun muassa Kaija Koon Supernaiset-kappaleen sanoittanut Iisa Pajula avaa hetken, jolloin laulun sanoitus osuu suoraan kuulijan sisimpään, ja kertoo, miten se saadaan tapahtumaan. Pajula on huomannut kirjoittavansa lauluihin asioita, joista ei oikeassa elämässä vielä uskalla puhua. Hän haluaa rohkaista myös muita samaan. Kirja avaa näkymän luovan mielen ytimeen kuvaamalla herkän artistin omaa elämää ja uraa. Keskiössä on tunneherkkyyden eri ulottuvuuksien kääntäminen luovan työn voimavaraksi. Teos kertoo ammattimaisen sanoittamisen maailmasta ja vie lukijan matkalle laululyriikan syvyyksiin.
Iisa Pajula on laulaja-lauluntekijä, joka toimii myös ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina. Hän pitää suosittuja sanoituskursseja, joiden harjoituksia on kirjassa mukana. Iisalta ilmestyi keväällä 2021 uusi levy Amelia.
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210825/a0e23083/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko