[H-verkko] Artikkelipyyntö: Ihmisen vaikutus meriin ja merellisiin ympäristöihin

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ma Marras 12 13:19:10 EEST 2020


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Ihmisen vaikutus meriin ja merellisiin ympäristöihin
--------------------------------------------
Forum Marinum etsii kirjoittajia vuonna 2021 toimitettavaan teokseen, jonka aiheena on
Ihmisen vaikutus meriin ja merellisiin ympäristöihin

Merten sosiaalinen ja taloudellinen arvo on ihmisille merkittävä. Meri on tuottanut huomattavan määrän maapallon resursseista, kuten luonnonvaroista, ruuasta, energiasta sekä palveluista turismin ja kauppareittien muodossa. Merihistorian tutkimuksessa meri on usein nähty alustana tai edellytyksenä ihmisen rakentamille merellisille elinkeinoille ja kulttuuriperinnölle. Merta on myös tutkittu merenkulkijoille vaarallisena ympäristönä karikkoineen, myrskyineen ja merieläimineen. Ihmisen toiminta on kuitenkin vaikuttanut pääasiassa negatiivisesti meriluontoon esimerkiksi resurssien liikakäytön ja saastumisen muodossa. Ihminen nähdäänkin nykyisin riskinä meriympäristölle.  Suunnitellussa teoksessa on tarkoitus kohdistaa katse laajasti itse mereen sekä erilaisiin inhimillisiin tapoihin hyödyntää sitä.

Forum Marinum haluaa myös nostaa keskusteluun arvioita koronapandemian lyhyen tähtäimen seurauksista toisaalta merellisille elinkeinoille (kauppamerenkulku, laivanrakennus) ja toisaalta meriluonnolle.  Etsimme esityksiä, joissa käsitellään globalisoitumista, kasvien ja eläinten lajikatoa ja toimia, joiden avulla ihminen pystyisi vaikuttamaan positiivisesti merten ekosysteemeihin.  Miten ympäristötietoisuus ja uudet poliittiset tavoitteet ovat muuttaneet laivanrakennusta ja merenkulkua? Onko ihmisten merisuhde muutoksessa?

Etsimme myös julkaistavaksi artikkeleita, joiden kiinnostuksen kohteina ovat merimuseot ihmisen merisuhteen tallentajina. Miten merimuseot pystyvät tallennus- ja näyttelystrategioissaan vastaamaan ajankohtaisiin toimintaympäristön muutoksiin? Miten osallistuisimme aktiivisesti merellisten ympäristöjen ja merellisen kulttuuriperinnön vastuulliseen käyttöön? Etsimme sekä puhtaasti merihistoriallisia, mutta myös monitieteisemmän meritutkimuksen edustajia keskustelemaan aiheesta.

Artikkelikokoelma julkaistaan yleistajuisessa, kolmikielisessä ei- vartaisarvioidussa Forum Marinumin merenkulun historian julkaisuja-sarjassa. Julkaisuseminaari järjestetään vuoden 2021-22 vaihteessa Forum Marinumissa Turussa joko lähi- tai hybriditapahtumana riippuen pandemiatilanteesta.

Artikkeliehdotusten, noin 200-300 sanaa, deadline on 1.12. 2020. Liitä mukaan myös lyhyt esittely itsestäsi. Tieto hyväksymisestä lähetetään 15.12. mennessä ja artikkelikäsikirjoitusten on oltava toimittajalla 31. 3. 2021 mennessä. Artikkeliehdotukset ottaa vastaan ja lisätietoja antaa kokoelma-amanuenssi Sari Mäenpää, sari.maenpaa at forum-marinum.fi.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Sari Mäenpää
sari.maenpaa at forum-marinum.fi
+358406569672
http://www.forum-marinum-fi

Ilmoitus vanhenee: 1.12.2020 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/ihmisen-vaikutus-meriin-ja-merellisiin-ymparistoihin/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko