[H-verkko] Arvosteltvaksi: Otavan syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 17 16:12:20 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Otava, syksy 2020

Sauli Miettinen

JORMA UOTINEN

Tanssitaiteen uudistajan, taiteilijaprofessorin ja mediapersoonan tarina

Jorma Uotisen elämäkerta on matka Porista Pariisin oopperan näyttämölle ja Suomen tanssitaiteen ikoniksi. Se johdattaa lukijan Uotisen näyttämöteoksiin ja niiden kulissien taakse: Kansallisbaletin loistoon ja ristiriitoihin, kohtaamisiin kansainvälisten tähtien kanssa sekä taiteilijan omiin rakkaussuhteisiin.
***

Jussi Niemi, Marko Lempinen

ELÄMÄ OLI LAIFFII

Matti Nykänen 1963-2019

Kattava ja koskettava teos suomalaisia hämmästyttäneestä miehestä, jonka traagista sielunmaisemaa vain harvat oppivat ymmärtämään. Mäkihyppylegendan dramaattisessa elämässä sattui ja tapahtui – ja paljon jäi julkisuudelta piiloon. Kirja kuljettaa lukijan mäkitorneihin sekä keikkalavojen taakse ja piirtää rehellisen kuvan Matti Nykäsestä hyvine ja huonoine puolineen. Teos perustuu laajaan arkistomateriaaliin, tekijöiden omiin tietoihin ja kokemuksiin sekä suureen määrään Nykäsen läheisten, ystävien ja kilpakumppanien haastatteluja.
***

Tuomas Nyholm

SAMU HABER

Palavaa kunnianhimoa, kylmiä takaiskuja ja rakettimaisia nousuja. Samun elämä on ollut vuoristorataa, jossa intohimoinen rakkaus musiikkiin on ollut hetkittäin ainoa mielenterveyttä koossa pitävä asia. Kirja on koukuttava ja hauska tosikertomus hurmaavasta, monilahjakkaasta ja rämäpäisestä muusikosta. Samu ei suostunut uskomaan edes siihen sadanteen levypomon hylkäykseen vaan toteutti röyhkeästi suuren unelmansa omilla ehdoillaan.
***

Tapio Bergolm

KIIHKEÄ KOIVISTO

Nuoruus, sota, onni

Mauno Koivisto ajelehti nuorena miehenä työpaikasta toiseen. Sota pakotti hänet ryhtymään perheensä vastuunkantajaksi. Rauhan tultua 21-vuotias veteraani suuntasi opintielle ja poliittiseen taisteluun kommunismia vastaan SDP:n riveissä. ​Menestyvä työläisopiskelija otti kantaa kulttuurin, tieteen ja sosialismin kiistakysymyksiin. Terävä kynäilijä iski äärivasemmiston lisäksi oikeistoa. Hän päätyi kansakunnan tietoisuuteen satamajätkänä, joka väitteli tohtoriksi. ​
***
Esko Aho

1991

Entisen pääministerin väkevä kuvaus mullistusten vuodesta 1991. Suomen sodanjälkeisen historian dramaattisimmasta vuodesta on kohta 30 vuotta, mutta sen muisto elää ja vaikutukset tuntuvat. Suomen talous ja Neuvostoliitto romahtivat yllättäen, ja nuori pääministeri Esko Aho yritti kipparoida Suomi-laivaa myrskyävillä vesillä. Nyt hän kuvaa miltä tuntui johtaa tasavaltaa, kun lähes jokainen päivä oli täynnä mullistavia käänteitä.
***

Timo Soikkanen, Henna Lohento-Soikkanen, Pekka Lähteenkorva

SYLVIN MATKASSA

Yksityiset päiväkirjat Kiinasta

Sylvi Kekkosen matka-arkusta löytyneissä päiväkirjoissa ollaan Suomen ja Kiinan kulttuurisuhteiden alkulähteillä 1953. Päiväkirjat valottavat kirjoittajansa suhtautumista politiikkaan ja elämään. Terävät merkinnät nostavat esille omapäisen Sylvin, joka uskaltaa olla vaikka yksin koko muuta valtuuskuntaa vastaan ja on vastustuskykyinen poliittiselle propagandalle, mutta säilyttää isäntien suosion. Suomen kulttuurivaltuuskunnan sisäiset ristiriidat, alkoholin käyttö ja rakkaussuhteet valottuvat kirjassa uudesta näkökulmasta. Ryhmän ainoa ”chinoiserie” säilyttää sairastelusta huolimatta tyylinsä ja otteensa.
***

Jari Korkki

KALE – RAUTAKANSLERI

Rautakansleri Kalervo Kummola on vaikuttanut suomalaisessa jääkiekossa vahvemmin ja kauemmin kuin kukaan. Hän on jyrähtänyt usein, lempinimensä mukaisesti. Kale on jättänyt puumerkkinsä myös politiikkaan, televisio- ja viihdebisnekseen sekä Tampereen kehitykseen. ​Nyt Kummola tyhjentää siekailematta elämänsä pajatson, tarinoita riittää. Teos paljastaa myös rautakanslerin yksityisen puolen, herkemmän Kummolan, joka yltyy laulamaan illan tummuessa.
***


Riikka Smolander-Lotte

JARI-MATTI LATVALA

Jari-Matti Latvala on omistanut koko elämänsä rakastamalleen urheilulajille, rallille. Kaikkien aikojen kokenein MM-kuski on rallimaailmassa pidetty persoona. Avoimen sorateiden sankarin uralle on mahtunut niin voitonhetkiä kuin myös karvaita tappioita ja katkeria pettymyksiä. Suurin unelma, rallin maailmanmestaruus, on saavuttamatta. Ralli on antanut, mutta myös ottanut. Ihmissuhteet ja tavallinen arki ovat jääneet urheilu-uran jalkoihin. Hehkuttavat otsikot ovat vaihtuneet skandaalilööppeihin. Elämän erikoiskoe kertoo paitsi Latvalan urasta ja elämästä rallimaailmassa myös siitä, millainen ihminen löytyy rallihaalarin sisältä.
***

Hiski Haukkala

SUUREN PELIN PALUU

Suomen tulevaisuus yhä vaarallisemmassa maailmassa

Mannerlaatat liikkuvat maailmanpolitiikassa ja suuria siirtoja tehdään. Muutos kiihtyy – miten käy Suomen? ​Kansainvälisen myllerryksen keskellä tarvitsemme uudet suuntaviitat. Hiski Haukkala pureutuu suureen kuvaan, osoittaa uhat ja mahdollisuudet sekä tarjoaa uusia aineksia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. ​​Kuten ennenkin, tosiasioiden tunnistamisesta alkaa viisas vaikuttaminen.
***

Hannele Pokka

ARKANGELISTA ITÄÄN

Matkoja kuvernöörien Venäjällä

Hannele Pokka rakensi Lapin läänin maaherrana yhteistyötä pohjoisessa. Matkoillaan Pohjois-Venäjällä hän tutustui kuvernööreihin, oligarkkeihin, yrittäjiin ja uralilaisiin sukulaiskansoihin. ​Rajantakaiseen Murmanskiin matkattiin suurin toivein, ja yhteistyötä hierottiin Siperian itäisimmälläkin laidalla. Sopimuksia ja suunnitelmia syntyi niin porotaloudesta, kaasuputkesta kuin Joulupukin ja Pakkasukon vierailuista. ​Kirja tutustuttaa suomalaisen lukijan Venäjän paljolti tuntemattomiin alueisiin, joilla piilee paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita.
***
Seppo Konttinen, Kari Vitie

ERI MIELTÄ

Todenpuhuja Kauko Kareen elämä

Sanomisen vapaus oli Kauko Kareelle (1914–1996) kaikki kaikessa. 1960- ja 70-luvuilla hän kertoi näyttävästi, mikä oli vinksallaan Kekkosen ajan Suomessa. Kare antoi kyytiä itsesensuurille, suomettumiselle, kommunismille ja presidentti Kekkoselle. Hänet yritettin vaieta marginaaliin – aluksi turhaan. Kareen menestysteos Tähän on tultu (1967) ravisteli tasavaltaa, mutta kohta kurilinja alkoi purra. ​Suomettumisen pesänselvitys jatkuu!
***

Vesa Somppi

MATTI HUUTOLA

Heikomman puolella

Kirvesmies ja ammattiyhdistysaktiivi Matti Huutola (s.1959) nousee varasijalta eduskuntaan 1998 ja hieman myöhemmin Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi. Eduskunnassa Huutola on mm. mukana salaisessa ydinvoimaryhmässä ja joutuu ministeriin suunnatun nyrkiniskun tielle. Hallituksen uskollinen puolustaja putoaa eduskunnasta 2003. Se kirpaisee, mutta jo seuraavana vuonna avautuu tie SAK:n varapuheenjohtajaksi ja järjestöjohtajaksi. Kirjassa Huutola valottaa Lauri Ihalaisen, Lauri Lylyn ja Jarkko Elorannan puheenjohtajakausia. Vauhdikas, avoin ja kulissientakaisia paljastuksiakin tarjoava kuvaus Vasemmistoliiton ja SAK:n kakkosjohtajan elämästä.
***

Matti Hannikainen

VARMA

Pienestä eläkekonttorista suureksi työeläkeyhtiöksi

Lakisääteiset työeläkkeet 1960-luvun alussa toivat myös tavalliset palkansaajat työeläketurvan piiriin. Varman varhaisin juonne alkaa kuitenkin jo aikaisemmista toimihenkilöiden eläkkeistä. Nykymuotoisen yhtiön synnyttivät vakuutusalan yritysjärjestelyt. Eläkeyhtiössä näkyvät toimihenkilötyön muutokset. Teos kuvaa myös, kuinka työeläkevaroilla rahoitettiin yritystoimintaa ja rakennettiin asuntoja. Nykyisin työeläkeyhtiöt ovat suuria ja globaaleja sijoittajia.
***
Jukka Koivisto

125 VUOTTA KANNATTAVAA KASVUA

Liedon säästöpankin historia

Liedon Nuorisoseuran vuonna 1895 perustamasta maaseutupankista on kasvanut maamme toiseksi suurin säästöpankki. Se on laajentunut kannattavasti omin voimin ilman fuusioita.
Kirja kertoo menestyksen eväistä mutta myös säästöpankkien kriisivuosista 1990-luvulla. Liedon Säästöpankki pystyi toimimaan kannattavasti pankkikriisinkin aikana. Päättäväisesti itsenäiseksi jäänyt pankki on määrätietoisella strategiallaan kehittynyt talousalueensa vaikuttajaksi.
***

Antti Parpola, Sirkka Saarinen

SÄÄTIÖ

Säätiö kertoo Alfred Kordelinin säätiön satavuotisesta taipaleesta suomalaisen tieteen ja taiteen rahoittajana. Kirjassa kuvataan säätiön syntyä sisällissodan jälkeisessä Suomessa, nousua maan vauraimmaksi säätiöksi ja ”Suomen Nobeliksi” sekä varojen menetystä ja uutta nousua 1980-luvun lopulta alkaen. Säätiön rahoittamista tuhansista tieteen ja taiteen hankkeista kertovat tarinat toimivat kurkistusaukkoina suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Samalla rakentuu kuva suomalaisen tiede- ja kulttuurielämän muutoksesta.
***

Marko Paavilainen

YHTEISTYÖTÄ JA YHTEENTÖRMÄYKSIÄ

50 vuotta edunvalvontaa ulkoministeriössä

Työ ulkoasiainhallinnossa – etuoikeutettua vai arkista aherrusta? Ulkoasiainhallinnon Virkailijayhdistyksen, UHVYn, 50-vuotishistoria avaa kiinnostavasti ammattiyhdistysliikkeen, ulkoasiainhallinnon, yksittäisten diplomaattien ja politiikan historiaa. Yhdistys on pysynyt lehtien otsikoissa paljastamalla poliittiset virkanimitykset, lähetystöjen työolojen puutteet ja esittämällä palkkauksen uudistamista.
***
Jung H. Pak

KIM JONG-UN

Pohjois-Korean nuoren diktaattorin sisäpiirissä

Maailman suljetuimman valtion johtoon nousi 2011 isänsä seuraajana Kim Jong-un, jonka uumoiltiin jäävän välivaiheen johtajaksi. Toisin kävi. Jopa Yhdysvaltojen on pitänyt ottaa todesta kolmikymppisen Kimin Pohjois-Korea, kommunismin viimeinen linnake. ​Elämäkerta perustuu ainutlaatuiseen tiedusteluaineistoon, jonka pohjalta entinen CIA:n analyytikko Jung H. Pak piirtää hätkähdyttävän kuvan nuoren despootin valtapiiristä, persoonasta ja yksityiselämästä. ​
***

Virpi Salmi
Helena Puolakan tie kansainvälisen ravintolamaailman huipulle

Helena Puolakka on Suomen kansainvälisesti menestynein huippukokki. Hän on nähnyt, mitä on valkoisten pöytäliinojen ja huippuunsa hiottujen annosten takana. Vaikka ruoka olisi Michelin-tähtien arvoista, keittiömestarit ovat ailahtelevia diktaattoreita, työkaverit sovinisteja ja työpäivät 18-tuntisia. ”Ole kiitollinen, että olet nainen, sillä olen herrasmies enkä lyö naisia”, on Gordon Ramsay huutanut Helenalle.



Tom Bux-Swienty

NAARASLEIJONA

Karen Blixen Afrikassa

Kiehtova tarina tanskalaisen Karen Blixenin vuosista Keniassa 1914–1931. Afrikka kuljetti Karenia vuoroin paratiisiin ja vuoroin helvetin porteille. Hän sai kokea niin avioeron, talousvaikeuksia ja sairauksia kuin myös elämänsä rakkauden. ​Karen rakasti intohimoisesti Afrikkaa, sen ihmisiä ja villiä luontoa. Siellä sisukas ja peloton kahvitilaa pitävä nainen sai lempinimen ”Naarasleijona”. ​Tanskaan palattuaan Blixen nousi ​maailmanmaineeseen kirjoillaan ja ​hänestä tehdyn Minun Afrikkani -elokuvan​ myötä.
***

Carol Leonniq, Philip Ruckel

MINÄ YKSIN

Donald Trump ja valkoisen talon hullut päivät

Vavisuttava kuvaus kaaoksen kuninkaasta, jonka korttitalo uhkaa kaatua.
Ainutlaatuisiin sisäpiirilähteisiin perustuva kirja Donald Trumpin myrskyisästä presidenttikaudesta, joka on johtanut virkarikostutkintaan. Itsevaltaisesti ja päähänpistojensa mukaan toimiva Trump on ajanut suurvallan kaaokseen – osin tarkoituksellisesti. Amerikan demokratia on tulikokeessa, jonka ratkaisevat hetket ovat käsillä. Koukuttava paljastuskirja suurvallan huipulta!
***

Henna Koste, Silja-Maria Wihersaari

MARIKIRJA

Marimekon luova historia

Kuinka Marimekon rakastetuimmat kuosit ovat syntyneet? Millaiset vaatteet suunniteltiin Marimekon ensimmäiseen näytökseen? Miksi Jacqueline Kennedy pukeutui Marimekkoon? Näyttävästi kuvitettu teos kertoo Marimekon tarinan erityisesti suunnittelijoiden näkökulmasta. Kirja kertoo muun muassa Vuokko Nurmesniemen, Maija Isolan ja Annika Rimalan työstä. Samalla käydään läpi maamme luovimman ja rakastetuimman yrityksen huikea tarina. Keitä ovat tulevat tähtisuunnittelijat ja miten vastuullisuus näkyy nykysuunnittelijoiden toiminnassa?
***
Juhana Torkki (suom.)

PLUTARKHOS. ELÄMÄN TYYNEYDESTÄ

Juhana Torkin suomentamat kreikkalaisen filosofin ja elämäkertakirjailijan Plutarkhosin tekstit puhuttelevat nykyihmistä ja tarjoavat oppeja mielentyyneyden saavuttamiseen. Miten elää harmonisesti, vaikka maailma ympärillä kuohuu ja ajat ovat epävarmoja? Miten hallita omat tunnekuohut ja johtaa itseään kohti viisautta? Plutarkhos pohdiskeli näitä ajankohtaisia ja ajattomia teemoja Rooman valtakunnan suuruuden kaudella.
***

Saku Tuominen

KUINKA PUUT KASVAVAT

Ja mitä me voimme siitä oppia

Italiassa oliivipuita kasvattava Saku Tuominen kiinnostui jo vuosia sitten puiden ihmeellisestä elämästä. Hän on koko ajan vakuuttuneempi siitä, että puita parempia kasvun asiantuntijoita ei maan päältä löydy – kunhan vain avaamme silmämme ja mielemme. ​Kuinka puut kasvavat – ja mitä me voimme siitä oppia -kirja haastaa ajattelemaan elämää eri tavalla. Se muuttaa näkökulmasi paitsi puihin myös kaikkialla vastaan tulevaan kasvun filosofiaan.​
***

Sergei Plokhy

TŠERNOBYL

Ydinkatastrofin historia

Ukrainan neuvostotasavallassa tapahtui 26.4.1986 historian vakavin ydinvoimaonnettomuus, ja radioaktiivisen laskeuman leviämistä seurattiin pelonsekaisin tuntein ympäri Eurooppaa. Kirjassa kuvataan Tšernobylin tragedia sen kokeneiden palo- ja tiedemiesten, insinöörien, työläisten, sotilaiden ja valtiojohtajien kautta. Tuloksena on mestarillinen ja palkittu historiateos, joka avaa näkymän neuvostojärjestelmän mätään ytimeen.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200917/77c21ecf/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko