[H-verkko] Arvosteltavaksi: Schildts & Söderströmin ja Tammen syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 2 14:58:11 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Schildts & söderströms syksy 2020

Muukalaisten invaasio – Siirtoväki Suomen ruotsinkielisillä alueilla 1940-1950
Aapo Roselius & Tuomas Tepora

Yhteiskunnallinen tietokirja evakkojen asuttamisen kokemuksista ja käytännöstä
Talvisodan myötä reilut 400 000 ihmistä täytyi evakuoida ja asuttaa uusien rajojen sisään. Se vaati pakkotoimia ja uhrautuvaista auttamisvalmiutta. Jatkosodan jälkeen vastaava urakka oli edessä toistamiseen.
    Sotapakolaisten asuttaminen herätti myös jännitteitä, joissa peilautuivat poliittiset ideologiat, sota-ajan pelot ja tulevaisuuden visiot. Osa jännitteistä purkautui kielikysymyksen kautta. Ruotsinkielinen lehdistö pauhasi aitosuomalaisten invaasiosta, joka uhkasi kielivähemmistön asemaa ja kulttuuria sekä kuumensi paikallisten tunteita. Kärkkäimpien suomenkielisten mielestä jo tällaisten huolten ilmaiseminen vaaransi kansallisen yhtenäisyyden.
    Sodan aikaisilla Suomen sisäisillä jakolinjoilla on ollut pitkät jäljet. Yhä elää harhakäsitys siitä, että suomenruotsalaiset alueet tai ihmiset eivät olisi kantaneet vastuutaan evakkojen asuttamisesta. Aapo Roselius ja Tuomas Tepora ovat tutkineet, miten ruotsinkielisille seuduille sijoittuneen siirtoväen ja paikallisten kohtaaminen todella sujui.
***
Toisin tehty - Keskusteluja koulusta
Minja Koskela & Elina Tuomi

Miten koulusta tehdään entistä tasa-arvoisempi?
Suomalaista koulujärjestelmää ihaillaan ympäri maailmaa, ja paikallista koulutusihmettä käydään katsomassa ulkomailta asti. Peruskoulu on Suomen suurin tasa-arvoteko, mutta tasa-arvo ei tule itsestään, vaan sitä pitää vaalia. Viime vuosina kehitys ei ole ollut ainoastaan positiivista: koulut eriarvoistuvat, opettajat uupuvat ja oppilaiden entistä moninaisemmat taustat tulisi ottaa opetuksessa entistä paremmin huomioon. Tämä kirja on keskustelunavaus, jossa pohditaan, miten peruskoulun tasa-arvoa voitaisiin vahvistaa.
    Kuka saa opettaa? Mitä koulu voi oppia erilaisilta oppilailta? Miten alueellinen eriarvoistuminen näkyy koulujen arjessa? Mistä syntyy kunnollisen oppilaan muotti? Kenelle koulukirjat on kirjoitettu ja kuka saa viettää koulussa omia juhliaan? Entä millaiset arvot ohjaavat opetussuunnitelmia?
    Ajankohtaiseen tutkimukseen nojaten ja omiin, tosielämän luokkahuoneanekdootteihin perustuen kirjoittajat hahmottelevat tulevaisuuden koulua, jossa tasa-arvo toteutuu entistä paremmin. Konkreettiset parannusehdotukset pohjaavat ajatukselle, joka lienee jokaiselle opettajalle tärkeä: Koulu kuuluu kaikille!
***

Tammi syksyn 2020 kirjoja

Brittifutis – Englantilaisen jalkapallon tarina
Saku-Pekka Sundelin

Miksi rakastamme englantilaista jalkapalloa? Brittifutis vie lukijan saarivaltiokunnan kuningaslajin kiihkeään ytimeen – historiasta nykypäivään ja pubista pelikentälle.
Englannissa on yli 55 miljoonaa jalkapalloasiantuntijaa. Vain 12 ihmistä koko maassa ei tiedä, miten lajia pelataan. Ne ovat kulloisenkin maajoukkueen päävalmentaja ja kentällä olevat pelaajat.
Kirja on brittihuumorilla höystetty kulttuurimatka englantilaisen jalkapallon saloihin, mutta se ei kerro pelkästään jalkapallosta. Ilmiötä tarkastellaan pelaajien, kannattajien, managerien, median ja jopa pubinpitäjän vinkkelistä. Parhaat tarinansa kertovat myös saarivaltakunnassa pelanneet suomalaiset, kuten Aki Riihilahti, Teemu Tainio ja Jonatan Johansson.
***
Märta Tikkanen – Tyttö joka halusi juosta vetten päällä
Johanna Holmström

Suomenruotsalainen kirjallinen ikoni ensi kertaa toisen kirjailijan silmin.
Nuoremman polven suomenruotsalainen kirjailija Johanna Holmström sukeltaa ihaillun Märta Tikkasen elämään, tuotantoon ja niiden suhteeseen. Holmström käsittelee Märta Tikkasen kirjailijuutta, suomenruotsalaisuutta, lapsuutta, äitiyttä ja roolimalliutta Märtan ystävien ja kollegoiden haastatteluiden kautta.
***
Missä Laura, siellä ongelma
Sakari Muurinen & Juha Ståhle
Mistä on suomalainen populisti tehty?

Laura Huhtasaari on kohauttanut, media kirjoittanut ja kansa äänestänyt. Onko hän röyhkeä peluri, taipumaton idealisti vai hyväksikäytetty?
Laura Huhtasaari on erikoinen sekoitus suomalaista oikeistopopulismia ja amerikkalaista hurmoshenkeä. Hän on kuin politiikan aurajuusto, josta menevät sekaisin sekä kannattajat että vastustajat. Huhtasaari nousi pikatahtia täydellisestä tyhjyydestä kansallisen politiikan terävään kärkeen ja uuden aallon nationalismin kansikuvaksi. Hän rakensi taustajoukkojensa kanssa ennennäkemättömän somejuntan, jonka avulla perussuomalaisten vanha valta kaatui. Miten pienessä Satakunnassa luotiin valtakunnallinen Laura-ilmiö? Mikä teki hänen nousustaan mahdollisen?
***
Renian päiväkirja – nuoren tytön elämää holokaustin varjossa
Renia Spiegel
suom. Ilkka Rekiaro

Holokaustikirjallisuuden kadonnut klassikko
Nuoren juutalaistytön päiväkirja todistaa sodan mielettömyydestä ja elämästä, joka voi sinnitellä kaikkein synkimpinäkin aikoina.
”Muista tämä päivä; paina se tarkoin mieleesi. Kerro tuleville polville.”

Renia on juutalaistyttö, jonka haaveena on tulla runoilijaksi. Mutta hän asuu Puolassa ja vuosi on 1939. Toinen maailmansota lyö hänenkin maailmansa murskaksi. Renia joutuu eroon äidistään, pakenee pommituksia, näkee miten juutalaisperheitä katoaa, ja päätyy lopulta Przemyslin gettoon. Sodan kauheuden rinnalla kukoistaa kuitenkin kauneus. Renia ja hänen rakastamansa nuorukainen, Zygmunt, jakavat ensisuudelman vain hetkeä ennen kuin natsit saapuvat hänen kotikaupunkiinsa. Ja juuri Zygmunt kirjoittaa Renian päiväkirjaan sen viimeisen, sydäntäsärkevän merkinnän.
***
LIISA TALVITIE
Heidi Herala
Teatteria koko elämä Teatterisukuun syntyneen näyttelijän tarina

Elämäkerrassaan Heidi Herala ei säästele itseään. Hän puhuu särmistä, vastakohdista ja siitä roihusta, jolla hän on näyttelijäntyötään tehnyt.
Kirjassa Heidi kertoo teinivuosien kapinoistaan, perheensä suuresta surusta, kun isoveli Jarkko kuoli auto-onnettomuudessa, teatterimaailman lumovoimasta ja kääntöpuolesta, kilpailusta ja kateudesta, sekä vastuusta, kun vanhemmat vanhenivat ja kuolivat pitkään sairastettuaan. Myös Heidin aviomies Seppo Maijala on näyttelijä – eikä jälkikasvukaan ole kauaksi luovuuden puusta pudonnut.
***
MARJATTA SARPANEVA
Timo Sarpaneva. Taide ja elämä
Rakkaus ja taide = elämä

Ensimmäinen elämäkerta Timo Sarpanevasta, suomalaisen designin kansainvälisesti arvostetusta voimahahmosta, jonka työt elävät edelleen. Kirjaan syvälle punottu Timon ja Marjatan rakkaustarina todistaa, miten rakkaus ja taide tekevät ehjiksi.
Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä miehensä taiteilija-muotoilija Timo Sarpanevan rinnalla. Millimetrin tarkkuudella hän seurasi miehensä kädenjälkeä jokaista yksityiskohtaa myöten oppien luomis- ja suunnittelutyön salat. Kirjassa tämä syvä kokemus synnyttää ennennäkemättömän kuva- ja tekstikerronnan yhdistelmän. Tarkkanäköinen tulkinta päästää lukijan taiteilijan vierelle, missä elämä ja taide ovat yksi ja sama asia.Kirja kuljettaa lukijan läpi sodan runteleman Helsingin ja sotaa seuranneen taideteollisuuden kultakauden etsien myös syitä kultakauden jälkeiselle lamaannuksen tilalle. Yhtenä hetkenä Marjatta leikkii kavereineen Stockmannin liukuportaissa ja eksyy sattumalta Timon lasinäyttelyyn, ja pian ollaankin jo pariskuntana luokkaerojen ja ihmissuhteiden varjostamissa salongeissa. Taiteilija jatkaa tasapainoilua menneisyyden varjoissa, ja kertoja etsii omaa tietään.
***
ANNE BRUNILA, JOHANNA VENHO
Kuka olisi uskonut Muistikuvia. Suomen talouselämän voimanaisen tarina

Anne Brunilan tie on kulkenut kankaanpääläisen työläisperheen tytöstä Suomen vaikutusvaltaisimmaksi päättäjänaiseksi. Siltä tieltä ei ole puuttunut rohkeutta eikä suoranaisia ihmeitä – eikä myöskään suuria suruja.
Anne Brunila on ekonomisti, joka on työskennellyt asiantuntija- ja johtotehtävissä Suomen Pankissa, valtiovarainministeriössä, Euroopan komissiossa, Metsäteollisuudessa ja Fortumissa. Viime vuosina hän on toiminut suurten suomalaisten pörssiyritysten hallituksissa ja muissa luottamustehtävissä.Johanna Venho on monipuolinen kirjailija ja runoilija, joka on kirjoittanut niin lapsi- kuin aikuisyleisölle. Hän on saanut kirjailijantyöstään useita tunnustuksia, ja hänen tuotantoaan on myös käännetty monille kielille. Sylvi Kekkosesta kertovalla historiallisella romaanillaan Ensimmäinen nainen Venho oli ehdolla vuoden 2019 Finlandia-palkinnon saajaksi.
***
MIKA LÄTTI
Wallu Valpio Minun tieni Totuus ei kestä aina päivänvaloa

Miten työttömän elämästä haaveilleesta timpurista tuli täystyöllistetty julkkis? Miksi juuri hän sai elättää itsensä olemalla humalassa ja päätään aukomalla? Wallu kertoo.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20201002/768451e6/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko