[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken ja niin&näin syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 17 15:53:07 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Like, syksy 2020
Tommi Liimatta
ROLLO

Tommi muuttaa Rovaniemelle vuonna 1990, ja lapsuuden maailma jää taakse. Laman runtelemassa Pohjolassa puhumattomasta teinipojasta kasvaa suomalaisen älykkörockin keulakuva – ja yksi Rovaniemen tunnetuimmista ja vihatuimmista nuorukaisista. ​Runsaana vyöryvä, avoin muistelmateos vie lukijansa Liimatan persoonan ja Absoluuttisen Nollapisteen musiikin juurille ja jatkaa kiiteltyjen Jeppis-romaanien tarinaa.
***
Anni Valtonen
ELÄMÄNI KOLUMBIA
Millaista on elää sisällissodan repimässä maassa suomalaisena naisena?

Kolumbia oli Anni Valtosen toinen kotimaa kahden vuosikymmenen ajan. Hänestä tuli miniä, joka ihmetteli miksi pikkuhousut piti pestä muusta pyykistä erillään, mikä saa ihmiset uskomaan ihmeisiin ja miten kasvattaa poikia machokulttuurin keskellä. Valtonen kuvaa maan levotonta lähihistoriaa ja kulttuurista muutosta tarkkanäköisesti ja eläytyvästi. Elämäni Kolumbia on kirja erilaisten maailmojen rinnakkaisesta läsnäolosta ja yhteensovittamisesta ja niiden keskellä kasvamisesta.
***
Ari Väntänen
MINNA KAUPPI – SUUNTA/VAISTO
Suomen kaikkien aikojen paras suunnistaja kertoo elämänsä parhaista ja pahimmista rasteista. Minna Kauppi on suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari. ​ Elämäkerrassaan hän avautuu paitsi uransa vaiheista ja menestyksensä salaisuuksista myös yksityiselämästään. Hänellä on ollut paljon vastoinkäymisiä, kuten äidin varhainen kuolema, oma krooninen sairaus sekä eroon päättynyt liitto alkoholismin ja masennuksen kanssa kamppailleen urheilijapuolison kanssa. ​

***

Jonni Roos

ROSA LIKSOM - NIINKU TAIDETTA

Rosa Liksom makaa sohvalla, Jonni Roos haastattelee – syntyy omintakeinen taidekirja, joka täydentyy aikalaismateriaalilla ja tuoreilla ystävien ja kollegoiden haastatteluilla. ​Runsaasti kuvitettu teos tarjoaa läpileikkauksen taiteilijan kaikista kausista. Ennen kaikkea se kertoo kiintoisimman: miten syntyi taiteilija Rosa Liksom? ​
***
Imbi Paju

TORJUTUT MUISTOT

Neuvostomiehityksen aikana 1940-50-luvulla kymmeniätuhansia virolaisia vangittiin ja karkotettiin syytettyinä kommunismin vastaisesta toiminnasta. Myös Imbi Pajun äiti ja tämän kaksoissisar vangittiin 18-vuotiaina, eivätkä he voineet puhua kokemuksistaan kymmeniin vuosiin. Koko kansakunnan vaientanut pelko koskettaa edelleen lukemattomia virolaisia. Teos näyttää, kuinka yksittäisen perheen tragedia toistuessaan useissa perheissä voi kasvaa kansalliseksi tragediaksi. Viro on saanut itsenäisyyden, mutta kansallinen trauma pitää edelleen yllä pelon ilmapiiriä.
***

Raimo Pesonen

DUMARI –VANHA JA UUSI TESTAMENTTI

Tuomari Nurmio on kiehtovimpia laulaja-lauluntekijöitämme. Hänen 70-vuotisjuhlansa kunniaksi julkaistava Dumari-elämäkerran laajennettu laitos kattaa vuonna 2010 ilmestyneen alkuteoksen sekä mennyttä vuosikymmentä käsittelevän uuden testamentin, joka nostaa saagan yhä eeppisempiin mittoihin.
***

Ari Väntänen

RAZZLE

Hanoi Rocks -legendan tarina​

Hanoi Rocksin rumpalin Razzlen elämä päättyi kohtalokkaassa kolarissa Mötley Crüen nokkahahmon autossa, mutta kuka hän oli ja kuinka hän eli? ​Tämä kirja kertoo kaiken räväkän persoonan elämänvaiheista. ​Ari Väntänen on haastatellut teosta varten Michael Monroeta, Sami Yaffaa ja kymmeniä muita Razzlen läheisiä. Kuvituksena on harvinaisia kotialbumikuvia.
***

Nick Cave

STRANGER THAN KINDNESS

Caven elämää, työtä ja innoituksenlähteitä esittelevä teos päästää lukijan hämmentävän lähelle artistia.
Kommentaarit ja pohdinnat, alkuperäisteosten täysvärikopiot, käsin kirjoitetut sanoitukset, valokuvat ja henkilökohtaisten keräilyesineiden kuvat vastaavat kaikki jollain tapaa kysymykseen, mistä elämä ja identiteetti muodostuvat. Teos kasvaa kauniiksi uteliaisuuden ja luovuuden voiman ylistyslauluksi.
***
Kalervo Pulkkinen (toim.)
TOM OF FINLAND (UP) Välähdyksiä nimimerkin takaa. Sata vuotta homoikonin syntymästä ​
Nahkahousuiset Tom-miehet tiedetään, mutta entä itse henkilö teosten takana? Runsaasti kuvitettu kirja valottaa Touko Laaksosen (1920–1991) sotasankaruutta, uraa ja yksityiselämää viihdyttävästi ja hauskasti. ​
Uraauurtavat näyttelyt Fotografiskan museoissa Tallinnassa, Lontoossa ja New Yorkissa avautuvat juhlavuoden kunniaksi keväällä 2020. Samaan aikaan suosittu Tom of Finland – Välähdyksiä nimimerkin takaa -pokkari ilmestyy komeana ja kovakantisena, päivitettynä uusintapainoksena.

*****

niin&näin, syksy 2020



John Dewey

DEMOKRATIA JA KASVATUS

John Dewey (1859–1952) tunnetaan käytännön, kokemuksen ja kansanvallan ajattelijana. Hän siirsi filosofian ikuisuuskysymykset modernin yhteiskunnan näyttämölle. Deweyn kaikkia teoksia yhdistää hellittämätön pohdinta toimeliaisuudesta, elävien olentojen ja ympäristöjensä suhteesta. Yhdysvaltalaispragmatistin luomuksista suurelle yleisölle tunnetuin on ajatus tekemällä oppimisesta. Kirjassa Demokratia ja kasvatus Dewey puolustaa itsenäistä oppijaa, joka varttuu kansalaiseksi tasavertaisuutta ja aktiivisuutta tukevassa koulussa. Kasvatustieteilijät ja opettajat eivät ole koskaan unohtaneet Deweyn filosofiaa. Nyt siitä puhuvat kaikki muutkin. Tässä on Deweyn tuotannon kiistaton huipentuma.
***

Michael Freeden

MITÄ ON LIBERALISMI?

Liberalismista on löydetty niin länsimaiden arvokkaimmat perinteet kuin syy lännen nykyiseen alennustilaan. Sitä on kiitetty ihmisten vapauttamisesta ja soimattu perinteisten arvojen romuttamisesta, ja siitä on sukeutunut edistyksen airut ja syypää moraaliseen rappioon. Mitä on liberalismi? antaa välineet ymmärtää liberalismia sekä poliittisena että historiallisena ilmiönä. Se osoittaa liberalismin koko muuttuvuuden ja moni-ilmeisyyden ja tarkastelee myös sitä, miten sanaa "liberalismi" käytetään väärin tai jopa kyseenalaisten poliittisten tarkoitusperien piilottelemiseen.
***

Davide Sisto

VERKON MUISTI

Elämä ja kuolema somessa

Menneisyys on pelkkä tarina, jota kerromme itsellemme, sanotaan. Mutta mitä tapahtuu, kun tarinaa ryhdytäänkin kertomaan verkossa myös somekavereille ja satunnaisille lukijoille? Verkon muisti yrittää ymmärtää, millaisen mullistuksen sosiaalisen median yleistyminen on muistamisessa ja unohtamisessa aiheuttanut. Kun muisto on kerran viety verkkoon, se ei nimittäin olekaan enää muistajansa yksityisomaisuutta. Italialainen filosofi Davide Sisto puntaroi, miten internetiin tallentaminen tekee muistoista alati läsnä olevia. Hän tuumii, miten kuolleen käyttäjän someprofiili voi alkaa elää omaa elämäänsä, ja pohtii, mitä verkossa odottavat muistot tekevät ajan mieltämiselle.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200917/a15cfc2c/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko