[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n ja Väyläkirjan syksyn 2020 teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 11 11:59:09 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

WSOY syksyn 2020 kirjoja

***
JARI LINDSTRÖM
Syvään päähän Muistelmani
Epätodennäköinen ministeri kertoo miltä politiikka oikeasti tuntuu.

Entinen työministeri Jari Lindströmin kertoo avoimesti ja itseään säästämättä miltä tuntui nousta irtisanotusta paperimiehestä valtakunnan huipulle ja takaisin.
Kun Jari Lindström sai vuonna 2006 potkut Voikkaan paperitehtaalta, kukaan tuskin arvasi että työttömästä paperimiehestä tulisi yhdeksän vuotta myöhemmin työ- ja oikeusministeri. Matka on ollut pitkä ja kyyti välillä hurjaa. Lindströmin poliittisen uran varrelle mahtuvat niin maahanmuuttokriisi, perussuomalaisten hajoaminen, henkilökohtainen burnout kuin vihatun aktiivimallin läpivieminen. Epäsuositun hallituksen ministerinäkin Lindström nautti arvostusta yli puoluerajojen. Hänen toimintaansa on leimannut epäpoliitikkomainen rehellisyys ja rohkeus seisoa vaikeiden päätösten takana, vaikka vatsanpohjasta onkin välillä kouraissut. Kirjassaan Lindström kertoo avoimesti miten ja miksi näin kävi – ja miltä kaikki tuntui.
***
Peter Englund
Murha Sunnuntaitiellä

Yksi Ruotsin rikoshistorian visaisimmista murhista.
Palkitun historioitsijan true crime -kirja pureutuu vuonna 1965 tapahtuneeseen naismurhaan. Miten ihmeessä psyykeltään pahasti sairas murhaaja pystyi niin taitavasti salaamaan syyllisyytensä?
Tukholman hyvinvoivassa eteläisessä esikaupungissa nuori nainen löytyy kuolleena sängystään. Asunnossa ei näy mitään jälkiä. Tapausta luullaan itsemurhaksi, kunnes lakanalta löytyy tippa kuivunutta siemennestettä. Englund kuvaa askel askeleelta murhan mutkikasta selvitystyötä ja rikollisen paljastuessa tämän perverssiä mieltä. Taustalla ovat 60-luvun muutokset: seksuaalinen vapautuminen sekä rikos- ja sensaatiokirjallisuuden kasvu. Täysin dokumentaarinen teos on elävästi kerrottu kuin paras romaani. Osana kirjaa murhaajan hyytäviä muistiinpanoja.
***
Antti Heikkinen
KARI TAPIO: ELÄMÄ

Antti Heikkisen elämäkerta Kari Tapiosta kertoo kaunistelemattomasti mutta kunnioittavasti yhden kaikkien aikojen menestyneimmän iskelmälaulajamme tarinan.

Kari Tapion laulu-ura käynnistyi nuorukaisbändeissä tanssilavoilla, eteni Fazerin koelauluihin, vei Danny-showhun - ennen kuin soololevyt nostivat Kari Tapion kansansuosioon. Matka "Laula kanssain", "Viisitoista kesää", "Olen suomalainen" ja "Myrskyn jälkeen" -klassikkolevytyksiin ja tuhansille keikoille oli huumaava nousuissaan ja traaginen romahduksissaan.

Kirjailija Antti Heikkinen on saanut tutkittavakseen Kari Tapion perheen yksityisen arkiston: valokuvat, muistiinpanot ja kirjeenvaihdon. Hän on myös haastatellut kirjaan tunnettuja viihdealan ammattilaisia ja Kari Tapion lähipiiriä.
***
G.F Sander
KANSALAINEN KEKKONEN: SUURI SUUNNITELMA

Amerikkalaiskirjailijan teoksessa paljastuksia Urho Kekkosen ensimmäisestä kaudesta.

Ensimmäisen presidenttikauden alussa lähes puolet kansasta vihasi Urho Kekkosta. Kauden lopussa hänelle ei ollut varteenotettavaa vaihtoehtoa. Yhdysvaltalainen Gordon F. Sander kertoo, miten se tapahtui.

Yllättäviä paljastuksia sisältävä teos kuvaa, kuinka täpärästi presidentiksi valittu Kekkonen teki itsestään korvaamattoman niin kotimaassa kuin ulkopoliittisesti, ja sijoittaa UKK:n ja Suomen osaksi paljon suurempaa, Neuvostoliiton ja USA:n välistä šakkiottelua, joka oli tuon tuosta vähällä kuumeta tuliseksi.Gordon F. Sander kirjoittaa poikkeuksellisen vauhdikkaasti ja tarkastelee Kekkosen ensimmäistä, käänteentekevää ja dramaattista presidenttikautta amerikkalaisin silmin, vapaana suomalaiskirjoittajien rintamalinjoista.
***

Kari Enqvist
KANGASTUKSIA VARJOJEN TALOSSA: TODELLISUUTTA ETSIMÄSSÄ

Onko todellisuus pelkkä illuusio? Kari Enqvist johdattaa lukijan päätä huimaavalle matkalle kohti todellisuuden ydintä, sinne, missä selviää, mikä lienee totta ja mitä sietää epäillä.
Tieteen ja tietotekniikan kehitys on mullistanut käsityksemme todellisuuden luonteesta. Kvanttifysiikka ei tottele totuttuja luonnonlakeja, ja tekoälyn kehitys on tehnyt scifi-kuvitelmista todentuntuisempia. Mitä jos todellisuus onkin vain illuusio? Entä jos elämmekin Matrixin kaltaisessa tietokonesimulaatiossa tai jos fyysisen todellisuuden takana onkin henkinen todellisuus tai ulottuvuuksia, joissa vain aaveet liikkuvat? Kari Enqvistin kanssa pääset oivalluksia ja riemullisia hetkiä tarjoavalle nojatuolimatkalle. Kaupan päälle saat ymmärryksen siitä, miten maailmankaikkeus toimii – todellisuudessa.
***
AVI LOEB
Elämää avaruudessa

Miksi on todennäköistä, ettemme ole yksin maailmankaikkeudessa
Emme ole yksin. Harvardin tähtitieteen professorin kiehtova kirja kertoo, miksi voimme hyvällä syyllä olettaa, ettei Maa ei ole universumin ainut elävä planeetta.

Syksyllä 2017 aurinkokuntamme halki kiisi komeetta, joka sai tähtitieteilijät ymmälleen. Mittausten perusteella se oli muodoltaan ohut ja litteä ja muutti suuntaansa ilman minkään ulkopuolisen voiman vaikutusta.Todellinen uutispommi koettiin, kun Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb esitti, että Oumuamuaksi nimetty taivaankappale saattaisi olla jonkin toisen, kaukaisen sivilisaation rakentama luotain.Loeb kannustaa hauskan filosofisella tyylillä lukijaa avoimeen mieleen ja kosmiseen nöyryyteen: vielä neljäsataa vuotta sitten olimme vakuuttuneita, että maapallo on universumin keskipiste.Loeb kertoo, miten hän päätyi teoriaansa ja miksi on todennäköistä, että emme ole ainut kehittynyt sivilisaatio maailmankaikkeudessa.
***
ANTTI HEIKKINEN

Einari
Metsäkoneyhtiö Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämäkerta
Immeeset kysy, että mikähän se tuosta oekeen tulloo. Vastasin jotta Ponsse, mualiman paras mehtäkone.
Einari on elämäkerta Einari Vidgrenistä ja maailmanmenestykseen yltäneestä suomalaisesta metsäkoneyhtiöstä, jonka kaikki koneet tehdään edelleen kirkonkylällä Savon maaseudulla. Ponsse Oyj on mainejohtaja ja ainoana yrityksenä saanut Tasavallan Presidentin vienninedistämispalkinnon kahdesti. Kuten Einari Vidgren itse sanoi: "Savolainen yrityskulttuuri on mualiman paras."

Metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj:n perustaja, pienviljelijän poika, Einari Vidgren kulki jo 14-vuotiaana metsätöissä työkaluinaan pelkät pokasaha ja kirves. Puut sahattiin käsin ja siirrettiin hevosilla. Vuosien mittaan Einari mietti konsteja työn tehostamiseksi. Hän ei ollut tyytyväinen saatavilla olleisiin metsätraktoreihin, koska niissä oli aina vikoja ja ne eivät palvelleet koneurakoitsijan tarpeita.
Tekniikkaa pelkäämätön nuori mies vuokrasi kyläsepältä pajan ja alkoi kehitellä siellä unelmaansa: itse valmistettua metsäkonetta.
Kun ensimmäinen, käsin hitsattu ja koottu kone valmistui kyläpajasta vuonna 1969, moni seudulla toimiva koneurakoitsija hämmästyi. Rumaltahan kone näytti, mutta metsätöihin se oli ällistyttävän tehokas ja varmaotteinen. Metsäkone sai nimen "Ponsse", kylällä silloin kiertäneen sekarotuisen kulkukoiran mukaan.
Pian Ponsse-nimisiä koneita haluttiin lisää. Koneyrittäjät kiittivät kestävyyttä – Einarin koneita ei tarvinnut koko ajan olla huoltamassa.
***
Elina & Mikko-Olavi Seppälä
SUOMEN KULTAKAUSI: KUVATAIDE, ARKKITEHTUURI, KIRJALLISUUS, TEATTERI, SÄVELTAIDE

Ensi kertaa Suomen taiteen kultakauden (n. 1880–1916) kaikki taiteenalat yksissä kansissa. Gallen-Kallela ja Schjerfbeck, jugendtalot ja ateljeehuvilat, Sibelius, Prinsessa Ruususen häämarssi, Minna Canth ja Eino Leino…

Taiteen kultakausi ei koskenut vain kuvataiteita, vaan 1800-luvun viimeisten vuosikymmenten ja itsenäistymisen välisenä aikana luotiin iso osa kaikkien taiteenalojen klassikoista. Yksittäisten teosten esittelyn lisäksi kirjassa kerrotaan kultakaudesta yleensä ja eri taiteenaloista erikseen, unohtamatta taiteilijoiden värikkäitä elämänkohtaloita ja keskinäisiä suhteita yli taiderajojen. Vuosisadanvaihteen kuohuttavat yhteiskunnalliset käänteet ja ajan muotivirtaukset näkyvät nekin taiteilijoiden töissä ja elämässä.

100 rakkainta taiteen kultakauden teosta upeasti kuvitetussa kirjassa.
***
MARIKA LEHTO, HANNES HYVÖNEN
Häkissä – Hannes Hyvösen tarina

Hurja-Hanneksen pysäyttävä tarina. Jääkiekkoilija Hannes Hyvönen puristettiin jo juniorina kovaluisen pelaajan muottiin, jossa hän taisteli tiensä huipulle – mutta kadotti itsensä. Lopulta koko elämä piti rakentaa uudelleen.
Hannes Hyvönen oli ikäluokkansa lahjakkaimpia jääkiekkoilijoita ja kipusi juniorivuosien vaikeuksista huolimatta aina ammattilaiseksi asti. Sateenkaaren päässä odottivat miljoonasopimus ja sen suoma unelmien elämä. Muutamaa vuotta myöhemmin tuosta unelmasta ei kuitenkaan ollut enää mitään jäljellä. Päihteet syrjäyttivät perheen ja uran, ja Hannes päätyi kodittomana ja rahattomana kaverinsa sohvalle ja oli valmis päättämään päivänsä. Vaihtoehtona oli pelaajauraa leimanneen koviksen viitan hylkääminen ja itsensä löytäminen. Häkissä on ravisuttava kuvaus kohtuuttomista odotuksista, vääristyneistä unelmista, tunteiden hyväksymisestä, taistelutahdosta ja välittämisestä; se on selviytymistarina, joka raivaa tietä kohti terveempää urheilukulttuuria.
***
KIMMO OKSANEN
Isän varjo

Koskettava kuvaus isän ja pojan ristiriitaisesta suhteesta ja elämänmyönteisyyden etsinnästä.
Isän varjo on palkitun kirjailijan inhimillinen tositarina häpeästä, pettymyksistä, perheensisäisistä jännitteistä ja siitä, kuinka kukin voi riuhtoa itsensä irti syvälle juurtuneista asenteista.
***
ULLA APPELSIN

Lapsuus lahkon vankina Leevi K. Laitisen tarina

”Minulleko tämä painajainen tapahtui?” Riipaiseva tositarina uskonlahkon uhriksi joutuneesta pikkupojasta luo myös uskoa huomiseen.
Leevi K. Laitinen annettiin nelivuotiaana kartanolaisiksi kutsuttujen uskonlahkolaisten kasvatettavaksi. Samalla kun pienestä Leevistä koulittiin hurmosliikkeen nuorin lapsisaarnaaja, häntä piestiin, syytettiin huoruudesta ja hän joutui lahkon julmien rituaalien uhriksi. 18-vuotiaana Leevi onnistui pakenemaan, aloitti uuden elämän rakentamisen ja taisteli aikuisena tiensä menestykseen. Koskettava kuvaus traagisesta lapsuudesta uskonlahkon sananjulistajana on myös uskomaton tarina selviytymisestä ja rohkeudesta muuttaa elämänsä suunta.

****
Väyläkirjat syksy 2020

Raimo Laitila
LYHYEN KESÄN URHEILIJAT: LAPIN YLEISURHEILUN HISTORIA. 1 OSA 1900-1945

Kirjan ilmestyessä 18.8.2020 on kulunut tasan sata vuotta Lapin yleisurheilun toistaiseksi ainoasta kultamitalista, Alatorniolla syntyneen kuulantyöntäjän Ville Pörhölän olympiavoitosta Antverpenin olympialaisissa 1920.

Tulosten, saavutusten ja menestysten ohella Lapin yleisurheilun historian I osa (1900-1945) esittelee, miten yleisurheilu tuli Suomen pohjoisimpaan maakuntaan ja pureutui sen maaperään niin tiukasti, että pian pohjoisessakin urheiltiin miltei joka pitäjässä ja kylässä.

Innostus urheiluun oli suurta, vaikka Lapissa ei ollut vuosikymmeniin yhtään kunnon urheilukenttääkään. Niinpä aluksi kilpailtiin kyläteillä, kaduilla ja toreilla. Sota-ajan päättyessä 1945 sitä oli kuitenkin harrastettu jo peräti sadassa eri urheiluseurassa.

Ville Pörhölän ohella kirja esittelee kaikki muutkin Lapin varhaiset legendat – muun muassa torniolaiset 10-ottelijat Eero Savikujan, Bore Bergmanin, Allan Gummeruksen ja Tauno Viirin kaikkine tuloksineen ja saavutuksineen. Moniottelijoista ensimmäinen Suomen mestari oli kuitenkin Paavo Huhtala Rovaniemeltä.

Kirja kertoo myös siitä, miten neljä sotaa, poliittinen vastakkainasettelu ja vainot sotien sankarivainajineen ja kaikkine muine uhreineen ovat vaikuttaneet urheilemiseen pohjoisessa. Olihan myös urheilu- ja kilpailutoiminta sisällissodan 1918 jälkeen jakautunut jyrkästi kahtia.

Tämän kirjan yksi ainutlaatuinen piirre onkin se, että se kertoo koko Lapin yleisurheilun alkuvaiheiden historian molempien valtakunnallisten liittojen SVUL:n ja TUL:n seurojen ja urheiljoiden piirissä.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200911/52dce84e/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko