[H-verkko] Arvosteltavaksi: Docendo syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 14 11:15:24 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Raija Peili
KIKKA – TAHDON VIIHDYTTÄÄ

Laulaja Kikka oli 1990-luvulla popin ja diskobiitin kuningatar maassamme. Hän loi flirttailevalla esiintymisellään ja puolituhmien laulujensa sanoituksilla rohkean esikuvan seksuaalisesta naisesta. Omana aikanaan laulaja sai osakseen paljon ihailua, mutta ei koskaan ansaitsemaansa arvostusta. Kikka on edelleen yksi maamme eniten levyjä myyneistä artisteista. Menestyksellä on aina hintansa. Kikka koki uransa aikana pari loppuun palamista, ja muitakin terveyshuolia tähdellä oli. Vaikea alkoholismi varjosti laulajan viimeisiä elinvuosia ja tuotti hankaluuksia urankin aikana.
***
Petri Pietiläinen
NAISTEN MAAILMANHISTORIA

Naisten maailmanhistoriaan kuuluu niin arjen sinnikkyyttä kuin voimakasta vastarintaakin. Tasa-arvoisen tulevaisuuden luomiseksi menneisyyttä on katsottava naisten silmin. Naisia on historiassa vähätelty, alistettu ja sivuutettu, vaikka he hallitsivat, seikkailivat, valloittivat, nauttivat elämästä ja tekivät tiedettä ja taidetta. Sielläkin, missä perinteinen kulttuuri sitoi naiset kotilieteen, monet etsivät ja löysivät keinoja irrota rajoitteista. Omaisuus auttoi tässä, mutta silkka omapäisyyskin saattoi riittää. Toisaalta kautta aikojen on ollut kulttuureita, joissa naiset ja miehet ovat olleet tasa-arvoisia. Huomio kohdistuu sekä tavallisen väen arkeen että hallitsijoihin kuten Matamban kuningatar Nzinga, Kiinan keisari Wu, Napolin Johanna I ja Ruotsin (ja Suomen) Kristiina.
***
Raimo Tyykiluoto
HIRMUT HALLITSIJAT
52 diktaattoria

Ottaako demokratia päähän? Eikö tarvittavia päätöksiä synny riittävän vauhdikkaasti? Oliko laiha kompromissi pettymys kaikille? Kirja antaa helppoja vastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Yli puolet maailman väestöstä elää yhä diktatuureissa, joissa demokratia ei toteudu lainkaan tai toteutuu todella heikosti. Voiko enemmistö olla väärässä? Lähihistorian diktaattorit voidaan jakaa karkeasti kahteen kastiin: niihin, jotka ovat keskittyneet tappamisessa määrään, ja niihin, jotka ovat keskittyneet laatuun huomattuaan, että on mukavampaa ja yleensä ainakin yhtä tehokasta ostaa kuin nuijia ihmiset kuuliaisiksi. Sitten ovat vielä ne, joiden toimet on ”tähtiin kirjoitettu”, ja ne, jotka ovat saaneet ohjeensa suoraan Jumalalta.
***
Juha-Antero Puistola, Johanna Suhonen
ITÄ-UKRAINA – LÄNNEN ETUVARTIO

Kokeneet sodan asiantuntijat tuovat esille, kuinka Ukrainan sota on vaikuttanut länsimaiden ajatteluun ja Suomeen. Maamme sijainnin ja turvallisuuden näkökulmasta voidaan todeta, että Ukrainan asia on mitä suuremmassa määrin myös Suomen asia. Ukrainan suistuminen raastavaan sotaan alkoi 2014 kohteliaiden vihreiden miesten operoinnilla Krimillä. Se muuttui pian veriseksi kamppailuksi Ukrainan tulevaisuudesta. Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien separatistien välinen sota Itä-Ukrainassa on jatkunut kuusi vuotta - kaatuneita on jo yli 13 000. On aika kerrata Ukrainan sodan tapahtumia ja arvioida sen seurauksia.
Liisa Kovala
STUTTHOFFIN SELVIYTYJÄ
Suomalainen merimies kuolemanleirillä

Sujuvasti kerrottu tositarina suomalaispojan ajasta saksalaisten keskitysleirillä. Aarne Kovala selvisi hengissä pakoyrityksistä, kuolemanmarssista ja aivan sodan loppuhetkien pommituksista. Järkyttävä ja koskettava tarina toivosta ja ihmismielen sinnikkyydestä. Kun ensimmäiset Neuvostoliiton pommit putoavat talvisodan Ouluun, Aarne Kovala on vasta nuori poika, jonka rakkaus on meri. Jatkosodan aikana vielä alaikäinen Aarne pestautuu kauppalaivastoon ja palvelee sotamateriaaleja Suomen, Puolan ja Saksan välillä kuljettavalla laivalla.
***
Risto Reuna
PUSKALAN PUTIIKKI
Puoluevakoilija Veikko Puskalan kaksoiselämä

Veikko Puskalan tiedustelijaelämäkerta on ainutlaatuisuudessaan sensaatio suomalaisessa tiedusteluhistoriassa. Puskalan salaisten raporttien jakelussa oli yli 200 virkamiesjohdon, yrityselämän ja työmarkkinoiden päättäjää. Uusina lähteinä on käytetty Puskalan raporttikokoelmaa ja Supon dokumentteja. Puskalan putiikki kertoo vetävästi vuosien 1958-1979 salaisesta kommunistitiedustelusta Se oli tiedustelun nimellä tehtyä SKP:n hajotusta, mistä meidän ei pitänyt tietää. Veikko Puskalan organisaatio toimi kirjapainoyritys peitteenään.
***
Martti Häikiö
HACKZELL
Karhunkaatajasta rauhantekijäksi

Kansanedustaja Antti Hackzell nimitettiin Suomen pääministeriksi 8. elokuuta 1944. Hänen tehtäväkseen tuli luotsata Suomi rauhaan yhdessä tasavallan presidentiksi neljä päivää aiemmin valitun Suomen marsalkka Mannerheimin kanssa. Hackzell johti Suomen rauhanvaltuuskunnan rajan yli Moskovaan 7. syyskuuta. Suomalaiset joutuivat odottamaan piinaavan viikon neuvottelujen alkamista, ja Hackzell sai hänet pysyvästi lamauttaneen halvauksen. Teoksessa kuvataan ensi kertaa piinaviikon yksityiskohtaiset tapahtumat ja keskustelut - Neuvostoliiton salakuunteluraporttien valossa. Teos perustuu laajasti alkuperäislähteisiin.
***

Olli Matikainen
TIIKERI 94
Lääkäripersoona Artturi Nyyssönen ja kansakunnan kohtalonhetket

Huima tarina Tukholman olympialaisten jalkapallotähdestä sotalääkäriksi ja tiedemesenaatiksi. Petroskoin valtauksen vuosipäivänä 1971 aseveljet muistelivat vanhoja ja omistivat lauluvihkosen ”Tiikerille”, lääkintäeversti-luutnantti Artturi Nyyssöselle (1892-1973). Ikääntynyt Nyyssösen tunnettiin ”Harmaana karhuna”, joten vain asetoverien käyttämän lempinimen tausta paljastui tutkijalle vasta sota-ajan puhelinluettelosta: Äänislinnan 66. Sotasairaalan päällikön kutsu oli ”Tiikeri 94”.
***
Pekka Visuri
MANNERHEIM JA HEINRICHS
Marsalkka ja hänen kenraalinsa

Sotamarsalkka C.G.E. Mannerheim kohosi talvisodan ylipäällikkönä kuuluisuuteen. Hän nosti tärkeimmäksi apulaisekseen kenraali Erik Heinrichsin, ensin Kannaksen armeijan komentajaksi ja sitten päämajaan yleisesikunnan päälliköksi. Heidän tiivis yhteistyönsä jatkui vuoteen 1945 ja jopa sen jälkeenkin muistelmien kirjoittamisen merkeissä. Mannerheimin toiminnassa sodanjohtajana 1939-1945 riittää yhä kysymyksiä. Karttuva tutkimustieto antaa niihin entistä parempia vastauksia. Mannerheimin pahimmat kriisivaiheet olivat syksyllä 1939 ja kesällä 1944. Niihin saadaan kirjasta uusia selityksiä. Erik Heinrichs ei pyrkinyt sodan aikana näkyvästi julkisuuteen eikä myöhemminkään ole kovin laajalti tunnettua, mitä hän aikaansai Suomen päämajassa.
***
Tarja Lappalainen
RAATTEEN TIEN JÄISESTÄ HELVETISTÄ TALI-IHANTALAN TULIMYRSKYYN

Tarja Lappalaisen uudessa kirjassa ääneen pääsevät sotiemme veteraanit. Yksi heistä, Veikko Punakallio, taisteli läpi verisen Kuuterselän. Talvisodan jäisen helvetin koki puolestaan Markus Aaltonen. Hän tuli tunnetuksi laulaessaan Raatteen tien koettelemuksistaan linnanjuhlissa presidentti Niinistölle. Kylmän helvetin koki myös korpisoturi, alikersantti Heikki Kulju. Samoin päästään seuraamaan everstiluutnantti Uno Fagernäsin komentaman JR 64.n Suomussalmella käymiä rajuja taisteluja. Kirjassa on henkeäsalpaavia taistelukohtauksia ja elinjäämiskamppailuja. Siitä selviää kuinka käsittämättömällä tavalla Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä.
***
Antero Uitto, Ossi Kamppinen
STALININ LAVASTUKSET
Näytösoikeudenkäynnit 1936-1938

Kokonaisesitystä Moskovan näytösoikeudenkäyntien dokumenteista ei ole aikaisemmin julkaistu. Stalinin lavastukset on ainutlaatuinen teos historian ystäville. Stalin teloitutti salaisen poliisin NKVD:n avulla puolueen johtoon kuuluneita kilpailijoitaan kolmessa suuressa näytös­oikeudenkäynnissä sekä salaisessa upseeripuhdistuksessa 1936-1938. Ne järkyttivät Neuvostoliiton lisäksi muutakin maailmaa. Kun kaikkiaan noin 60 johtoasemassa ollutta miestä sai kuolemantuomion, voitiin todeta, että Neuvostoliiton poliittinen ja sotilaallinen johto oli mullistettu äärimmäisen brutaalilla tavalla.
***
Pekka Vaara
VIENA 1919-1922
Kun Neuvostovalta tuli Karjalaan

Tarton rauha ratkaisi karjalaisten kohtalon. Ennen neuvostovallan vakiintumista Vienan Karjalassa kapinoitiin ja yritettiin pärjätä niin brittien, suomalaisten kuin punaisten ja valkoistenkin venäläisten puristuksessa. Vuosi 1919 oli levotonta aikaa Venäjän puoleisessa Karjalassa. Ensimmäinen maailmansota oli päättynyt Venäjän osalta lokakuun vallankumoukseen ja erillisrauhaan Saksan kanssa. Sodat kuitenkin jatkuivat Venäjän sisällissotana ja yhteenottoina ympärysvaltojen kanssa. Britit liittolaisineen miehittivät edelleen Muurmannia ja tukivat valkoisia venäläisiä vastavallankumouksellisia.

***
Kai Ekholm
JÖRN DONNER, KUINKA TE KEHTAATTE

Kai Ekholm on kirjoittanut Jörn Donnerista rehellisen ja monipuolisen henkilökuvan. Hän käy läpi Donnerin marxilaisen nuoruuden, 1960-luvun mediavalloituksen, 1970-luvun bisnekset ja romahduksen, hienot reportaasit, kirjalliset esikuvat ja vanhenevan Donnerin opus magnumin, Mammutin - kirjan, jonka kaikki tuntevat mutta jonka harva on lukenut. Jörn Donner on antanut meille valtavan kirjallisen ja poleemisen perinnön, jota vasten kansakunta on saanut peilata näkemyksiään. Hän on valmentanut meitä jatkuvalla polemiikillaan ja väittelyilollaan.
***
M.A. Numminen
KAUKANA VÄIJYY YSTÄVIÄ – MUISTELMAT I

Jos arvelette tietävänne lähes kaiken M.A. Nummisesta radion, TV:n ja lehtien haastattelujen perusteella, yllätytte tämän kirjan sisällöstä. M.A. Nummisen muistelmat pääosin vuosilta 1965-1989 ovat vauhdikasta luettavaa. Ne alkavat opiskelusta Helsingin yliopistossa, mutta myös opiskelijaelämä saa kuvauksensa näillä sivuilla.
***
Tuomas Marjamäki, Mikko Alatalo
HÄN HYMYILEE KUIN MIKKO

Perusteellinen elämäkerta 50 vuoden uran tehneestä laulajasta ja neljän vaalikauden poliitikosta on täynnä hämmentäviä tarinoita niin keikkamatkoilta kuin Arkadianmäeltäkin. Kirjassa äänessä on itse Mikko sekä hänen läheisensä sekä työtoverit niin keikkamatkoilta kuin Arkadianmäeltäkin. Pian 70 vuotta täyttävä laulaja on valmis puhumaan avoimesti elämästään sekä poliittisesta pelistä neljällä edellisellä vaalikaudella. Itsekritiikkiäkään unohtamatta.
***
Linda Huhtinen (toim.)
TOISINAJATTELIJA – NÄIN LAUSUI JUICE

Juicen juhlavuoden kunniaksi kotikirjaston ääreltä on koottu yhteen mittava ja harvinaislaatuinen kokoelma sanataiteilijan lennokkaimpia oivalluksia sekä ennen julkaisemattomia kertomuksia.
Juice oli yhtä kielensä kanssa: lyriikan, käännöstöiden sekä lukuisten tekstien lisäksi hänet muistetaan poikkeuksellisen nopeasta ja viiltävän terävästä reagointikyvystään. Valtakunnan väittelijä ei säästellyt ajatuksissaan ja mieli­piteissään. Leskisen letkautuksista ja kommenteista muodostui vuosien aikana yksi taiteilijan tutuimmista tavaramerkeistä.
***
Kristiina Markkanen, Itohan Okundaye
NIMENI ON ITOHAN

Ihmiskaupan vastaisen kampanjan kasvoina tunnetun Itohan Okundayen tarina oli median otsikoissa helmikuussa 2019. Pienen pojan äiti Itohan sai pitkien vaiheiden jälkeen jo toistamiseen käännytyspäätöksen Suomesta. Hänen tuekseen kerättiin suuri kansalaisadressi. Kohun seurauksena Maahanmuuttovirasto kutsui Itohanin kuultavaksi ja syksyllä 2019 hänelle ja hänen pojalleen myönnettiin ensimmäiset oleskeluluvat.

***
Lauri Johansson
LATE – SUOMEN PELÄTYIMMÄN RIKOLLISEN TARINA

Rikostoimittaja Jarkko Sipilän toimittamassa elämäkerrassa Late Johansson kertoo matkastaan järjestäytyneen rikollisuuden pimeimpään ytimeen ja pitkästä paluustaan takaisin järjestäytyneeseen yhteiskuntaan. Suomen pahamaineisimman rikollisjärjestön Natural Born Killersin perustajajäsen Lauri Late Johansson tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2002 liigasta eroon pyrkineen jäsenen murhasta. Vankeudessa Johansson tuli uskoon ja tunnusti kaksi muuta selvittämättömäksi jäänyttä henkirikosta.

***
Juho Saari
SAMASSA VENEESSÄ
Hyvinvointivaltio eriarvoistuneessa yhteiskunnassa

Professori Juho Saaren teos tarkastelee hyvinvointivaltion tilaa ja keskittyy sen tulevaisuuden kannalta keskeisiin kehityskulkuihin. Erityisen kiinnostuksen kohteena on yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vaikutus hyvinvointivaltion toimintaan ja uudistumiskykyyn. Saari etsii niitä avainkysymyksiä ja -mekanismeja, jotka ovat tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspolitiikan kannalta keskeistä. Tarkastelun kohteena ovat niin eriarvoistuneen hyvinvointivaltion jännitteet ja vallankäytön rakenteet kuin nykyisen sosiaali- ja terveyspolitiikan jäykkyydet ja vahvuudet.

***
Riku Keski-Rauska
SINÄ OSAAT, SINÄ PYSTYT
Ilkka Suomisen elämä

Tie nakkilalaisen perheyrityksen johtotehtävistä Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajaksi, puolueen pitkäaikaisimmaksi puheenjohtajaksi, kauppa- ja teollisuusministeriksi, eduskunnan puhemieheksi, Alkon pääjohtajaksi ja europarlamentaarikoksi oli näyttävä, mutta menestys ei tullut ilmaiseksi. Ilkka Suomisen elämäkerta on kiehtova kuvaus määrätietoisuuden ja sattumien leikistä. Onnistumisista ja epäonnistumisista. Suomisen elämä on tarina siitä, mitä pelottomalla elämänasenteella voi saavuttaa.
***
Valtteri Mörttinen
NÄIN TALOSSA
Tarinoita Tampere-talosta

Näin talossa on tarina suomalaisesta maamerkistä, joka on jo 30 vuoden ajan tuonut kattonsa alla yhteen taiteen ja politiikan, matala- ja korkeakulttuurin sekä kaikki suomalaiset kansanosat. Viihdyttävä tietokirja tarjoaa ennennäkemättömän kurkistusaukon Pohjoismaiden suurimman kulttuuri- ja kongressikeskuksen kulissien taakse, ja esille pääsevät kaikki merkittävimmät välähdykset talon historian varrelta.
***
Jari Porttila, Osmo Kärkkäinen
ÄITEE – SIIRI RANTASEN TARINA

Siiri ”Äitee” Rantanen on suomalaisen naisurheilun suuria uranuurtajia. Hän edusti Suomea jo Oslon olympialaisissa 1952, jolloin maastohiihto otettiin ensimmäisen kerran olympialaisten ohjelmaan naisten osalta. Rantanen otti heti ensimmäisissä arvokisoissaan pronssia. Hän puhuu muistelmissaan avoimesti aikansa erikoisista harjoituksista, hevoskyydillä tehdyistä kilpailumatkoista ja 50- ja 60-luvun ammattimaisuudesta.
***
Ari Mennander
LEIJONAKUNINGAS – KALEVI NUMMISEN TARINA

Numminen on suomalaisen jääkiekkoilun suurmies ja lajin historian merkittävin yksittäinen vaikuttaja. Leijonakuningas on Nummisen testamentti suomalaiselle jääkiekkoilulle ja pakollinen hankinta kaikille kiekkoperheille. Kirja auttaa ymmärtämään, mihin lajin lopullinen nousu maailman huipulle perustui. Nummisen tarina antaa myös vastauksen kysymykseen, miksi juuri Numminen on Leijonakuningas.

***
Pasi Rein
SINIVALKOINEN KEIHÄSKAARI

Kirja kertaa suomalaisen keihäshistorian aikalaisten äänellä 1950-luvun loppuun ja kertoo, miten 1960-luvun menestys toi tilauksen Keihäskarnevaaleille. Karnevaalien 50 vuotta muistellaan myöhempien menestysvuosien rinnalla. Pasi Rein on seurannut urheilutoimittajana suomalaista keihäänheittoa yli 25 vuotta.
***
Juha Kanerva, Markku Kasila, Jouni Lavikainen, Kalle Rantala, Vesa Tikander
KIVINEN KISAMATKA
Miesten jalkapallomaajoukkueen historia

Kivinen kisamatka on kertomus Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen pitkästä matkasta ensimmäisiin jalkapallon arvokisoihinsa. Tätä ennen maajoukkue ehti osallistua tuloksetta 13 EM-karsintaan ja 19 MM-karsintaan. Teos kuljettaa lukijan maajoukkuejalkapallon alkuvihellyksestä 1911 marraskuun 2019 kansanjuhliin. Tutkittuun tietoon perustuva teos pureutuu maajoukkuehistoriaan aiempia kirjoja syvemmältä.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
Docendo syksyn 2020 kirjoja

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200914/92fe5d0f/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko